Del 409: Musikalen och de egyptiska tecknarna

Det skall bli intressant att se hur kulturmötet med den egyptiske karikatyrtecknaren Ashraf Hamdi kommer att utvecklas. Ashraf visar ytterligare en tecknare, Abd Elrahman, som konterfejar konstnär Vilks:

karik2ignint-lit.JPG
Förtryckt av okunnighet och intolerans kladdar Vilks samman sina blasfemier. Ett imponerande bidrag till projektet. Jag kan bara böja mig för konstnärens kreativitet.

En hel kollektion av bilder kan man finna på Ashrafs hemsida. Och vår korrespondens kan man läsa på en av Ashraf nyöppnad blogg. Och han är fyndig, Ashraf, jag kan tänka mig att åtskilliga ledarskribenter och debattörer gärna skulle nicka instämmande till den bild, Riddare Baklänges, han lagt överst på sidan.

Jag tror på musikalen som en form för presentation av Rondellhundsprojektet. I dess första skede skall några av de givna huvudnumren skisseras och förses med text. Öppningsscenen är mer eller mindre given: Muhammad, Prophet, Superstar. Går inte med mindre, det här alldeles uppenbart att vi har att göra med en riktig Superstar.

musikal-muhlit.JPG
Första scenen i musikalen (arbetsnamn Rondellhundar på vift). Profeten tar ton, gör mantelsvängar i synkoperna och får snart uppföljning av De Kränktas Kör. Storbandet till vänster.

För att motverka det rykte som Sune Nordgren spridit om min totala brist på humor skall jag göra en yttersta ansträngning för att vara lite rolig. Men inte alltför skojig. Musikalens ledmotiv skall, trots sin hejdlösa drift med religiösa symboler och seriösa debattörer, vara värdighet.

Ikväll blir det debatt om tryckfriheten i Köpenhamn.

Tröstlös är dock världen. I Burma skär diktaturen öronen av oppositionen. Och det i bästa fall. Vanligtvis skjuter man folk.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

34 svar på Del 409: Musikalen och de egyptiska tecknarna

  1. Fröken Sverige skriver:

    Strålande!! *hahaha*

    “De Kränktas Kör. Storbandet till vänster.”

    🙂

    /FS

  2. Winston skriver:

    Hej Lars
    Du er også lidt med i satatsministerens nytårstale. Måske du kan bruge det i dit værk. :o)
    http://www.venstre.dk/fileadmin/venstre.dk/main/files/afr_aabning07.pdf

  3. Lars skriver:

    Många tack Winston. Jag skall ge Fogh Rasmussen en liten roll i musikalen.

  4. Joanna skriver:

    Ett dödshot vilar över Vilks, De allra flesta hoppas att det stannar vid ett hot. Men nu när hotet är ett faktum kan det möjligen också vara en kick – jag tänker på en parallell.

    När min farfar fick en dödsdom av hjärtläkaren lockade den fram yttersta briljans, skärpa och fantasifullhet hos honom. Under sina “första” 84 år skrev han inte särskilt mycket, men på “sitt yttersta” skrev han stor poesi, sådan där som man ryser av – av välbehag. Att farfar sedan blev 89, “överlevde” dödsdomen, utmanade läkaren, och på ren trots skrev vidare under flera år är en sådan där härlig bonus som han fixade alldeles själv.

  5. Cecilia skriver:

    Jag läste Martinssons inlägg först idag (Del 408: Martinsson serverar dagens kalkon).

    Han behöver nog bara lite tid till att smälta förvåningen över vad han ännu inte riktigt insett om sina egna tankebanor.
    Och den insikten tog honom kanske på sängen?
    För visst är det alltid förargligt att upptäcka att man inte hade den koll på läget som man trodde… :-).
    Precis som jag tyckte att jag hade gällande Lars citat ”Att ha ett bultande hjärta behöver inte utesluta att man också använder hjärnan.”
    Men att tillägna sig mer info, ger alltid nya dimensioner.

    Ur artikeln:
    —Nå, burken med maskar har öppnats. När dödsmånglarna kommer med sina hot har vi inget moraliskt val. Att ställa sig skuldra vid skuldra med Vilks blir nödvändigt—

    —Vilks nyttiga idioter bortser från detta: att kriget mot terrorismen blott är en flank i en större konflikt inom islam.—

    Aj, aj – större konflikt med islam? Vad tycker Martinsson EGENTLIGEN, kan man ju undra?
    http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_17192542.asp
    Jag hoppas att han har fullt upp med nya funderingar.

  6. Cecilia skriver:

    “större konflikt med islam” skrev jag – “inom” var det.
    Se så lätt ens tankar faller på eget grepp…

  7. essbeck skriver:

    Vilken fin bild. Jag undrar lite om symboliken bakom att spetsa till dina öron lite grann i teckningen.

    Det känns intressant att egyptiska tidningar ger sig in i debatten. Dom har ju emergency laws eller vad det kallas som “Hjälper till” att justera yttrandefriheten för att passa Islam. Hade han ritat muhammed skulle han bli hämtad och slängd i fängelse. Så alla konstverk som visas upp i egyptisk press och media är godkända av Egyptiens styre.

  8. Cecilia skriver:

    Alla sätt är bra utom de dålig – är det inte så man säger?

    Trevlig att debatten nått Egypten, eller hur.

  9. Fredrikzon skriver:

    Här var det lugnt. Skulle vilja höra åsikter om en sak: Bojkott.

    Sidan som jag förgäves försökte rikta uppmärksamheten mot igår:
    http://islamicunity.freehostia.com/Welcome.html
    uppmanar till bojkott av svenska varor istället för att ta till handgripligheter. Allt som en protest mot det som tydligen uppfattas som en grov kränkning av islams profet. Genom bojkott vill man försöka tvinga Sveriges regering att inskränka yttrandefriheten.

    Bojkottvapnet har inte diskuterats speciellt mycket på denna sida, mer än att någon kommentator ansåg att det var landsförräderi att uppmana till bojkott.

    Jag skall inte uppmana till bojkott och jag tycker inte att Vilks rondellhunder är något att känna sig kränkt över, precis de flesta andra på detta forum. Men det är nog ett faktum att det finns en del människor i den muslimska världen som känner sig kränkta. Om nu dessa människor – istället för att hota med död och elände – bestämmer sig för att använda sin makt som konsumenter, och avstå från att köpa svenska produkter, är det då inte ett demokratiskt framsteg?

    Det finns olika åsikter om effekten av bojkotten mot danska varor, men det kan inte uteslutas att en bojkott kan få ekonomisk effekt, påverka handelbalans och exportinkomster, kanske arbetstillfällen. Yttrandefriheten kommer att kosta. Personligen tycker jag att yttrandefriheten får kosta hur mycket som helst, men vi har redan sett ett antal företagsledare krypa till korset (eller vad det nu var de kröp till).

    Hur ställer vi oss till en ”Great Islamic Boycott”? Vad finns det för motmedel?

  10. TJ skriver:

    – När jag varnat för islamistisk fundamentalism i ett tal i parlamentent 2002 krävde muslimska länders ambassadörer att jag själv och regeringen skulle be om ursäkt. Jag vägrade naturligtvis …

    Så sa Ayaan Hirsi Ali i en DN-intervju 2002. Då var hon holländsk parlamentariker. Därefter kom det obligatoriska dödshotet och hon fick fly till -ja, vad tror ni- USA. Precis som Vilks nu idiotförklaras av en kompakt enig svensk mediavänster, dit konstvärlden får räknas in, idiotförklarades Hirsi Ali då och görs så fortfarande. Ja, det är en fars vi betraktar.

  11. Matte skriver:

    Ashraf and Elrahman, in challa, listen to me.

    One of our great nordic Gods – Oden – once went to Arabia and there he met a guy…M…something…and this M…something ask him: What is the name of your nordic God? Oden smiled ( he was drunk) and answerd with a question: “Alla?” ( that meens “all of them?” in english)

    This could maby… well. just maby… be an explaination…where the name “Allah” comes from.
    You have to remember that our gods is 2000 years older than your Middel East gods.

    Good cartons any how, Ashraf and Elrahman!

  12. stefan peterson skriver:

    Fredrikzon

    “Hur ställer vi oss till en ”Great Islamic Boycott”? Vad finns det för motmedel?”

    Bojkottvapnet är en alldeles utmärkt, fredlig, metod att utöva påtryckning mot saker man inte gillar.
    Welcome “Great Islamic Boycott”, we will meet you with same kind of arms.

    “The Grater Boycott of the Islamic world”.
    1) From today we will only buy our Oil from Norway
    2) From tonight it will be forbidden, in Sweden, Denmark and Noeway, to eat any kind food after sun
    set. Due to public health Cooked food can only be served during daytime.
    3) From tomorrow, Immigrants (and refugees) from Isalmic countries will not be accepted in Sweden.
    4) Swedish companies like Ericsson, IKEA, Electrolux, Bofors etc will redraw all business in Islamic
    countries. Instead concentrate on the more prosperious EU market.
    5) Buildning of new Moscues in Sweden will prohibited due to uglyness, will not fit in the beautyful
    Swedish landscape
    6) We will Stop buying Imported goods Islamic countries. Particulary products including Palm Oil from
    Indonesia
    7) We will stop to draw ugly dog pictures of the great Profit Muhammed.
    Then the Muslims will not be abused, so no more publicity in European media.
    = if poeople do not talk about you, you do not exist. = you and your profet are dead.

    Vi kan säkert hitta på flera bättre bojkott alternativ.
    men TYVÄRR så är det nog inte så särskilt verkningsfullt eftersom motparten tydligen föredrar hot om lammslakt och andra terrorvapen.

  13. Professor Jan Hjärpe; Islamexpert på SVT skriver:

    Testa dina islamkunskaper!

    1. Hur många fruar hade Muhammed?!
    a. 4
    b. 14
    c. 40

    2. Hur gammal var hans yngsta fru?
    a. 2 år
    b. 6 år
    c. 106 år

    3. Vad bör en muslim göra efter att ha “råkat släppa sig”?
    a. Tända ett ljus
    b. Omgående tvätta brunögat och tvaga sig
    c. Ingenting

    4. Muslimska kvinnor bär slöja därför att det är
    a. Sexigt
    b. Praktiskt
    c. Ljudisolerande
    d. Annat

    5. Muslimska män odlar skägg därför att
    a. Det är Hygieniskt
    b. Mysigt
    c. Deras rakapparat gått sönder
    d. Annat

    6. Hur bör snattare bestraffas enligt islamisk lag; Sharia?
    a. Böter
    b. Fängelse
    c. Handhuggning

    7. Handhuggningar utförs
    a. av kunnig kirurg under full narkos
    b. med ett yxhugg utan bedövning, sedan stoppas armen i hett olja för att stoppa blödningen

    8. Hur många SVAGA MUSLIMER finns det ungefär?
    a. 100-200
    b. 1000-2000
    c. 1000 000 000- 2000 000 000

    9. Hur stor andel av världens oljetillgångar ägs av de SVAGA MUSLIMERNA?!
    a. 2 %
    b. 3 %
    c. 85 %

    10. Hur många röster har de SVAGA MUSLIMERNA i FN?
    a. 5
    b. 15
    c. 51

    11. Hur många av de muslimska länderna är moderna demokratier
    a. Alla
    b. Hälften
    c. Noll

    12 I vilket syfte bör SEX idkas i islam?
    a. Endast för njutnings skull
    b. Endast i fortplantningssyfte
    c. Både och

    13. För att undvika “onödig” hudkontakt bör en penetration, enligt Allah, ske
    a. Genom ett hål i täcket
    b. Genom ett lönnhål i Burgan

    Och slutligen en kuggfråga
    Vad för slags (tro)sartiklar har en muslimsk kvinna under Burgan
    a. Spets- String(tro)sor
    b. Läder(tro)sor
    c. Ylle(tro)sor
    d. Inga, hon går (tro)slös

    Facit: 1.c, 2.b, 3.b, 4.d, 5.d, 6.c, 7.b, 8.c, 9.c, 10.c, 11.c, 12.b, 13.a

  14. Pingback: Allotetraploid » Post Topic » Vilkshunden i Egypten

  15. ln skriver:

    Som inoffisiell talesman för SÄPO vill jag härmed bekantgöra att vi just från vår värderade kollega Jørn Holme i vårt närmaste grannland blivit underrättade om att Ayaan Hirsi Ali tvingats återvända till Nederländerna. Hon anlände till Schiphol (Amsterdam) i måndags morse. Hon tvingades återvända därför att det hade uppstått problem med hennes säkerhet. USA vill inte betala för denna utan har fakturerat holländarna, som emellertid fann att kostnaderna var för höga och till slut vägrade betala. USA anser sig endast kunna garantera säkerheten för amerikanska medborgare i USA, och samma resonemang tillämpas av holländarna. Detta förhållande var det således som tvingade holländska medborgaren Hirsi Ali att återvända “hem”. Väl ankommen blev hon omedelbart transporterad till ett “safe house”.
    Ovanstående har ju en viss anknytning till herr Vilks, vilket är anledning till att detta omnämnande inkluderas i konstprojektet. Dessutom bli Hirsi Ali aktualiserad av kommentatorn TJ här ovan.

  16. Håkan W skriver:

    Lars Vilks! För att vara “kemiskt befriad från humor” (enl Sune Nordgren) så är du förbaskat rolig! Alternativt förslag till namn på musicalen: DOGS.
    Keep on swingi´n!
    Håkan W

  17. Håkan W skriver:

    Sydsvenskan har en bra artikel om det danska tryckfrihetssällskapets solidaritetsmöte för Lars Vilks igår. Tyvärr är artikeln inte utlagd på nätet men jag kan ge er några citat:
    Rubrik: Vilks rondellhund fick inget skäll bland danskar.
    Ingress: Lars Vilks såg mer än nöjd ut när han visade sin rondellhund för en minister, en partiledare och kulturarbetare i Köpenhamn i går kväll.
    -Nu planerarar jag att göra en musikal. Muhammed Prophet Superstar ska den heta. Jag har redan skrivit de första scenerna berättar han.
    Några andra citat: “-Här i Danmark har vi prövat det förr, nu är det Sveriges tur. Och det kommer förr eller senare till varje samhälle som vägrar böja sig för våra dagars nya totalitärer, sa Lars Hedegård, ordförande i föreningen.”
    “-Det är en fullständig parallell mellan Danmarks Muhammedteckningar och Lars Vilks rondellhund, hävdade tidningen Politikens chefredaktör.
    Lisbeth Knudsen, chefredaktör på Berlingske Tidende tog skarpt avstånd från alla fanatiker som “tar Yttrandefriheten som gisslan”.”
    “Naser Khader, ledare för partiet Ny alliance talade om en global munkorg. -Religionsfrihet och att skämta om religion hänger fatiskt ihop, hävdade han.”
    “Nya socialministern Karin Jespersen, borgerliga Venstre, ville med sin närvaro stötta Vilks. Den danska uppställningen värmde rondellhundkonstnären. Mycket. -Så har det inte varit i Sverige, sade han. -Denna heta potatis är det väldigt lätt att ha en mening om, man måste ha en åsikt. Därför är det bra att det sker i konstvärlden där det inte finns någon avsikt, hävdade Lars Vilks.”
    HåkanW

  18. allah (c.c) vaadetti?i günlerin hiç gelmeyece?ini zannedenlerin hali, gelmesinden ?üphe edilmeyen o k?yamet gününde, alay edenlerin hali, yak?t? insanlar ve ta?lar olan cehennemden, allah (c.c) ?n azab?ndan kaçacak ve s???nacak bir yer bulamayanlar?nkinden farkl? m? olacakt?r. Hay?r! hay?r! hay?r!
    E?HEDÜENLA?LAHE?LLALLAHVEE?HEDÜENNEMUHAMMEDENABDÜHUVERUSULUH?

  19. gerd skriver:

    For den der ikke kender Hassam Butt og vil læse et interview med en tidligere hellig kriger: http://www.cbsnews.com/stories/2007/03/23/60minutes/main2602308.shtml
    Det er befriende, når der ind imellem er en muslim, der fortæller de samme ting, som mange ikke-muslimer for længst har fattet om islam. Ofte er deres udtalelser oven i købet en tand værre end ikke-muslimernes. Hassam siger bl.a. : ”And there’s a big disease, a big problem and a cancer in the Muslim world. And it’s a very dangerous cancer, and it needs to be dealt with,”

  20. Håkan W skriver:

    Finns det någon turkiskkunnig (för det är väl turkiska) som kan översätta kommentaren 2007/10/03
    kl. 11:21:37?
    Håkan W

  21. Håkan W skriver:

    Lyssna på Lars Vilks när han intervjuas av Jyllandsposten:

    http://jp.dk/webtv/webtv_kultur/?movieId=14035&Id=1114842

    Håkan W

  22. Lars skriver:

    Fredrikzon! Tack för tipset om Boycott på Facebook. Fin grupp, jag har också blivit medlem. Men det borde kanske vara läge att utvidga bojkotten till även några andra prydliga länder?

  23. Lars skriver:

    Håkan W. Jag har en översättare och skall publicera den så fort jag får den.

  24. Joanna skriver:

    Klassisk finkultur kan sparas och spelas in till en relativt låg kostnad och placeras i ett arkiv med rubriken; “Så där gjorde man förr”. Nationalscenerna får gärna vara kvar om publik, stiftelse eller företag vill direktfinansiera dessa, men jag vill inte betala operaföreställningar i huvudstaden.

    Nya framträdanden, nya uppsättningar av klassiska verk och all ny konst och kultur ska kunna finansiera sig själv. Det finns inget självklart för mig i att några konstexperter utsedda av en regering, men med en tillsättning bortom väljarnas kontroll, ska hålla viss, lämplig “utvald” kultur under armarna.

    Mitt främsta argument är att kulturpengar konserverar, tillbakabildar och styr. Om man vill begränsa sina perspektiv så ska man i så fall få välja själv. Kulturministern och “konstexperter” ska inte servera mig en tillrättalagd och vinklad dos av kultur.

    Ett bra exempel på att svensk kulturpolitik fungerar dåligt är att de mest väsentliga frågorna inte ryms inom kulturstödet. Etablissemanget ogillar Vilks rondellhund, ändå är det den som tar tag i en av de viktigare frågorna för Sverige just nu – hur vi ska kunna samexistera?

    Konst som angår betalar sina egna kostnader, och angår den inte går det utmärkt att spela, måla och skapa som fritidsaktivitet där den kan “växa till” och hitta sin nödvändiga form för att senare kunna angå.

    Kulturpolitikens existens är inte en höger-/vänsterfråga, det är en anständighetsfråga.

  25. Steen skriver:

    Hej Lars, tak for en veloplagt optræden igår. Det blev jo en begivenhedsrig aften.

    Du kan se lidt fotos og screendumps fra video her:

    http://snaphanen.dk/2007/10/02/the-usual-suspects-3/

    senere lægger jeg alle talerne ud på bloggen online – 1 time 18 minutter

    bestwe hilsner fra København – Steen

  26. Fredrikzon skriver:

    Mer om Vilks, rondellhundar och yttrandefrihet från ett lite annat perspektiv:

    http://www.aftonbladet.se/kultur/article901313.ab

  27. js skriver:

    Angående Fredrikzon och artikeln i Aftonbladet angående tidningen Metro i New York och en frän annons riktad mot president Bush.

    Min kommentar är: Det ska väl Bush tåla. Som offentlig person måste han kunna hantera sådant.
    Det är inte första gången någon driver eller provocerar Bush.

    Om annonsen är “allt för hätsk” är ju subjektivt. Ifs får ju en tidning själv avgöra vad som ska publiceras. Men det kan sätta i gång en välbehövlig debatt. Nyttigt för demokratin.

  28. Steen skriver:

    Sydsvenskan artiklen här:

    http://www.badongo.com/pic/1785182

    faktisk var der en minister (Karen Jespersen) og fire folketingsmedlemmer, to chefredaktører
    plus top skribenter fra pressen som Bjørnvig, Blüdnikow, Frederiks Stjernfeldt – samt Gud vet vem………

  29. Lennart skriver:

    Betr. stefan petersons inlägg om bojkott av islam.

    Du nämner bl.a. att moskéer inte passar in i vårt vackra lanskap (5. Buildning of new Moscues in Sweden will prohibited due to uglyness, will not fit in the beautyful
    Swedish landscape).

    Du har helt rätt. Det är byggnader som är helt främmande i vårt landskap och vår stadsmiljö.

    Frågan är hur har dessa byggnader som uppförts här i Sverige, bl.a. en stor moské i Malmö, fått bygglov för att uppföras.

    De strider ju mot vår svenska lag, plan-och bygglagen, som reglerar hur byggnader får se ut för att bygglov skall beviljas.

    Den aktuella lagparagrafen, 3 kap 1:a paragrafen, lyder enligt följande:

    “Byggnader skall placeras och utformas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till natur- och kulturvärdena på platsen. Byggnader skall ha en yttre form och färg som är estetiskt tilltalande, lämplig för byggnaderna som sådana och som ger en god helhetsverkan”

    Är det någon som känner till hur bygglov har kunnat beviljas?

  30. Bekymrad skriver:

    Såg dig på bokmässan Lars. Du verkade ha gått upp i vikt. Ja, jag gissar att du inte hinner träna nu för tiden. Krya på dig!

  31. Lars skriver:

    Bekymrad!

    Hys inte alltför stor oro! Jag har inte gått upp i vikt däremot ner. Men jag äter upp mig. Jag har inte varit i full träning men spelade fotboll i lördags. Förutom mitt dagliga träningspass.

    Men tack för denna omtanke.

  32. Mushrik skriver:

    SVT borde hellre göra en serie betitlad “Varför frihet”. Frihet har nämligen ett värde i sig, vilket den som är lite analytiskt lagd lätt kan förstå. Demokratins värde däremot är helt avhängigt förmågan att leverera frihet. När demokratin inte lyckas med det så är den bara en ointressant styrelseform bland många andra.

  33. Claus skriver:

    Hej Lars
    Dejligt at se dig til mødet i København i går. Din tilstedeværelse var prikken over i’et.
    Bedste hilsner fra
    Danmark

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.