Del 381: En kort notis om fiktionen

SMS får man som bekant även per telefon. Det ringer och den mildaste kvinnostämma meddelar att det kommit ett sms. Jag fick ett sådant i går kväll. Den milda stämman läste upp ett kort meddelande: ”Du skall dö.” Tillsammans med ett halvdussin dödshot per mail var det ungefär vad som under den senaste tiden kan betecknas som normalinflöde.

En ständigt återkommande fråga är vad mina teckningar syfte är. Ja, enkelt uttryckt är projektet som en del av samtidskonsten bundna vid den reguljära meningsbildningen:

”Att ställa frågor om klass, kön och etnicitet”.

Det finns också andra vanliga formuleringar som:

”Konst skall väcka känslor”.

Åtminstone tycks teckningsprojektet uppfylla dessa mantran. Mindre vanligt är att det utbryter en diskussion som löper genom helt andra nivåer än den som präglar seminarietonen.

Eftersom det ändå må ihågkommas att det rör sig om konst bör man inte glömma bort att konsten inte sträcker sig längre än att vara en bild av något, en fiktiv tillställning. Nu kan den bilden lätt brytas och hamna i den krassa verkligheten där man inte längre prövar sina ståndpunkter. Inte alla förmår att hålla bilden och verkligheten isär.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

64 svar på Del 381: En kort notis om fiktionen

 1. Matte skriver:

  Hej Lars.

  Får du idag något skydd eller någon annan hjälp av svensk polis?
  Har justitieministern, Säpo eller den regionala polisen yttrat sig i media, eller till dig privat angående detta?

 2. Zlatan Umniejic skriver:

  Hej Lars,

  jeg vil gerne spørge dig om noget: Vækker de trusler som du modtager nogen følelser hos dig? Jeg går ud fra at de gør det. Og hvis de gør, vil du så kalde folk der sender dem for kunstnere? Det burde du ifølge din egen definition af kunst.

  Lad os foretage et tankeeksperiment: hvad hvis nogen offentligjørde tegninger af en person som står dig meget nær med hunde- eller svinekrop eller hvad ved jeg, tilsat en fornærmende underskrift f.eks. ”rondeltæve” eller lignende? Ville du opfatte det som kunst? Ville du acceptere forklaringer om, at ytringsfrihedens grænser skulle afprøves ad kunstnerisk vej?

  Last but not least: En af kommentarskriverne på denne side har sammenlignet Muhammed-tegninger med antisemitiske karrikaturer fra Nazi-Tyskland. Måske lidt overdrevet, men ikke helt ved siden af.
  Hitler troede jo (og med ham de fleste tyskere) på en verdensomspændende jødisk komplot.
  Kamp mod jøder blev derfor opfattet som kamp for frihed. Hvis du spurgte en tysk tegner fra den tid ville han ikke have problemer med at se sig selv som kæmper for ytringsfrihed (uanset der var næsten ingen ytringsfrihed i Tyskland på det tidspunkt).

  Kort opsummering: For mig at se forsvarer du ikke ytringsfriheden. Du prøver bare at leve din uvilje mod fanatiske muslimer ud. (Den deler jeg forøvrig med dig). Ved samme lejlighed skaffer du dig lidt opmærksomhed.
  Var det virkelig ytringsfrihed det drejede sig om, ville du prøve at angribe et emne der virkelig er tabu.
  Jeg ved godt, at dem er der ikke mange af tilbage. Men med lidt god vilje kan man måske finde noget. Hvad med at angribe selveste ytringsfriheden?

  Held og lykke.

  Zlatan

 3. Tobias Struck skriver:

  Lars. Moraliska diskurser, alltså teckenstrukturer som bär meningar om ont och gott, överförs främst genom barnets upplevelser av sina handlingars konsekvenser. Mer eller mindre subtila straff och belöningar eller utväxlingar i form av kulturella alternativt naturliga konsekvenser formar så den extra formbara hjärnan och lägger en rent fysiskt präglad grund för uppfattningen av den inre tryggheten: Gör jag ”rätt” enligt min inlärnning, så belönas jag till slut av kroppen själv och dess eget knarkförråd. Gör jag ”fel”, så upplever jag ångest. Om någon annan gör ”fel”, så blir jag tillika beredd att straffa denna för att upprätta det Kosmos, som i själva verket är en neurologisk struktur men som jag upplever som Verkligheten.

  Det raseri som du nu får möta har inga intellektuella eller kulturella hämningar, utom de religiösa ledarnas fingervisningar. Koranen själv har suror, vari de trogna uppmanas att döda hädare. Det ses som renhållning. Och nu har ledarnas fingrar har pekat ut dig som islams fiende, vilket släpper draken fri.

  I en sekulär, liberal demokrati är du i din rätt att vara hur otydlig du vill med dina teckningars syfte. Dessutom tror jag inte att du skulle hjälpas av en tydlig definition av typen: ”Muhammed och islam har blivit upphöjda tecken av människor som inte tror på Muhammed och islam, rädslan regerar konsten och jag vill bryta förtrollningen!” Ingen muslim skulle bry sig.

  I det mörker som det moraliska hatet brer över det omoraliska hatets mörker, så står det lekfulla förnuftet som en stod av ljus. Den må brinna i evighet, givandes döden en enda blick och sedan gäspa norrsken.

 4. Man måste öppna en debatt om religion i Sverige och Europa, vill vi att SaudiArabien bygger mosker i Sverige? Vi har historien som enda sättet att förutspå framtiden med, för det som har hänt kan hända igen. Vill vi se en repris av Jugoslaviens sönderfall, där muslimer (dåvarande serber och kroater som gått över till islam av tvång för flerahundra år sedan skapat en egen nation de så kallade Bosnierna, velat skapa ett eget land där de aldrig haft ett i hjärtat av europa ville de skapa ett land men än är bosnien befolkat av en majoritet serber och kroater men svenskar tänk på det att muslimer har högre natalitet (får mer barn än kristna/atesiter/andra ) (vänligen ta en koll på folkräkningarna i Bosnien och Kosovo från 1940-talet till idag då ser ni vad jag menar, i Kosovo var serberna majoritet fram till 50 talet, efter detta föll det och 1990 utgjorde serberna 10% av kosovos befolkning, just för att albanerna ökat så mycket i befolkning det samma har hänt i Bosnien där muslimerna alltid varit en minoritet men nu är nästan en majoritet ca 40% är muslimer) En liknande framtid kan hända sverige inom ett århundrade, det kommer börja med att de skapar muslimska partier som de röstar på som kommer in i riksdagen som de gjorde i Bosnien, där deras partiledare för SDA skrev en muslimsk deklaration där han skrev att de skulle överbefolka bosnien därefter blev det krig då serber och kroater insett att deras framtid inte såg så ljus ut…Så offensiv i att skapa sig ett muslimskt land sa Alija Izetbegovic (SDA) 1992 ”Jag kommer offra freden för bosniens självständighet”, så kommer det också hända i sverige där muslimer kommer kräva mer och mer utrymme i samhället, vill ni ha moskeer som ”sjunger” 5 på morgonen 5 gånger om dagen, åk i så fall till något arab land och se hur bra sömn ni får.;)

 5. Amorin skriver:

  Att försöka särskilja på objektet från kontexten är ett fånigt projekt. När man placerat objektet i verkligheten, så har man också gett objektet en betydelse, denna ska man vara vuxen nog att ta ansvar för.

  I det här fallet handlar det om en ren och skär provokation, med det uppenbara syftet att nå uppmärksamhet.

  Hyckla inte om det.

 6. Hasnain skriver:

  Hej Lars. Hasnain här,

  Pakistansk muslim, född och uppväxt i Stockholm. Som muslimsk västerlänning har Jag koll och insikt på bägge den muslimska och västerländska världen. Jag förstår bägge sidors vyer.

  Jag gillar konst, Jag gillar och hatar många saker i västvärlden samt den muslimska världen, men Jag kan inte förstå sådana människor som du.

  Det roliga är att du inte ens är någon ungdom som avsiktligen velat provocera mer hat och eld bland ’känsliga muslimer’, och det gör dig riktigt dum.

  Skulle du acceptera att någon skapade bilder på att din mor eller annan familje medlem blir våldtagen eller liknande och publicerade det som konst i ’yttrandefrihetens’ namn??? Skulle du??

  Nej det tror Jag inte heller. Det enda Jag tror är att du bidrar med är att förstöra broar mellan två skilda världar och skapa mer konflikter istället för att föra främlingar samman.

  Fred

 7. Bagdad-Bob skriver:

  Återigen har kulturen, i detta fall bildkonsten, lyckats starta en nödvändig debatt som politikerna i främst Sverige försökt undertrycka. Konsten fungerar i bästa fall som en oersättlig katalysator, det har Vilks lyckats med. Debatten spänner över våra friheter till ifrågasättande av invandringspolitiken och möjligheten för kulturer att leva tillsammans. Om politikerna inte snarast förstår sprängkraften i denna debatt kommer de att få överraskningar i kommande val. Sverige har officiellt intagit en hållning som inte är förankrad hos väljarna, det uppenbaras nu i denna debatt.

  Många andra intressanta frågor uppstår i denna debatt, exempelvis följande:

  -Varför upprörs inte svenskar på samma sätt som många andra kulturer, i främst den muslimska världen, avseende karikatyrer, grova beskyllningar(”din mamma är en hora”) etc?

  -Kan invandrare som kommer från dessa kulturer anpassa sig till den svenska kulturen, eller måste vi räkna med att det våldsamma samhällsliv som de kommer ifrån tas med hit till Sverige? Hur ser resultaten ut i verkligheten( jag kan påminna mig vissa rättegångar som enligt pressen urartat till släktslagsmål och minimal respekt för den svenska beslutsordningen)?

  -Är den muslimska kulturen extra våldsam och fientligt inställd till otrogna? Finns de friheter som muslimer tillämpar i Sverige också omvänt, dvs kan svenskar utöva sin religion, bygga kyrkor och demonstrera i de muslimska samhällena?

  -Är den muslimska kulturen även ett absolut hinder för yttrandefrihet, religionsfrihet och demokrati? Kan en Saudi-arab konvertera till kristendom utan att drabbas av hårt fängelsestraff/dödsdom? Går det att vara uttalad ateist i exempelvis pakistan? Går det att publicera och sälja boken ” Satansverserna” i indonesien?

  -Kommer svenska politiker att vakna till och delta i debatten eller kommer de att fortsätta lägga locket på?

  -Kommer denna debatt att kunna spridas i en internationell kontext?

  -I vad mån hindrar ett religiöst samhälle utvecklingen av ett demokratiskt, jämställt och en välfördelat välstånd?

 8. mellis skriver:

  Är islam och andra religioner något annat än organiserad vidskepelse? Förtjänar väl i så fall inget annat än förakt. Fast själv är jag fortfarande medlem i svenska kyrkan, mest av respekt för anhöriga och förfäder som kände behov av kyrkan. Religion som privatsak kan jag acceptera. Men muslimerna gör den till något annat.

  Om Muhammed känner sig förolämpad av att avbildas som rondellhund får han väl stämma konstnären. För Muhammed var väl också odödlig?

 9. Göran skriver:

  ”Hasnain”: Här skall INTE byggas några broar över huvud taget. Förstå en gång för alla att VI INTE äro intresserade av den perversa kvasireligionen Islam, en ”religion” vars sjuka grundare stulit idéer från judendomen, kristendomen samt förhistorisk hednadyrkan. Den falska profeten Mohammed med sina massmord och härtåg brinner för evigt i helvetet! Inse vidare att NI muslimer av svenska folket i gemen äro OINBJUDNA samt OVÄLKOMMNA SNYLTGÄSTER vid det svenska smörgårdsbordet! Ingen sann svensk vill ha dig, dina pyjamasklädda imaner eller dina pingvintanter här i landet så förbered du din repatriering till närmaste shariastat för när vi riktiga svenskar återtar vår rättmätiga arvslott så ÅKER NI UT med edra muslimska arselen först!

  Rekommenderar nedanstående länk som är helt obunden till detta inlägg:

  http://www.freewebs.com/friinfo/

 10. Nicklas Eriksson skriver:

  Lars Vilks: Jag uppmanar dig att rensa bort kommentarer av typen ”Göran” här ovan annars kan du komma att bli anmäld för hets mot folkgrupp på samma sätt som Carl Bildt blev.

 11. General Bussig skriver:

  Dessutom bör ”Göran” tydliggöra att de ”vi” och ”vårt” han gödslar sin text med inte syftar på någon större grupp än att den ryms i en lada i Sjöbo.

 12. mellis skriver:

  Konstnärligt begåvade muslimer kan väl göra teckningar med Lars Vilks avbildad som rondellhund? För att liksom jämna ut matchen. Det jag vet om Muhammed respektive Lars Vilks tyder på att den senare är av likartad respektabilitet som den förre. Krigare som krigare.

  Om aktuell konstverksamhet redan nu leder till öppet krig mellan muslimer och etniska svenskar så är det inte nödvändigtvis en dålig sak. För alternativet är att kriget kommer senare och då blir blodspillan så mycket värre.

  Hyser för min del stor tilltro till människans vilja och förmåga att skilja mellan ”vi” och ”dom” i dom mest fantastiska konstellationer. Historiens lärdomar är entydiga härvidlag. Eller har kanske våra styranden lyckats skapa en ny och bättre människa i just det här landet? 🙂

 13. golge skriver:

  Egentligen är Vilks avsikter med detta projekt helt ovidkommande. Om avsikten var att skaffa sig uppmärksamhet. povocera eller som Lisa marklund i dagens Expressen slår fast ”att kränka”. Oavsett vilket, så är de reaktioner och den debatt som följt det intressanta. Först och främst kan man fastslå Att Lars har borde ha sin fulla rätt att rita exakt vilken teckning han vill. Det är just denna rättighet många människor i Sverige och i den muslimska världen vill inskränka. Om syftet var att testa yttrandefriheten så kan jag knappast se ett lämpligare alster, en liknande bild på Jesus eller Buddha hade knappast mött några som helst reaktioner, viket hade gjort det hela ganska meningslöst, (eller kanske meningsfullt just därför). En rad frågeställningar väcks: Teckningarna har fått ett medialt genomslag och därigenom gjorts intressanta som konstnärliga alster. Varför får vi inte se dom? Varför vill ingen konsthall visa dom? Är det egentligen sjävcensur vi ser?
  Ska upphovsmannen åläggas ansvar för föjlderna. Ska inte konsten i likhet med journalistiken vara konsekvensneutral?
  Varför känner sig muslimer så kränkta, varför dessa våldsamma reaktioner? Hur kunde denna lilla rondellhund spridas till Teheran, Islamabad och Kabul? Varför reagerar inte muslimer när talibaner skär halsen av koreaner i guds namn. Är inte det en långt större kränkning av profeten? Följdfrågan är oundviklig. Klarar Sverige som land att stå upp för yttrandefriheten eller kommer vi att ge efter för hot? Är den massiva muslimska invandringen till Sverige egentligen så okomplicerad som politiker och debattörer vill få oss att tro? Många frågor väcks, kan man bara få svar på någon så har detta projekt fått sin mening.

 14. amatullah skriver:

  Jag är glad att det finns en stor del av svenska folket som tycker att Lars och hans ” konst ” är bara pinsamma och som tar avstånd från honom

  Han är bara en pajas som underhåller idioter runt omkring sig
  Tycker nästan synd om de eftersom det är oftast trasiga och olyckliga människor som gömmer sig bakom masken

  Resultat av sådana händelser blir att ännu fler människor reveterar till Islam

 15. tgn skriver:

  Till Nicklas Eriksson och General Bussig. Vilken land lever ni i? Försök skildra verkligeheten istället. Jag vet ingen av mina vänner idag som inte till åtminstone viss del,flera fullständigt, håller med Göran och de är garanterat inte med i några extremistpartier utan vanliga arbetande tjänstmän och akademiker. Den där ladan i Sjöbo sträcker sig nog över hela Sjöbo snart. Visst är det en svår problematik när världen ses från så totalt olika perspektiv, hur ska detta sluta på 20-30 års sikt, var kommer ansvaret att ligga? Leve den fria debatten!

 16. Fredrikzon skriver:

  tgn, Göran gör sig till talesman för ”oss”. Du vill ta patent på ”verkligheten”. Tack men nej.

  Amatullah, du tror att fler konverterar till islam på grund av ”pajasen” Lars Vilks. Var glad då!

 17. Jiddrare skriver:

  ”One ought never to turn one’s back on a threatened danger and try to run away from it. If you do that, you will double the danger. But if you meet it promptly and without flinching, you will reduce the danger by half.” Sir Winston Churchill

 18. Fröken Sverige skriver:

  amatullah: ”Jag är glad att det finns en stor del av svenska folket som tycker att Lars och hans ” konst ” är bara pinsamma och som tar avstånd från honom”

  En stor del? Knappast. De flesta börjar nog snarast vakna och undra varför muslimer alltid kräver att få bli särbehandlade.

  Så du behöver nog inte räkna med några konvertiter…

  /FS

 19. ln skriver:

  Egypt slams Prophet Mohammad cartoon in Sweden

  CAIRO, Sept 2 (NNN-KUNA) — Egypt’s Ministry of Awqaf (religious endowments) Saturday condemned as “irresponsible and offensive” the publication of a caricature of Islam’s Prophet Mohammad (PBUH) by a Swedish newspaper recently.
  “Such an irresponsible act is not conducive to friendly ties between the Islamic world and the west,” the ministry said in a statement here.
  The statement urged Swedish authorities, “known for their moderate attitudes towards Muslims, to adopt measures” against Örebro-based Nerikes Allehanda newspaper which published the offending cartoons, and apology for the act.
  “Diplomatic contacts can help settle the heated controversy,” it pointed out.
  – – – – – –
  http://gatesofvienna.blogspot.com/2007/09/egypt-weighs-in.html

 20. Climbsquickly skriver:

  amatullah: Jag underhålls av din kommentar.

  Betyder det att
  a) jag är en idiot
  eller
  b) du är en idiot?

  Görans kommentar nr 9 skulle kunna vara såväl elegantare som mer exakt – men jag tvivlar på att kommentaren skulle kunna fällas i svensk domstol. Islam är ju nämligen inte bara en religion á la buddhism eller zorotianism, utan även de facto ett statsskick. Och om det är OK att i Sverige att kräva deportering av statsministern eller inspärrande av SSU borde en åsikt (aggressiv och negativ) om regelsystemet som styr över 1 000 000 000 människor vara OK.

  bah! Idag måste man verkligen ta i för att bli fälld för BBS/hemsidesbrott. Så Vilks kan sova gott – åtminstone i detta avseende.

 21. Svar på följande artikel publicerad på flashback.se

  Muhammed som hund stoppas

  Det blir inga Muhammedhundar i Tällbergs hembygdsgård utanför Karlstad. Bara några timmar före invigningen av utställningen ”Hunden i konsten” meddelade arrangörerna att de stoppat konstnären Lars Vilks tre tuschteckningar av Muhammed som hund.

  – Vi förstod först inte allvaret. Nu vet vi att det är en oerhörd kränkning att framställa profeten Muhammed som hund, säger Märta Wennerström, utställningsansvarig.

  Under fredagskvällen var hon i kontakt med både myndigheter och privatpersoner. Alla sa de samma sak: Plocka bort bilderna!

  Konstnärens bidrag till utställningen var tre tuschteckningar i A4-format, där Muhammed framställs som knubbig och hjulbent hund.

  – Vi har hamnat i ett sorts säkerhetssamhälle. Dess skuggsida är att alla är rädda … för tänk om det kommer terrorister och spränger allting för oss, säger Lars Vilks.

  Det var de våldsamma reaktionerna på Jyllands-Postens Muhammedkarikatyrer vintern 2006 som fick arrangörerna att lyfta ut hundteckningarna ur utställningen.

  ”Att begära att människor som inte godtar Muhammeds läror skulle låta bli att teckna honom är inte att begära respekt – utan att kräva underkastelse.”
  – Ayaan Hirsi Ali

  En av de tre censurerade tuschteckningarna:
  https://www.vilks.net/wp-content/uploads/2007/07/muhammed-rondelllit.JPG

  Lars Vilks webbplats:
  https://www.vilks.net

  [2007-07-21]

  SVARET PÅ DENNA ARTIKEL 2september2007:

  Så världen har gått med på att styras genom rädsla av nya attentat? Isåfall har de islamistiska extremisterna vunnit sin strid! Jag kan se dom sitta tillsammans runt ett bord och skåla i hånskratt och nöjdhet över att de har hela världen i sitt schack spel utan att vi verkar ha minsta lilla anspråk att rädda kungen däri. För våran kung är att tryckfriheten skall finnas och ingen varken samhällets högre byråkrati eller någon annan självvald anspråkare skall få ta över. Visst jag håller med att religioner skall få finnas utan frågetecken! Och att dessa religioner skall få visa sina budskap klart och tydligt och även få delge sina övertygelser till de andra i samhället. Men man får aldrig genom en religion använda denna som ett stridsvapen att sätta skräck i andra människor. En gud är till för att föra människor närmare inte stöta bort oliksinnade, utan snarare att sätta dom i disskution med varandra för att förstå olikheter och ändå kunna sammarbeta i kärlekensnamn.
  Vems gud vill döda människor? När dessa människor kan vändas om till det goda och användas till det ljusa istället!
  Men det har alltid varit männsklighetens svaghet, att inte kunna släppa saker. Att alltid känna hungern efter hämnd. Inte försöka sammarbeta och i vissa lägen vända andra kinden till.
  Ibland måste man erkänna att man haft fel, stoltheten kan ibland förstöra för oss. Så vi vänder saker till det vi tycker att de ska vara, istället för att kolla runt i världen hur det borde vara.
  Vi måste alla lyssna mer på varandra och berätta hur vi känner och ta hand om våra bröder och systrar även från andra kulturer. Det är det allt hänger på, om vi litar på våra grannar varför skulle vi då behöva bygga upp detta säkerhetssamhälle? Vi måste lära oss lita på dom som finns i våran närhet för att kunna sträcka handen ännu längre. /Orolig invånare i världen. 2007-09-02

 22. Rev Spitz skriver:

  Jesus Christ is the only one that can save people, not mohammed. Jesus is the one that died for our sins on the cross. Accept Jesus and have your sins taken away.

 23. Herr Olsson skriver:

  Lars Vilks, ständigt denna talanglösa nolla till ’konstnär’ som tror sig vara något.
  Vi väntar nu spänt på att något stort & rikt svenskt företag löper linan ut och stämmer Nerikes Enahanda och nollan Vilks på allt de äger för uteblivna exportinkomster. Det blir ett finfint exempel på vad man kan & bör göra i ett demokratiskt land.

  Psykopater talar ofta om sina rättigheter. De flesta människor talar om skyldigheter. Är du en psykopat Vilks?

 24. Mattias skriver:

  Höna av en fjäder.
  Det är smått frustrerande att man som kränkt avgör vad som kränker en. Om man skulle vilja bli kränkt, skulle man kunna bli kränkt av flaggbränning, Life of Brian, Ecce Homo med mera. Att någon grupp, som känner sig ”extra kränkta” av karikatyer, konstverk etc gynnar inte yttrandefrihet, självcencur etc hos journalister, knonstnärer etc.
  Spänn av alla som känner sig kränkta, ert beteende kränker mig

 25. Dadullah Muhammed skriver:

  Här finns bilderna om någon vill se
  http://imamislam.blogspot.com/

 26. Fröken Sverige skriver:

  ”Herr Olsson” som troligen heter Muhammed eller liknande egentligen.

  Du har kanske missat att Danmark har aldrig blomstrat så ekonomiskt, som nu efter deras muhammed-kris? Det har mer arbeten än folk. Den danska desingen och andra produkter säljer mer än någonsin.

  Att Arla fick några miljoner minus i mellanöstern har inte påverka den allmänna balansen. Danmark gick enormt stärkta ur denna kris.

  Du förstår att så fungerar det i västvärlden. När någon drabbas som hjälper man varandra. Det är sådant vissa andra knappast förstår. För hade de förstått det så hade mellanöster och Afrika också blommat. Men det är bara Israel som blommar.

  Så det där kan du sluta att fantisera om.

  /FS

 27. Gote skriver:

  Skrev för ett tag sedan en kommentar till Susanna Slöör ang hennes sågning av Vilks teckningsprojekt i ledaren på OmKonst. (se länken: http://www.omkonst.com/07-ledare.shtml )

  Susanna svarade mig och det skall hon ha cred för. Det måste ha varit många brev som ramlade in i hennes inbox efter den ledaren. Då jag inte uppfattar att vår brevväxling skulle vara hemlig tänkte jag återge den här:

  Mitt brev till Slöör den 30:e aug:

  ”Hej Susanna. Din indignation inför det du benämner som den ”heroiska gubbkonsten”, påminner lite om det man kunde läsa i en del tidningar för drygt en månad sen, där kulturskribenter sade sig bli ”trötta” av Vilks konstprojekt.

  Visst, jag håller med om att man kan bli både trött och ”trött” av konsten i allmänhet och dess system ibland. Den starkaste tröttheten infinner sig dock för min del inför de förment politiska konstprojekt enligt Mall 1A som vi matas med jämt och ständigt. Jag antar att du retar dig när jag använnder följande uttryck, men jag måste ändå skiva det; Den politiskt korrekta mainstreamkonsten gör mig trött.

  Kanske Vilks använde gamla uttjatade grepp, det har jag inte tagit ställning till än, men han tog sig åtminstone inte an institutionellt godkända och uttjatade ämnen. Surheten från många av de som skriver om konst (har endast sett en positiv artikel från en etablerad konstskribent, den av Dan Jönsson, men jag har säkert missat några) känns så förutsäggbar och typisk att man inte kan ta den på allvar. Man tycks tänka ”Vilks din tönt, du skall göra det vi har bestämt och inte komma med egna idéer, som dessutom skulle kunna uppfattas som rasistiska och islamofoba”.

  Mvh Gote”

  Slöör svarar mig den 1:e sept:

  ”Hej!

  Tack för ditt inlägg. Möjligen har vi olika syn på vad som är politiskt korrekt mainstreamkonst. Jag delar annars din trötthet inför förment politiska konstprojekt enligt mall 1A. I mina ögon är Vilks projekt en variant av denna.

  Bästa hälsningar

  Susanna Slöör

  redaktör/Omkonst”

  Alltså kan jag konstatera att både Slöör och jag är trötta.

  Man kan dessutom konstatera att Slöör anser att Vilks projekt är en variant av politiskt korrekt konstprojekt enligt Mall 1A. Om det är så, så måste jag ha missförstått mall 1A:s utformning alldeles. Måste genast kolla, var la jag nu Mall 1A? Bredvid penslarna, nej fan, men här vid färgburkarna, eller i ritningsskåpet……..

 28. tgn skriver:

  Jag fattar inte att muslimerna inte är mer rädda för oss kristna. Vi är ju så oändligt många fler, se bara på nordoch sydamerika som ensamma har lika många kristna som islam har kuslimer tillsammans. Vår teknologi och vapenkraft är ju som en elefant till en myggas. Är det vår överlägsenhet som gör så stöddiga och oberörbara, vad händer om vi blir mer jämlika, jag bävar för den dagen men jag tror västvärlden reagerar
  kraftfullare om var skåpet ska stå när proportionerna är 2:1, eller?
  Hoppfull pacifist

 29. mellis skriver:

  Vad vi ser i den här affären är ett belägg på svaghet i det moderna öppna, fria, sammansatta demokratiska samhället som gör det till ett lätt byte för utifrån kommande ofria och okomplicerade. Vad tvingas vi överge först? Yttrandefriheten, demonstrationsrätten eller något annat? Våra styrande verkar sikta in sig på yttrandefriheten men är det inte bättre att börja med att begränsa demonstrationsrätten? Symboliska eller reella upplopp hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle.

 30. Daniel A skriver:

  Är du medveten om att du förstör för Sverige och det svenska folket med denna provikation? På något sätt kan du klassas som en landsförädare genom att sprida oro och bespottning av landets rykte. Man talar nu om bojkott av svenska varor i mellanöstern. Arla är ett exempel som redan drabbadets hårt under krisen med Danmark. Nu lär även andra företag som Volvo, Saab, Ikea m.f. vrida sig i stolarna av förundran hur framtiden kommer att utspela sig. Tänkte du så långt eller gjorde du detta av ren egoism?

 31. Fröken Sverige skriver:

  Daniel A som troligen inte heter så. Försök att läsa på om Danmarks ekonomi, innan du uttalar dig så korkat.

  Hur många IKEA tror du det finns i Mellanöstern?

  Skriver som jag gjorde ovan innan:

  Du förstår att så fungerar det i västvärlden. När någon drabbas som hjälper man varandra. Det är sådant vissa andra knappast förstår. För hade de förstått det så hade mellanöstern och Afrika också blommat. Men det är bara Israel som blommar.

  Så det där kan du sluta att fantisera om.

  /FS

 32. Göran E skriver:

  Om konsten eller om samhället. Om Friheten och om rasismen.

  Diskutera gärna konsten, vad den är till för, vad som är sann konst. Konstexperterna lyser med sin frånvaro. Ett forum utanför DN kultur eller SvD (eller Omkonst) verkar inte vara mödan värt. En del av oss som kan ha nöje av konst utan att vara experter kan tycka ditten eller datten om det konstnärliga värdet, hör gärna på några vändor pro och contra. Och sedan ler vi åt den fortsatta självgående konstdiskussionen (diskursen). Den diskussionen påverkar nämligen inte våra liv märkbart. ”Tillbaka till konsten” – visst, gärna, fortsätt gärna er debatt. När den är klar kan ni gå vidare med handväskdebatten redux eller varför inte Påvens skägg.

  Men denna konstdebatt blev en samhällsdebatt. När byxorna dragits ner på konstvärlden ramlade även journalistkårens byxor ner. (DN:s ledare i går ursäktar inte den tidigare flatheten, men torde vara ett gott tecken, eftersom DN alltid så fint känner av åt vilket håll vinden blåser åt). Nu verkar debatten ironiskt nog också tvinga den muslimska världen att bekänna färg. Var mullorna, M. Göring Ahamedinejad och terroristerna står, det vet vi redan, men den så aktade ”fredliga majoriteten”, tidigare tämligen irrelevant p.g.a. sin tystnad: nu måste den göra sig hörd! Detta är – kan vara – ” the moment of truth”, och ett ypperligt tillfälle att ta kommandot över den egna religionen.

  NU måste freden, ödmjukheten och toleransen predikas i moskéerna. Vecka efter vecka. NU måste fatwa, efter fatwa, efter fatwa utfärdas mot terrorister, mördare och våldsmän. Chansen kanske aldrig kommer åter.

  När friheten en gång för alla segrat i vårt land, utomparlamentariskt våld är ett minne blott och en kopia av Monty Pythons nya arabiska film ”Life of Muhammed” finns i varje muslimskt hem: Då kan vi återgå till att visa den allra största hänsyn mot allt och alla. Då kan vi utan att behöva hyckla prata om integration. Vi kommer att på riktigt och med kraft kunna ta i tu med den egna unkna hembygdsrasismen som överlevt i sin obildbarhet.

  Och konstvärlden kommer att kunna återgå till att diskutera diskussionen och historiska konstuttryck som ”färdigkränkt” och ”pseudoprovokatör”.

 33. Pude Wigman skriver:

  Hej Lars! Hörde i en satir på radions P1 att det ultimata konstverket var ”September 11”. Konstnären hette naturligtvis ”Muhammed”. Konst-Provokation-Verklighet. Var tar konsten slut, och var börjar verkligheten (v/v)? En förutsättning för provokativ konst är en provocerande verklighet (våld, övergrepp, religion, politik). Var tar det här konstverket slut? När når det sin ultimata fas? Blir det Aftonbladets löpsedel ”Vilks mördad av självmordsbombare”, eller vad?

 34. Fröken Sverige skriver:

  Här kan ni hitta filmen Dispatches, där man hör hur det låter i brittiska moskér. Jag har svårt att tro att det låter så mycket annorlunda här.

  http://imittsverige.blogspot.com/2007/09/storbritannien-en-av-11-stttar.html

  En ny utredning presenteras idag med. Där 20% av Storbritanniens muslimer stöttar självmordsdåd och liknande.

  SE och LYSSNA!

  /FS

 35. susi skriver:

  vilks you are a dog, yours mother are dog, your father are a dog……………………
  vilks du missgebort fick you, fick you with your pictur

 36. ckrantz skriver:

  Jag börjar nästan luta åt att det fanns något positivt med allt detta. Om inte annat så har vilks lyckats få sveriges samlade Islamofober att komma fram i ljuset med fröken sverige i spetsen som vanligt.

  Intressant läsning alla kommentarer här.

 37. Göran E skriver:

  Sushi-kommentaren ovan kan ju te sig lätt patetisk. Sandlådan.

  Men den är för jävlig, feg och obehaglig. Jävla råtta! Och den får mig att tänka på halshuggningen av den amerikanske journalisten Daniel Pearl – som Sheikh Omar (London School of Economics) planlade: Före mordet, som självklart videofilmades, tvingades Pearl säga: I am a Jew, and my mother was a Jew…

  http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Pearl

  IP-nummers ägares identitet måste i Sverige (och EU?) lämnas ut till polisen från internetleverantören om brottet kan förorsaka mer är 3 mån fängelse. Är det inte dags att sätta stopp för mordhoten Lars, och förpassa de kriminella dit de hör hemma?

 38. Lisa skriver:

  Hej Lars!

  Hittade inte nån adress till dig så jag skriver här istället.

  Jag ville bara säga att jag lånat några av dina teckningar till min blogg, jag hoppas att det är okej med dig. Jag har också ritat en egen liten rondellhundteckning, kolla gärna!

  http://jetehemligt.blogspot.com/2007/09/rondellhund.html

 39. Dr. Pfeill skriver:

  Hej
  Jag har en hemsida som jag anser för att vära en aning satirisk. På den finns också utrymme för din kunst och kommentar. Om du vill anvenda platsen skicka mig et mejl. Der finns inte pengar så det får av den orsak vära con amore….

  Gryss Gott
  Heinz Pfeill

  förlåt mit dåliga svenska

 40. Zack skriver:

  Is Islam perhaps worse than a cult? Is it worse than Scientology?

  http://home.comcast.net/~plutarch/islamcult.html

 41. AM skriver:

  Muslimer säger islam är fredens religion

  Ändå så mycket våld.

  Muslimer sjunker till en otrolig låg nivå när man hotar någon, bränner flaggor och dockor pga en teckning

  Inte ens vi icke muslimer sjunker oss till samma nivå, trots islamisters hot, våld och självmordsbombare

  Är muslimer mer offer pga teckningar? Nu har man startat krisgrupp?

  Varför agerar muslimer inte så här mot islamister? Har en tecknare mer ansvar framför en islamist?

  Hur kan man påpeka man känner sig kräntt för en bild framför självmordsbombare?

  Vi ska inte dra muslimer över samma kam pga terrorister… muslimer bojkottar ett lands varor pga teckning

  Varför visar muslimer en sån otrolig omogenhet?

 42. ina skriver:

  Hej Lars. Lige en opbakning fra Danmark. De er ikke til at ha’ med at gøre de muslimer, de er som en flok klynkende gamle koner, ALT er ALLE andres slydt, ALDRIG kan de ta ansvar for deres eget liv!!!

 43. ina skriver:

  Hej Lars. Lige en opbakning fra Danmark. De er ikke til at ha’ med at gøre de muslimer, de er som en flok klynkende gamle koner, ALT er ALLE andres skydt, ALDRIG kan de ta ansvar for deres eget liv!!!

 44. General Bussig skriver:

  Danskars stöd – en slags nessosmantel.

 45. Jiddrare skriver:

  ”Pude Wikman” , att extrem vänstern på P1 vill jämföra ett fruktansvärt massmord med en teckning som ”satir” är helt i deras tradition.

  Eller menar du uppriktigt att Lars Vilks teckning har dödat 3000 muslimer?

 46. Imam Islam skriver:

  Hej
  Vid profetens skägg titta in på min sida, försöker samla på muhammed bilder! Hittat lite hemmaversioner av muhammed också.
  http://imamislam.blogspot.com/
  Imam Islam

 47. amatullah skriver:

  Ni kommer att få vad ni förtjänar men ha bara lite tålamod ))

  att dö i jihad är såååååååååååå underbart

 48. Imam Islam skriver:

  Hej Lars, muslimer och alla andra!
  Jihad = heligt krig är i sin rätta bemärkelse, en stor folklögn. Genom att försvara islam kan muslimer proklamera heligt krig. De som dör i det kommer till himlen och får fyrtio oskulder. Det hela låter som en sinnesförvirrad mans fantasi.
  Det tragiska med Jihad är att det ”heliga kriget” dödar mest muslimer, det är Shia och sunni proklamerar heligt krig med varandra. Det slutar med att en jihad krigare (självmordsbombare) dödar massa muslimer. Står det i koranen att muslimer ska döda muslimer?
  Enda formen av jihad i modern historia är när mujahedin försvarade Afganistan mot Sovjet. Men det kan man inte kalla jihad heller för det var ett klassiskt försvar av sitt hemland.
  Beskrivningen för jihad numera borde vara, om en muslim dödar flera muslimer och sig själv samtidigt hamnar han i allahs himmel och får fyrtio jungfrur, om det finns några kvar?
  Om det blir någon form av Jihad i europa för sekulariserade västerlänningar (otrogna?) kan det bli samma situation som hände i fd. jugoslavien där muslimerna råkade oskyldigt illa ut. Islam där var mest en ganska sekulariserad form av islam, men de fick hjälp av hjärttvättade Jihad krigare ifrån mellanöstern. Vad skulle hända då om det uppstod en form av jihad som liknar det som händer i irak, konsekvenserna och tragiken skulle nog bli större.
  /Imam Islam
  Allahu Akbar

 49. Jomenvisstserru skriver:

  @Imam Islam
  Ett par ställen du kan leta bidrag till din samling är: http://www.flashback.info/showthread.php?s=01c826d9fb9153afb254d758c69e7416&t=536846
  Och http://www.bonton.se

  I övrigt vill jag bara tacka hr. Vilks för hans konstverk som alltid verkar reta folk till, oavsett om det är byråkrater eller religiösa fanatiker.

 50. Pingback: Allotetraploid » Post Topic » Froman vid Nilens rand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.