Del 470: Och ditt namn skall vara undergång

Du Växthuseffekt som är i himlen
Global Warming är ditt namn
Vår dagliga energibesparing
Giv oss idag
I Källsorteringens, Utsläppens
och den helige Al Gores namn
Skall vi alla gå under

I dagens Kulturnyheterna fick vi lära oss mera om miljöhotet. Professor Theorell berättade att vi redan är stressade och att vi genom denna fara blir ännu mera stressade. Kulturnyheterna försöker dock hjälpa oss och idag handlade det om vad bildkonsten kan göra för mänskligheten i denna intressanta fråga. DN:s Ingela Lind vägledde oss. Hon visade en reproduktion av Gericaults Medusa. Det skulle vara en bild av katastrofal undergång men med ett litet hopp. Jag vet inte om bildvalet var det bästa. Gericaults målning, som är en protest mot en inkompetent kapten som slarvar med säkerheten, visar oss det ögonblick när de överlevande får syn på en båt. Den försvinner igen men efter två timmar kommer den tillbaka och räddar de nödställda.

Konstnärerna kan hjälpa till med att göra det värsta de kan tänka sig och sedan kommer det inte att bli så illa, sade Lind och förutspådde att konstnärerna kommer att producera undergångsscenarier under de kommande åren.

Nåja, det finns många sätt att utföra sin egen krishantering. Störst tröst kan man kanske söka i det som så uppenbart är mycket värre än alla klimatförändringar: Vällevnaden och dess otaliga offer, hela tiden, dygnet runt. Det kan mycket väl vara så att klimatförändringen skapar sådan oro i människohjärnan att hon tröstäter ihjäl sig. En sådan förtäring i kombination med den kommande julhelgen för med sig att uttrycket ”God Jul” blir djupt ironiskt.

I konsten kommer klimatproblemet olämpligt. Här har man just arbetat sig genom närmare femton år av social kritik. Samtidskonstnärerna har inte i någon större utsträckning lust att med samma entusiasm kasta sig över ytterligare ett område. Redan står det klart att hela saken hur som helst kommer att bli en intern vernissage för konstvärldens invigda. Hoppet står till den glödheta konstmarknaden. Om den vill ha tema Global Warming på auktionshusen är en snabb produktomställning inte omöjlig.

Poeterna kan ge oss ett värmande (eller skall vi säga svalkande) ord på vägen:

This is the way the world ends
This is the way the world ends
This is the way the world ends
Not with a bang but a whimper.

Från T. S. Eliot: The Hollow Men 1925

gericault-raft_of_the_medusa-1819lliten.JPG
Gericault: Medusa 1819
(vi ser Delacroix sittande neråt till vänster)

bruegel_pieter_the_elder_the_triumph_of_death1562liten.JPG
Här är en bild med lite mer krut i
Bruegel d ä Dödens triumf 1562

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

30 svar på Del 470: Och ditt namn skall vara undergång

 1. Växthuseffekten, klimatförändringar, djävulen och häxor? Visste du att vikingarna gav Grönland dess namn för att de tyckte det var så vitt där? De var ironiska. Vinland fick sitt namn för att de var törstiga och deppiga när de kom dit, inte för att det på den tiden var varmt nog för vindruvor där. Värmen på den tiden berodde förresten också på växthuseffekten; det var för att vikingarna härjade och brände så många byar ( = mycket koldioxid blev det) som klimatet var så varmt på den tiden.

 2. BA AB skriver:

  STICKSPÅR TILL HELVETET

  ”Konstnärerna kan hjälpa till med att göra det värsta de kan tänka sig och sedan kommer det inte att bli så illa, sade Lind och förutspådde att konstnärerna kommer att producera undergångsscenarier under de kommande åren.” (L. Vilks 470)

  För Gud och en konstnär är ingenting omöjligt.

 3. Fred Torssander skriver:

  Lars Vilks visar åter upp sin uppfattning om världen som begränsad till den del som ägnar sig åt att försörja konstnärer inom DIS-genren. Vällevnad är ett synnerligen obetydligt problem jämfört med svält och hunger. Förutom de krig som förs för att säkra fortsatt vällevnad åt de mest vällevande. Men vad grodan i brunnen ser av himlen kan ju även det vara ett konstnärligt perspektiv. När det gäller teater så väljer sig Vilks självklart uppgiften regissör. Vilket nog stämmer vad gäller hans inställning till den övriga mänskligheten men inte är rätt yrkesbeteckning i hans verksamhet med ”Profeten Muhammed som rondellhund”. En teaterregissör måste först ha skådespelarutbildning. Mark Twain har däremot en härlig beskrivning av ett par liknande mångsysslare som slår sig på teater i Huckleberry Finn:s äventyr.

 4. stefan peterson skriver:

  Max Magnus
  Och inte visste vi och Al Gore att att redan för 190 miljoner sed
  Oj, oj körde dom bil, eldade kraftverken med kol, flög stora jet plan och skitade ner
  och fixade en ”Global warming” så stor att dom sedan dog ut……..och det blev Istid
  Global warming – Istid- Global warming -Istid osv i flera hundra miljoner år
  Bilar har vi kört i c:a 100 år och vi fixar redan en ny Global warming, starkt jobbat.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_681975.svd

  Det ligger säkert i tiden att denna ny ”religion” skapats, enda sättet att få kontroll på
  människor är att SKRÄMMA dom, det har de flesta ”religioner” haft som redskap.
  förkunnaren Al Gore är inget undantag.
  Härmed inte sagt att vi INTE behöver slärpa oss, och SLUTA att skita ner vår miljö.
  Men för att kunna påverka Global warming och Istider erfordras nog ”större konstnärer”
  än dagens Politiker. Som tydligen inte ens (idag på Bali) kan komma överens om HUR
  målsättningen skall skrivas ner på ett papper.

 5. Bøsse-Muhammed skriver:

  Politiken om Sooreh Hera 13.12.2007:

  ”Koran-film og censur vækker vrede i Holland

  Museumsdirektør har censureret islamkritisk fotoudstilling, og politiker svarer igen med smædefilm om Koranen. Men spørgsmålet er, om hollænderne er alt for bekymrede på muslimernes vegne.

  Af PETER WIVEL, BERLIN

  Debatten om islam er blusset op igen i Holland. Anledningen er, at direktøren for det kommunale museum i Haag har fjernet et billede fra en udstilling med fotos af den iranske kunstner Sooreh Hera . Samtidig har Geert Wilders, lederen af det islamfjendtlige Frihedsparti, bebudet, at han i næste måned viser en kortfilm om Koranen på tv.

  Sooreh Heras bortcensurerede fotografi viser to iranske homoseksuelle, der sidder på en seng i noget, der ligner et hotelværelse. Billedet indgår i en samling fotografier, Hera har givet fællesbetegnelsen ’Adam og Ewald’. De to mænds identitet er sløret, idet deres ansigter er maskeret som profeten Muhammed og hans svigersøn Ali. Museumsdirektør Wim van Krimpen fra Gemeentemuseum i Haag fjernede billedet, efter at det var blevet kritiseret af både muslimer og kristne i Holland.

  Et parlamentsmedlem udtrykte sine tanker med disse ord: »Homoseksuel praksis er uønsket. Vor retningslinje i denne sag er Bibelen«. Han tilføjede, at hvis homoseksualitet var tilladt, ville Bibelen have nævnt Adam og Ewald i stedet for Adam og Eva. Men også det islamiske parti Islam Demokraten har klaget over udstillingen. Det kristne blad Trouw (Tro) skrev med forfærdelse: »På et foto er profeten Muhammed afbildet som homoseksuel«.

  Hera siger, at hun viser sine billeder for at pege på hykleriet i den muslimske verden. »Religionen ønsker altid at kontrollere menneskets seksualitet, og det sker især med forbuddet mod homoseksualitet. De tre store religioner har altid været voldsomt imod enhver afvigelse fra den gængse seksualitet. Selv i dag straffes homoseksualitet med døden i den muslimske verden«, siger hun.

  Indholdet af Geert Wilders’ ti minutter lange film kendes ikke. Men man frygter det værste, efter at Wilders i august krævede Koranen forbudt i Holland og kaldte den en »islamistisk udgave« af Hitlers ’Mein Kampf’, der i øvrigt er forbudt i Holland. Det skete efter flere voldelige overfald på en ung mand, der havde forladt islam og dannet en komité for ligesindede. Manden står nu under politibeskyttelse.

  Wilders brød i 2004 med det liberale parti VVD, som også borgerretsforkæmperen Ayaan Hirsi Ali dengang var medlem af. Senere grundlagde han Frihedspartiet, der kom i det hollandske parlament ved valget i 2006. Geert Wilders stiliserede sig selv som arvtager efter populisten Pim Fortuyn, der i 2002 samlede en bølge af proteststemmer mod den muslimske indvandring, mod vold i muslimske miljøer og imod islam som sådan. Fortuyn blev myrdet samme år af et hollandsk medlem af en dyreværnsforening, og hans parti gik siden i opløsning.

  Frygter en gentagelse

  I parlamentet har den 44-årige Wilders’ filmplaner mødt kritik. Justitsminister Hirsch Ballin rådede i november i en personlig samtale Wilders til at afstå fra sit filmprojekt, da han ellers risikerer at udsætte ikke blot sig selv, men også sine omgivelser for en unødig risiko. Siden har også indenrigsministeren og udenrigsministeren i en parlamentsdebat advaret om, at den sociale ro i Holland kan bringes i fare, og at hollandske interesser i udlandet kan lide skade.

  Ballin udtalte under debatten, at der med brugen af ytringsfrihed også følger et ansvar for, at dialogen i samfundet ikke lider skade. »Vi har friheden til at sige vores meninger, men den må vel bidrage til en dialog. Vi kan diskutere, men i respekt for den enkeltes religiøse overbevisning«, sagde han.

  Holland frygter en gentagelse af tragedien i 2004, da en ung muslim myrdede filminstruktøren Theo van Gogh på åben gade. Van Gogh havde instrueret en film, ’Submission’, hvis manus var skrevet af Hirsi Ali. Filmen vendte sig mod undertrykkelsen af kvinder i den muslimske verden og viste halvnøgne kvindeskikkelser med citater fra Koranen som lysbilleder på deres krop. Det menes, at Wilders’ kommende film skal hedde ’Submission Impossible’ og dermed spille på van Goghs film.

  Wilders siger, at han har henvendt sig til en lang række tv-stationer i håbet om, at de vil sende hans film, når den er færdigproduceret. Foreløbig tyder alt dog på, at tv-stationerne kan nære sig. Enden på sagen kan derfor blive, at Wilders viser filmen i et af de indslag, som tv-stationerne er forpligtede til at stille til de politiske partiers rådighed.

  Wilders’ Frihedsparti er et ’etsags-parti’, der ud over at føre kampagne imod EU i almindelighed og et muligt tyrkisk medlemskab i særdeleshed koncentrerer sin indsats om at gøre livet surt for muslimer i Holland. I fjor offentliggjorde han Jyllands-Postens satiriske tegninger af profeten Muhammed på sin hjemmeside. Han har kaldt den hollandske integrationsminister, Ella Vogelaar, for »kugleskør«, efter at hun havde udtalt, at den islamiske kultur havde slået rod i den hollandske.

  Han ønsker et forbud mod fortsat indvandring af muslimer i Holland og vil forbyde opførelse af moskeer. Partiet har 9 ud af parlamentets 120 pladser. Det har vist sig, at han ikke kan danne alliance med en anden udbryder af VVD, den tidligere indenrigsminister Rita Verdonk, der nu er chef for partiet Stolt af Holland. Hun mener, at man skal angribe forbrydere, ikke trosretninger.

  Wilders betegner den muslimske tilstedeværelse i landet som »en tsunami af islamisering«, men det kan ikke bekræftes af den nyeste statistik. Tidligere troede man, at der levede en million muslimer i landet. Nu har det statistiske kontor beregnet antallet af muslimer til 5 procent af befolkningen eller 850.000.

  Det Centrale Statistiske Bureau har erkendt, at man har opgjort statistikken forkert. Gennem meningsmålinger har bureauet opdaget, at en stor del af de indvandrere eller flygtninge, der kommer fra islamiske lande, ikke er troende muslimer. Det er en af grundene til, at de har måttet forlade deres hjemlande. Det har reduceret det formodede antal muslimske borgere med 150.000. Mange indvandrere kommer fra netop Iran, ligesom kunstneren Sooreh Hera . De er ikke religiøse.

  Ytringsfriheden i fare

  Doekle Terpstra, der er medlem af det Kristelig-Demokratiske regeringsparti og formand for det øverste universitetsråd, har opfordret hollændere til at sætte sig til modværge mod, hvad han betegner som »Hollands wilderisering«. »Wilders er gal, og den galskab må stoppes. Nu kan vi ikke længere se passivt til«, siger han.

  Hans ord er straks blevet udlagt som opfordring til vold af Geert Wilders. Men andre frygter, at Wilders ender med at blive betragtet som et offer. »Faren er også, at hans vælgere i endnu højere grad føler, at man lukker dem ude og nægter at forstå dem«, siger Femke Halsema, der leder det økologiske parti GroenLinks.

  Men den måske mest bemærkelsesværdige reaktion i disse dages debat i Holland kom fra Jordan. I det ansete dagblad NRC Handelsblad skriver Hedi de Vree, der er freelancejournalist i Amman, at Holland må tage sig en ordentlig debat om ytringsfriheden.

  Under overskriften ’Beskyt ikke mig, men min frihed’ beder hun sig fritaget for justitsminister Hirsch Ballins omsorg for hendes og andres ve og vel.

  Hedi de Vree lever som kvinde i et muslimsk land i angst for, at hendes omgivelser skal miste respekten for hende. Holland har gjort sig fortjent til respekt ved at bryde med tabuer og turde diskutere kontroversielle ideer, skriver hun. Den respekt er ved at blive sat over styr.

  »Problemet er ikke Wilders. Problemet er, at i nogle dele af verden er diskussion umulig og kan give anledning til vold. Museumsdirektør Wim van Krimpen er måske det første offer for regeringens angststrategi. En museumsdirektør i Holland, der er bange for reaktioner på kunsten! Vi tror, at en grov kortfilm og en udfordrende udstilling kan føre til vold og polarisering. Er det ikke uforskammet over for alle de muslimer, der vel nok kunne lade det det gå an?«, spørger hun.

  peter.wivel@pol.dk

  Billedtekst:

  Anti-islamist. Den højreradikale politiker Geert Wilders har bebudet, at han i januar udsender en anti-islamistisk dokumentarfilm. Foto: Thomas Borberg

  Adam og ewald. Den iranske kunstner Sooreh Hera har lavet en billedserie med titlen ’Adam og Ewald’, der for tiden er udstillet på Haags kommunale museum. Dog uden billedet af to maskerede homoseksuelle, der bærer masker som Muhammed og hans svigersøn Ali. Det var for meget for adskillige muslimske og kristne hollændere. »Jeg vil gerne vise en genkendelig skønhed hos homoseksuelle, men også en fremmedartet skønhed, der for mange er utænkelig eller uværdig«, siger kunstneren. Foto: Sooreh Hera/www.soorehhera.com”

 6. Christer Eriksson skriver:

  Rädda miljön – skjut en ko!

  Det finns inga som släpper ut så mycket CO2 när dem skiter!

 7. Gustav Fröding skriver:

  Nu är jag led vid tidens schism
  emellan jord och stjärnor
  vår idealism och realism
  de klyva våra hjärnor

  Det ljugs, när porträtterat grus
  får namn av konst och fägring
  En syn som svävar skön och ljus
  i skyn, är sann som hägring

  Men strunt är strunt och snus är snus
  om ock i gyllne dosor
  och rosor i ett sprucket krus
  är ändå alltid rosor

 8. Granskningsnämnden skriver:

  Vilka är det som ligger bakom Kulturnyheterna på SVT?!

  Abdul Himombu
  Malek Ben Djalloul
  Johar Ben Djalloul
  Halema Ben Djalloul

  Vad är det för slags namn? (”Ben” låter ganska suspekt; påminner om en otäck varelse!)
  Vad har de för släktrelation sinsemellan?!
  Hur har dessa personer kommit in och tagit över?!

  Någon som vet?!

 9. TJ skriver:

  Väsxthuseffekt och klimat är väl så uttjatat att det tappat allt konstnärligt nyhetsvärde. Går det att upptäcka någon ny vinkling som är konstnärligt fruktbar där? Jag tvivlar. Och vilka ska en social kritik rikta in sig mot. Jo, naturligtvis samma herrar som skapar de sprickor mellan oss och de andra som vi redan stukat fötter och ben i på Tate.

 10. Sverige går under skriver:

  .

 11. Cecilia skriver:

  Men strunt är strunt och snus är snus
  om ock i gyllne dosor
  och rosor i ett sprucket krus
  är ändå alltid rosor

  Har jag alltid älskat! Tack.

  TJ – var lite lugn. Och tänk.

  Anders Lundin sade på P3 1993- tror jag det var – att hela världen är inom fax-avstånd. Mycket har hänt sedan faxen men informationssamhället är detsamma.
  Social kritik hänger väl lite efter? Den är väl inte ens där – i informationssamhället? 🙂

 12. Cecilia skriver:

  Sverige går under – vad ville du säga? Att du går under?

 13. mellis skriver:

  För egen del är jag trygg klimatförnekare. Uppbyggelse för min tro finns på den här högst seriösa sajten.
  http://www.analyskritik.press.se/Miljo/Vaxthuseffekten/vaxthuseffekten.htm#Den_antropogena_koldioxidbluffen
  För vår del av världen handlar en eventuell klimatändring om en förbättring. Så simma lugnt och bygg flottar åt isbjörnarna vid nordpolen.

 14. Cecilia skriver:

  Oavsett klimatförändringar eller inte – vad ger oss rätt att vara dumma mot Moder Natur? 🙂 Har jag alltid tyckt.

  Money makes the world go around? Det är kanske huvudfrågan?

  Så var vi tillbaka på makt. Och varför är makt så viktigt…?
  Gör ju inte livet kul.

 15. mellis skriver:

  Håller med Cecilia om att inget ger oss rätt att vara dumma mot Moder Natur. Har stor respekt för Pentti Linkola och ett par andra djupekologer.

  http://www.penttilinkola.com/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pentti_Linkola

 16. TJ skriver:

  Djupekologer, minsann. Linkola är fascist och miljöpelle i en och samma obehagliga förpackning.

 17. Christer Eriksson skriver:

  Jag instämmer med mellis.
  Även om jag tycker att det är fel att i onödan förorena vattendrag eller gräva ner gifter i marken, om man kan lösa det på ett bättre sätt.

  Den förorening som är människoskapt minskar i takt med bruk av ny och bättre teknik för varje år.
  Däremot finns det en källa till uppvärmning som det inte pratas så mycket om, men som ändå är vida överlägsen alla andra uppvärmningsformer, nämligen solen, källan till allt liv och en dag i framtiden också orsaken till att allt dör.

  Personligen tror jag att klimatfrågan är en bubbla som är 10 ggr större än IT-bubblan på 90-talet.

 18. Cecilia skriver:

  Pågar, pågar – man måste väl tänka själv? Livet är väl egentligen enkelt… när inte andra stör en?
  Tack och lov för mångfaldet.

  Och klara huvuden. De riktigt snälla. Som barnuppfostran kanske :-)? En fot ner ibland, är inte helt fel… utan respektfullt om något…?

  Hur är det nu… tänker alla. Eller tror jag bara att det är så… :-D?

  Och tänker jag själv. Vette attans. Antagligen inte. Men åtminstonde ifrågasätter jag om huruvida jag har rätt eller ej.
  Och det är kul!

 19. Christer Eriksson skriver:

  Cecilia

  ”Och tänker jag själv. Vette attans. Antagligen inte. Men åtminstonde ifrågasätter jag om huruvida jag har rätt eller ej.
  Och det är kul!”

  Ha-ha du är allt för rolig, du är en äkta, genuin och konsekvent skeptiker!

 20. Cecilia skriver:

  :-).

  Nej, nej. Inte skeptiker.
  En högst seriös person. ;.)!

 21. Christer Eriksson skriver:

  Ja, en seriös skeptiker. 🙂

 22. Cecilia skriver:

  Nej, nej. Inte skeptiker
  Realist. Historiker? Nyfiken.
  Föränderlig… Mä’?

  Jag vet – envis :-)!

 23. Christer Eriksson skriver:

  Ha-ha. Nu har jag äntligen avslöjat ditt sanna jag. 🙂

  Läs själv får du se om du inte känner igen dig! 🙂

  http://www.sokaren.se/INDEX44.HTML

 24. Cecilia skriver:

  Jo… det var trevlig läsning. Tänker inte alla så?
  Om inte, så är det ju tråkigt :-).

 25. Cecilia skriver:

  Förresten – att kalla det skeptiker – säger väl mycket om de som hittat på ”klassificeringen”? Logiker, är en annan ”modernare” variant jag läst… :-). (Orkar kanske hitta länken i morgon…)

  För övrigt – skönt att vara avslöjad! Det gör kommunikation enklare. Hoppas jag.

  Tack kära Christer. Ärligt menat!!

 26. Sverige går under skriver:

  og I griner!

 27. Cecilia skriver:

  Sverige går under skrev:
  — og I griner! —

  Men det dör man ju inte av.
  Vad menar du? Vill du prata, eller är det bara show off…? 🙂

 28. Lars skriver:

  Käre Fred, låt mig säga två saker. Vällevnad är ett problem för västvärlden. Och där ingår Skandinavien. Jag får nog tänka rimligt när jag bedömer vem som läser på min sida. Att jag har viss kännedom om svälten i världen är något som inte någon kan undgå att lära sig. Likafullt har vi det näraliggande problemet som är vår oro, vår undergång. Jag hoppas du håller dig i form Fred. Och att du är måttlig vid julbordet.

  För det andra, den som är regissör för ett konstprojekt har inget behov av teaterregissörkompetens. ”Teater” avser inte institutionen Teatern, utan är en metafor för hur ett konstprojekt (relationell estetik som det kallas) kan operera inom ramen för bildkonst och DIS. En icke oväsentlig detalj är hur en bildkonstnär skall åstadkomma den mest välliknande avbildningen av verkligheten. Ja, det är verkligheten själv, fångad som bild i sin egen verklighet, men begreppsligt överlagrad av det filter som gör det möjligt att reflektera över det pågående sedda.

 29. Fred Torssander skriver:

  Kriget om oljan (och andra naturtillgångar) är också ett problem skapat av västvärlden. Dvs. ett problem för folken i främst Afghanistan och Irak. Men Lars Vilks verkar mest upptagen av att finna fel hos dessa fiendefolk, och provocera fram ras och religionshat mot så kallade militanta islamister/Talibaner som har ofinheten att kräva så pass bra betalt för sina länders råvaror att det blir möjligt att skapa; inte vällevnad, men kanske något som påminner som ett anständigt liv för medborgarna.
  ”Regissör för ett konstprojekt” är förvisso inte någon regissör av teater. Det som är typiskt för enmansteaterskådespelare som stå-uppare är just att deras privata person lanseras som och ofta faktiskt är identisk med rollen. Och att ”skådespelet” därför inte har någon klar avgränsning mot deras personliga liv. Egentligen handlar det om att försörja sig på en typ av mediateknisk perpetuum mobile – på att vara ”kändis”. En företeelse som givetvis inte är kulturellt eller politiskt neutral, utan en del av att bevara det idag existerande -klassamhället.
  För övrigt när det gäller överlagringar, filter och reflexioner är den skapande konstnären givetvis ansvarig även för effekterna av dessa. Det konstnärliga medvetandet gör oss ansvariga för konstens effekter, även på världen utanför.

 30. Pingback: Copyriot » Koldioxiden i konsten och konsten i koldioxiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.