Del 526: Heta linjen i Borås

Bland människobarnen finns det sådana som söker sanningen och andra som menar sig ha funnit den. Det kan leda till kommunikationsproblem. Modern teknik kan hjälpa ett stycke på väg.

Så får det bli vid den debatt som Radio sjuhärad avhåller i morgon i Borås 16.30. Som det framgår av Borås tidning kommer det att bli en debatt om vad man får och inte får i konsten. Till denna diskussion kommer kyrkoherde Christer Wikner, konsthallschef Pontus Hammarén (från Alingsås, den stad han satte på kartan) samt en muslimsk kvinna. Den sistnämnda deltagaren vägrar dock att vistas i samma rum som den förhatlige Vilks. Däremot finner hon det acceptabelt att medverka per telefon. Med andra ord har vi ännu ett stycke väg till förhandlingsbordet.

I Borås kulturhus kommer ett föredrag om samtidskonsten att avhållas kl. 19.00. Detta föredrag är en helt nyuppdaterad version av dem jag tidigare hållit, bland annat i Alingsås.

Censureringsproblemen växer numera som svampar ur jorden. Internetleverantörerna har nu fått en central betydelse vilket man kan läsa om i Bergens Tidende. För övrigt är en av kulturnyheterna idag att 3 av 4 politikerna vill ha rätt att stoppa utställningar som de uppfattar som osedliga eller kränkande.

Den som vill läsa ännu mer kan ta del av mitt samtal med Frederik Stjernfelt i Information.

Om Rondellhunden var för kraftig, både för världen och för konstvärlden, gör jag nu ett försök med en cross-over mellan kulturerna. Profeten dansant och elegant med ros i turban.

watt-lindifferent-1717justlit.JPG

frikvinnamind.JPG

Slutligen vill jag påminna om feministseminariet om kvinnornas situation i Iran i ABF-huset i Stockholm på onsdag från kl. 13.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

38 svar på Del 526: Heta linjen i Borås

 1. jazz skriver:

  Ta en titt på följande bild, kallad ”DEALER” av en duktig dansk fotograf.
  http://www.fotosidan.se/pools/view/10/1258146.htm
  En ”farlig” bild i de nu aktuella referensramarna.

 2. Dumle skriver:

  Undrar om denna muslimska kvinna tål att vistas i samma land som Lars? Eller varför utvandrar hon inte till ett land där hennes värderingar är norm – t.ex. Iran eller Saudiarabien. Kanske de inte släpper in henne?
  Vi syns i Borås.

 3. Ideas do not enjoy human rights, people do skriver:

  Flemming Roses blog (February 24, 2008):

  ”The disgrace of Bill Clinton

  Former US President Bill Clinton visited Pakistan a week ago. A few days after Danish police arrested three young Muslim men who were plotting to kill 73-year old cartoonist Kurt Westergaard Clinton said to Pakistani tv:

  “I strongly disagree with both the creation and publication of cartoons that were considered blasphemous to devout Muslims around the world because they depicted the Prophet. And I thought it was a mistake. I had no objection to Muslims throughout the world demonstrating their convictions in a peaceful way. But I thought it was also a great opportunity, which I fear has been squandered, to build bridges, because I can tell you that most people in the United States deeply respect Islam – it is the fastest growing religion in America – as do most people in Europe, and most people in Denmark. We live in societies where people are free to say the wrong things as well as the right things, but I would not be surprised if the person who drew those cartoons and the newspaper publisher who decided to print them did not even know that it was considered by Muslims to be blasphemous to have any kind of personal depiction of the Prophet.”

  Not a word of condemnation of the murder plot against the Danish cartoonist, not a word about Pakistan’s and other members og the Organization of Islamic Countries’ (OIC) campaign in the UN to kill free speech, not a word in defense of minorities in Pakistan that are being oppressed in the name of Islam.”

  http://pajamasmedia.com/xpress/flemmingrose/

 4. Islamofob skriver:

  RURIK: ”Om islamofob har rätt bör alla etniskt svenska männ (män) konvertera till islam. Alla etniskt svenska kvinnor bör då självfallet också genast bli feminister om dom inte redan är det , förstås !
  “Om det löser problemen ? ”

  – ”Hon kallar sig feminist, hon tror att det hjälper”!
  Trots din något långsökta slutsats tror jag att vi kommunicerar på samma våglängd!
  Min granne har en ung dotter som är feminist (vad det nu är)! Häromdagen hade hon hängt upp en svart T-shirt i tvättstugan varpå hon hade skrivit med vit krita: ”Jag var tvungen att bli feminist”!
  Hade hon varit min dotter hade jag varit ganska orolig för hennes hälsa!
  Detta om svensk feminism!

  Det är viktigt att hålla isär svensk feminism från Iransk feminism! De är två skilda företeelser som är av olika natur, opererar i olika miljöer och har olika målsättning! Medan svensk feminism har ingått en mesallians med islam kämpar iransk feminism för att störta den teokratiska regimen som förtrycker både män och kvinnor som vill leva i frihet och ha roligt (du vet vad jag menar)!

  Tjingeling!

 5. RURIK skriver:

  Lars !
  Mycket intressant att ta del av ditt samtal med Fredrik Stjernfelt !
  Det är uppenbart att samtidskonsten står vid en korsväg men den vidare färdriktningen är långt ifrån uppenbar.
  Rådande politisk likriktning har inbyggda svagheter som uppenbarats under de senaste årens ”Muhammedkriser”.
  Detta perspektiv ger en mig en ny och vidare förståelse av ditt konstnärskap.
  Det ger mig också en starkare tro på att konsten fortfarande kan vara viktig , ja rent av oundgänglig även i vårt moderna samhälle.

 6. RURIK skriver:

  Islamofob :
  Är självfallet enig med dig om behovet av Iransk feminism.
  Makten över kvinnan är fundamentalisternas triumfkort i kampen för världsherravälde. Mitt tidigare lilla skämt var endast ägnat att fästa uppmärksamheten på det absurda i dagens svenska samhälle.

 7. Islamofob skriver:

  Tilläggas bör:
  En annan viktig skillnad mellan svensk feminism och iransk feminism:
  Iransk feminism är i oppositin och bannlyst av regimen medan feminism i Sverige är ett honnörsord, dvs PK och ett säkert klätterredskap för klättrare!

 8. Lars skriver:

  Rurik. Jovisst är det en del motsägelser när man betraktar feminismen i väst och i Iran. I väst är problemet kvinnan som passivt objekt för den manliga blicken, i Iran får detta inte förekomma, ett konkret och praktiskt förbud som dock faller ut på fel sätt.

 9. Turban-Obama skriver:

  Barack Obama med turban (dog uden bombe) i Ekstra Bladet:

  Obama med turban chokerer

  Desperat Hillary Clinton offentliggør foto af rivalen Barack Obama med turban: – Skamløst, raser Obama-kampagnen

  Mikkel Selin
  Senest opdateret – 18:23 – 25. feb. 2008

  En fotografi af den demokratiske præsidentkandidat Barack Obama iklædt en traditionel muslimsk klædedragt med en turban på hovedet har sendt dønninger gennem den amerikanske valgkamp.

  Obama, der har mellemnavnet Hussein, har længe været genstand for en højreradikal smædekampagne på Internettet, der hævder, at han er muslimsk terrorist med planer om at omdanne USA til et kalifat.

  http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/article978432.ece

 10. Tannlegen spiste gris skriver:

  Document.no:

  Freaks eller alvor?

  Mange groteske terrorsaker faller så langt utenfor normal virkelighet at de havner i kabinettet for freaks. Men det er inntil man studerer saken i detalj og forstår at dette er en oppfattelse som deles av mange. Vi blir kvalme av handlingene, men ser ikke hvilke tanker som ligger bak. For dem er det ”normalt” å skjære over halsen på en britisk soldat, og legge ut videoen på internett.

  Parviz Khan ble for en drøy uke siden dømt til livsvarig i Storbritannia for å ha villet kidnappe en muslimsk soldat i den britiske hær, slakte ham som en gris og legge seansen ut på nettet. Planene var kommet så langt at politiet var nødt for å gripe inn.

  http://www.document.no/2008/02/freaks_eller_alvor.html

 11. RURIK skriver:

  Lars ! Det värsta med mitt lilla skämt är att det faktiskt rymmer ett korn av sanning. I flera europeiska länder ( bl a Danmark) motiverar faktiskt unga män sin anslutning till islam med förekomsten av organiserad och allmänt utbredd feminism.
  Huruvida detta är ett svepskäl är svårt att avgöra men det förefaller tyvärr fullt möjligt att det är den verkliga orsaken. Unga grabbar kan lätt låta sig imponera av sina muslimska kompisars makt över tjejerna.

 12. Freud skriver:

  Västerländsk feminism fortsätter skörda offer!

  Islams grymma historia och omfattningen av dess brott mot mänskligheten kan naturligtvis inte nämnas på samma dag som feminismens!
  Feminismens stolthet; attentatet mot Andy Warhol den 3 juni 1968 som utfördes av den militanta feministen Valerie Solanas kan te sig som en västanfläkt jämfört med islams blodiga erövringskrig, de makabra dåden i New York, London, Beslan och Madrid (för att nämna några exempel)!
  Ändå tål dessa företeelser; islam och feminismen att jämföras!

  Feminismen har tydliga religiösa drag som är fullt jämförbara med islams:
  – Den bygger på en enkel dikotomi (för att använda ett fint lärt ord)! Världen är uppdelad i ett ont läger (männen) och ett gott (kvinnorna)! (jfr muslimer kontra de otrogna).
  – Feminismen gör liksom islam anspråk på att vara den enda sanningen och definierar ut allt ifrågasättande av läran som sexism, manschauvinism (jfr islamofobi, kuffr)!
  – Både feminismen och islam är bigotta sex- och njutningsfientliga läror!
  – Feminister är liksom muslimer sällan sköna att beskåda!
  – Feminister arbetar liksom Al-Qaida i nätverk med syfte att dölja huvudet på ormen!
  – Och precis som islam (och andra religioner också för den delen) har feminismen ett alldeles eget Teodicédilemma! Lika svårt som det är för muslimer att förklara hur Allah som är så god kunde skapa Shaytan (Satan) är det för feminister att förklara hur kvinnan som är god kan föda fram den onda mannen!

  Feminismen vill dock till skillnad mot islam ge ett sken av att vara en vetenskap, dvs en modern sanning! Modern sanning eller gammal sanning; skillnaden är inte stor! Både islam och feminismen är fascistoida läror och utgör ett allvarligt hot mot den demokratiska rättsstaten!

  Nedan några konkreta exempel på vad feminismen förmår att ställa till med:
  1. Den uppmärksammade vågen av incestfall i Norge på 80- och 90-t då ett antal pappor blev oskyldigt dömda för incest med sina döttrar, som följd av en hysterisk kampanj mot incest iscensatt av feministerna. Döttrarna tog senare tillbaka sina anklagelser och medgav att de hade blivit manipulerade som barn!
  2. Vågen av Pedofilifall i Sverige på 90-t då man kunde hitta pedofiler i så gott som vartenda svenskt dagis! Också en följd av aggressiv feministisk propagandakampanj i medierna!
  3. Den utbredda barnmisshandel som begås av ensamstående mammor mot sina pojkar , tigs ihjäl av feministerna! (en pojke påminner ofta sin mamma till utseende och på annat sätt om den förhatliga pappan och det kan ofta leda till att han blir ett föremål för moderns hämndbegär)!
  4. En ny rättspraxis etablerar sig alltmer i Sverige, som innebär att människor kan dömas för allvarliga brott som våldtäkt och incest utan bevis! Kvinnans ord ska räcka!

 13. Cyber War skriver:

  Over 1,000 Danish websites hacked over cartoon row

  By Mohammed Aly Sergie on Saturday, February 23 , 2008

  More than a 1,000 Danish websites have been infiltrated following a new controversy over the publication of a cartoon that insults Islam.

  Meanwhile, on Friday prominent Muslim scholar Dr Yusuf Al Qaradawi called to boycott Danish goods and peacefully protest against the recent republication of cartoons ridiculing Prophet Mohammed (PBUH) in 17 Danish newspapers. However, businesses do not expect the issue to snowball as it did in 2006 when the cartoon row first came to light.

  The hacker, calling himself United Arab Hackers and reportedly from Saudi Arabia, inundated online forums with exploits and links to infiltrated Danish sites. It seems the hits were indiscriminate – common factor being “.dk” at the end of the URL, which means the website is based in Denmark.

  http://www.business24-7.ae/cs/article_show_mainh1_story.aspx?HeadlineID=2750

 14. Håkan W skriver:

  Den muslimsaka kvinnan som ska delta i konstdebatten i Borås säger att hon vägrar att vistas i samma hus som Vilks. Är hon kanske orolig för att hennes trosfränder ska ge sig på den obevakade Vilks och att hon helt enkelt inte vågar vara i samma hus? Är det verkligen så klokt att inte ha något skydd när det finns så många galenpannor?

 15. Lars skriver:

  Håkan. Jag är övertygad om att den muslimska kvinnan demonstrerar sin uppbragthet över att hennes profet blivit utsatt för satir. Det finns ju alltid en risk att någon extrem får för sig men den skall inte överdrivas.

 16. RURIK skriver:

  Freud:
  Vill gärna kommentera detta med hur vi defenierar olika extrema rörelser; Kommunismen är en troslära som legitimerar sig själv med ett fiktivt vetenskapligt tänkande. Du kan lätt se att feminismen är nära besläktad med denna blodbesudlade utopism. Islam är ett auktoritärt samhällssystem som legitimerar sig genom gudomlig sanktion förmedlad av profeten. Du har rätt i att detta liknar den klassiska fascismen där medborgaren är totalt underordnad ett högre mål d v s staten.

 17. Islamofob skriver:

  Fler affiniteter mellan feminismen och islam:
  – Islam har som bekant (minst) en militant terrorgren i Al-Qaida. Feminismen har också en mili(tant) gren; SCUM: Society for cutting up men!
  – Muslimer tror på GUD. Feminister tror på GUDrun!

  Ha Ha Ha!

 18. Håkan W skriver:

  Lars, hoppas du har rätt. Men med tanke på att det viktigaste budskapet i Borås Tidning var att du är oskyddad så är det extra viktigt att vara försiktig. Någon kan försöka få med sig ett betydligt värre hot än den Torssanderska pennkniven!

 19. På vilks.net intet är heligt! skriver:

  På vilks.net intet är heligt!

  ..vare sig islam, feminismen eller något annat trams!
  Länge leve denna härliga frihetens oas!
  Länge leve Lars Vilks!

 20. Islamofob och Sexist skriver:

  Kungörelse!

  ”Islamofob” byter namn till ”Islamofob och Sexist”!

  Nu har ”Islamofob och Sexist”, tidigare ”Islamofob”, efter minutiösa överväganden bestämt sig för att öppna ännu en front i kampen mot väderkvarnarna! Nu ska ”Islamofob och Sexist” ge sig till att slåss på två fronter!
  Må vår herre GUDrun ge ”Islamofob och Sexist” den styrka som ”Islamofob och Sexist” behöver för att mäkta med denna uppgift!

 21. stefan peterson skriver:

  det kunde man ge sig f..n på 75% av politikerna tycker att DOM har rätt att stoppa
  obehaglig KONST, (typ Lars Vilks då antagligen)

  http://www.alingsastidning.se/nyhet_visa.asp?id=1337&sidnamn=ALINGSÅS

  med sådant, inte helt oväntat, resultat borde vi nog snabbt skaffa oss andra representanter
  i riksdagen, Kvalificerad majoritet för införande av CENSURLAGAR är högst oroväckande.

 22. Islamofob och Sexist skriver:

  Teckningen ovan är den bland Vilks´ verk som tilltalar mig mest!
  Ett mästerverk!
  Shaytan (islams benämning för Satan) i kvinnoskepnad försöker förföra profeten på vägen till berget/ moskén! Den redan kväsvage profeten försöker kämpa mot frestelsen genom att undvika ögonkontakt…
  Sorry, jag får inte anlysera sönder detta chef-d’aeuvre!

  (Jag kunde inte se att Vilks hade satt något namn på teckningen! Det kanske är överflödigt)!

 23. Tapani skriver:

  Om någon skulle ha glömt hur teckningarna som startade hela diskussionen ser ut, så finns de vackert framvisade på YouTube (1 min 48 sek), till tonerna av ”Det er et yndigt land”. — 15 andra likartade videos kan man välja på sedan, ser jag.

 24. RURIK skriver:

  Håkan W : Ett större hot än den Torssanderska pennkniven utgör tveklöst den Torssanderska retoriken. Läs t ex Torssanders inlägg 19/523.
  Huruvida han lyckat inspirera någon kommunistisk trosfrände med konstfobi återstår ännu att se ,men vissa kommunister önskar en global konflikt mellan kapitalism och islam för att skapa nya förutsättningär för den socialistiska revolutionen.
  Lenin önskade ju också på sin tid ett världskrig av samma orsak.

 25. Håkan W skriver:

  Rurik: Idag är utan tvekan hotet från den fundamentalistiska islamismens våldsamma aggressivitet ett större hot än kommunismen, som ju har gjort bort sig en gång för alla får vi hoppas. Det är ju bara stollar som försvarar kommunismen idag!

 26. RURIK skriver:

  Håkan W :
  Några av stollarna tror att dom genom att uppmuntra aggresiv islamisk jihadism kan sätta världen i brand och att den misär som otvivelaktigt skulle kunna uppstå i kölvattnet av en sådan konfrontation skulle kunna skapa förutsättningar för ny socialistisk revolution.
  Detta är självfallet galenskap men några kommunister tror på det och kommunismen är en troslära.

 27. Cecilia skriver:

  Freud skrev:
  — Ändå tål dessa företeelser; islam och feminismen att jämföras!—

  Freud – all dogma tål att jämföras. Ett dogmatiskt förhållningssätt, handlar nog mest om förhållningssätt till tillvaron, inte om en sakfråga.

  stefan pettersson skrev om ett annat typ av dogma (det som också stod i t ex Sydsvenskan idag), som har en helt annan lite ”mjukare” framtoning – det som Rurik benämner som ”svepskäl”, om jag förstår det rätt? :
  — det kunde man ge sig f..n på 75% av politikerna tycker att DOM har rätt att stoppa obehaglig KONST —

  Sen skrev Håkan W:
  — Det är ju bara stollar som försvarar kommunismen idag!—

  Intressant är väl att en kommunist vann valet på Cypern. Jovisst, blev jag paff. Inte över att han vann, men att han benämner sig kommunist. Men han har också deklarerat att han inte tänker införa något slags kommunistiskt styre…
  Jag var en del i Grekland för en del år sedan. Och en reflektion är att greker är nog rätt ointresserade av ”kränkt” o dy. Åtminstonde i den definition som är förhärskande i Sverige idag. Värt att tänka på kanske?

  Tydligen så har det varit en intressant artikelserie om kränkthet i DN som ”recenseras” i länken nedan, tillsammans med intressanta tankar om kränkhetens fundament…
  Rubriken är: Hellre vrede än kränkt.
  Länk finns även där till DN.
  http://sydsvenskan.se/kultur/article303776.ece

 28. Børne-tv opfordrer til drab på danskere skriver:

  Politiken:

  Hamas børne-tv opfordrer børn til at skade Danmark

  En børneudsendelse i Hamas-tv lærer børn at boykotte danske varer og opfordrer børnene til at ofre sig som martyrer for at hævne genoptrykningen af Kurt Westergaards Muhammed-tegning.

  Af Anne Andersen og Bianca Z. Vasconcellos

  I det palæstinensiske børneprogram ’The pioneers of tomorrow’ (Morgendagens pionerer, red.) på den arabiske tv-kanal Al-Aqsa opfordrer en stor lyserød kanin og en pige i rødt tøj hinanden til, at man bør boykotte alle danske varer og dræbe danskere, hvis de danske Muhammed-tegninger igen bliver genoptrykt.

  Den store kanin spørger den lille rødklædte pige: »Boykotter du danske varer?«

  »Ja, det kan du tro, jeg gør«, svarer pigen bestemt.

  »Er du helt holdt op med at spise dem?«

  »Ja, det er jeg«, siger hun, og kaninen klapper i sine store lyserøde hænder.

  http://politiken.dk/udland/article476283.ece

 29. bin London skriver:

  Berlingske:

  ”Osama bin London” kendt skyldig i terror

  Den 50-årige Mohammed Hamid er ved en domstol i London dømt skyldig i anklager om opfordring til mord på ikkemuslimer, ligesom han er kendt skyldig i at have drevet en træningslejr for terrorister i Storbritannien.

  Tirsdag den 26. februar 2008, 15:34

  Samtidig er tre andre kendt skyldig i at have trænet i Hamids lejr.

  En femte anklaget – den 43-årige Atilla Ahmet, der har betegnet sig selv som al-Qaedas topfigur i Europa – erkender tre tilfælde, hvor han har opfordret til mord.

  http://www.berlingske.dk/article/20080226/verden/802260381/

 30. Christer Eriksson skriver:

  Lars, jag lyssnade på debatten och tyckte att du, som vanligt, gjorde ett starkt intryck. Det finns tydligen ändå ett starkt politiskt motstånd mot att fortsätta debatten. När t.ex. Reinfeldt retoriskt menar att Sverige är ett land där kristna och muslimer ska kunna leva tillsammans så är det ett absurdt uttalande eftersom det knappast är det som är problemet då dem kristna är helt eniga med muslimerna i sakfrågan, nämligen att inte häda en religiös symbol. Vad med oss andra 95 % som är mer eller mindre ateister?

  När sedan kultureliten jämställer en karikatyr av en religiös symbol med folkmordet på en etnisk grupp som judarna så blir det helt groteskt och tyder på att dem egentligen inte är speciellt insatta i hur yttrandefriheten, och särskilt religionskritiken, fungerar och vilken primär funktion den har i demokratibegreppet.

  Undrar just vad som skulle hända om man istället skulle göra en karikatyr av Abraham som är en gemensam religiös symbol för både kristendomen och Islam? Ville det då vara rätt att göra en sådan teckning i en kristen kontext, men fel i ett muslimskt sammanhang?

  Jag tycker du gör helt rätt när du upprepar religionskritiken som ett legalt medel för att ifrågasätta dogmatiska religiösa föreställningar, eftersom muslimer inte är vana vid det begreppet från sina hemländer, och tydligen inte heller den svenska kultureliten!

 31. Palæstinenserne har erklæret Danmark krig skriver:

  Palæstinenserne har erklæret Danmark krig

  Palæstinensisk børneTV med en kanin som hovedperson kører et indoktrineringsshow udover al vestlig forstand. Børnene bliver indoktrineret til at blive en ny generation af martyrer. Danskerne skal dræbes og Kurt Westergaard i særdeleshed. De viser endda børnene en BT forside med K.W.s ansigt på!

  http://www.siad.dk/

 32. Cecilia skriver:

  Vet någon hur det är?
  Om jag flyttar till Dubai, finns det någon hjälp att få från staten där, för att etablera mig? Eller måste jag som västerlänning ta med mig ett ekonomisk oberoende?

  Ja, jag tror på fri flytt i världen. Men det är så svårt nuförtiden… eller hur?

 33. Christer Eriksson skriver:

  Cecilia

  Nej, det finns goda skäl att diskutera varför flyktingströmmen är enkelriktad, från det ofria diktaturstyrda och religiösa fundamentalistiska samhället och till den sekulära och fria demokratiska västvärlden. Det säger antagligen något om människans natur.

 34. RURIK skriver:

  Cecilia :
  Du kan gifta dig med någon som har rätt att vistas där eller möjligen jobba som privatanställd i någon familj.
  Staten Dubai har säkert en hemsida som kan ge ytterligare upplysningar.
  Berätta gärna för oss andra här på sidan om det finns andra möjligheter som är öppna också för kvinnor.

 35. gs skriver:

  ”samt en muslimsk kvinna”

  Har den muslimska kvinnan inget namn, eller vad?

 36. mellis skriver:

  Den muslimska kvinnan var enbart just ”en muslimsk kvinna”. För när hon fick en fråga från programledaren passade hon och lämnade över till de bägge manliga trosfränderna.

 37. RURIK skriver:

  Hur ska man förhålla sig till kvinnor som inte önskar sig några medborgerliga rättigheter utan är helt tillfreds med att manliga trorfränder tar alla avgörelser och svarar på alla frågor?

 38. Pingback: stefan pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.