Del 433: När jag reste med Ehsan

Ehsan skrev en kommentar och hänvisade också till sin blogg.

Jodå, jag hade stort utbyte av Ehsan och kan bara komplimentera hans sätt att framträda. Visserligen har det framgått att jag hade tur att han gjorde det tillmötesgående valet istället för att komma med ond bråd död eller misshandel. I varje fall är det ett faktum att vi kunde utbyta tankar helt civiliserat. Även om avgrunden är näst intill oöverstiglig kan vi klargöra våra ståndpunkter. Å ena sedan en absolut sanning om profetens fulländning å den andra upplysningstänkandet och en vetenskaplig världsbild. Att den senare kan ifrågasätta sig själv gör den dock knappast sämre. Den förra kan inte det.

Ehsans kritik mot demokratin var att den ägde tabun som förintelsen vilken inte kan ifrågasättas. Eller rättare sagt menade han att detaljerna inte är självklara. Vad jag förstår kan det mycket väl forskas kring förintelsens detaljer och sådant som hur många judar som avrättades etc.

Sedan har vi frågan om hur bra Irans demokratiska öppenhet är. Allt som följer profetens riktlinjer är tillåtna (om de dessutomföljer de tolkningar som är tillåtna). Västerlandet är inte alltför entusiastiskt över detta och det är alltför lätt att förstå.

Det är möjligt att vi faktiskt får börja med att diskutera oss genom dessa grundläggande spörsmål. Vilken relation har merparten av svenska muslimer i förhållande till Ehsans uppfattningar?

Vägen är ibland längre än man kan tro.

Förresten en liten artikel med betydande underhållningsvärde: Här

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

22 svar på Del 433: När jag reste med Ehsan

 1. js skriver:

  Flamman – Vänsterns tidning skriver:

  ”Kriget mot terrorismen – det som USA och västvärlden inledde efter den 11 september 2001 – är på väg att klyva vårt klot i två delar. Öst står mot väst. Islam mot kristendom. Broder mot broder. I stället för ömsesidig respekt och förståelse, växer hatet på båda sidor. Som i alla krig, är den som vinner kampen om våra tankar bäst rustad när striden väl bryter ut (om det nu är Iran eller Syrien som är nästa mål, när Sverige och resten av ”världssamfundet” får ta över efter USA i Irak och Afghanistan).
  Mot den bakgrunden blir Lars Vilks’ bild av profeten Muhammed som rondellhund ett ställningstagande för angriparen och för dem som likställer islam med terrorism……….”

  Det är givet att man kan vinkla och analysera Lars Vilks teckningar hur man vill. Dock är det intressant att varken Flamman eller vänstern kritiskt granskar vad islam (religionen) står för.
  Den politik som Islam står för debattera man inte. Är religion förenligt med demokrati?

  Om jag nu är kritisk mot religion och då islam ska jag då undvika att uttrycka det därför att om jag gör det så ”..likställer jag islam med terrorism”.

  Det är ett faktum att övervägande delen av de som tror på muhammed inte är terrorister, men det är också så att det flesta terrordåd har skett i islams namn.

 2. Fredrikzon skriver:

  Underhållnings- och kanske andra värden, ja. Flammans konstaterandet att ”Samtidigt begränsas den reella yttrandefriheten av en växande mediekoncentration, ägarintressen och annonsörstyrning” illustreras utmärkt av Ira Malliks artikel om Metro, som jazz refererade till.

 3. js skriver:

  I TV4 var det för någar dagar sedan ett inslag om Skärholmen, söder om Stockholm. Det gällde behovet av att bygga en Moské där. Bland annat så intervjuades en kvinnlig vänsterpartist som var mot att bygga en Moské. Anledningen var att hon inte gillade deras kvinnosyn. Till saken hör att denna kvinna var själv invandrare.

 4. Christer Eriksson skriver:

  Gote

  Tack för ditt svar!

  Vi får glädja oss åt att vi lever i ett samhälle där vi respekterar varann, oavsett poiitisk uppfattning.
  Samhällen med konformitet och konsensus hör inte till mina idealstater!

 5. Dumle skriver:

  Ehsan slår sig på bröstet och anser sig kunna debattera stort och smått på ett civiliserat sätt. Men att besvara angelägna frågor på sig blogg hinner han inte med. Hans påstående att Iran är en demokratisk stat och att pedofilprofeten muhammed var en perfekt människa utan fel och brister är tydligen för svårt att debattera. Ynkligt!!!!

 6. js skriver:

  Stefan Peterson tog tidigare upp (432) ”RFSL vill stoppa annonskampanj”

  ”Bevara äktenskapet, Mamma, Pappa, Barn”

  ”Svenska Evangeliska alliansens upprop förespråkar att äktenskap bara får ske mellan man och kvinna. Argumentet är att det endast är det som leder till barn. De har nu en annonskampanj i Stockholms tunnelbana,
  – Många känner sig kränkta och ledsna, berättar förbundsordföranden Sören Juvas för RFSL.”

  ”RFSL kräver att Storstockholms lokaltrafik (SL) avlägsnar annonserna och får stöd av oppositionsborgarrådet Yvonne Ruwaida (mp) i Stockholm. De anser att budskapet inte bör spridas i det offentliga rummet av ett skattefinansierat bolag.”

  Nu är vi där igen.
  Ett känsligt ämne som gör att en grupp i samhället känner sig kränkta. Detta kan precis som Lars Vilks teckningar uppfattas som en provokation. En kampanj som vill väcka oss. Som gör att vi kan reflekta och ta ställning i ämnet, även om man inte håller med.
  Om vi nu ska hålla på att undvika alla känsliga ämnen och grupper, vad blir det kvar då?
  TYSTNAD.
  Det RFSL skulle göra är att argumentera emot. En egen kampanj. Lite ”stake” har de väl?
  I fortsättningen ska man inte känna sig kränkt utan istället argumentera.
  Ska vi stryka alla medhårs och vara ja sägare.

  Själv är jag för könsneutrala äktenskap, men det är ointressant i detta sammanhang.

 7. stefan peterson skriver:

  Hej Lars, ditt konstverk har nu även blivit intressant för ”storebror” riksskatteverket.

  http://www.aftonbladet.se/lasarbladet/article1102694.ab

  Skall vi som skriver här, nu känna oss Hedrade eller Kränkta ?
  Bli ditt ”konstvek” nu bättre eller blir det total havererat ?

 8. Gote skriver:

  Christer Eriksson – jag kan lugna dig med att samhällen med total konformitet och konsensus, inte heller hör till mina idealstater. Det låter lite för mycket som Iran. Jag är dock pragmatiker och är övertygad om att en viss mängd konsensus och liksinnighet behövs om grundläggande frågor. Åtminstone tills vidare.

  Kan förresten tipsa om Michel Houellebecqs bok ”Refug”, som förutom att beskriva snusk och sex på ett bra sätt, kan sägas beröra just frågan om människornas (o)förmåga att leva tillsammans. En mycket bra bok!

 9. Islamofob skriver:

  Den gamle gråsossen Yngve Rådberg,
  som inte haft något sexliv värt namnet sedan han fingerpullade storasyster Gun i våningssängen på hennes begäran, då han var sju år, undrar vad svensk kultur är!

  – Svensk Kultur är

  Hedersmord
  Könsstympning
  Självmordsmassmord
  Tågsprängning
  Flygkapning
  Slöjtvång
  Mödomshinnelagning
  Halalkött
  Minareter och böneutrop
  koranskolor
  Handhuggning av misstänkta tjuvar
  Stening av kvinnor
  Prygling av homosexuella
  Stekning av oliktänkande
  Lammslakt av konstnärer
  “Döda Stympa Döda Stympa”!
  Musikförbud
  Dansförbud
  Konstförbud
  Censur
  Terror
  Teokrati
  Diktatur
  ……..
  Allah Akbar

 10. Islamofob skriver:

  Bäste Fredrikzon

  Ditt inlägg 2007/10/26 00:06:39 adresserat till Ehsan!
  För första gången läser jag ett inlägg av dig som är genomgående sunt! Trevligt!
  Jag har inte gått in på den där Ehsans blogg och jag tänker inte göra det heller! Namnet “Ehsan” sänder mig otrevliga vibbar! (Kalla det fördomar! Men det handlar om lång erfarenhet av och kunskap om den här världen. Jag känner de där typerna mycket väl vid det här laget både utan och innan)!
  Ehsans text fick dig att studsa till. Den fick inte mig att göra det. Eftersom den inte kom som någon överraskning för mig! Den fick mig “bara” att vämjas ännu en gång!
  Denne Ehsan har blivit hjärntvättad i en islamisk kultur sedan barnsben! Därför förstår han inte hur illa det låter i våra öron när han avslöjar sina tankar om att DÖDA och MISSHANDLA människor! (Obs! därmed är det inte sagt att ALLA som föds in i en sådan kultur nödvändigtvis blir som Ehsan! Undantagen är många, men de flesta blir tyvärr förstörda för livet!)
  Detta är nog bara en förklaring. Om Ehsan dessutom har en ”våldsgen” inom sig eller inte är det olönsamt att spekulera i, eftersom vi åtminstone i dagsläget inte kan veta det med säkerhet.

  Fredrikzon

  Vi har ju haft våra schismer, små och stora skärmytslingar, som vi kanske hade sluppit om vi hade träffats och diskuterat under andra former. Konflikter människor emellan handlar inte sällan om språkförbistring och kommunikationssvårigheter. I grunden är man ofta överens om det mesta.
  Jag hoppas att du även i fortsättningen håller dig till samma linje och att vi kan sluta fred under parollen: NOLLTOLERANS mot BARBARISMEN!

  Slutligen vill jag dedicera dig en liten dikt av Fröding (istället för det där otäcka ”favoritstället” i den oheliga boken; du vet). Hoppas den faller dig i smaken:

  Skumögt i mörkret vi treva
  Dräpa sig själv är att leva
  Håll den du hatar kär
  Var den du icke är
  Gör det du icke kan
  Så varder du man!

  Puss Puss

  Din gamla polare Islamofob!

 11. Fredrikzon skriver:

  ”Kampen mod terrorism i Skandinavien går fantastiskt bra. Det finns bara ett problem: Vi har inga terrorister. Men om vi fortsätter att göra det svårt för stora muslimska befolkningsgrupper, som vi ju faktiskt gör, då kommer vi att få terrorism.”

  Liza Marklund i en läsvärd intervju i danska dagstidningen Information.

  http://information.dk/149144

 12. Leading Lady skriver:

  Fredrikzon

  Liza Marklund; ännu en ignorant rudis som känner sig kallad att debattera ett ämne som hon inte har en susning om!
  Att du blir imponerad av den sortens fjollor är ju inte det minsta förvånande!

  Ps Om Liza Marklund vill gå i Burka och bli hunsad av sin islamiska man så vill jag rekommendera henne att flytta till typ Saudiarabien! Jag vill fortsätta vara en fri kvinna i Sverige, jag vill kunna gå toppless på stranden och njuta av sommaren och livet. Det har jag rätt till!
  Islamofaschister håll er på behörigt avstånd!

 13. jazz skriver:

  Här kan kyrkan bli moské
  Gävle islamiska center tar troligen över Metodistkyrkans hus på Södra Rådmansgatan första mars nästa år. Gävle Metodistförsamling har godkänt köparen. (Gefle Daglblad 07-10-26 )
  http://www.gd.se/Article.jsp?article=116579

 14. G W BUSH skriver:

  Att ”Flamman” förespråkar censur och tar parti för islamofascisterna är knappast förvånande!
  Den är ju en vänstertidning!

 15. js skriver:

  Följder av Rondellhundarna

  I Sydsvenska Dagbladet har det sedan en tid tillbaka varit insändare där det diskuterat ämnet Religion. Det har vid något tillfälle hänvisats till Lars Vilks teckningar. Vilket tyder på att dessa teckningar har ”provocerat” fram denna ”lilla” debatt.

  Vidare har det bland ”de etablerade” även införts artiklar som har berört Rondellhundarna på något sätt. Det har ju varit för och emot.

  En skillnad tycker som jag mig märka är att de ”etablerade” inte diskuterar religion utan håller sig till om det är bra eller dåligt av Lars Vilks att provocera. Medan det är ”den vanliga medborgarna” som diskuterar religion.

  Det skulle var intresant om även de etablerade ville ”sänka” sig till vår nivå och börja dissikera vad relgionen är.

 16. Fredrikzon skriver:

  Inte ens på vilks.net råder oinskränkt yttrandefrihet. Åtminstone två inlägg har tagits bort i efterhand från del 432 (nej, inte mina).

  Det är möjligtvis nödvändigt men det vore kul at veta vilka regler som gäller.

 17. ellin skriver:

  Gnällspiken Fredrikzon har varit i farten igen!
  ”Yttrandefrihetskämpen” Fredrikzon klagar över att han blir ”censurerad” på vilks.net!

  Hörru gnällspik: Våra kommentarer fastnar också i spamfiltret men vi klagar inte!
  Kan du någon gång visa lite tacksamhet för Vilks som öppnat sin domän för alla, bjudna och objudna gäster, inklusive dig; din otacksamma KUJON!

  Ps Behöver hjälp med dina psykiska problem vänd dig till en specialist på området. Lars Vilks är ingen psykolog. Han är konstnär!

 18. Christer Eriksson skriver:

  Gote

  Som du själv skrev så tror jag knappast att vi har diametralt motsatta åsikter på det politiska fältet!
  Om dem istället hade varit exakt densamma så hade ju det varit fruktansvärt tråkigt, eftersom det inte hade lett till en diskussion, som du och jag har, i syfte att hitta motsägelsefull argumentation:)

 19. mellis skriver:

  Fredrikzon,
  Visst var intervjun med Marklund intressant – som studium av en vanlig ytlig korkad ”kändis” utan några djupare tankar.

  Hon säger ”Men terrorisme er ikke det store problem. Det er fattigdom. Den er ikke naturlig. Vi har bestemt den, fordi vi skal tjene på den. Den kan afskaffes, hvis vi bestemmer os for det – hellere bruge penge på det.” Det är nog så riktigt att fattigdom kan avskaffas. Men för det krävs en hård polisstat där man låser in bostadslösa alkoholister, tiggare, spelmissbrukare och mångföderskor samt sätter fattiga konstnärer i arbetsläger. Vilka ”vi” har förresten bestämt fattigdomen i världen? Skulle väl vara jag då – som valt att vara egenföretagare med lite arbete och små inkomster. Har ju bland annat fördelen att jag slipper själslig påfrestning från att betala stora skattepengar till invaderande muslimer och andra oönskade utlänningar. 🙂

  Muslimerna är oönskade eftersom deras närvaro på sikt kommer att leda till inbördeskrig. Deras kvinnor är inte tillgängliga för oss men det motsatta gäller inte. Eftersom människorna är som de är räcker den skillnaden för krig.

 20. Christer Eriksson skriver:

  Mellis

  Läs den svenska konstitutionen..Det finns inte en möjlighet att vi idag ska vilja förändra på den..dem som har fått smak på frihet, som du och jag, kommer knappast att backa för några som vill föra samhället tillbaka, Kristna och muslimska värderingar kan bara överleva genom att dem adapterar den sekulära värderingar som för samhället framåt.

 21. Pingback: Ehsans blogg » Lars Vilks kommentar om vår resa

 22. Pingback: Lisa I. » Snart 29

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.