Del 487: Föregångaren i Slow Art

Begreppet Slow Art har diskuterats en del, också här. Det betyder alltså att arbeta långsamt, omsorgsfullt och med en komplexitet som fordrar att även betraktaren får ge sig tid framför verket. Antagligen en omöjlig idé eftersom världen inte ser sådan ut. Men samtidigt ser den sådan ut eftersom människorna inget hellre önskar sig än ett lägre tempo; stress, hastverk, snabbmat står egentligen inte högt i kurs. Slow Art har därför i praktiken sin givna plats att lansera sig som snabbkonsumerbar långsamhet.

När sådana rörelser dyker upp brukar det visa sig att historien redan känner dem. Inte tal om annat än att pionjären inom Slow Art är konstnären Lars Vilks. Med sin formidabla ultrarapid har han utan att pinna på (ursäkta skämtet), men dock, lugnt och stadigt sysselsatt sig med Nimis i hittills 28 år. Säkert ett svenskt konstrekord, kanske världsrekord, i långsamhet. Till yttermera visso använder han sig av enkla naturmaterial.

Verket går vidare, för närvarande ägnar han sig åt att transportera ca 500 delar av honom själv uppsågade trädstammar till platsen. De bärs ner och varje transporttillfälle kommer 2-3 objekt ner till stranden. Materialet skall huvudsakligen användas till att förstärka Vindarnas torn. Vem kan säga annat än att vi har att göra med en imponerande saktfärdighet?

Idag genomförde han sin 6.369:e marsch. I runda siffror betyder varje besök ca 3 km. Sålunda har Vilks snart konstförflyttat sig 20 000 km.

Publiken har inget val, Nimis kan endast konsumeras som Slow Art. Lång dags färd mot Långsamhetens Lov. Att ta sig genom och runt och upp i är också tidskrävande men det tycks som om de flesta är mer än villiga att underkasta sig detta. När betraktarna skall återvända blir kliven uppför bokstavligen sävliga.

vilks-barlit.JPG
Här en bild som visar konstnären utöva Slow Art. Han bär sitt virke och aktar ej att stanna upp under transportmarschen för att i lugn och ro samtala med besökare.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, konstteori, Nimis. Bokmärk permalänken.

13 svar på Del 487: Föregångaren i Slow Art

 1. Politisk korrekt skriver:

  Lars Vilks kommer nok til at arbejde i et tilsvarende antal år, før islamisterne besinder sig og anerkender Europas fríhedsrettigheder – herunder ytringsfriheden og religionskritikken.

 2. The real thing blir plutselig for sterkt skriver:

  Den vanskelige kunsten

  Document.no byder på en interessant sammenstilling af to samtidskunstnere, der abejder med homoseksualitet som tema. Iransk-hollandske Sooreh Hera og norske Bjarne Melgaard:

  ”Kunstnere fra kommunistiske diktaturer forsto vi. Men moderne kunstnere fra muslimske land tar oss på sengen. Det er OK at Bjarne Melgaard flørter med death metal og høyreekstremister. Men når en iransk kunstner binder sammen Profeten og homofili, trekker vi oss tilbake. The real thing blir plutselig for sterkt.”

  http://www.document.no/2008/01/den_vanskelige_kunsten.html

 3. TJ skriver:

  Jag hävdar bestämt att det finns plats för både slow food och fast food, i bokstavlig såväl som överförd bemärkelse.

 4. Slow Love skriver:

  ”Homosexuality and Muslim Hypocrisy

  Why is there so much hypocrisy in Islam when it comes to homosexuality? Why are young men being scapegoated and even executed in countries like Iran when a great deal of covert homosexual activity goes on behind the scenes in Muslim countries?

  This pervasive hypocrisy is being addressed head-on in some works by an Iranian born artist named Sooreh Hera. She claims that in Iran and Saudi Arabia, it is very common for married men to have sexual relations with other men.”

  http://aidanmaconachyblog.blogspot.com/2007/12/sooreh-hera-homosexuality-and-muslim.html

 5. Gays Without Borders skriver:

  ”Depicts Muhammed As Homosexual

  Iranian born artist Sooreh Hera, is decided to expose the hypocrisy regarding homosexuality and Islam. She says it is frequent that married muslim men have sexual relations with other men (she mentions specifically Iran and Saudi Arabia).”

  http://gayswithoutborders.wordpress.com/2007/12/04/allah-o-gay-bar-sooreh-hera-depicts-muhammed-as-homosexual/

 6. stefan peterson skriver:

  Liten info för dom av oss som trodde att ”Slow Art” var en ny företeelse i konstvärlden.

  http://www.smartaichi.com/WTCQDTshirtDispPg.html#anchorWhyDaVinci

  Varken Lars Vilks eller Mikael Bonnevie är väl knappast några direkta ”förgångare” inom gebitet.
  Snarare en återgång till det som gällde redan för flera tusen år sedan.
  Som vanligt är det dom ”Gamla Mästarnas” grund idéer, som man nu försöker ”återskapa” genom
  att tillföra ett nytt ”intetsägande” modeord.

  Han som påstår att han skapat begreppet ? snacka om att det tagit lång tid att förstå !
  http://www.bonnevie.nu/Slowart,10174,0.html

 7. STREIT UM HOMO-MOHAMMED skriver:

  Die „Fotoaffäre” spaltet die niederländische Nation. Die iranische Künstlerin Sooreh Hera vereinte auf ihren Fotografien zwei islamische Tabuthemen: Homosexualität und den Propheten Mohammed. Hera erhielt Morddrohungen – und das Haagener Gemeindemuseum verbannte die Bilder aus einer geplanten Ausstellung. Ein Fall von Zensur?

  KERSTIN SCHWEIGHÖFER in Art Magazin

  http://www.art-magazin.de/szene/2917/sooreh_hera_zensurdebatte

 8. Gay men wearing masks of the prophet Muhammad skriver:

  Sooreh Hera in Art Forum:

  Artist Receives Death Threats over Gay Muslim Photos

  01.07.08 – The Dutch debated the limits of freedom of expression last week after an artist (Sooreh Hera) who photographed gay men wearing masks of the prophet Muhammad was forced into hiding and her work removed from a museum exhibit, reports The Times’ Matthew Campbell.

  http://www.artforum.com/news/#news19234

 9. Gay men wearing masks of the prophet Muhammad skriver:

  Lars Vilks not in Art Forum:

  Results for ”Lars Vilks”:
  No matching entries found. Please modify your search and try again.

 10. Pingback: Copyriot » Filmrum, konstrum, Hans-Jürgen Syberberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.