Del 406: Verkshöjd och kränkningsfri

Ana Valdés har i Ny Tid skrivit en liten kommentar där hon kommer in på konstverkets kvalitet. Hon använder sig av den främst juridiska termen ”verkshöjd”:

”Konsten har alltid haft en förmåga att provocera och att ställa obekväma frågor. Frågan är om Lars Vilks skisser har samma verkshöjd som Serranos Piss Christ.”

En skillnad mellan Andrés Serranos Piss Christ och mina ”skisser” är att Serrano inte arbetar med social plastik/relationell estetik. Alltså att han begränsar sig till bilden och inte som jag arbetar med ett psykologiskt, kulturellt och geografiskt fält. Men ändå tror jag inte att mitt projekt (som ännu inte fått sitt namn eftersom det alltjämt växer till sig) kommer att nå samma kvalitetsstatus som Piss Christ. Serranos blasfemiska bild från 1987 (utställd 1989) är ett internationellt bidrag som kommer från New York. Det har också kommit att ingå i samtidskonstens historia som ett tidigt uttryck för postmodernismens övergång till temat ”kropp”. Serrano blev snabbt berömd för sitt kontroversiella foto. Och idag är han placerad på artfacts lista som 321 i världen.

Mitt projekt kommer nog att bli ett bestående inslag i svensk konsthistoria, en liten outsider som kan överleva genom att vara anmärkningsvärd. Att konstvärlden surar just nu är inget hinder, snarare tvärtom. Men det är naturligtvis bara en prognos. Konstvärlden bestämmer vad som är kvalitet och den domen faller så småningom.

serrano-piss-christ-1989.jpg
Andrés Serrano Piss Christ

Kränkning sa’ Bill, kränkning var det sa’ Bull. Jo, kränkningsmalandet får vi leva med ännu en liten tid. Vore det inte en idé att finna en religion som inte kan kränkas? Fastän de flesta religioner i Sverige är gott resistenta mot kränkningar kan det ändå svida där nere i trossamfunden. Men det finns hjälp att få: Övergå till zenbuddismen och du är skyddad mot alla kränkningar! Den som ger sig på att försöka kränka zen har tagit på sig en övermäktig uppgift. Om det skulle lyckas är det till den förfördelades fördel, kränkningen blir en koan som bär med sig ett högre medvetandetillstånd än det som tidigare fanns. Å andra sidan är det inte troligt att det lyckas. Vi kan lugnt räkna med att den enkla kränkningen enbart blir en framställning av den kränkandes andliga begränsning. Så har vi ett exempel på en kvalitetssäkrad kränkningsresistent religion.

Den egyptiske karikatyrtecknaren Ashraf Hamdi är en av mina absoluta favoriter.
(The Egyptian cartoonist Ashraf Hamdi is one of my absolute favourites.)
Jag har åstadkommit ett litet samarbetsprojekt där jag tillagt en detalj som han inte på några villkor kan ha med i sin bild.
(I have made a small collaboration project where I have added a detail which is impossible for him to draw in his picture.)

vilks-karikatyr-just-lit.JPG
Ashraf Hamdi and Lars Vilks – together.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

25 svar på Del 406: Verkshöjd och kränkningsfri

 1. Göran E skriver:

  FOLKSKOLLÄRARE FREDRIKZON PÅ DRIFT I VÄSTAFRIKA OCH BLIR SIN EGEN FAVORITBOK.

  KÄNSLIGE VIOLINISTEN RASMUS WEST ANKLAGAR MEDMUSIKANTERNA FÖR TASKSPEL, FELSPEL OCH OSAKLIG PAJKASTNING, FLYR FÄLTET OCH TRÖSTAR SIG MED ÖRONGODIS.

  Riksprofessor Hjärpes ton var uppskakad, men trots dess högst begränsade frekvensintervall trängde den till slut igenom de raspiga ledningarna till västraste Afrika. Folkskollärare Fredrikzon, läsbegåvad drängson med bildningskomplex, kände sig tilltalad av Gud Fader och glömde i all sin andlighet bort att lyssna till vad professorn ville säga.

  -Hallå, hallååå, hör du mig? Kan du svara? Professorn verkade smått panikslagen.

  -H-h-h-allo, Herr Professor, jag hör professorn ganska bra. Fredrikzon började vakna till.

  -Det går bra att säga du, det är ingen fara, det brukar jag till och med lära mina tyska professorskolleger när de ber mig om exempel på att islamistisk terrorism inte är så farligt. Men nu till saken: jag ringer dig i ett ytterst brådkande ärende. Jag tror att den enda som möjligen skulle kunna lösa detta problem är du…

  Det här är stort, tänkte folkskollärare Fredrikzon. Hjärpe fortsatte:

  -Om jag uttrycker mig på det här viset: Hade jag varit i min ungdoms glansår, ungefär som på 60-talet, hade JAG behövt göra detta.

  Gud är större, tänkte folkskolläraren.

  -Vi kommer nog att behöva ha dig kvar i Afrika en tid framöver.

  Gud är kanske inte riktigt så stor, fortsatte folkskolläraren för sig själv, och han blev med ens påmind om varför han gått med i förbundet Humanisterna under den där utbildningsdagen. Väl medveten om vilken auktoritet som strömmade ut ur telefonluren blev emellertid folkskollärarens svar:

  -Professor: Professorns vilja är min lag. Jag stannar!

  -Men är inte folkskollärare Fredrikzon intresserad av att höra om uppdraget?

  -Jo, förlåt, självklart! Alltid redo!

  -Vi har arrangerat en stor händelse som du skall få delta i… Den underordnade glömde i sin iver bort sig och avbröt professorn:

  -Men Professorn, varför just jag professorn? Riksprofessorn, som ju i detta ögonblick uppenbarligen led av stor stress kände en stigande irriteration över att aldrig få komma till skott:

  -För att du äger ett av FALCK INSECURITY utfärdat äkta PK-pass, som enligt mina informationer av misstag givits diplomatstatus. Detta gör att du medelst stavningskontroller kan blockera alla Afrikas rondeller utan att riskera påföljd, vilket kommer att kunna bli till stor nytta för ditt uppdrag.

  Fredrikzon tittade ner på sitt PK-pass och upptäckte att det var blått.

  -Om du nu låter mig tala till punkt så skall jag i detalj förklara uppdraget för dig. Det första du skall göra är att omedelbart och i hemlighet ta kontakt med Imam Abd Al Haqq Karlzon. Han är för närvarande övervakad av det svenska mediedrevet, varför jag inte vågat ta kontakt med honom ens via Professor Vilks hemsida. Han väntar dig således inte. Uppdraget går i korthet ut på att-PANG-PANG-PANG!!!

  Endast bakgundsskrapet hördes kvar i folkskollärarens lur. Han kände sig svimmfärdig.

  -Drevet, drevet, drevet, jag visste att det skulle bli så här, tänkte Fredrikzon som kopplade ihop saken med hundar. Det tog dock ytterligare en halvtimme innan han med tvång fick lämna telefonen ifrån sig och detta beroende på att han försökte knyckla ner ett stort papper med en ”Smiley”-gubbe genom telefonluren. Hans faster Lisa Fredrikzon hade nämligen lärt honom att alltid avsluta sina inlägg med en sådan gubbe, särskilt när han kände sig upprörd.

  Planet hade för länge sedan lyft när folkskollärare Fredrikzon med ett fast kraggrepp blev utslängd av flygplatsens ende vakt. Vakten var dock vänlig när han lämpade av Fredrikzon på en Toyotapickup:

  -Ruby boy, Go home to Randy daddy.

  Folkskolläraren hade frågat så många i byn om de kände till Randy Newman att alla trodde att Newman var folkskollärarens pappa.

  Tillsammans med 27 andra passagerare lämnade så Fredrikzon flygplatsen på ett pickupflak.

  Bedrövad över samtalets abrupta slut, samt även lite orolig vad som kunde ha hänt professorn beslutade han sig för att under det närmsta dygnet studera symbolik. Han började med att analysera inlägget ”Vem har stulit min röv” på Professor Vilks hemsida.

  Nästa dag vaknade han upp, bakfull och skitig. Diktstudierna hade helt gått över styr när Fredrikzon valt att gestalta inlägget i form av en enmanspantomim. Han tänkte nu i stället på Cecilia, ungdomskärleken som redan sedan första inviten vid fjorton års ålder givit honom nobben. Cecilia var fin, tänkte Fredrikzon, och upptäckte i spegeln att han kanske borde raka sig.

  Han beslöt sig för att samma kväll ta kontakt med Imam Karlzon.

  SAMTIDIGT, i en annan världsdel, sitter den känslige violinisten Rasmus West.

  -Ingenting duger längre, den här jävla hålan är för liten för mig, trelleborgsborna bryr ju sig för fan bara om TV3, Kanal 5 och att installera den nya värmepumpen. Kanske borde jag dra till Fagerhult och ta kontakt med Stig Ramsing eller åtminstone ställa mig på von Hausswolffs väntelista för trainees.

  Han skall precis sätta sig och författa ett e-postmeddelande till von Hausswolff när han upptäcker att signatur Mellis inbjudit honom till det nya nätverksprogrammet Facebook:

  -Rasmus, din lilla klena fiolspelare, Stefan Petterson har lärt mig hur man söker upp gamla polare på nätet, vill du bli min vän?

  Violinistens intention är egentligen att ignorera, men av misstag trycker han på ”yes”, vilket han senare skall få ångra. Han tänker dock inte nämnvärt på den saken, utan funderar istället på vilka vänner han själv skulle kunna bjuda in till Facebook. Det första valet blir självklart:

  Folkskollärare Fredrikzon.

  Redan samma kväll sitter så också den känslige violinisten Rasmus West på ett plan med destination Västafrika. Det är natt utanför och Rasmus bestämmer sig för att försöka sova. Han väcks dock relativt snart den helt vitklädde passageraren brevid, vilken äter med en aptit som hade han inte fått mat på hela dagen. Han ser också att mannen läser en bok med konstiga små bokstäver som han inte förstår. Rasmus har aldrig sett något liknande.

  -Är du jude? Frågar violinisten.

  -Knappast. Tillåt mig presentera mig: Imam Abd Al Haqq Karlzon.

  Ur de medhavda Sonylurarna strömmar musiken:

  http://www.youtube.com/watch?v=7vY1peG8gHQ&mode=related&search=

 2. Håkan skriver:

  Hej, jag har alltid beundrat din frispråkighet och förmåga att stå upp mot byråkratiska
  myndigheter. Ja, och religion skall man också kunna kritisera. T.ex. tyckte jag att det var OK att visa
  Jesus i Ecce Homo, av Elisabeth Olsson, med de utstötta i samhället. Det gäller t.ex. homosexuella, prostituerade, fariséer osv. Men däremot var det inte OK att visa honom naken, eftersom det symboliserar brist på respekt-ett försök att förminska honom.

  Om folk bara såg på dina verk med den humor som den förtjänar så skulle världen vara bättre. Bilden av Muhammed och H C Andersen arm i arm på väg till Carlsberg, tyckte jag var vansinnigt rolig och småfräck(man måste ju kunna anta att en helig man är vidsynt).

  Lyssna lite på Garmarnas arrangemang och sång av Hildegard von Bingens verk på latin.

  Ha det bra!

  http://www.youtube.com/watch?v=vIC_SNtYpxQ

 3. TJ skriver:

  Hej Lars
  Nu skriver Niklas Ekdal i DN om din hund ”barnslig, provocerande, farlig, nödvändig”. Så har DN äntligen tagit rätt ställning i frågan. Att hunden är barnslig i en viss mening är naturligtvis riktigt, också att den provocerar, likaså att den visat sig farlig – men det viktigaste; den är nödvändig för att visa det man till alldeles nyligen inte fick visa i Sverige.

 4. gud har skriver:

  En intressant artikel från engelska the Independent. Barbariska muslimer är starkare än de liberala, mer okunniga och dumma, men starkare, skiver krönikören.

  http://comment.independent.co.uk/columnists_a_l/yasmin_alibhai_brown/article2993325.ece

 5. js skriver:

  Är detta nästa ”affär”?

  http://www.laikafilm.com/detsviderihjartat/

  Kommer denna filmen att visas på SVT?

 6. Göran E skriver:

  ENGELSKA VÄNSTERBLASKAN THE INDEPENDENT FORTSATT KÄLLA TILL FÖRVIRRING BLAND PROGGARNA, PROGGARNAS BARN OCH SNART PROGGARNAS BARNBARN.

  http://www.honestreporting.com/articles/45884734/critiques/2006_Dishonest_Reporter_of_the_Year_Award.asp

  GÖRAN E:s TERAPIFÖRSLAG:

  LÄS TIDSKRIFTEN AXESS SENASTE NUMMER (Nr 7 2007). FINNS I HANDELN, VISSA ARTIKLAR SNART ÄVEN PÅ NÄTET.

  TEMA: ANTIAMERIKANISM

 7. Islamofob skriver:

  ”Vi ska låta dem som påstår att våra budskap är lögn, BRINNA i denna ELD. I den takt som deras hud förbränns ska vi ersätta den med ny hud så att de får pröva straffet helt och fullt!
  Allah är allsmäktig och vis”!

  Koranen, fjärde Suran, vers 56.

  Klart man blir RÄDD!

 8. Matte skriver:

  Lars Vilks, your joint art venture with Ashraf Hamdi is Splendid!

  Ashraf Hamdi, when I google your name – what do I find?… hm…yes,
  I find Vilks blogg!

  http://www.google.se/search?hl=sv&q=Ashraf+Hamdi&btnG=S%C3%B6k&meta=

  Your move, Mr Hamdi!

  – – – – –

  See Vilks and all his holy dogs on YouTube:
  http://www.youtube.com/results?search_query=Lars+vilks

 9. General Bussig skriver:

  OJ VAD BRA ATT DU SKRIVER MED STORA BOKSTÄVER HELA TIDEN. GER DIG ETT NYANSERAT OCH GENOMTÄNKT INTRYCK.

 10. Genomskådaren skriver:

  Till ”General Bussig”

  Din GaLlSpRäNgDa SpYfLuGa!

  Hur mycket GALLA finns inom dig?!

 11. Joanna skriver:

  Islam som den utövas på många håll är inte i första hand en religion. Islam är ett skruvstäd, ett verktyg för makten att kontrollera och trycka ned. Hårt hållna muslimer har inget annat är långskäggens diktat att hålla sig till. Angrepp på de enda förhållningssätt man känner blir därför med automatik en lömsk kniv i ryggen.

  Här någonstans kan modern informationsteknologi, snabbare än något annat vi känner, relativt omgående fullständigt utklassa skruvstädet och de som tagit sig rätten att dra åt.

  Upplysning är svaret på många låsningar. Och om en stor grupp muslimer, vars enda sanning är en av långskäggen godtyckligt tolkad koran, initialt känner sig främmande för nytt tankegods, så kan den naturliga mänskliga nyfikenheten ändå ta in historien till en början med.

  En stark identitet tänker och värderar själv och kan ta vilka ”smällar” som helst, även ett taffligt tecknad rondellhund med ursprung från taigan i norr.

  • I ett tidigare inlägg påminde jag om den toleranta, arabiska högkulturen på den iberiska halvön.

  • Många muslimer kan också lära mer om Mesopotamien – civilisationens vagga – där ett stort antal civilisationer verkade sida vid sida och avlöste varandra. De efterlämnade en stor variation av konstverk och byggnader som bildar grunden för kulturen efter dem.

  • Och varför inte fördjupa sig i den för tillfället nedtryckta, men annars ända in i vår tid oerhört intressanta persiska kulturen.

  Alltsammans finns där för den som vågar.

  I en diskussion om en kulturs eventuella tillkortakommande måste vi anstränga oss att hitta också det som kan vara av betydelse, eller har varit. Det är vid sidan av en självklart respektfullt agerande, i nuläget också en pedagogisk självklarhet – man tar inte den sista slickepinnen från en som hungrar.

  Ett länkförslag; http://sv.wikipedia.org/wiki/Al-Andalus

 12. Rasmus West skriver:

  Göran: roligt att du använder din fritid på ett konstruktivt sätt! Fortsätt gärna! En fråga bara. Varför håller du med hela tiden? Du är såklart i din fulla rätt att göra det, jag undrar bara varför?

 13. Cecilia skriver:

  Alltid trevligt med konstruktiva frågor.

  Förlåt att jag lägger mig ”emellan”… men vad är det han håller med om hela tiden?
  Och så undrar jag såklart – vad tycker du själv egentligen?

  Jodå, jag har läst tidigare inlägg – men har ändå det inte riktigt klart för mig.
  Bara dåligt minne antagligen.

 14. Cecilia skriver:

  PS. Kan ju ändå vara kul med en ”uppfräschning”. För ev. nytillkomna läsare med…

 15. Lars skriver:

  Göran E:s projekt är av hög kvalitet och han inser att projektet måste få former för att kunna framstå som ett konstprojekt. Hur skall det beskrivas. Jag tänkte skriva lite mer om det senare idag.

  Det finns vissa likheter med Göran E:s skrivningar och Öyvind Fahlström ”Den helige Tosten Nilsson”.

 16. Cecilia skriver:

  Jag menade ”håller med om” förstås.
  Förstod alltså inte Rasmus fråga riktigt

  Helt oavsett Lars inlägg.

 17. Cecilia skriver:

  PS igen… och följer såklart med spänning Fredrikzon äventyr i Afrika!

 18. Rasmus West skriver:

  Cecilia: jag återkommer. Inväntar replik.

 19. Bastion Styrbiskop skriver:

  Lyssnar på Vilks i Filosofiska rummet p1. Kul men svårt att höra vad dansken säger…

 20. Ingemar Nordin skriver:

  Varför just en rondell-hund? Om syftet från början bara var att provocera konstvärlden så hade det ju gått bra med att avbilda Muhammed som vilken hund som helst – också med tanke på utställningens tema. Enda rimliga är ju att se rondellhunden i Linköping (där jag bor och verkar) som ett gott exempel på ett dynamiskt konstverk – en undergroundrörelse helt utanför konstnärens kontroll. Muhammedkarikatyrerna i JP var som rondellhunden i Linköping. Lars Vilks Muhamedhund var en kommentar till ett annat konstverk, provokationen kom som en extra bonus. Det kräver ju en viss förståelse av rondellhundens lokala historia för att begripa.

 21. Islamofob skriver:

  Abbas Abbas Abbas!

  ”Att det alltså inte finns något bra skäl att haka upp sig speciellt på Islam”!

  Muslimernas makabra terrordåd i
  New York
  London
  Madrid
  Beslan

  Muslimernas bestialiska Självmordsmassmördande i
  Irak
  Afghanistan
  Pakistan
  Indien
  Philippinerna
  Israel
  Thailand
  Algeriet
  Marocko
  Egypten
  Turkiet
  Nigeria
  Ryssland
  Jemen
  Jordanien
  Bali

  Muslimernas storskaliga terrorkrig i
  Somalien
  Sudan
  Libanon
  Balkan

  Muslimernas babariska handlingar som
  stening av människor
  halshuggning
  handhuggning
  könsstympning
  hedersmord

  Muslimernas terror mot medier och intellektuella som
  Salman Rushdie
  Taslima Nasrin
  Teo v Goch
  Gyllandsposten
  Närkes Allehanda
  Lars Vilks

  Muslimernas hot mot demokratiska stater som
  Sverige
  Danmark
  Norge

  De muslimska våldskravallerna i
  Paris
  Amsterdam
  Skåne

  Muslimska terrorstater och organisationer som ständigt hotar världsfreden
  Iran
  Syrien
  Lybien
  Al-Qaida
  Hizbullah
  Hamas
  Mehdi-milisen
  Janjaweed
  mm m fl

  Listan är långt ifrån komplett!

  Detta är dagens islam.

  Av utrymmesskäl låter jag bli att tala om islams blodiga historia som endast är en historia om fortlöpande krig, våld och terror ända sedan slutet av 500-t fram till våra dagar!

  Är du helt insnöad; Abbas, i din Tora Bora-grotta?! Sitter du bara och läser kristendomens historia och RUNKAR?!

 22. ln skriver:

  Some of the world’s most repressive governments are attempting to use a controversy over a Swedish cartoon to provide legitimacy for their suppression of their critics in the name of respect for Islam.

  http://www.jihadwatch.org/dhimmiwatch/archives/2007/09/018309print.html

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/09/28/AR2007092801358.html

 23. ln skriver:

  @ Joanna | 2007/09/30 kl. 14:02:31

  Som ett komplement till ditt länkförslag: http://sv.wikipedia.org/wiki/Al-Andalus;

  låt mig föreslå:

  Fjordman: Islam, the Greeks and the Scientific Revolution, part 1+2

  http://www.jihadwatch.org/dhimmiwatch/archives/2007/09/018190print.html
  . . . . . . .

 24. essbeck skriver:

  Jag tycker at Ashraf Hamdi är duktig. Kanske borde Vilks och han göra en utställning ihop.

 25. Pingback: Vilks.net » Blog Archive » Del 464: Konstens tillstånd, en debatt och dryga böter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.