Del 362: Än slant hon hit och än slant hon dit

Här har vi brevet från Gerlesborgsskolans styrelse:

brev-gerlesborglit.JPG

Det går knappast att förstå detta brev på annat sätt än att det är styrelsen bedömning att man saknar resurser för säkerheten. När styrelsen menar att man har problem vore det naturligt att man kontaktat polismyndigheten i Uddevalla (eller var man har den), inrikesdepartementet eller eventuellt SÄPO. Då hade man fått ett svar angående hotbilden och kunnat följa deras rekommendationer. Under alla omständigheter hade ansvaret då lagts på myndigheterna och det är precis där det skall befinna sig. Inte i en skolstyrelses fantasier om möjliga bomber och mord.

Hur som helst ser vi ett exempel på hur demokratin ryggar tillbaka för ett utomparlamentariskt hot. Svårligen kan man se detta på annat sätt än som en klar framgång för skapare av dylika hotbilder: Hota på, det lönar sig, vi böjer oss.

Fortfarande råder förvirring i tidningsspalterna. De tidningar som kontaktat mig, och det är rätt många, har i de flesta fall inte kunnat svara på frågan om de kan publicera bilder eller ej.

Vad man sålunda åstadkommer är att isolera ett bestämt hotobjekt: Konstnären blir den enskilda och avskurna roten till det onda. På den vägen hjälper man mörkermännens framfart: Eliminerar man konstnären blir man av med hela problemet. Och om det inte skulle gå så långt kan man försöka skrämma honom till tystnad och reträtt.

Kan man kalla detta för något annat än EN VACKLANDE DEMOKRATI?

Mina tre outställda teckningar har blivit laddade med en kraft som de egentligen inte förtjänar. Som det ser ut nu finns det ingen konstinstitution som vågar visa dem. Rädslan har blivit epidemisk. Naturligtvis är det så att om de visas kommer man inte att tycka att det var något märkvärdigt, inga svenska flaggor och ambassader kommer att brännas. Inget inbördeskrig kommer att utbryta. Endast det sker som vi känner från det tidigare mötet mellan kristendomens helighetskrav och det moderna samhällets sekularisering.

aaamaxemindre.JPG
Max Ernst: The Virgin Chastising the Infant Jesus Before Three Witnesses: A.B., P.E., and the Painter, olja på duk, 1926

På sin tid blev det här för mycket för kyrkan som lyckades få utställningen stängd.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

21 svar på Del 362: Än slant hon hit och än slant hon dit

 1. TJ skriver:

  Tror inte heller att så mycket skulle hända. Först av allt skulle det förmodligen krävas en rundtur av svenska imamer till teokratiska muslimska länder lik den danska imamer anträdde efter Jyllandspostens publicering av muhammedkarikatyrerna. Är svenska imamer pigga på det? Jag undrar. Och så råkar den typen av manipulationer redan vara avslöjade.

 2. Jiddrare skriver:

  Lars Vilks , nu har du lyckats ge svensk kultur ett syfte. Ovanligt må jag säga . Du är värd dom skattepengar kulturadeln oförtjänt får i mängder.

 3. Nobility Top Man skriver:

  Hej Lars, de som önskar dig lycka och olycka, älskare och hatare, supporters och huliganer,

  Det glädjer mig att du i ditt dagliga arbete ofta ses relativt väl bestyckad vad gäller vassa och slagkraftiga ting i ditt verktygsbälte. Jag har färsk dokumentation, från dagen du fick hundalstren åter från Värmland om jag minns dig rätt, då du lät min lilla dotter hålla i ett – för det tillfället så oskyldiga, och för din strandkant så nödvändiga – verktyg. Föga anade jag att dessa ting, nu när jag se på fotot, verkar komma så väl till pass i denna, än så länge bara verbala, mosh pit. Förutom dina ord så utgör attiraljerna en fin-fin kontring vad gäller hotbild. En upper cut inte ens Muhammed Ali skulle skämmas för. Du kommer avgjort avgå med seger oavsett slagfält.

  Profeten ser på bandy är ett underbart alster som påminner mig att sända lite överbliven bandyutrustning här från bandytrakten Västerås i ett DHL-paket som ytterligare understöd. En Jofa-hjälm med tandskydd, knä- och armbågsskydd sitter inte fel just nu. Och när detta – apropå ett av dina verktyg som nu skänker mig sådan ro – KLINGAR av, kommer utrustningen väl till pass för strapatslika nedsstigningar till strandkanten då rötter och stenar är gjutna i is. När det blir som värst, och om havet fryser, så kan du använda skridskorna sjövägen. Klubban platsar säkert någonstans vid eller i strandkantens tinnar och torn, och varande av modernt snitt så är den passande nog formad som en Ladonsk drake om man vänder den upp och ner. Jag kommer tejpa kartongen invändigt så den får lite flyt i den händelse att du endast väljer att stilla låta utrustningen flyta iväg i sin kartong över havet till gamla bandybygden Rögle i Ängelholm ett stenkast bort. Eftersom du burit så mycket ton genom åren så tror jag nog du klarar detta paket. Men när det sedan troligen till slut sjunker till botten så får det i så fall vara en sorts konsthandling i och med att den mest kulturella sporten möter sitt öde vid denna kulturella högborg vid strandkanten. Eller kanske bara understryka att bandyn ändå är död söderöver.

  Boken jag köpte av dig var mycket läsvärd. Tack för att du tog dig tid och gräva fram den.

  Hälsningar från en en supporter och top man i adelskalendern

 4. Magnus skriver:

  Lars, varför gör du inte en egen utställning med dina teckningar.
  Hyr ett galleri någonstans.

 5. Paul Lindquist skriver:

  Att muslimska fundamentalister reagerar så hårt är kanske inte förvånande, men den undfallenhet som visas i Sverige är skrämmande. Vad är vår yttrandefrihet värd om vi inte vågar stå upp för den inför yttre hot.

  Har även kommenterat Gerleborgsskolans agerande på min egen blogg, http://paullindquist.blogspot.com/2007/08/sjlvcensur-i-kultursverige.html

 6. Erik skriver:

  Kämpa på Lars! Demokratin ska vinnas varje dag! Men våra politiker och vänstermaffian som styr kulturen vill ej ha en sann västerländskdemokrati utan hellre en shariastat!

 7. TJ skriver:

  Jag upprepar min lösning på Gerlesborgsproblematiken.

  Låt de väggavsnitt på Gerlesborg som var tänkta för Vilks gapa tomma, sätt istället dit en text som förklarar att det är tomt p.g.a. muslimska extremisters hot. Hänvisa till Vilks hemsida för de intresserade.

  Till det kan läggas de svar som skolan rimligen måste få in på en begäran av hotbildsanalys hos myndigheterna, det som Vilks skriver om ovan. Jag tycker skolan är skyldig Vilks ett sådant arrangemang eller bättre eftersom han är lärare där. Jag har samtidigt förståelse för skolans beslut att inte visa bilderna. Som jag skrev i ett tidigare inlägg finns där fullt av betalande konststudenter i alla åldrar plus glada konstamatörer som samtliga betalat dyra pengar för att vara där. Deras säkerhet är styrelsens ansvar och utifrån det har de har gjort sin bedömning. Inte så jämra konstigt.

  Till de andra konstnärer i landet som fortfarande inte vet om de ska krama Vilks eller hålla i honom med tång – vakna upp – det rör er verksamhet också. Hittills har jag stött på två stycken i spalterna varav den ene, Nobility Top Man, raljerar om just ingenting och en annan menar att Vilks rondellhundar är onödiga.

  Men kanske är det som Vilks redan påpekat, från den sidan har vi inget att vänta.

 8. lars cuzner skriver:

  Jag frågar mig hur intressant frågan om uttrycksfrihet i ett globalt perspektiv egentligen är. I min åsikt har västvärlden mist sin rätt att predika vissa värden som rör mänskliga rättigheter. Att tro att våran kultur kan erbjuda andra kulturer någon slags demokratikunskap är att säga att vår demokrati tänker globalt, det gör den verkligen inte. Tyvärr rimmar det hela neo-kolonialilism. Vi har i vårat samhälle ämnen som inte rörs vid, inte för att det är förbjudet men något annat. Hur väl fungerar skämt om AIDS? (jag tänker på kopplingen innan i en kommentar gällande kommedi om ras gentemot religion). Det är tröttsamt att höra svenska lösningar på världsmoralen. Vi lever i ett litet land med en liten befolkning, vi ska inte tro det system som fungerar här (eller snare det vi TROR fungerar här) kan exporteras. Allt detta prat om yttre hot. En crusade för att bevisa att våra värden är bättre än era, den här gången är det yttrandefriheten. Det känns igen, men historisk amnesi är starkare.

 9. Ulrika Erdes skriver:

  Kanske skulle jag brodera MUHAMMED (alternativt ALLAH) jämte en hund på ett tågsäte? Eller skulle det innebära en säkerhetsrisk för våra allmänna transportmedel? Stockar över rälsen och bombhot mot SJ? Får planera in en längre resa för att få plats med alla korsstygn dock. Eller har han månne något smeknamn?

 10. krister thelin skriver:

  Lars: som jumin i Ladonien kan jag inte annat än fördöma den passivitet som Sverige uppvisar, såväl dess s.k kultur- och mediaelit, som dess myndigheter av allehanda slag, inför det faktum att Du får Din kulturella frihet och yttrandefrihet beskuren av en oproportionerlig och närmast löjeväckande rädsla för vad eventuella betraktare av Dina rondellhundar
  ( som i sig är rätt löjliga) skulle kunna ta sig till!

  Detta hade aldrig kunna hända i Ladonien!

  Waaal – hilsen,

  Krister

 11. Jiddrare skriver:

  Vilks , jag har en lite komersiell ide , kan du ge ut detta brev som signerad litografi. Kanske blir en storsäljare . Kalla den ”Västvär(l)dens självstympning” eller nåt mer poetiskt , du kommer nog på nåt vasst.

 12. Jiddrare skriver:

  Eller ”Med vänliga hälsningar till avgrunden”, ”Vägen till helvetet är strödd med vänliga hälsningar” etc.

 13. Lars skriver:

  Lars Cuzner. Jodå, västvärlden har sin neokolonialism som innebär att flytta ut sina värderingar till andra kulturer. Exporten går i det stora hela utmärkt. Neokapitalismen och nyliberalismen har mottagits med öppna armar. Sedan har vi då sekulariserade värderingar med demokrati, yttrandefrihet, konst. Och så hela den kommersiella sektorn. Om det finns något som kan sätta sig emot detta är svårt att föreställa sig – i längden, för det tar lite tid. Just nu har vi en del krångel med yttrandefrihet och kränkning. Frågan är vad man skall göra. Stryka varsamt medan man väntar? Du ser ju själv att det blir liv när saken kommer i dagern.

 14. Lars skriver:

  Ulrika Erdes: De broderierna skulle bli SJ-dynamit.

 15. Lars skriver:

  Krister Thelin. Tack för ministerns stöd. Men var inte så säker på att det inte skulle kunna hända i Ladonien. Ärade ministern har inte läst den interna posten på länge. I den känsliga frågan om Muhammed står kabinettet delat.

 16. Josef Boberg skriver:

  Hejsan,

  Hittade hit via Carl Bildt´s blogg.

  1. Undrar om folkstyre enligt grundLagen – är detsamma som det Wi kallar för demokrati = att ca 51 % enväldigt bestämmer över ca 49 % ? I min ordbok har det mera karaktären av majoritetens diktatur över minoriteten…

  2. Konstigt ifall konst skulle kunna få såna här effekter i ett folkstyrt samhälle – men oNaturLiktoVist är det inte så konstigt att konst får sådana här effekter i en demokrati = majoritetens diktatur över minoriteten – eller ?

  Ha det…
  vännen Josef

 17. krister thelin skriver:

  Lars: Dystert, om sant att yttrandefriheten inte hålls i helgd av hela kabinettet i Ladonien. Dock, det enda jag fann, efter en hastig titt in i Riket, var ett oreserverat stöd den 28 juli av vice presidenten Halfhill. Vilka äro de dissiderande ormarna?

 18. Lars skriver:

  Ärade minister Krister. Våra ministrar respekter yttrandefriheten, men en av dem kände sig kränkt och en annan menade att teckningarna var ett barnsligt tilltag. Inget att säga om det, vi skall vara glada för att den ladonska regeringen praktiskt taget aldrig är enig i någon fråga.

 19. krister thelin skriver:

  Väl talat, Lars! Och se till att Lunds konsthall ställer ut…

 20. Lars skriver:

  Käre Krister. På goda grunder kan man anta att Lunds konsthall skulle vara det sista stället som skulle emottaga dessa teckningar.

 21. Fekiri Abdallah skriver:

  Salam (Fred)På Er !
  ingen kan förneka sannigen
  istället att Smutskasta och förömdjuka våran profet Mohammed (sala allaho alayhe oua salam) och att slippa föredomar ,här får ni veta sannigen ….

  http://www.youtube.com/watch?v=mhYt7s0MWtk&mode=related&search=
  http://www.youtube.com/watch?v=mAbli9wqSGs&mode=related&search=

  sen ni hittar själva sanningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.