Del 496: Miserere, miserere

Om konst levererar ännu en artikel om konstens tillstånd. Den här gången är det redaktören själv, Susanna Slöör som lägger ut texten. Hon skriver så här om bildkonsten:

”Jag vill hävda att dess ’värde’ ligger i att man inte ställer några krav på varken värde eller nytta. Att man respekterar att den är absolut onödig, men oumbärlig för dem som väljer att delta i det spel eller den relation som konsten möjliggör. Denna relation skulle också kunna beskrivas som att konsten upprättar ett imaginärt rum för självreflektion utanför vardagens vaneseende. Ett andra liv, en utsiktspunkt för att utforska hur det känns att leva – för sig och i samspel med andra.”

Inte precis någon ny idé – och dessutom är nyttointressena uppenbara. Ett annat liv utanför vaneseendet är gefundenes fressen för t ex design- och modeindustrins utvecklingsarbete. Men man kan lika gärna tillägga att uttalandet gäller filosofin. Heidegger skulle nog skriva under på den menyn.

Slöör vill ha en stillsam konst; om provokationen säger hon:

”Rätt orkestrerad kan den vara en subversiv och förändrande kraft, som driver fram en kreativ och livgivande utveckling. Felaktigt tillämpad riskerar den att bli kontraproduktiv och/eller en meningslös upprepning.”

Hon vill alltså ha en ”rätt orkestrerad” provokation. Men provokationens betydelse ligger just i att den inte är det. En snäll provokation är ingen provokation alls. När den eventuellt kommer, kommer den att uppfattas som ”kontraproduktiv” och ”meningslös”. Det är naturligtvis inte så enkelt att en provokation är intressant bara för att den väcker ilska och oro. Men man kan vara lugn, för den inte med sig någon substans blir den snart bortglömd.

Slöör är inte någon mästare när det handlar om institutionell konstteori:

”…det man kallar konst är konst. En vidhängande fråga har sedan varit vem som har rätten att utföra denna magiska dopakt. Är det konstnären, betraktaren, eller institutionen? Den sistnämnda har vunnit dragkampen för tillfället.”

Jag tycker att det är bedrövligt att en rutinerad kritiker skall komma så fel. Själva dopakten kan vem som helst i konstvärlden stå för. Och den övriga konstvärlden har praktiskt taget aldrig något att invända. Saken är, och hur många gånger måste jag tjööööööööta om det, om det är ett bra konstverk eller ej. Inte heller den saken är problematisk, konstvärlden har sin agenda och väljer vissa sorters konst efter vissa gällande teman. Systemet är inte statiskt, det som väljs i nuet lever ett bräckligt kvalitetsliv och det mesta skattar åt förgängelsen. Konsten kommer också att omvärderas efter en tid.

Riktigt nog är det Institutionen som bestämmer. Men den har inte vunnit någon dragkamp, konstnären och konstbetraktaren är också en del av Konstinstitutionen där uppfattningarna formas och når sin giltighet genom ett stort antal aktörers sammantagna ansträngningar.

Sedan serverar hon följande, i dagens konst har:

”…intresset förskjutits från det som finns uttryckt i verket till en ren spekulation kring konstnärens
avsikter.”

Här tycks vi ha hamnat i tiden före konceptkonsten när konstvärlden fortfarande trodde på att det fanns något bestämt som uttrycktes i verket. Eftersom vi får förutsätta att man inte igen börjat bli smått religiöst troende på konsten är det alltid fråga om en ren spekulation kring ”konstnärens” avsikter. ”Konstnären” blir givetvis en imaginär gestalt som inte skall förväxlas med personen ifråga. Även personen konstnären kan spekulera i sina egna intentioner. Så har det alltid varit.

Och det kommer mera från Slöör:

”En gestaltad form, gest, uppvisning eller framställning som kräver ledsagare, i form av en text, är synnerligen svår att ta sig an ur konstkritikerns perspektiv. Hur skall man kritiskt värdera ett verk vars idé eller politiska hållning är strålande men länken till gesten, uttrycket eller utförandet är usel eller obefintlig.”

”Svår att ta sig an”, säger hon. Menar hon att konstnären, om denne vill ha det på det sättet, skall anpassa sin konst till konstkritikerns bekvämlighet? Och jag undrar stillsamt, eftersom konst med beledsagande texter är vanligare än vatten, hur tusentals kritiker klarar detta utan att klaga? Studera Slöör, studera mera, så skall du se att också du kan klara det.

Frågan hur man skall värdera ett verk som har ett angeläget ämne men ett svagt utförande är ingen större fråga, men den har en liten komplikation. När ett angeläget ämne är alldeles nytt och då verkligen kan ses som ”angeläget” (missbruket av termen ”angeläget” är fruktansvärt utbrett), kan konsten få med sig en kvalitet av själva innehållet i egenskap av pilotfall för en sådan uppmärksamhet. Hållbarheten brukar inte vara den bästa och konstvärldens självsanerande potential brukar efter en tid klara sådant utan svårigheter. När det inte längre är fråga om något nytt kommer en tillräckligt klarsynt kritiker att påtala diskrepansen. Vi har sett detta i konstkritiken en längre tid. Slöör skall inte underskatta (t ex) den svenska konstkritikerkåren. Så usel är den inte.

sierralisson200211_1.jpg
När Lisson Gallery i London öppnade en ny lokal 2002 svarade Santiago Sierra för utställningen. Det blev en korrugerad plåt som blockerade hela galleriet. Inga förklaringar gavs och det var naturligt nog en avsevärd provokation mot publiken. Är detta vad Slöör kallar för en ”rätt orkestrerad” provokation?

Ja, eftersom jag nu har visat mig så duktig och intresserad inför Om Konsts alla publiceringar om tillståndet i samtidskonsten borde jag vara en självskriven medverkande. Jag antar att en inbjudan snart är aktuell.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, konstteori, Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

13 svar på Del 496: Miserere, miserere

 1. . f d Kurdisk Flykting . skriver:

  Fred Torssander är hal som en ål och ful som kemiske Ali !

  Vi vill ha NAMNET på den terrorgrupp som du stödjer?!
  NAMNET; din fuling!

 2. Pingback: A-ha » Del 496: Miserere, miserere

 3. Pinpoint skriver:

  Stefan Petersson

  Sabuni: ”Demokratins största fiende i vårt land idag är dock utanförskapet”!

  – Flummigt trams!
  Demokratins största fiende både i vårt land och i resten av världen, idag, igår och imorgon är:
  MUHAMMEDANISMEN!

  Ps Jag är nästan övertygad om att hon innerst inne är medveten om det men vågar liksom alla andra inte säga det rakt ut! Och detta är vårt största dilemma!

 4. Fred Torssander skriver:

  fd Kurdisk Flykting vill ha namnet på den ”terrorgrupp” undertecknad stöder. De grupper jag stöder är dock legitima motståndsrörelser mot utländsk ockupation – jämförbara med Milorg i Norge under den nazistiska ockupationen. Jämförbara på mer än ett sätt: ”Sabotasje- og terrorgrupper som opptrer som banditter ukontrollert og fra bakhold, kommer ikke inn under denne bestemmelsen.” http://no.wikipedia.org/wiki/Milorg

 5. Kan Vilks stadig flyve med SAS? skriver:

  PERNILLE AMMITZBØLL i danska Jyllands-Posten om censur af artikel om politikeren Naser Khader:

  Khader for farlig for SAS-magasin

  SAS’ magasin, Scanorama, har besluttet at pille et ellers planlagt interview med Naser Khader af. Han kalder det et knæfald for islamisterne.

  I flere måneder har SAS’ magasin Scanorama arbejdet på at færdiggøre et planlagt forsideinterview med Naser Khader, som tager udgangspunkt i hans kamp mod islamister og de omkostninger, som kampen har haft.

  Imidlertid har Scanoramas ansvarhavende redaktionschef, Sandra Carpenter, i ellevte time valgt at pille interviewet med Naser Khader af.

  Morgenavisen Jyllands-Posten erfarer, at Scanorama internt begrunder beslutningen med »sikkerhedsmæssige årsager«.

  http://jp.dk/indland/indland_politik/article1236719.ece

 6. Kurdisk Flykting från Qanaquin skriver:

  Signaturen fd Kurdisk flykting har fått ett strupgrepp på Fred Torssander och han/ hon tycks inte vilja släppa det!
  Stackars Fred! Han sökte en roll i Rondellhundsmusikalen men hamnade i klorna på en skoningslös kurdisk flykting!
  Fred Torssander skruvar sig som en mask på kroken och försöker komma loss men inte en chans! Fd Kurdisk flykting utkräver namnet på den terrorgrupp som Fred stödjer men Fred vägrar svara; antingen av rädsla eller också skäms han!
  Att vinna denna duell och rädda teorin tycks, för Fred Torssander, vara viktigare än att erövra ny kunskap och nya insikter!
  Så frågan är: Vad kommer Fred Torssander att göra för att rädda ansiktet och bevisa att han inte är den jubelidiot som alla här tror?!
  Spännande fortsättningen följer…

 7. Cecilia skriver:

  Ska strax titta på Retreat kl 19 på TV2. Intressant.

 8. Bøsse-Bush skriver:

  “Oh, yes, George W, plunge your Texas tushie trucheon deep into my entirely mythological fudge tunnel.”

  http://bp1.blogger.com/_CFA81NyTvFo/RvLUPZtk5pI/AAAAAAAAADE/aTNrG6gpOHI/s1600-h/georgebushandprophetmohammed.gif

 9. * Stop afviklingen af ytringsfriheden ! skriver:

  STOP ISLAMISERINGEN AF HOLLAND

  DEMONSTRATION AMSTERDAM, 26. JANUAR 2008

  En demonstration arrangeret af SIOE Nederland (Holland) med følgende temaer:

  * Stop afviklingen af ytringsfriheden !

  * Stop den politiske korrekthed !

  * Stop moskébyggerierne, indtil der bliver bygget kirker i de islamiske lande !

  * Demokrati – ikke teokrati !

  * Ingen sharia her !

  * Nok er nok !

  Regler for demonstrationen:

  Tilladt:

  – Nationale flag/skilte

  Ikke tilladt:

  – Partiskilte/bannere osv.

  – Racistiske symboler, flag, logoer, slogans osv.

  – Alle totalitære symboler, eks: nazi, kommunist, og fascist symboler, flag, logoer, slogans osv.

  Mødested:

  Dam Torvet i Amsterdam kl. 1300

  Demonstrationen begynder kl 13.00 og slutter kl. 16.00

  Det vil være taler af bl.a. SIOEs ledere og SIOE Nederland

  Kørsel tur/retur arrangeres af SIAD.

  http://www.siad.dk

 10. Den nationale sikkerhed skriver:

  Jakob Sorgenfri Kjær i danska Politiken om terrorcelle i Spanien:

  Terrorcelle ville formentligt slå til under valg

  De islamiske terrormistænkte i Barcelona frygtes at have forberedt en gentagelse af angrebene i Madrid under det seneste parlamentsvalg for fire år siden.

  Forlydenerne kommer, efter den spanske efterretningstjeneste og civilgarden har arresteret 12 pakistanere og to indere.

  Udover selve anholdelserne, har politimyndighederne beslaglagt computere, udløsere og materialer til fremstilling af sprængstoffer.

  Den storstilede aktion foregik primært på adresser i Barcelonas Raval-kvarter, der huser mange indvandrere med pakistansk baggrund.

  http://politiken.dk/udland/article460474.ece

 11. Fred Torssander skriver:

  Kurdisk flykting nr 2 (?) från Qanaquin har möjligen inte följt med i debatten. Annars framgick det tidigare att motståndsröerelsen mot ockupationen av Irak nu håller på att upprätta en enhetsfront och det därför vore synnerligen olämpligt att just nu stödja antingen den ena eller andra gruppen i stället för enhetssträvandena. Det undertecknad stödjer är alltså motståndsrörelsen mot USA/Brittisk ockupation av Irak. Se http://www.proletaren.se/index.php?option=com_content&task=view&id=1055&Itemid=47

  Att motståndsrörelsen skall kallas terrorrister är givetvis ett krav från ockupationsmakten, dess quislingregering och tyvärr verkar det också som separatistiska fd. irakier ställer upp. Hur separatismen kan utnyttjas så att alla delar av landet förlorar sitt materiella välstånd och nationella oberoende är Jugoslavien ett utmärkt exempel på. USA lärde sig mycket där. Det borde faktiskt också de signaturer som kallar sig kurder försöka göra. USA verkar inte vara beredda att försvara Iraks gränser mot turkarna – ens när dessa angriper USA:s viktigaste allierade inom Irak (se http://www.puk.org/web/htm/news/nws/news071010.html )

 12. mellis skriver:

  Varför vill Torssander se fortsatt väpnad kamp i Irak mellan amerikaner och inhemska motståndsgrupper?

  Sluta förresten med länkarna till proletären; ingen läser dem. De övervintrande kommunisternas världsbild saknar intresse för andra än psykiatriker.

 13. Fred Torssander skriver:

  Självklart vill vare sig undertecknad eller de Irakiska och Afghanistanska motståndsgrupperna se fortsatt väpnad kamp mot USA/Storbritannien. Vi kräver ett omedelbart tillbakadragande av trupperna.

  Och vad gäller Proletären kan det tänkas att det också finns vuxna läsare av denna blogg, som minns hur Proletären och Vietnambulletinen var de som omedelbart publicerade de sanningar som fick stora rubriker i dagstidningarna – ungefär ett år senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.