Del 424: Hunden i konsten

Logiken och kompositionen är glasklar. Utgångspunkten för hela rondellhundsprojektet var utställningen i Tällerud som bar namnet Hunden i konsten. Nu är det dags att introducera en ny medarbetare i projektet:

facetofacelit.JPG
Konstnär Vilks har skaffat sig en specialtränad vakthund, hunden Muhammed, bevakar alla rörelser dygnet runt.

Lär man känna Muhammed är hon mycket sympatisk, ja, det är en hon, men genusperspektivet är en markering. Den som inte känner Muhammed bör skrida med stor försiktighet.

muhammedbenlit.JPG
Verkar vara precis som alla andra hundar med sitt ben på favoritmattan. Men skenet bedrar.

Rasmus (den känslige violinisten) har kommenterat följande:

”Från ditt håll sett skulle jag vara helt nöjd med utvecklingen. Och som du säger finns det alltid uppslag i konsten. Däremot så är det många som hänfört debatterar saken, som har ett intresse av en lösning, eller åtminstone att frågan tas upp i medier eller politiskt, d.v.s. att diskussionen tas allvarligt på flera plan. Och då finns det vissa problem med diskussionsklimatet och retoriken.. Vilket gör att man ev. lätt avfärdar den, här inne, pågående debatten.”

Jag ser inga problem med debatten här. Denb skiljer sig inte från övriga debatter i detta intressanta ämne. Däremot kan man säga att rätt många saker har blivit genomgångna. Och det är det saken handlar om: Att lära känna de argumentationer som finns att tillgå och att göra sig av med några som sedan länge blivit slentrian. En av konstprojektets vitala delar är att skapa utrymme och förutsättning för diskussionen. Kan de föras på ett bättre sätt?

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

82 svar på Del 424: Hunden i konsten

 1. Paul Green skriver:

  Lars,

  This is an inspired bit of japery. In addition to subjecting ”the Prophet” to a condign measure of mockery, you have actually made Muhammad your bitch!

  (Note to Swedish readers: in American parlance, to make a man ”your bitch” is to reduce him to abject subjugation, often sexual.)

  Yours in admiration,

  Paul Green

 2. Rasmus West skriver:

  Cecilia: tack för ett trevligt inlägg! Skrattade gott på slutet. Många skriver vad de tycker, men står de för det? Njae, inte mer än som pseudonym, i vanliga fall. En tämligen lätt position att ha, oavsett vad man tycker. Som sagt är jag glad att ha tagit del av diskussionen. Passion och glöd, talar du om, ja det vore verkligen dåligt om Lars inte hade någon gnutta av det för det han åtar sig! Han är också skicklig på att förmedla sin sak.

  Det finns åtskilligt man skulle kunna skriva om i ämnet, men man får dels välja hur man disponerar sin tid (och det finns beröringspunkter mellan många olika områden) och dels välja vad som är meningslöst, kontraproduktivt t.o.m. och var det finns potential. Såg häromdagen Shelly Silver’s Former east/former west och Avi Mograbi’s August som på olika sätt tangerar den pågående diskussionen.. Det jag är kanske mest nyfiken på är vart projektet kommer att landa till slut. Kan tyckas cyniskt, men så är det verkligen inte. Händelsernas mekanismer finns där oavsett vad jag inflikar här inne. Och det kommer överraskningar på vägen.

 3. Thomas skriver:

  Go sweden. Courageous. Love from Denmark.

 4. Hej Lars,

  Här skriver Erik från forna Material/Kris-redaktionen. Jag nämner dina konstverk i samband med ett inlägg om ”hacker-kriget” mellan Sverige och Turkiet på min blogg.

  I artikeln har jag en länk till en ”skärmdump” som visar hur den turkiska hemsida som koordinerade angreppen mot Sverige (ayyildiz.org) såg ut efter att de svenska hackarna hade slagit tillbaka…

  Dina hundar är med…

  Hälsningar

  Erik (som blivit skåning, han med)

 5. Pingback: ronaldvliegen.nl » Cartoonist Vilks noemt hond ‘Mohammed’

 6. Cecilia skriver:

  Rasmus – så kul att du är nyfiken. Misstänkte det. Och tror absolut inte att du är cynisk.
  Vad som är kontraproduktivt – ja, överraskningar väntar alltid bak hörnet. Om man vill. Kanske.

  Apropå Former east/former west (som jag inte sett förstås)… Vore intressant att höra hur du personligen relaterar – vad har du för egna upplevelser från gamla DDR? Självupplevda, lästa, tankemässiga – som gör att du kopplar?

  Och Rasmus – underskatta inte att du bara är 1 av 5(?) miljarder människor.

 7. Mushrik skriver:

  Rasmus West skrev:
  ”Det jag är kanske mest nyfiken på är vart projektet kommer att landa till slut.”

  Hur vet man när projektet har landat?

 8. Rasmus West skriver:

  Mushrik: Tja, vi får se vart det bär hän. Musikalen är nog ett steg på vägen. Intressant tanke om de dödsdömda religiösa urkunderna förresten.

  Cecilia: närmare 7 är det nog nu. Det är inte till forna DDR jag drar paralellerna, har inga förstahandserfarenheter därifrån själv, däremot så fann jag den osäkrade situationen efter murens fall (som visas i filmen genom intervjuer) intressant.. Den skvallrade bl.a. om hur det i en osäkrad situation uppstår många olika fantasmer, knappast oväntat men väldigt komplext. Det fanns en större schism mellan väst och öst än mellan öst/väst och invandrade tyskar t.e.x.. lägg till historiebörda, rotlöshet unt so weiter, en blandad skara intervjuade. Rekommenderas om du har möjligheten att se den nångång.

 9. Rasmus West skriver:

  Och när jag pratar om intressant menar jag inte i den slentrianmässiga (ok, tråkigt, bryr mig inte) bemärkelsen..

 10. Cecilia skriver:

  Nja, tror inte jag ”behöver” se den. Har en del praktisk erfarenhet.
  Fast klart att andras ögon alltid tillför nya infallsvinklar. Så är det ju.
  Precis som ens egna ”gamla” ögon ständigt gör. Om man är nyfiken.

 11. Cecilia skriver:

  PS. Klart jag ska se den om det ”råkar” sig. Blir säkert väldigt givande isf. Menar jag ärligt.

 12. Steve skriver:

  Little Green Footballs:

  Swedish artist Lars Vilks, whose drawings of Mohammed as a “roundabout dog” have provoked the most recent round of Islamic seething and threatening, has acquired a dog for protection. And named it Mohammed.

  This makes Lars Vilks, single-handedly, more courageous than the entire Western mainstream media.

 13. Fredrikzon skriver:

  Ska vi försöka vara lite konstruktiva och komma fram till en konklusion och ett handlingsprogram? Alla har inte hur mycket tid som helst. Och Vilks klarar utmärkt av att föra konstdebatten på egen hand.

  Jag har inte lagt mycket möda på att läsa vare sig koranen eller bibeln, men panelens koran- och bibelsprängda medlemmar har letat fram gruvliga och skrämmande formuleringar i dessa böcker. Om böckerna inte läses med åtskilliga nypor salt – och man kan aldrig helt utesluta att det finns galenpannor som tar texterna på blodigt allvar – då kan hemska saker hända.

  Jag har uppfattat att det i det närmaste finns konsensus i panelen om att religioner är av ondo och bör avskaffas. Hur gör man detta?

  Religionsfrihet är ju lagstadgad och även om man ändrar lagen tror jag inte det är en framkomlig väg att införa förbud mot religion. Det har prövats förr. Det är inget problem att stänga kyrkor och moskéer eller bygga om dem till snabbköp och stormarknader (behovet är oändligt), och det skulle säkert gå bra att med lämpliga stimulanser få människor att avsvärja sig tron. Till synes, åtminstone. Men tyvärr blir det svårare att kontrollera vad som händer inom hemmens väggar och bakom medborgarnas pannben.

  Jag tror nyckeln finns i böckerna. Utan bibeln och koranen står religionerna sig slätt. Tack och lov har vi en tryckfrihetsförordning där följande brott beskrivs:

  • högförräderi
  • krigsanstiftan
  • spioneri
  • obehörig befattning med hemlig uppgift
  • vårdslöshet med hemlig uppgift
  • uppror
  • landsförräderi eller landssvek
  • landsskadlig vårdslöshet
  • ryktesspridning till fara för rikets säkerhet
  • uppvigling
  • hets mot folkgrupp
  • brott mot medborgerlig frihet
  • olaga våldsskildring
  • förtal
  • förolämpning
  • olaga hot
  • hot mot tjänsteman
  • övergrepp i rättssak

  Brotten uppvigling, olaga våldsskildring, olaga hot, möjligen brotten hets mot folkgrupp och brott mot medborgerlig frihet torde vara lämpliga åtalspunkter mot koranen och bibeln, dess utgivare eller tryckare. Det skulle vara en enkel sak för landets duktiga jurister att göra inte bara utgivning utan också innehav av dessa böcker olagligt. Medborgarna är helt enkelt inte mogna för sådan litteratur.
  Förbjud böckerna. Där har vi lösningen.

  (För alla eventualiteter är det på sin plats med en varning: Detta inlägg kan innehålla spår av ironi.)

 14. Omar skriver:

  Hej nu är jag färdig med bloggen med mohammed bilder
  http://mohammedbilder.blogspot.com/
  Försökte lägga upp den på bloggspace med de tog bort den efter tre timmar fick ett mail där de skrev att de censurerade bloggen,
  Fick en förklaring:

  Hej,

  vi beklagar att informera dig om att din blogg har blivit borttagen för att den inte följer användarvillkoren på denna punkt:

  respekterar ej regler angående allmän ordning som att ej publicera pornografiskt, rasistiskt eller olagligt innehåll som kan vara stötande eller skada integriteten för andra internetanvändare eller tredje part;

  Om du skapar en blogg på Bloggspace.se, var god respektera användarvillkoren (http://www.bloggspace.se/conditions-generales.php).
  Ditt innehåll följer inte våra regler och bestämmelser.
  Det innehåll som du har lagt upp kan leda till att myndigheterna stänger ner hela sajten

  Vi sparar ditt ip-nummer utifall att det blir vidare problem med lagen, myndigheterna eller enskilda användare.
  Vi hoppas att du tar fasta på denna varning och avhåller dig från att lägga upp otillåtet material i framtiden. Läs användarvillkoren igen om du inte känner till våra regler.

  Hälsningar

  *****************************************
  Portalansvarig Bloggspace.se

  Sedan svarade jag att min sida var full laglig, de svarade:

  Hej!

  Vi bedriver en kommersiell verksamhet och vi förbehåller oss rätten att
  välja vilket typ av material som är tillåtet och inte tillåtet på vår
  bloggtjänst oavsett lagstiftningen. Läs igenom våra användarvillkor igen
  om du inte minns vad som stod där när du registrerade dig:
  http://www.bloggspace.se/cgu/

  Hälsningar

  Teamet bakom Bloggspace

  http://www.bloggspace.se

  De : Muhammed Dadullah Ahmed [mailto:imam_islam@hotmail.com]
  Envoyé : jeudi 18 octobre 2007 12:36
  À : Bloggspace.se
  Objet : RE: OBS: din blogg har censurerats

  Att lägga upp mohammed bilder är väl knappast olagligt?
  Det ingår i yttrandefriheten. Dessutom dessa bilder är karikatyrer av
  muhammed!
  Det har flera tidningar i europa tryckt i deras tidningar.

  Tråkigt att vissa bloggar censurerar.

 15. Rasmus West skriver:

  Cecilia: låter som att du har egna förstahandserfarenheter? Vill du berätta? Filmen är tyvärr rätt svår att få tag på.. här står det lite om den: http://www.eai.org/eai/tape.jsp?itemID=2541

 16. Steve skriver:

  Muslimska bilder av profeten Muhammed kan ses här:

  http://www.zombietime.com/mohammed_image_archive

  Mohammed Image Archive

  Depictions of Mohammed Throughout History

  The Mohammed Image Archive is a compendium of images that depict Mohammed (the 7th-century founder of Islam), spanning all historical periods, cultures and genres.

  Islamic Depictions of Mohammed in Full

  m.fl. avdelningar

 17. Cecilia skriver:

  Rasmus: Nej, det vill jag inte ;-).

 18. Rasmus West skriver:

  Cecilia: Fair enough. 🙂

 19. Nisse skriver:

  Se upp Lars! På 70-talet hade kung Carl Gustaf en hund som han kallade Ali. När man i Pakistan fick reda på den fruktansvärda förolämpningen mot islam att döpa en hund efter Muhammeds nära släkting blev det upplopp av och den svenska beskickningen i Karachi omringades av upprörda muslimer. Kungen fann för gott att döpa om hunden till Charlie för att blidka de stackars kränkta.

  Kanske skulle du ta lärdom av historien och hitta på ett alternativt namn på jycken ifall det blir otrevligt igen. 😉

 20. Steve skriver:

  Hvis dere tar en tur till Bergen kan dere se disse nett-fjernede bilderne i realtid:

  Universitetet i Bergen fjernet Muhammed-bilder
  Bilderepresentasjoner av profeten Muhammed har ligget på nettsidene til Universitet i Bergen (UiB) siden 1999.
  – Dette var helt ordinære bilder av profeten Muhammed, og ikke karikaturer, som ble brukt som en del av religionsundervisningen vår. Vi har nå blitt gjort oppmerksom på disse bildene og at de kan oppleves som støtende mot andre, og har derfor valgt å ta de bort, sier formidlingsdirektøren ved UiB Torny Arbakke.
  – Ble disse bildene fjernet i frykt om at de ville høste den samme kritikken som Jyllandsposten og Magazinet har mottatt?
  – Det har jeg ingen kommentar til.
  (Verldens Gang, 31.01.06 kl. 16:24, sist oppdatert 03.02.06 kl. 10:55)

 21. Bluey skriver:

  Ever wonder about the situation that Mohammed the bitch will be “seen to” from behind, by other dogs?

 22. Pingback: mediawatchwatch.org.uk » Lars Vilks on CNN

 23. Pingback: El artistaueco Larks Vilks (caricaturas de Mahoma como perro) ha llamado Mahoma a su perro « NUEVA EUROPA

 24. Pingback: Blue Star Chronicles

 25. Fröken Sverige skriver:

  Härligt att du skaffat dig en fin hund, Lars! Inte illa att hon heter Muhammed med! För första gången i historien fick det namnet en värdig varelse som namnbärare.

  Vakar över dig som alltid, vännen!

  Mvh

  /FS

 26. Oscar skriver:

  Jag skall döpa min nya hund till ”Terror Islam”,

 27. Pingback: sdblogg.se » Blog Archive » Muhammed skyddar Lars Vilks

 28. svante skriver:

  Hej!

  Vad är det för fel på hundar?? Hunden är ju människans bäste vän. I alla fall är det ju ett talesätt i Sverige.

  Rondellhundar, av vad slag de än må vara, är ju ett roligt inslag i den tråkiga trafikmiljön.

  Stå på dig Lars! Du har majoriteten av svenska folket bakom dig! DET KOMMER BLI EN FÖRÄNDRING I NÄSTA VAL – VAR SÅ SÄKRA!

 29. Antonella skriver:

  Viel Glück aus Italy.

  Antonella Maria

 30. Pingback: The Freethinker › Al-Baghdadi is my sculpture: an interview with Lars Vilks

 31. Pingback: Snaphanen » »Så ser en Muhammed-kris ut på svenska«

 32. Pingback: Portrait of an Artist with Mohammed | Gates of Vienna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.