Del 494: Oh, Shit!

I dessa dagar när undergångsstämningar brer ut sig, katastroferna som rycker allt närmare. Kort och gott det alla vet: Det ser inte bra ut. När det så är sagt kan man tillägga att allt det där har att göra med tidsandan. Skräcken blandar sig med glamour.

Lite konst kan pigga upp i ett sådant läge. Jag nämnde för några dagar sedan att Ben Lewis har gjort sitt konstprogram Art Safari om kända konstnärer och konsttrender. Två av dessa är Santiago Sierra och Wim Delvoye.

Hur det än är finns det ingen annan väg för konsten än att göra lite mer än vad det är tänkt. Precis så är det också tänkt i konstvärlden. Därtill kommer att konsten skall ha sitt socialkritiska innehåll och utmana makthavare vilket dock främst handlar om dem i konstvärlden.

Sierra finner praktiskt taget alltid fram till kontroversiella projekt, ofta så långt det är tänkbart att gå utan att förlora konstvärldens gunst. Kontroversiell är han eftersom han alltid retar en del. Samtidigt är han attraktiv emedan arrangörerna vet att han kommer att dra till sig uppmärksamhet.

2004 lät han i ett galleri i Madrid läsa upp namn från en israelisk telefonkatalog. Israelerna har segregerat de arabiska namnen till en egen katalog och det var alltså dessa som lästes upp. När han deltog i en utställning i Dubai var detta ett populärt inslag, den gången var namnen utskrivna och uppsatta på en vägg. Hans önskan var att vid invigningen med statscheferna skulle man också ha en performance, en uppläsning av namnen på de personer som dött i bombdådet i Madrid 2004. Men den blev inställd.

I ett område nära den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea fick han 2005 genomfört en utgrävning med maskiner. Två stora gropar grävdes. Jorden från den ena fylldes i den andra och vice versa.

Ett ytterligare projekt som nu visas på Lisson Gallery i London är modulskivor gjorda av mänsklig avföring, insamlade i Indien av lokala assistenter.

Avföring har sin lockelse och på den punkten finns det en föreningslänk mellan Sierra och belgaren Wim Delvoye. Hans mäktiga verk är Cloaca, en teknologiskt komplicerad matsmältningsapparat som producerar avföring. Produkterna förpackas och säljs. Försäljningen har gått lysande. Cloacas hemsida. Cloaca video.

Santiago Sierra och Wim Delvoye är socialkritiska aktörer men uppenbarligen på ett inom konstvärlden vinnande sätt. Sierra har idag ranking 171 och Delvoye 219.

sierramodullit-2005.JPG
Santiago Sierras moduler gjorda av mänsklig avföring 2005-2007

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

29 svar på Del 494: Oh, Shit!

 1. Cecilia skriver:

  Ja, de är väl ”lagom” tydliga… så att de som uppskattar det, känner sig begåvade för att de har förstått. Smicker funkar alltid…

  Rätt roliga projekt Sierra underhåller med, tycker jag.
  Lite väl tydliga kanske? 😉
  Cloaca – usch då!

 2. Pingback: Media Districts Entertainment Blog » Del 494: Oh, Shit!

 3. PerOla Axelsson skriver:

  Skitkul! (förlåt) Så att tycka sig se att det jag hittar i mitt barns blöja liknar …ja det går ju inte att veta om det liknar profeten, eftersom han inte får vara på bild, så ingen vet hur han såg ut… men om det liknar…George W. Bush, så skulle man kunna ställa ut det som konst, alltså? Eller lämna in som arbetsprov till Konstfack? Om det liknar Freud så kan jag få till en titel om den anala fasen….hmmmm

 4. TJ skriver:

  Man skulle nästan kunna säga att när ditt projekt blivit allmänt accepterat, Lars, går det också i graven. Det allmänna inkluderar naturligtvis konstvärlden.

 5. . f d Kurdisk Flykting . skriver:

  Fred Torssander

  PÅMINNELSE Nr 2

  Du har, trots en tidigare påminnelse ännu inte svarat på frågan:
  Vilken irakisk terrorgrupp sympatiserar du med:
  Al-Baath,
  Al-Qaida,
  Al-Mehdiarmén,
  Eller annan?! I så fall vilken?!

  Svar utkrävs inom 36 timmar!

  Denna påminnelse är, till skillnad mot den förra, avgiftsbelagd! Avgiften kommer att dras av ditt socialbidrag för februarimånad!
  Socialkontoret i ditt upptagningsområde är informerat i ärendet och en kopia av denna påminnelse har skickats dit.

 6. anna skriver:

  Hej alla konstnärer! Nu har jag en livs viktig fråga!! Varför ska man ej använda oljehärdad masonite som pannå? Läste i en känd bok om att måla med tempera att man just skulle använda härdad masonite (det stod dock inget om oljehärdad där). Men när jag letar på nätet så ser jag flera som skriver att man inte ska använda oljehärdad. Men vad jag förstår så är oljehärdad masonite betydligt hållbarare.

  Är totalt förvirrad och vill ju inte att färgen ska lossna. Snälla hjälp mig någon!

  Anna

 7. TJ skriver:

  anna, tempera kräver en mager grund, olja är fett som bekant. Sedan är det väl tillrådligt att grundmåla masoniten innan du börjar konstmåla. Även då ska grunden vara mager.

 8. stefan peterson skriver:

  Konst är konst, även när den står i en mörk garderob
  eller blir det stor konst, först NU, när den kommer ut på auktion ?

  http://www.gt.se/nyheter/1.1007976/konstchocken-kom-ut-ur-garderoben

  ”Skit” är dock alltid ”skit”,
  även om man förpackar det och kallar det för konst,
  dock inte Älgpruttar, dom kallas för souvenirer även om dom sälges i burk

 9. Danskaren Lars Vilks? skriver:

  Søren Madsen, it-konsulent, Nakskov (Lolland), næstformand i foreningen Skånsk Fremtid i kronik i danska Jyllands-Posten:

  Det skånska problemet

  Søren Krarups udtalelse om Skåne, Halland og Blekinges mulige tilbagevenden til Danmark fik svenske aviser til at lave afstemninger om Skånes tilhørsforhold på deres respektive hjemmesider, som gav et iøjnefaldende resultat.

  Omtrent halvdelen mente at Skåne burde være en del af Danmark igen.

  http://jp.dk/meninger/kronik/article1233081.ece

 10. Totalitært herskersystem skriver:

  Michael Kuttner i danska Berlingske Tidende:

  Østrigerne frygter Muhammed-krise

  En østrigsk lokalpolitiker har kaldt profeten Muhammed for en børneskænder. Det har udløst trusler på livet, og hun er under politibeskyttelse forud for et kommunevalg.

  Susanne Winter har været en hidtil ukendt lokalpolitiker i Graz, Østrigs næststørste by, der er på størrelse med Århus. I denne uge er hun blevet verdensberømt, i hvert fald i sit hjemland.Winter har som kandidat for det populistiske FPÖ ved kommunevalget søndag advaret mod en »islamisk indvandrings-tsunami«.Hun har også sagt, at halvdelen af Østrigs befolkning er muslimsk om 20-30 år, og at islam er et »totalitært herskersystem«, som skal kastes »tilbage, hvor det er kommet fra, nemlig på den anden side af Middelhavet«. Mest skæbnesvangert er det formentlig, at hun har kaldt Muhammed »en børneskænder« under henvisning til profetens angivelige ægteskab med en seksårig.

  http://www.berlingske.dk/article/20080116/verden/701160059/

 11. . f d Kurdisk Flykting . skriver:

  Fred Torssander

  PÅMINNELSE Nr 2

  Du har, trots tidigare påminnelse ännu inte svarat på frågan:
  Vilken irakisk terrorgrupp sympatiserar du med:
  Al-Baath,
  Al-Qaida,
  Al-Mehdiarmén,
  Eller annan?! I så fall vilken?!

  Svar avkrävs inom 36 timmar!

  Denna påminnelse är, till skillnad mot den förra, avgiftsbelagd! Avgiften kommer att dras av ditt socialbidrag för februarimånad!
  Socialkontoret i ditt upptagningsområde är informerat i ärendet och en kopia av denna påminnelse har skickats dit.

 12. Lars skriver:

  Stefan. Konst som står i garderoben är ju där ingenting. Först när den kommer ut kan någon säga om det skall vara kvalitet eller inte.

 13. stefan peterson skriver:

  TYSTNAD verkar fortfarande vara Kulturmininsterns starkaste sida

  http://sydsvenskan.se/kultur/article293868.ece

  Men som sagt var tidigare, Det är bättre att var tyst och låta folk tro att man
  inget begriper, än att öppna mun och …………………

 14. stefan peterson skriver:

  Lars, bara en liten fundering,
  menar du då att alla tavlor som finns undanstoppade i garderober och förråd
  på våra museér INTE är Konst ?
  Trots att dom är utförda av erkända konstnärer och kanske tidigare hängt på ”statliga” väggar.
  Eller blir dom åter Konst först när någon (från konstvärlden) kan se dom ?

 15. Året for interkulturel dialog skriver:

  Claus Kragh i danska Berlingske Tidende:

  Stormufti skoser Jyllands-Posten

  Stormuftien af Syrien, der i dag var ærestaler i Europa-Parlamentet, fordømmer Jyllands-Postens tegninger af profeten Muhammed og kalder dem ’misbrug af ytringsfrihed’. Han skulle ikke have haft lov at tale, siger Karin Riis-Jørgensen (V).

  BRUXELLES: Balladen for to år siden omkring Jyllands-Postens tegninger af profeten Muhammed blev pisket op af medier i både Europa og Mellemøsten.Det sagde Stormuftien af Syrien, Ahmad Bader Hassoun, da han i dag var ærestaler i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

  http://www.berlingske.dk/article/20080115/verden/80115134/

 16. Lars skriver:

  Konst som är undanhängd eller lagrad är registrerad och känd. I de flesta fall finns redan en kvalitetsbedömning som kommit till uttryck genom texter och böcker. Dessutom är verk som ansetts intressanta nog i regel reproducerade och därför tillgängliga på det sättet.

  Okända eller obetydligt kända konstverk har inte fått någon bedömning och först när de dyker upp i konstvärldens ögon kan de få sin placering.

 17. Muhammed Cartoons in Copenhagen skriver:

  A secret group has written to SIAD and taken the responsibility for putting up the famous muhammed cartoon-pics all over Copenhagen. Now they have promised to put them up everywhere else in Denmark.

  http://siad.wordpress.com/2008/01/06/dont-like-the-pic-go-home/#comments

 18. Cecilia skriver:

  Lars skrev:
  — Konst som är undanhängd eller lagrad är registrerad och känd. I de flesta fall finns redan en kvalitetsbedömning som kommit till uttryck genom texter och böcker. Dessutom är verk som ansetts intressanta nog i regel reproducerade och därför tillgängliga på det sättet.

  Okända eller obetydligt kända konstverk har inte fått någon bedömning och först när de dyker upp i konstvärldens ögon kan de få sin placering. —

  Är du inte lite väl konventionell nu?

 19. Anna skriver:

  Tack för hjälpen AJ! Finns det härdad masonite som ej innehåller olja?

  Hur många från konstvärlden bör ha sett ett verk för att det ska kunna godkännas? Räcker det med dig Lars?

 20. Cecilia skriver:

  Anna, min Anna… du skojar väl.

 21. Fred Torssander skriver:

  Fd. kurdisk flykting önskar sig uppenbarligen tillgång till administrativa medel för att kunna tvinga fram rättning i ledet. Dock skulle det aktuella hotet från denna fd. flykting(?) inte ha någon större effekt i mitt fall då jag inte har bidrag från socialen. Fast hotet kan ju ändå tänkas påverka andra som annars kulle vilja uttrycka en avvikande mening från den svenska statens – och fd. flyktingens.

  När det gäller de olika motståndsgrupperna i Irak stödjer jag självklart deras enande och deras gemensamma kamp mot ockupationsmakten/makterna. Deras enande verkar ha kommit en bit på väg, trots att det finns separatistiska grupper – förutom en del av innevånarna i de norra oljefälten i Irak även bland motståndarna till ockupationen. Se http://www.proletaren.se/index.php?option=com_content&task=view&id=1169&Itemid=1

 22. Lars skriver:

  Kära Anna, du frågar hur många som behövs för att ett konstverk ”skall godkännas”. Godkännas till vad kan man fråga. Att få något accepterat som konst kräver nästan ingenting. Endast i verkligt extrema fall kommer konstvärlden att säga nej till att något skulle vara konst. Men det få då röra sig om att t ex slå ihjäl en människa och säga att det är ett konstverk.

  Som jag har sagt många gånger, det är fråga om vad som skall gälla som kvalitet som är den intressanta frågan. Och kvalitet uppstår när en konstnär av tillräckligt många uppfattas som bra. Om vi t ex tänker oss att någon ställer ut på ett galleri och flera kritiker skriver positivt om utställningen kan man tala om att vi åtminstone har en början till kvalitetskonst.

 23. teologi skriver:

  Google resultater:

  ”shit jesus”: 5.220 hits

  ”shit muhammed”: 32 hits

  ”shit lars”: 405 hits

 24. teologi skriver:

  Google resultater:

  ”shit god”: 33.600 hits

  ”shit allah”: 285 hits

  ”shit art”: 14.300 hits

 25. teologi skriver:

  Google resultater:

  ”shit christianity”: 126 hits

  ”shit islam”: 539 hits (!)

 26. Anna skriver:

  Tack för svar Lars.

  Nej Cecilia lilla! Jag skojar inte, jag driver.

  ”shit Bush” 13 600 hits

  ”shit racist” 1 330 hits

  ”shit islamofob” 0 hits

  ”shit rövslickare” 0 hits

  ”shit kvasitöntar” 0 hits

 27. Pingback: Ari » ????? ????? » Dagens

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.