Del 509: Frimärksutställning

Eftersom det inte blir någon utställning i Oslo får den istället göras här.

frim-5-feb6mind.JPG
Det hårda livet som rondellhund

frimtvahundmind.JPG
Vänner

frimarke-bergrondellkorrmind.JPG
Isolerad rondell bland norska berg

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

14 svar på Del 509: Frimärksutställning

 1. Muslimer vil censurere internettet skriver:

  Jyllands-Posten:

  Profeten på Wikipedia vækker vrede

  Af ANDERS RAAHAUGE

  Offentliggjort 05.02.08 kl. 10:20

  At internet-leksikonet Wikipedia bringer flere billeder af Muhammed har rejst et krav om, at de fjernes. Wikipedia tøver.

  Internet-leksikonet Wikipedias historiske opslag “Muhammed” bringer i dets engelsksprogede udgave en række illustrationer, heriblandt tre ældre, muslimske portrætter af profeten.

  Den kendsgerning har med nogen forsinkelse udløst vrede i muslimske kredse, der forlanger at Wikipedia i respekt for muslimers tro og følelser fjerner de pågældende billeder.

  http://jp.dk/kultur/article1255451.ece

 2. Muhammed er død skriver:
 3. stefan peterson skriver:

  Hej Lars
  Ett litet tips om du vill ge ut dina frimärken i Norge, (men portot i Norge är dyrt 7,00NOK)

  http://www.posten.no/Portal/Privat/Kjope/PersonligeFrimerker/

  vet inte, men posten i Sverige och Danmark borde ha samma service 😉

 4. stefan peterson skriver:

  Feltänk av Lejonborg IGEN !!
  Kan ingen upplysa dessa Politiker om att Sverige numera är ett SEKULARISERAT samhälle ?
  INGA skattemedel skall användas till Utbildning (inbillining) av religiösa ledare
  OAVSETT religion. Denna utbildning klarar de religiösa samfunden bra/bättre själva.

  http://www.svd.se/nyheter/politik/politikdirekt/artikel_841145.svd
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_841947.svd

  Ja tack, fler liknande förslag så slipper vi Fp i regeringen 2010.
  men tyvärr så får väl Lejonborg fullt stöd i denna fråga av Salin och Co
  det man får hoppas på är väl att Muslimerna själva tar avstånd från
  denna typ av populistisk politisk propaganda.

 5. Fy fan skriver:

  Palestinier förökar sig som husflugor!

  Varenda fet palestinsk kossa sätter minst tio potentiella terrorister till världen!

  Fy fan är det enda man kan säga!

 6. Wikipedia lader sig ikke censurere - endnu skriver:
 7. Muhammed-censur skriver:

  Jyllands-Postens Muhammed-tegninger

  http://epaper.jp.dk/30-09-2005/demo/JP_04-03.html

 8. The page cannot be found skriver:

  Jyllands-Postens Muhammed-tegninger:

  The page cannot be found

  The page you are looking for might have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable.
  ——————————————————————————–

  Please try the following:

  Make sure that the Web site address displayed in the address bar of your browser is spelled and formatted correctly.
  If you reached this page by clicking a link, contact the Web site administrator to alert them that the link is incorrectly formatted.
  Click the Back button to try another link.
  HTTP Error 404 – File or directory not found.
  Internet Information Services (IIS)

  ——————————————————————————–

  Technical Information (for support personnel)

  Go to Microsoft Product Support Services and perform a title search for the words HTTP and 404.
  Open IIS Help, which is accessible in IIS Manager (inetmgr), and search for topics titled Web Site Setup, Common Administrative Tasks, and About Custom Error Messages.

 9. Tekst - ingen tegninger skriver:

  Muhammed-tegningerne

  Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

  Muhammed-tegningerne er tolv satiriske tegninger af islams profet Muhammed, der i 2005 blev bragt i Jyllands-Posten. Tegningerne, inklusive en, der afbilder Muhammed med bombe i turbanen og en, der gør grin med Jyllands-Posten, blev bragt den 30. september 2005, som illustrationer til en artikel om selvcensur og ytringsfrihed.

  Publikationen har ført til skarpe reaktioner fra muslimer i både Danmark og islamiske lande, hvor der fandt omfattende demonstrationer sted. (Pr. 22. februar 2006 er mindst 139 mennesker døde, som resultat af protesterne [1]). Også ikke-muslimer tog afstand fra den oplevede provokation. Efterfølgende publicerede også Weekendavisen tegninger af profeten, og fire måneder senere gentrykte den norske kristen-konservative avis Magazinet tegningerne. Det førte til en optrapning af konflikten, der udviklede sig til en diplomatisk krise mellem Danmark og flere arabiske lande, der bl. a. førte til en omfattende handelsboykot af danske varer, hjemkaldelse af ambassadører, overfald på Arla-ansatte og afbrænding af Dannebrog og afbrænding af bla. de danske ambassader i Damaskus og Beirut. En meningsmåling foretaget i slutningen af januar 2006 viste at 79% af de adspurgte danskere ikke mente at Anders Fogh Rasmussen skulle sige undskyld på Danmarks vegne, selvom 58% havde forståelse for den muslimske utilfredshed[2].

  Indholdsfortegnelse
  1 Forhistorien
  2 Tegningerne
  2.1 Historiske gengivelser af Muhammed
  3 Internationale konsekvenser
  3.1 Boykotten
  3.2 Berørte firmaer
  3.3 Køb dansk-aktion
  4 Kronologi
  4.1 Oktober
  4.2 November
  4.3 December
  4.4 Januar
  4.5 Februar
  4.6 Oktober 2006
  5 Efterspil
  6 Eksterne henvisninger
  7 Referencer

  Forhistorien
  Den 17. september 2005 bragte Politiken artiklen ”Dyb angst for kritik af islam” [3] på baggrund af et Ritzau-telegram fra dagen før skrevet af journalist Troels Pedersen. Artiklen fra Ritzau omhandlede flere sager, hvor kunstnere, af frygt for repressalier, havde undladt at ytre sig om emner relateret til Muhammed. Ritzau fortalte bl.a. hvordan forfatteren Kåre Bluitgen fik nej hos tre tegnere, før han fik en anonym tegner til at illustrere Muhammed i sin bog ”Koranen og profeten Muhammeds liv”. Kåre Bluitgen citeres i ritzaus telegram for følgende: ”Én sagde nej med henvisning til mordet i Amsterdam på filminstruktøren Theo van Gogh, mens en anden sagde nej med henvisning til episoden mod en underviser ved Carsten Niebuhr Instituttet i København”.

  Underviseren var udsat for et voldeligt overfald af en gruppe unge, efter han ved en forelæsning havde læst højt af Koranen for ikkemuslimer [4]. Sagen om kunstnernes selvcensur skabte efterfølgende megen debat. Det kom bl.a. frem at komikeren Frank Hvam havde udtalt, at han ikke turde ”pisse på Koranen for åben tv-skærm”[5], og at også vesteuropæiske oversættere af en islamkritisk essaysamling ønskede at være anonyme af frygt for følgerne.

  Den 30. september 2005 publicerede Jyllands-Posten (JP) en artikel ved navn ”Muhammeds ansigt” [6], Artiklen bestod af 12 satiriske tegninger af Muhammed og en forklarende tekst. Artiklen blev skrevet af JP’s kulturredaktør Flemming Rose. Han giver i artiklen følgende begrundelse for de 12 tegninger:

  ”Det moderne, sekulære samfund afvises af nogle muslimer. De gør krav på en særstilling, når de insisterer på særlig hensyntagen til egne religiøse følelser. Det er uforeneligt med et verdsligt demokrati og ytringsfrihed, hvor man må være rede til at finde sig i hån, spot og latterliggørelse. Det er bestemt ikke altid lige sympatisk og pænt at se på, og det betyder ikke, at religiøse følelser for enhver pris skal gøres til grin, men det er underordnet i sammenhængen. Det er således ikke tilfældigt, at folk i totalitære samfund ryger i fængsel for at fortælle vittigheder eller afbilde diktatorer kritisk. Det sker som regel med henvisning til, at det krænker folkets følelser. I Danmark er det ikke kommet så vidt, men de anførte eksempler viser, at vi er på vej ind på en glidebane, hvor ingen kan forudsige, hvad selvcensuren vil ende med.[…] Derfor har Morgenavisen Jyllands-Posten opfordret medlemmer af danske bladtegneres forening til at tegne Muhammed, som de ser ham.”
  12 ud af ca. 40 af de spurgte tegnere indvilligede i at komme med deres fortolkning af Muhammed.

  Samme dag som JP bragte tegningerne, modtog avisen flere trusler. Bl.a. blev der fremsat en telefonisk dødstrussel mod en af de 12 tegnere.

  Tegningerne
  De 12 tegninger er tegnet af 12 forskellige karikaturtegnere, på opfordring af Jyllands-Posten, der i alt opfordrede omkring 40 tegnere til at komme med deres bud på, hvordan Muhammed har set ud. Tegningerne var ifølge Jyllands-Posten en reaktion på selvcensur blandt danske tegnere i forbindelse med en børnebog om Muhammeds liv (se mere under forhistorie).

  De 12 tegninger er meget forskellige:

  Én fremstiller Muhammed som en vandringsmand, trækkende et æsel (tegnet af Claus Seidel).
  En anden tegning portrætterer Muhammeds ansigt som en del af den islamiske halvmåne og stjerne (tegnet af Peder Bundgaard).
  Der er en tegning som tager udgangspunkt i den konkrete situation og viser en tydeligt nervøs tegner (Arne Sørensen), der rystende af angst er i færd med at tegne Muhammed.
  Et bidrag (fra Bob Katzenelson) viser Kåre Bluitgen, iført turban, holde en skægget stregtegning. I hans turban ligger en appelsin med teksten pr-stunt skrevet på siden.
  Lars Refn fra Ingeniøren tegner en arabisk udseende dreng foran en tavle, hvorpå der med kridt er skrevet en sætning på persisk. Drengen peger smilende på teksten på tavlen med en pegepind. Ved siden af tegningen står der Mohammed Valby skole 7.A. På dansk betyder den persiske tavletekst: Jyllands-Postens redaktion er en flok reaktionære provokatører.Drengen er desuden iført en trøje af fodboldklubben Boldklubben Frem, hvis navn er blevet erstattet med ’frem-tiden’. Redaktionen på Jyllands-Posten var (efter eget udsagn) ikke bekendt med betydningen af den persiske tekst da den bragte tegningen.
  Den nok mest omdiskuterede tegning forestiller Muhammed med en tændt bombe i turbanen (tegnet af Jyllands-Postens egen Kurt Westergaard).
  Der er også en tegning, der forestiller Muhammed med en stor kniv og en bjælke for øjnene, stående foran to kvinder i fuld burka (af Rasmus Sand Høyer fra Jyllands-Posten).
  Jens Julius Hansen lader Muhammed stå på en sky og tage imod døde selvmordsterrorister med ordene: Stop, stop, vi er løbet tør for jomfruer!
  Som en forudsigende kommentar til al balladen, viser Franz Füchsels tegning to vrede arabere, der løber frem med sabler og bomber, mens Muhammed står og forsøger at stoppe dem med ordene: Rolig, venner, når alt kommer til alt er det jo bare en tegning lavet af en vantro sønderjyde…
  En tegning (af Poul Erik Poulsen) viser en stående mand med fuldskæg og sandaler over hvem der svæver en halvmånelignende glorie, som også kan ses som gyldne horn i panden på profeten.
  Erik Abild Sørensen leverer en ret abstrakt tegning med halvmåner og davidsstjerner og følgende ”digt”: Profet! Med kuk og knald i låget / som holder kvinder under åget!
  Endelig forestiller Anette Carlsens tegning en situation hvor den mistænkte skal udpeges blandt en række opstillede personer. Ud over Muhammed vises tilsyneladende Kåre Bluitgen, Pia Kjærsgaard og flere andre foran vidnet som udtaler: Hm… jeg kan ikke lige genkende ham…

  Historiske gengivelser af Muhammed

  Islam, som den forefindes i dag, forbyder eller fraråder i stor udstrækning afbildning af Muhammed, de teologiske grunde ridses kort op i det følgende:

  I kapitel 42, vers 11 af koranen nævnes det, at Allah ikke kan gengives, da intet er ham lig, og i kapitel 21, vers 52-54 fortælles det til en arabisk stamme, at det er forkert for dem at tilbede de billeder deres forfædre tilbad. Dette udlægges som om at man ikke må gøre billeder af Allah, og nogen inkluderer også her Muhammed. [7]

  Islamisk tradition, som den forefindes i hadith-skrifterne, forbyder til gengæld mere klart al gengivelse af Allah, profeten Muhammad og også alle store profeter fra den kristne og jødiske tradition – også respektfulde gengivelser. Hverken tegninger, statuer eller andre former for portrættering tillades af Muhammed. Det sker af frygt for, at sådanne tegninger kunne lede til afgudsdyrkelse af profeten i stedet for dyrkelse af den ene, sande Gud.

  Muslimer har dog ikke altid fulgt dette påbud. Igennem historien er Muhammed flere gange blevet portrætteret. Man har bl.a. gengivet profeten i forbindelse med fortællinger om hans liv og gerninger. Hvor nogle tegninger også gengiver hans ansigt, har andre vist ham tildækket af et hvidt slør. Shiamuslimer synes desuden at være en del mere afslappet omkring billedforbudet end sunnimuslimer, sålænge det sker under respektfulde former. I Iran kan man i dag fx købe plakater og oliemalerier af Muhammed [8], og stor-ayatollahen Ali al-Sistani fra Irak synes at give tilladelse til respektfuld afbildning [9].

  Det er så vidt vides først i nyere tid, at Muhammed er blevet portrætteret i karikaturtegninger, men Jyllands-Postens tegninger er ikke de første karikaturtegninger af profeten. Det, som adskiller Jyllands-Postens tegninger er først og fremmest den store udbredelse af kendskabet til dem.

  En liste over historiske Muhammed-tegninger kan findes her.

  Internationale konsekvenser
  Den 19. oktober 2005 sendte 11 ambassadører fra muslimske lande et brev til Danmarks statsminister, Anders Fogh Rasmussen, hvori de bad om et møde med statsministeren, hvor man kunne drøfte tiltag mod Jyllands-Posten. Samtidig ville de have statsministeren til at tage afstand fra, hvad de anså som hadske kommentarer fremsat af folketingsmedlem Louise Frevert, kulturminister Brian Mikkelsen, og den nationalistiske lokalradio Radio Holger. Anders Fogh Rasmussen afviste et sådan møde med henvisning til, at regeringen ikke kunne blande sig i hvad en dansk avis måtte trykke. Det var bl.a. medvirkende til at den Arabiske Liga den 29. december kritiserede den danske regerings håndtering af sagen.

  Først i december førte tegningerne til strejker og demonstrationer i Pakistan, lige som der blev udstedt dødstrusler mod tegnerne af et pakistansk ungdomsparti.

  Sagens udvikling førte til, at først Saudi Arabien og siden Libyen i januar 2006 kaldte deres ambassadører i Danmark hjem. Sagen eskalerede op igennem januar, med afbrændinger af det danske og det norske flag, trusler mod disse landes indbyggere, en boykot mod danske varer og en fatwa udstedt mod de danske styrker i Irak.

  Boykotten
  Boykotten af danske varer startede i Saudi-Arabien, da religiøse ledere den 20. januar opfordrede til en sådan. Den 26. januar bliver de danske produkter i vid udstrækning fjernet fra hylderne, eller markeret med skilte, der oplyser, at der er tale om danske produkter. I første omgang gik boykotten ud over danske mejeriprodukter, hvilket hovedsageligt ramte Arla, men boykotten spredte sig siden til en lang række produkter fra Danmark. Boykotten spredte sig hurtigt til Kuwait, hvor Arlas produkter er blevet fjernet fra ca. 175 butikker. Firmaet har mistet 60-70 pct. af omsætningen i landet. Udsigten til en omfattende boykot fik den 27. januar Dansk Industri til at sende et åbent brev til Jyllands-Posten, hvor de opfordrede Jyllands-Posten til at tage ansvar for deres udtalelser, og komme med en beklagelse over for de mange muslimer, der følte sig krænket af tegningerne.

  Ud over Kuwait og Saudi-Arabien havde en hel eller delvis boykot af danske varer den 1. februar bredt sig til Qatar, De Forenede Arabiske Emirater, Oman, Egypten, Bahrain, Syrien, Yemen, Libyen, Jordan, Gazastriben, Algeriet og Tunesien.

  Berørte firmaer
  Ifølge løbesedler omdelt i Saudi-Arabien, skulle følgende danske virksomheder boykottes:

  Slik og drikkevarer:

  Stimorol
  Dirol
  Cadbury chokolade
  Lion chokoladebar
  Schweppes
  7UP
  Canada Dry
  Halls
  Snapple Juice
  Fertin Pharma
  Ferrero
  Carlsberg
  Hoteller:

  Radisson SAS
  Fødevarer:
  Danish Crown
  Arla Foods
  Danpo
  Nordex Food
  Medicin:
  Lundbeck
  Novo Nordisk
  Coloplast
  Oticon
  Elektronik:
  TDC A/S
  GN Store Nord
  Bang & Olufsen
  Nielsen & Nielsen
  Grundfos
  Forbrugsvarer:
  Lego
  Royal Scandinavia
  Louis Poulsen
  Landbrug:
  Cheminova

  Køb dansk-aktion
  Som respons på boykotten af danske produkter i store dele af den muslimske verden, startede en køb dansk-kampagne i USA. Formålet var at kompensere for den negative økonomiske effekt boykotten havde, med et mersalg på vestlige markeder. Aktionen havde først og fremmest støtte i USA, hvor forbrugerne er kendte for at give udtryk for deres mening gennem deres indkøbsvaner.

  Kronologi

  Oktober
  Den 4. oktober rejste politiet sigtelse mod en 17-årig dreng, som senere tilstod at have fremsat telefontrusler mod Jyllands-Postens bladtegnere [10], [11]. Sagen nåede TV 2 Nyhederne samme aften [12].

  Jyllands-Postens artikel blev diskuteret den efterfølgende fredag, ved den traditionelle fredagsbøn i flere af landets moskeer. Ifølge TV 2 Nyhederne [13] opfordrede den egyptiske imam, der holdt fredagens bøn hos Det Islamiske Trossamfund på Dortheavej i København, alle muslimer til at sige fra over for de 12 tegninger. Dagen efter krævede en række islamiske organisationer, at Jyllands-Posten skulle trække tegningerne af Muhammed tilbage, og give alle muslimer en undskyldning.

  Efter at have holdt møde om sagen den 8. oktober, udsendte Det Islamiske Trossamfund en pressemeddelelse [14], hvor de bl.a. skriver:

  ”Forsamlingen fordømmer på det kraftigste den provokerende og arrogante handling som skabte bitterhed og etiske krænkelse hos muslimer i Danmark og resten af verden. Avisen har med dens handling hermed bevidst trådt på de etiske og moralske værdier i Islam med det formål… Derfor opfordrer forsamlingen Morgenavisen Jyllandsposten til uforbeholdent at trække tegningerne tilbage samt at komme med en undskyldning til muslimerne for dens arrogante og respektløse handling.”
  Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør Carsten Juste udtalte efterfølgende at avisen ”ikke kunne drømme om” at trække tegningerne tilbage. [15].

  Den 10. oktober bringer den arabiske satellitkanal al-Jazeera på sin hjemmeside et interview med den århusianske imam sheikh Raed Hlayhel, om tegningerne af Muhammed. I en artikel i Jyllands-Posten om al-Jazeeras artikel, forklares artiklens indhold:

  ”I interviewet fortæller sheikh Raed Hlayhel, at han har sendt en protest over avisens tegninger, som han betegner som en hån mod islam og profeten. Sheikh Raed Hlayhel fortæller om tegningen, der viser Muhammed med en hovedbeklædning som en bombe, og den tegning, der viser Muhammed med en krumsabel og to tildækkede kvinder bag sig.”[16].
  Under overskriften ”Danish Muslims denounce newspaper” bringer al-Jazeera den 12. oktober en engelsksproget artikel om miseren. [17]. Artiklen referer Det Islamiske Trossamfunds pressemeddelelse.

  Den 12. oktober kom det i Politiken [18] frem, at JP havde hyret sikkerhedsvagter, som følge af de mange trusler avisen havde modtaget. ”Vi tager nogle nødvendige forholdsregler i en situation, hvor nogle er ganske ophidsede og sender trusler af diverse karakter”, udtaler JP’s ansvarshavende chefredaktør, Carsten Juste.

  Den 12. oktober klager ambassadørerne fra Tyrkiet, Saudi-Arabien, Iran, Pakistan, Ægypten, Indonesien, Algeriet, Bosnien-Hercegovina og Libyen sammen med den marokkanske chargé d’affaires og lederen af den palæstinensiske delegation til statsminister Anders Fogh Rasmussen. De skrev bl.a.: ”…Vi tager afstand fra disse udtalelser og publikationer og opfordrer Dem til at retsforfølge de ansvarlige for at skabe religiøs harmoni, bedre integration og forbedre Danmarks almindelige forhold til den muslimske verden…” [19].

  I et svar fra statsministeren den 21. oktober, afviser Anders Fogh Rasmussen, at han kan gribe ind over for Jyllands-Posten, da det ville være at krænke deres grundlovssikrede ytringsfrihed. Han opfordrer i stedet muslimerne til at gå til domstolene [20]. Ambassadørerne bad også om et møde med Anders Fogh Rasmussen, hvilket også blev afvist.

  Den 14. oktober deltog ca. 3.500 muslimer i en fredelig demonstration mod Jyllands-Posten, for at vise deres utilfredshed med tegningerne [21].

  Samme dag kunne Politiken berette, at to af 12 tegnere var blevet bedt om at gå under jorden af PET, efter en sindsforvirret mand havde rettet dødstrusler imod dem. [22]. Sagen omtales også i udlandet, bl.a. har The Guardian en artikel om sagen [23].

  Dagen efter blev en 17-årig ung mand af anden etnisk oprindelse anholdt, og sigtet for truslerne [24]. Han tilstod senere, at det var ham, der have udstedt truslerne [25]. Sagen blev omtalt i TV 2 Nyhederne samme aften [26].

  Den 17. oktober Den egyptiske avis Al Fagr trykte seks af Muhammed-tegninger. [27]

  Den 22. oktober opfordrede Socialdemokraterne, SF og det Radikale Venstre Fogh til at mødes med ambassadørerne fra de 11 muslimske lande. De mente, Fogh skulle mødes med ambassadørerne, men bakkede ellers op om statsministerens linje i sagen [28]. Det afvises dog af Fogh, der kalder det en principiel sag.

  I Berlingske Tidende den 26. oktober går tidl. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) ind i debatten med et usædvanlig hårdt angreb på Morgenavisen Jyllands-Posten og avisens ”pubertetsagtige demonstration af sin ytringsfrihed med offentliggørelsen af karikaturer af profeten Muhammed”, som han udtrykker det.

  I Jyllands-Posten den 29. oktober opfordrer Egyptens ambassadør Mona Omar Anders Fogh Rasmussens til at tage sagen om avisens tegninger af profeten Muhammed mere alvorligt. Hun siger: ”Ambassaden forventer, at den danske regering i det mindste vil udsende en erklæring, der bekræfter dens misbilligelse af sådanne tegninger og krænkelser af islam”.

  Samme dag politianmelder 11 muslimske organisationer Jyllands-Posten for blasfemi og racediskrimination. Talsmanden for organisationen, Asmaa Abdol-Hamid, udtaler: ”Vi mener, at det har været avisens hensigt at håne og spotte” [29].

  November
  Den 3. november erklærer Egyptens ambassadør i Libanon, Hussein Darrar, at ”Vi har bedt den danske regering om at tage nogle forholdsregler, men vi har ikke modtaget et svar. Derfor har vi besluttet ikke at fortsætte dialogen med Danmark om menneskerettigheder og diskrimination og andre tiltag, herunder støtte til danske kandidater” [30].

  Den 7. november fordømmer en talskvinde for Pakistans udenrigsministerium, Tasnim Aslam, de 12 tegninger af profeten Muhammed. Hun siger, at der vil blive klaget til FN over Jyllands-Posten, som hun mener er skyldig i ”en fuldstændig umotiveret provokation mod millioner af muslimer verden over”. Videre udtaler hun, at Organization of the Islamic Conference (OIC), der er en international muslimsk organisation, bestående af 57 stater, kollektivt fordømmer tegningerne [31].

  December
  Den 2. december kommer det frem, at ungdomsafdelingen af den pakistanske organisation Jamaat-e-Islami, havde udlovet en dusør på 50.000 til den eller de, der slog Jyllands-Postens tegnere ihjel. Budskabet om dusøren er efter sigende blevet spredt på løbesedler, og via taler under en demonstration imod Jyllands-Posten [32].

  Den 6. december afviser formanden for Jamaat-e-Islamis ungdom, Syed Shahid Gilani, at der er fremsat dødstrusler, og kalder sagen en ”misforståelse”. Samtidig udtaler han: ”men… Vi opfordrer atter den danske regering til at give tegneren en passende straf. Hvis det ikke sker, vil vi udvide protesterne til hele verden”.

  Den 7. december kommer tegningerne på dagsordenen ved et topmøde for de 57 muslimske lande i OIC. FN’s højkommissær for menneskerettigheder, Louise Arbour, går endvidere ind i sagen, efter en fælles klage fra OIC, der både kritiserer tegningerne og Fogh for ikke at gribe ind. ”Jeg forstår jeres bekymring og vil gerne understrege, at jeg beklager enhver erklæring eller handling, som kan vise manglende respekt for andres religion”, skriver Louise Arbour [33].

  Den 8. december lukkede butikker og kontorer i den indiske millionby Srinagar i Kashmirområdet, i protest mod Jyllands-Postens tegningerne. Til nyhedsbureauet Associated Press (AP) bliver det forklaret, at strejken bliver holdt for at ”protestere over den grove krænkelse, muslimer føler over de fornærmende tegninger af profeten Muhammed” [34].

  I et debatindlæg i Politiken den 20. december retter 22 tidligere danske topdiplomater en skarp kritik af Anders Fogh Rasmussens afvisning af et møde med de 11 arabiske ambassadører. De skriver bl.a. at: ”Det ville have klædt det demokratiske Danmark, om statsministeren havde imødekommet den anmodning om en samtale, som blev fremsat af elleve fremmede ambassadører fra muslimske lande”. De 22 udtrykker deres bekymring over Jyllands-Postens tegninger, som de finder at være en ubegrundet provokation. Statsminister Anders Fogh Rasmussen har dog ingen kommentarer til de 22 danske ambassadørers udmelding, men fastholder, at han ikke vil mødes med de muslimske ambassadører. [35]

  Ambassadørerne får bl.a. støtte fra tidl. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) i Berlingske Tidende den 21. december. Han mener dog ikke, det var ”…muligt for den danske statsminister at tage en samtale med de 11 ambassadører fra muslimske lande, som henvendte sig til ham. De havde udtrykkeligt anmodet om en samtale, der skulle dreje sig om tegningerne i Jyllands-Posten og om nogle navngivne politikeres tilkendegivelser. Dermed satte de statsministeren i en umulig situation, for de emner kunne han naturligvis ikke specifikt blande sig i”.

  Den 23. december kalder EU-kommissionens retskommissær Franco Frattini det ”ubetænksomt og uklogt” at Jyllands-Posten har trykt de 12 Muhammed tegninger. [36], [37].

  Den 26. december siger den uafhængige FN-rapportør Doudou Diéne til Jyllands-Posten, at den danske regering skal vurdere, om tegningerne er nedgørende og ærekrænkende. Diéne gik ind i sagen, efter at 57 muslimske lande i november rettede henvendelse til FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder, Louise Arbour.

  Den 27. december advarer den islamiske verdens samarbejdsorganisation, ISESCO, om, at de 12 Muhammed-tegninger i Jyllands-Posten kan udløse en handelsboykot mod Danmark [38].

  Den 29. december kritiserer Den Arabiske Ligas udenrigsministre Danmarks regering for håndteringen af sagen om Muhammed-tegningerne [39].

  Januar
  Den 2. januar kommer det frem, at en række danske imamer, heriblandt Ahmed Akkari, Muhammed Fouad al-Barazi og Abu Bashar, har rejst rundt i Mellemøsten for at få støtte blandt ministre, organisationsledere og religiøse overhoveder til deres protester over for Danmark. Hovedkraften bag initiativet er Islamisk Trossamfund i København. Formanden Ahmed Said Kassem udtaler: ”Overalt er vi blevet mødt med forargelse over den danske statsministers manglende vilje til at tage afstand fra Jyllands-Postens tegninger” [40].

  Den 3. januar beslutter OIC at boykotte det store danske kulturarrangement Images of the Middle East på grund af sagen om Muhammed-tegningerne [41].

  Den 5. januar ser det ud til at sagen ebber ud. Udenrigsminister Per Stig Møller og generalsekretæren for Den Arabiske Liga bliver enige om, at Muhammed-tegningerne ikke længere skal være et stridspunkt mellem Danmark og de arabiske lande [42].

  Samtidig kommer det i Dagbladet Information frem, at det er Islamisk Trossamfund, der har arrangeret det meste af den internationale kritik, Danmark i den sidste tid havde været udsat for [43].

  Per Stig Møller roses af oppositionen for sin indsats, mens Islamisk Trossamfund udsættes for en del kritik. De beskyldes bl.a. for at være med til at sprede misinformation om Danmark.

  Den 7. januar. Statsadvokaten i Viborg mener ikke, der er basis for en retssag mod Jyllands-Posten. Jyllands-Posten undgår derfor en straffesag for at have bragt de omstridte tegninger af profeten Muhammed [44].

  På et møde den 8. januar finder Islamisk Trossamfund ingen skriftlige beviser for, at trossamfundets udsendinge under en rejse til Egypten har spredt misinformation om forholdene i Danmark. [45]

  Den 10. januar vælger en norsk avis ved navn Magazinet at trykke de famøse profet-tegninger. Ifølge Magazinets redaktør Vebjørn K. Selbekk sker det for at værne om ytringsfriheden DR-3.

  Den 12. januar anholdes en nordmand med udenlandsk baggrund og sigtes for at have sendt en trusselsmail rettet mod Jyllandsposten og tegnerne bag Muhammed-illustrationerne. [46]

  Den 20. januar opfordres indbyggerne i Saudi-Arabien til at boykotte alle danske varer. Opfordringerne spreder sig via e-mails og SMS, skriver den engelsksprogede arabiske avis Arab News. [47]

  Den 21. januar truer den Internationale Sammenslutning af Muslimske Lærde med at opfordre ”millioner af muslimer verden over” til at boykotte danske og norske varer i protest mod offentliggørelsen af billeder af profeten Muhammed [48].

  Den 26. januar tilspidses krisen. Saudi-Arabien kalder sin ambassadør i Danmark hjem til konsultationer på grund af ”den danske regerings manglende handling over for fornærmelser mod profeten Muhammed i landets aviser”.

  Samtidig kommer det frem, at de saudi-arabiske forbrugere er begyndt at boykotte danske varer som reaktion på sagen. Ifølge avisen truer de med at droppe Arla, hvis ikke der kommer en officiel dansk undskyldning for tegningerne [49].

  Den 27. januar breder boykotten af danske varer sig, og Dansk Industri går ind i sagen. ”Jeg efterlyser nu en klar stillingtagen til, at de åbenbare konsekvenser er, at andre føler sig krænket, og at dette nu belaster tredjeparter, der ikke er involveret,” skriver Dansk Industris adm. direktør Hans Skov Christensen i et åbent brev. [50].

  Den 28. januar udtaler den største supermarkedskæde i Saudi-Arabien, at den ikke vil sætte danske varer på hylderne, før der er givet en formel undskyldning for Muhammed-tegningerne i Jyllands-Posten. Den danske mejerikoncern Arla indrykker store annoncer i de saudi-arabiske aviser i håb om at stoppe boykotten af mejeriets varer, der koster Arla op imod 10 millioner om dagen. Samtidig har Kuwait indkaldt den danske ambassadør til møde om tegningerne [51], [52].

  Den danske ambassadør i Saudi-Arabien, Hans Klingenberg, kritiserer i direkte vendinger Jyllands-Posten på den amerikanske tv-kanal AP-TV. ”Det er helt tydeligt for mig, at denne private avis har såret voldsomt. Ikke kun muslimer i Danmark, men millioner af muslimer over hele verden. Jeg tror ikke, at det er en tilsigtet fornærmelse, men mere mangel på kendskab til denne store kultur og religion. Men også udtryk for manglende dømmekraft”, siger Hans Klingenberg til tv-stationen. [53]

  I et åbent brev til Saudi-Arabien forsøger Jyllands-Postens chefredaktør igen at forklare avisens Muhammed-tegninger. Avisen gentager, at det ikke var meningen at krænke nogen [54].

  Den 29. januar. Venstres udenrigspolitiske ordfører Troels Lund Poulsen kritiserer den danske ambassadør i Saudi-Arabien for at være gået over stregen i interview med amerikansk tv. Dansk Folkeparti kræver, at udenrigsminister Per Stig Møller kommer med en decideret irettesættelse af ambassadøren [55].

  Libyen lukker sin ambassade i Danmark i protest mod Morgenavisen Jyllands-Postens Muhammed-tegninger [56].

  Jordans udenrigsminister, Abdul Ilah Khatib, kalder Danmarks ambassadør til samtale i striden om Muhammed-tegningerne [57].

  Syrien siger, at de er chokeret over Muhammed-tegningerne i Jyllands-Posten, som betegnes som ”en stor fornærmelse” mod profeten Muhammed. En unavngiven embedsmand i Syriens udenrigsministerium siger, at ”Syrien kraftigt fordømmer” denne fornærmelse mod ”det øverste symbol på de arabiske og islamiske nationer” [58].

  Protesterne breder sig til Vestbredden og Gaza hvor der er afbrændinger af Dannebrog. al-Aqsa Martyrernes Brigader har uddelt flyveblade, som opfordrede danskere og svenskere til at forlade området inden for 72 timer [59].

  I Saudi-Arabien overfaldes to lokale Arla-medarbejdere [60]

  Den 30. januar kalder USA’s tidligere præsident Bill Clinton tegningerne i Jyllands-Posten for ”skammelige” [61]. Afbrændinger af det danske, og nu også af det norske, flag fortsætter [62]. Dansk Røde Kors tvinges til at forlade Gaza efter trusler mod deres medarbejdere [63]. Også nødhjælpsorganisationen Norsk Folkehjælp trues til at forlade Gaza [64]. En militant, irakisk gruppe opfordrer til angreb på danske og norske mål i Irak, de mener, at en vareboykot ikke er nok. [65]

  I vrede over Muhammed-tegningerne stormede en større gruppe svært bevæbnede palæstinensere et EU-kontor i Gaza. I en erklæring truer de igen danskere og nordmænd i området, og opfordrer dem til at tage truslerne alvorligt [66].

  Danmark får støtte fra EU’s udenrigsministre, der udtrykker solidaritet med Danmarks forsvar for ytringsfrihed [67].

  Sagen præger både de arabiske og i særdeleshed de danske medier. DR udvider TV-avisen kl. 21 til 50 minutter, der hovedsagelig koncentrerede sig om sagen om tegningerne.

  Sidst på aftenen udsender Jyllands-Posten, via et jordansk nyhedsbureau, en artikel, hvor avisens chefredaktør Carsten Juste beklager ”utilsigtet” at have krænket muslimer. Chefredaktøren afviser dog at beklage selve tegningerne – af hensyn til den danske ytringsfrihed. ”Det er en undskyldning af, at vi har krænket de mange muslimer, som reaktionerne tydeligt har vist. Det har været utilsigtet. Vi anede ikke, at det ville vække så megen forargelse og harme i den muslimske verden. Det er det, vi undskylder,” siger Carsten Juste til Ritzau. [68], [69].

  Anders Fogh Rasmussen siger, at han personligt tager afstand fra Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Han understreger dog, at regeringen ikke kan eller vil sige undskyld: ”Jeg har personligt sådan en respekt for menneskers religiøse overbevisning, at jeg personligt aldrig vil fremstille Muhammed, Jesus eller andre religiøse skikkelser på en måde, som kan krænke andre mennesker,” udtaler han, men understreger, at ”ytringsfriheden er ukrænkelig. Det er uden mening, at vi skal give en undskyldning” [70].

  En Vilstrup-undersøgelse for Politiken viser at 40 procent af de adspurgte danskere mener, at et nyt møde med de arabiske ambassadører er en vej frem. 39 procent tror dog ikke på metoden. Ifølge samme meningsmåling siger 54 procent, at det var forkert, at Fogh i sin tid afviste at holde et møde om sagen med 11 ambassadører. Der er dog bred enighed om, at en officiel undskyldning fra statsministeren ikke er nogen god ide. Det afviser 77 procent i undersøgelsen. Kun 13 procent mener, at en undskyldning ville være på sin plads [71].

  I et interview med Al-Jazeera beklager Jyllands-Postens kulturredaktør, Flemming Rose, tegningerne, men beklagelsen bliver ikke oversat til arabisk. Simultantolken begynder først oversættelsen efter undskyldningen er givet [72].

  Den 31. januar mødes udenrigsminister, Per Stig Møller, med den amerikanske udenrigsminister, Condoleezza Rice, samt en række arabiske udenrigsministre. Senere mødtes han med FN’s generalsekretær, Kofi Annan, for at klargøre regeringens holdninger til sagen, og orienterer om den seneste udvikling [73].

  En hidtil ukendt gruppe, som kalder sig Æresbrigaderne i Nord-Europa, retter på internettet trusler mod Danmark. ”Jeg vil bombe mig selv i Danmark meget snart på samme måde, som mine islamiske brødre gjorde det i Storbritannien,” lyder en af truslerne på hjemmesiden. Truslens ægthed kan ikke umiddelbart bekræftes [74].

  Avisen Gulf Daily News skriver at parlamentet i det arabiske monarki Bahrain har holdt krisemøde om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, og ifølge avisen drøftede parlamentet muligheden for en olie-boykot og opfordrede til boykot af danske varer samt demonstrationer efter fredagsbønnen i denne uge. Parlamentsmedlemmer siger til avisen, at den undskyldning, som Jyllands-Posten er kommet med er for lille og kom for sent. De vil nu have såvel dronning Margrethe som den danske regering til at sige undskyld for tegningerne [75].

  I Gaza afbrændte vrede demonstranter et stort billede af Anders Fogh Rasmussen. Tusinder af palæstinensere demonstrerede på opfordring fra den radikale gruppe Islamisk Jihad [76].

  Ægyptens parlament har vedtaget en resolution, der kritiserer Danmark på grund af Muhammed-tegningerne. Ifølge to ægyptiske aviser opfordrer parlamentet til at boykotte danske varer. Resolutionen er vedtaget af regeringspartiet og det førende oppositionsparti, Det Muslimske Broderskab. Hvis arabiske myndigheder opildner til boykot, kan det ifølge WTO’s regler udløse erstatning til Danmark [77].

  En række muslimske foreninger er stadigvæk ikke tilfredse med Jyllands-Postens undskyldning. De kræver en utvetydig undskyldning fra avisen. På et pressemøde holdt af Islamisk Trossamfund siger talsmanden for de 27 muslimske foreninger, imam Ahmed Akkari: ”Vi savner en klar udmelding, hvor avisen undskylder krænkelsen. At de holder fast i den og ikke efterfølgende kommer med en tvetydig udmelding” [78].

  I Irak udstedes der en fatwa mod danske soldater. ”Forsvaret vurderer, at truslen er reel, da den kommer fra en pålidelig kilde, men den er ikke endelig bekræftet,” udtaler forsvarsminister Søren Gade [79].

  Jyllands-Posten modtager bombetrusler mod redaktionen i Århus og København. Politiet evakuerer bygningerne, og undersøger området med bombehunde, dog uden at finde noget [80].

  Det danske udenrigsministerium laver en hjemmeside, hvor det prøver at mane nogle af de forkerte rygter om sagen, der florerer i arabiske lande, i jorden. [81]

  En Hamas-leder på Vestbredden kræver, at Danmark straffer både de 12 tegnere og Jyllands-Posten for tegningerne [82].

  Februar
  Den 1. februar optrykkes de 12 tegninger i den franske avis France Soir. På forsiden af avisen er desuden en tegning af fire profeter på en sky. I dialogen siger Jesus (der på tegningen er en hvid- eller gråhåret mand) til en tydeligt forurettet Muhammed ”lad nu være med at være sur, Muhammed, vi har alle sammen optrådt i karikaturer” [83]. Sent samme aften fyrede ejeren af France Soir, Raymond Lakah, sin chefredaktør. Den tyske avis Die Welt bragte en del af de originale tegninger.

  Politikens tidligere chefredaktør Herbert Pundik foreslår i Politiken at striden løses ved at bygge en stormoske i København (et projekt der ofte har været debateret, men aldrig er realiseret) som en folkegave via indsamlinger.

  Der har de seneste dage været SMS-kæder i Danmark der dels opfordrer til boykot af muslimske butikker som modreaktion mod de arabiske landes boykot af danske varer, og dels til at møde op på Rådhuspladsen 1. februar kl. 16 og brænde de arabiske landes flag som modreaktion mod afbrænding af danske flag. Der møder dog ingen op – kun politi, presse og få moddemonstranter. Der har som modvægt også været SMS-kæder der opfordrer til forsoning og til at støtte muslimske butikker, smile eller give hånden til sin grønthandler og lign.

  Den 2. februar optræder Anders Fogh Rasmussen i et interview på den arabiske tv-station Al-Arabia. Her forsøger han at dæmpe konflikten ved at slå fast at den danske regering og befolkning ikke ønsker at krænke muslimer, men samtidig forklare om den danske ytringsfrihed. Interviewet bliver i den arabiske verden kritiseret for ikke at indeholde ordet ”Undskyld”.

  Den 3. februar bliver dagens fredagsbøn imødeset med spænding for om konflikten neddæmpes eller optrappes. meldingerne er dog forskellige – der bliver flere steder manet til ro og besindelse, men ikke alle steder. Sagen synes ikke at være dæmpet.

  Den britiske udenrigsminister Jack Straw kalder tegninger respektløse og krænkende. Han understreger at der er ytringsfrihed, men at ”…der findes ingen forpligtelse til at krænke eller ophidse unødigt”.

  4. februar bliver den norske ambassade samt bygningen, der huser den danske, den svenske og den chilenske ambassade, i Syriens hovedstad Damaskus brændt ned af vrede demonstranter.

  I Danmark er der indkaldt til demonstration mod muslimerne af den højreorienteret gruppe Danskfront i Hillerød. Der møder dog kun 20-30 personer op, herunder lederen af de danske nazister Jonni Hansen. En større gruppe moddemonstranter møder også op, men holdes væk af politiet. 179 anholdes. Der har cirkuleret SMS-beskeder om at der også skulle afbrændes koraner. Disse beskeder er refereret i de arabiske medier, og er medvirkende årsag til at konflikten optrappes i Damaskus. Men der blev ikke brændt koraner af ved lørdagens demonstration.

  Den 5. februar sættes der ild til det danske konsulat i Libanons hovedstad, Beirut, efter massive demonstrationer. Begivenheden vises direkte som ”Breaking News” på CNN, der nu for alvor følger sagen som en af de absolutte hovedhistorier.

  Der afholdes demonstration på Kongens Nytorv i København for fred og forsoning. Demonstrationen vises på CNN.

  Den 6. februar dræbes en person under voldsomme protester i Afghanistan, da det kommer til skyderier. Det er det første menneskeliv, der direkte skyldes konflikten om Muhammed-tegningerne. Yderligere to personer blev såret.

  Den danske ambassade i Teheran, Iran, angribes og forsøges sat i brand. Det lykkes ikke. Demonstrationen fortsætter dagen efter.

  Den 7. februar er der fortsat demonstrationer i mange lande. I Afghanistan koster demonstrationerne flere dødsfald, bl.a. da norske fredsbevarende NATO-styrker angribes.

  Den 8. februar er dødstallet nu nået op på 11 under demonstrationer i Afghanistan.

  Tidligere udenrigsminister Uffe Elleman-Jensen opfordrer Jyllands Postens chefredaktør, Carsten Juste, til at sige sin stilling op.

  Den 14.-15. februar bliver 5 dræbt under voldsomme demonstrationer i Pakistan med op mod 70.000 deltagere. Under urolighederne bliver også butikker og restauranter angrebet. Selvom vreden først og fremmest er rettet mod Danmark, går det ud over bl.a. McDonald’s og Kentucky Fried Chicken. Demonstrationer og uroligheder fotsætter de næste par dage – dog ikke så voldsomme.

  Den 17. februar bliver 10 dræbt og Italiens konsulat sat i brand under uroligheder i Libyen. Urolighederne skyldes at den italienske reformminister Roberto Calderoli har optrådt med en T-shirt med en Muhammed-tegning. Han træder tilbage dagen efter.

  Den 18. februar bliver mindst 15 dræbt under uroligheder i Nigeria. Butikker og 11 kristne kirker brændes af.

  Der er fredelige demonstrationer med 10.000 i London, og 1000 i New York mod Muhammed-tegningerne. I København demonstrerer 2500 for forsoning i sagen, og forståelse mellem muslimer og kristne.

  Den 19. februar rejser den Pakistan-ambassadøren hjem. Samtidig cirkulerer en undskyldning i arabiske medier fra Jyllands-Posten, men Jyllands-Posten afviser at stå bag og kalder den ’falsk’.

  Den 20. februar bliver danskerne i det amerikanske tv-program ”60 minutes” udstillet, som at være naive og respektløse.

  Den 23. februar udtaler Anders Fogh Rasmussen, at Mohammed-krisen skal løses i FN-regi. Samtidig udgiver en egyptisk sanger en protest sang mod Danmark, hvor han kalder Danmark for ’dumme svin’.

  Den 24. februar genåbnes den danske ambassade i Syrien.

  Den 26. februar udtaler FN’s generalsekratær Kofi Annan, at Danmark ikke har fundet ud af at tilpasse sig efter den muslimske indvandring. Udtalelsen møder kritik fra Dansk Folkeparti. Derudover udtaler Kofi Annan også, at der skal sættes en stopper for fundamentalismen.

  Oktober 2006
  Den 26. oktober 2006 frifindes Jyllands-postens chefredaktør Carsten Juste og kulturredaktør Flemming Rose for injurier og bagvaskelse i en sag anlagt af Islamisk Trossamfund.

  Efterspil
  I oktober 2006 kommer det frem at Dansk Folkepartis Ungdom på et privat sommermøde har lavet en konkurrence i at tegne Muhammed på den mest nedværdigende måde[84]. Konkurrencen er blevet filmet med skjult kamera af Martin Rosengaard Knudsen fra kampagnegruppen Defending Denmark, der gennem 18 måneder har infiltreret Dansk Folkepartis Ungdom. Afsløringen bevirker nye kraftige reaktioner fra flere muslimske lande, der opfatter det som en krænkelse af Muhammed udført af et dansk regeringsparti, men begivenhederne eskalerer ikke på samme måde som under den første krise. Senere kom det frem, at berusede medlemmer af Radikal Ungdom havde tegnet Muhammed som en stol.

  (Se også: DFU’s Muhammed-tegninger)

  I februar 2007 fik to dokumentarfilm om Muhammedkrisen premiere. Vibeke Heide-Jørgensens Muhammedkrisen under huden følger politikeren Naser Khader og imam Ahmed Akkari, to af det muslimske samfunds hovedpersoner under krisen om de tolv tegninger. Filminstruktørerne Janus Billeskov Jansen og Signe Byrge Sørensen tog initiativ til filmen Mit Danmark, der blev lavet af ti danske filminstruktører i samarbejde med ti danskere med arabiske rødder.

  Klaus & Mikael Rothsteins bog ”Bomben i turbanen” fra 2006, omtaler en tegneserie fra 2001 der ligger frit tilgængeligt på Internettet: Mohammed’s Believe It or Else! Tegneserien søger at genere og latterliggøre Muhammed og Islam mest muligt, med rod i udvalgte Koran og Hadith-citater. Forfatterne mener denne tegneserie er langt grovere end Jyllands Postens tegninger, men ingen protesterede mod den.

  Den 4. maj 2007 til 29. juli 2007 løber udstillingen Muhammed af portrætfotografen Nicky Bonne på ARoS. Det er en fotografisk skildring af 43 drenge og mænd, der bor i Danmark og hedder Muhammed.

  Se også Lars Vilks

  Eksterne henvisninger
  Jyllands-Posten: Muhammeds ansigt – den side i avisen d. 30. september 2005 der startede det hele.
  Muhammed-tegningerne. Links til debat, artikler og dokumentation (tidslinjer, tekster og tegninger) (på Modkraft.dk/Tidsskriftcentret)
  Politikens tema om sagen
  TV 2 Nyhedernes tema om sagen
  Jyllands-Postens tema om sagen
  Information.dk’s tema om sagen
  TV 2 Nyhederne – Oversigt over nyheder i forbindelse med Muhammed-tegningerne
  DR Nyheders tema om sagen – ”Tegningerne der rystede verden” på dr.dk

  Referencer
  ? http://www.modspil.dk/politik/cartoon_body_count.html
  ? Epinion: Ingen skal undskylde Muhammed tegninger, Danmarks Radio, 28. januar, 2006
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.sasp?PageID=397712
  ? http://nyhederne.tv2.dk/article.php?id=1424089
  ? http://zulu.tv2.dk/klovn/article.php?id=2909459
  ? http://www.jp.dk/login?url=indland/artikel:aid=3293102:fid=11146
  ? http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/4674864.stm
  ? http://www.guardian.co.uk/editor/story/0,,1006209,00.html
  ? http://web.archive.org/web/20061017223013/http://www.sistani.org/html/eng/menu/4/?lang=eng&view=d&code=234&page=1 (archive.org)
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.sasp?PageID=400558
  ? http://www.jp.dk/login?url=indland/artikel:aid=3301204:fid=11146
  ? TV” Nyhederne: Dødstrusler for at tegne Muhammed (archive.org)
  ? TV” Nyhederene: Muslimsk vrede over avistegninger (archive.org)
  ? http://213.237.52.131/wakfweb/wabout.nsf/ByUID/B7DB4E3D093CB6BEC125709700786FD2?OpenDocument
  ? [http://web.archive.org/web/20060215191239/http://nyhederne.tv2.dk/article/2986433/Muslimer_Avis_skal_sige_undskyld.html TV2 Nyhederne: Muslimer: Avis skal sige undskyld (archive.org)
  ? http://www.jp.dk/indland/artikel:aid=3317120:fid=11146/
  ? http://english.aljazeera.net/NR/exeres/66F847B8-DDE8-49A2-86B1-0D7015477090.htm
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.sasp?PageID=402168
  ? http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4361260.stm
  ? http://nyhederne.tv2.dk/article.php?id=3057974
  ? TV2 Nyhederne:3500 i demo mod Jyllands-Posten (archive.org)
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.sasp?PageID=402705
  ? http://media.guardian.co.uk/site/story/0,14173,1590913,00.html
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.sasp?PageID=402820
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.sasp?PageID=402843
  ? TV2 Nyhederne: Tegnere truet til at gå i skjul (archive.org)
  ? http://freedomforegyptians.blogspot.com/2006/02/egyptian-newspaper-pictures-that.html
  ? http://nyhederne.tv2.dk/article.php?id=3059179
  ? http://nyhederne.tv2.dk/article.php?id=3094437
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.sasp?PageID=405975
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.sasp?PageID=406746
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.sasp?PageID=410967
  ? http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2005/12/07/080852.htm
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.sasp?PageID=423828
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.sasp?PageID=425730
  ? http://www.jp.dk/indland/artikel:aid=3459370:fid=11146
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.sasp?PageID=426321
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.sasp?PageID=426536
  ? http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2005/12/29/170709.htm
  ? http://nyhederne.tv2.dk/article.php?id=3429162
  ? [http://politiken.dk/VisArtikel.sasp?PageID=427618
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.sasp?PageID=428508
  ? http://www.information.dk/InfWebsite/FremvisningPHP/Common/Information.php?pShow=Arkiv/ArkTAvVis.php&pTAvVis=188352
  ? http://nyhederne.tv2.dk/article.php?id=3448094
  ? http://nyhederne.tv2.dk/article.php?id=3452437
  ? http://www.information.dk/InfWebsite/FremvisningPHP/Common/Information.php?pShow=Arkiv/ArkTAvVis.php&pTAvVis=188849
  ? http://www.information.dk/InfWebsite/FremvisningPHP/Common/Information.php?pShow=Arkiv/ArkTAvVis.php&pTAvVis=189267
  ? http://nyhederne.tv2.dk/article.php?id=3518899
  ? http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2006/01/26/152009.htm
  ? http://nyhederne.tv2.dk/article.php?id=3551730
  ? http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2006/01/28/093730.htm
  ? http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2006/01/28/181225.htm
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.sasp?PageID=433183
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.sasp?PageID=433161
  ? http://ekstrabladet.dk/VisArtikel.iasp?PageID=332500
  ? http://ekstrabladet.dk/VisArtikel.iasp?PageID=332523
  ? http://ekstrabladet.dk/VisArtikel.iasp?PageID=332534
  ? http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2006/01/29/135642.htm
  ? http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2006/01/29/222716.htm
  ? http://ekstrabladet.dk/VisArtikel.iasp?PageID=332623
  ? http://ekstrabladet.dk/VisArtikel.iasp?PageID=332736
  ? http://ekstrabladet.dk/VisArtikel.iasp?PageID=332725
  ? http://nyhederne.tv2.dk/article.php?id=3561637
  ? http://nyhederne.tv2.dk/article.php?id=3561317
  ? http://nyhederne.tv2.dk/article.php?id=3564793
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=433348
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=433486
  ? http://dr.dk/Nyheder/Indland/2006/01/30/203807.htm
  ? http://www.jp.dk/meninger/ncartikel:aid=3527566
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=433523
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=433541
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=433585
  ? http://nyhederne.tv2.dk/article.php?id=3568339
  ? http://nyhederne.tv2.dk/article.php?id=3568024
  ? http://nyhederne.tv2.dk/article.php?id=3567275
  ? http://nyhederne.tv2.dk/article.php?id=3569322
  ? http://dr.dk/Nyheder/Udland/2006/01/31/231234.htm
  ? http://dr.dk/Nyheder/Indland/2006/01/31/181102.htm
  ? http://dr.dk/Nyheder/Udland/2006/01/31/173929.htm
  ? http://dr.dk/Nyheder/Indland/2006/01/31/172551.htm
  ? Udenrigsministeriet: TEGNINGESAGEN: SPØRGSMÅL OG SVAR (archive.org)
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=433733
  ? http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=434156
  ? Unge DF’ere håner Muhammed – Politiken 6. oktober 2006
  _

  Wikipedia: Masser af tekst – ingen tegninger.

  Til sidst

  forsvinder

  teksten.

 10. Cecilia skriver:

  Man kan alltid lita på danskarna, skrev någon.

  Ja, de ligger i framkanten när det gäller en del – också upphovsrätt.

  Sydsvenskan idag:

  Tillgång till Pirate Bay stängs i Danmark

  En dansk internetleverantör, DMT2, tvingas stänga av tillgången till fildelarsajten The Pirate Bay efter ett domstolsutslag. De övriga danska internetoperatörerna väntas följa efter.

  Läs hela artikeln på:

  http://sydsvenskan.se/nojen/article298579.ece

 11. All apologies skriver:

  Kulturredaktør Flemming Roses blog:

  Al-Jazeera asks for an apology for Danish cartoons

  Incredible but true. Today the president of Iceland, Ólafur Ragnar Grímsson, was interviewed on Al-Jazeera, and asked to apologize for the publication of the Danish cartoons back in 2005, though the president of Iceland has nothing to do with Denmark.

  http://pajamasmedia.com/xpress/flemmingrose/

 12. Cecilia skriver:

  Well, in a way he has. As being a part of the western culture/society As all muslims are a part of the muslim culture :-)…?

 13. Sig undskyld, Island skriver:

  Den danske netavis 180Grader:

  Islands præsident bedt om at undskylde for danske Muhammed-tegninger

  Ólafur Ragnar Grímsson blev noget forundret, da han var på officielt visit i Qatar. Da Islands præsident blev interviewet af Al-Jazeera, skulle han nemlig undskylde for danskernes opførsel under Muhammed-krisen.

  Islands præsident Ólafur Raganar Grimsson blev bedt om at undskylde for Muhammed-tegningerne, da han for nylig var på officielt visit i Qatar. Den noget usædvanlige opfordring til en islænding kom, da præsidenten blev interviewet til Al-Jazeera. Det skriver Jyllands-Postens Flemming Rose på sin blog ”Northern Light”. Grimsson har forklaret episoden til islandsk radio.

  http://www.180grader.dk/nyheder/Islands_pr_sident_bedt_om_at_undskylde_Muhammed-tegninger.php

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.