Del 352: Profetens känsla för bandy

Idag tänkte jag inleda med lite folkbildning. Den obildade allmänheten har ofta svårigheter med att orientera sig i konsten. Så här skriver signaturen ”Mänskligheten talar” (onekligen en imponerande signatur):

”Fick du så lite up(p)märksamhet när du var liten? Så att du söker mer nu när du är vuxen. Bilden som du kallar konst ser ut som om en liten 5 åring har ritat den.”

Lägg här märke till den inledande argumentationstekniken. Konstnären fick inte tillräcklig uppmärksamhet när han var barn och måste kompensera sig. Om konstnären skulle invända att han fick mycket uppmärksamhet som liten, blir förstås fortsättningen att han därför kräver ännu mer. I den andra meningen påtalas att teckningen är dålig. En mycket vanlig invändning från den som är fientligt inställd. Men man kan fråga sig hur det skulle bli om konstnären såg till att göra en teckning av Muhammed som hund i bländande teknik. Skulle det då plötsligt vara acceptabelt? Det slår mig att vi i detta exempel finner tillämpningen av Robert Storrs tema för den pågående Venedigbiennalen: ”Think with the senses, feel with the mind”.

Signaturen ”Mattias” anstränger sin inbillningskraft för att frammana en motprovokation:

”Vi kanske ska gräva upp liket av din mamma och göra en uts(t)ällning av resterna? Bara det är konst så…”

Vi får anta att det var det värsta han kunde komma på. Men lär sig han Mattias något: Konst blir det hur lätt som helst. Men för att bli intressant skall det (1) bli bra konst och för att kunna bli det är det nödvändigt att finna (2) en relevant förklaring om vad saken handlar om.

Avslutningsvis visas här en teckning med text som ställdes ut på Galleri 21 i Malmö 2001:

muh-profeten-bandy-01liten.JPG
Profeten ser på bandy. Bilden visar oss profeten Muhammed som tillsammans med andra åskådare ser hemmalaget Kalix-Nyborg (Kalix, kommun i Norrbottens län, bestående av församlingarna Nederkalix och Töre. 19 200 inv. Handels- och industriorten Kalix vid Kalix älvs mynning och skärgård i Bottenviken är centralort i kommunen, 7 800 inv. Metall-, verkstads- och träindustri. Sjukhus. Lotsplats. Folkhögskola. Kyrka från 1400-talet.) spela bandy mot Vänersborg (Vänersborg är närmaste förebild för ”Lilla Paris” i Birger Sjöbergs diktning; i parken Skräcklan finns sedan 1955 en Fridaskulptur.). Muhammed arbetade på 500-talet som kameldrivare för köpmansänkan Kadidja. Hon var femton år äldre, de gifte sig och levde samman till Kadidjas död 24 år senare. Muhammed gifte sedan om sig med 9 kvinnor. I 40-årsåldern började han få sina profetiska visioner som han skrev ner och som finns utgivna i hans mest kända (och för övrigt enda) bok Koranen. Muhammed flydde från Mecka till Medina 622 och med det årtalet börjar den muhammedanska tideräkningen. Profeten lovar de rättrogna att ta del av paradisets håvor vars höjdpunkt är att dricka källvatten som blandats med ingefära (Zingiber officinale, meterhög ört inom familjen ingefärsväxter. Växtens tjocka, pärlbandslika jordstammar ger kryddan ingefära. Den odlas allmänt i tropikerna.) och som serveras i pokaler som är gjorda av tunt och genomskinligt silver. Pokalens storlek är står i direkt proportion till gärningarnas mått. Man sitter på höga kuddar och plockar gärna frukter som hänger inom bekvämt avstånd. Detta pågår utan slut och utan det minsta hänsynstagande till den genom drickandet och ätandet ökande entropin.

Men vi befinner oss nu i det mångkulturella Sverige och Muhammed som inte bara tagit ett avsevärt tidskliv har också velat förstå den svenska norrlänningens sätt att se på livet. Profeten blev förtjust i vad han såg och detta gav honom inspiration till att göra ett smärre tillägg till Koranen, nämligen Bandyspelarnas sura ur vilken följande citat kan hämtas:

”Vindsnabbt ilar/ Kalix bandyspelarskaror/ med gäll och fröjdefull fnysning/ som stampar gnistor av eld/ som i kapp med varandra/ stormar mot fienden loss/ river isen i vädret/ bryter genom fiendeskaran/.

Profeten är lätt igenkännbar på sin klädsel med turban och snabelskor. I motsats till andra åskådare på ståplats behöver han inte motverka kylan genom att stå på medhavd planka. Han är Muhammed och Vänersborg förlorade med 115 – 0 emedan Koranen innehåller 114 suror jämte den nyskrivna.

Metaperspektiv: Det Andra kan fördrivas genom att rikta tanken mot det. Genom att inte låta tanken styra sinnet återkommer det. Men det låter sig inte fångas när tanken är riktad mot det. Det Andra visar sig i otaliga former, många av dem är märkliga, men inte tillräckligt märkliga.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

18 svar på Del 352: Profetens känsla för bandy

 1. Ulrika von Bahr skriver:

  Ibland händer det att jag hittar nagot riktigt bra. Nu skall Lars hjälpa mig. En bergstopp, en bit sten, som blev stulen i Amsterdam…..Jag är säker pa att jag läste det pa Vilks.net men var? Hur var det berättat? Berätta det igen. /Ulrika

 2. TJ skriver:

  Jag har följt den här debatten och kan inte minnas att en enda troende eller sekulariserad muslim i dessa spalter har försvarat yttrandefriheten eller kommenterat den institutionaliserade konstens villkor och uppgifter. När får vi se den förste. (Själv är jag sekulariserad kristen.)

 3. Rasmus West skriver:

  Intressant inlägg! De sista raderna mycket kärnfulla.

 4. Linus skriver:

  Hej,

  Jag skulle blir kanonglad om jag kunde få visa bilden av Muhammed som rondellhund på min blogg.
  Hör gärna av dig!

  mvh
  Linus

 5. Hakim skriver:

  Hej Lars, vad är det du vill uppnå med dina absurda och barnsliga bilder?
  Du är uppenbarligen en sån där muslim hatare som gillar att provocera ett stort religion som älskar sin profet och sin relgion. Du borde växa upp och bete dig som en människa istället för att rita bilder som är både fula om konst och smaklösa. Dina texter är däremot kränkande och fördomsfulla.
  Jag hoppas du slutar upp med dessa barnsliga konstverk och ägnar dig mer till något mer samhällsnyttig konst som kanske kan skapa mer förståelse för andra kulturer osv.
  Du känner inte profeten och vet inte heller hur han ser ut och att rita en hund med en bombbälte som hunden bär i sin mun är bara en skepnad av din egen personlighet och dina egna tankar. Spottar du rakt upp mot himlen så kommer den att falla på dig själv.
  Det jag önskar är att du lägger ner din värdelösa och fula konst och ägnar dig mer åt att läsa kanske om islam och koranen och skapa förståelse istället för att sprida hat.

 6. Humle skriver:

  Det är upplyftande och intressant att följa detta konstprojekt som i sin kontext måste anses som både aktuellt och nyskapande. Det framgår allt tydligare att konsten och begreppet konst är kulturbetingat. Kvaliteten på konsten står i direkt proportion till graden av demokrati och frihet i samhället där den föds och skapas. Teokratiska samhällsformer och statsbildningar är således konstens fiender.
  Det är nu inte givet för alla att förstå att konst skall få skapas helt fritt och kunna kritiseras fritt.
  Den som inte gillar din konst kan ju låta bli att ta del av den och i stället göra något annat, kanske något ”samhällsnyttigt”.

  Leve den fria konsten! Utropar Humle

 7. Fröken Sverige skriver:

  Har missat att det varit så mycket aktivitet här på Vilks.net. Islamisterna tuggar på som vanligt och kräver att vi alla andra ska rätta oss efter dem. Några inlägg av ”sekulära eller ”moderata” muslimer som försvarar yttrandefriheten, det kan man tyvärr – som vanligt – inte hitta.

  Härligt att se att du står på dig, Lars! Det är dags att sluta knäa för islam.

  Jag ber dig läsa de email jag skickade idag! Det är viktig information som eventuellt är av akut art.

  Mvh

  /FS

 8. Iman skriver:

  Det verkar som att du inte har något bättre för dig än att fördriva tiden med att kränka andra människor i deras religion. Vad du inte tycks förstå är att islam inte bara är en religion för oss muslimer utan även en livsstil ett levnadssätt.
  Vi arbetar, äter, vilar, ber, umgås med familjen, andas i islam.
  Allt vi gör i våra liv baseras på islam, hur vi ser på livet, äktenskapet, vänner, ja allt du kan tänka dig.
  Jag lever för Gud och för det Han har befallit oss att göra. I vår religion så väljer vi att följa Guds sista profet som sändes till oss för att förkunna budskapet om sanningen. Av kärlek till Gud följer vi honom.
  Sen får du eller någon annan tycka att jag är knäpp, hjärntvättad eller vad du vill, det spelar ingen roll för mig. DET ÄR MIN RELIGION

 9. Iman skriver:

  Och du ska ha klart för dig och det är jag Gud evigt tacksam, så bor jag i Sverige där det råder religionsfrihet.
  Varken du eller någon annan har rätt att med vare sig yttrandefriheten eller konsten kränka mig eller någon annan för våran religion.
  Det har du gjort Lars, du har kränkt min tro , min religion och min Koran som jag följer och min profet som jag följer. Du har kränkt mig i min vardag.
  Du måste förstå att det är MIN subjektva uppfattning, det är MIN känsla JAG har blivit kränkt av DIG.
  Därför kommer jag att anmäla dig till JK och alla instanser som krävs för Hets mot Folkgrupp. Jag har skrivit mail till dig och försökt öppna en diskussion men du gömmer dig här bakom ditt vedervärdiga ”konstverk”.
  Så nu ser jag ingen mer mening med att försöka skapa en dialog ( som vissa skrev här att vi muslimer gömmer oss) så är det snarare du Lars som inte vågar diskutera med oss.
  Fegt och barnsligt.

 10. Perra skriver:

  Ja du Iman.

  Det är allt bra synd om dig.
  Att du bara orkar. Ojoj värre än värsta gnällkärringen jag träffat på länge. Hur orkar du med att läsa och kommentera allt här. Du har ju gråten i halsen och frustrationen i tankarna. Att du inte avlider av alla de bekymmer som du tycks få genom att flukta på denna sida.

  Har du inget roligare för dig att förgylla din tillvaro med? Eller ska du förbli en sårbar gnällkärring som underkastar dig allt för din religösa tro på islam..?

 11. Perra skriver:

  Ja du Iman.

  Det är allt bra synd om dig.
  Att du bara orkar. Ojoj värre än värsta gnällkärringen jag träffat på länge. Hur orkar du med att läsa och kommentera allt här. Du har ju gråten i halsen och frustrationen i tankarna. Att du inte avlider av alla de bekymmer som du tycks få genom att flukta på denna sida.

  Har du inget roligare för dig att förgylla din tillvaro med? Eller ska du förbli en sårbar gnällkärring som underkastar dig allt för din religösa tro på islam..?

  Grow Up!

 12. P skriver:

  Ja du Iman.

  Det är allt bra synd om dig.
  Att du bara orkar. Ojoj värre än värsta gnällkärringen jag träffat på länge. Hur orkar du med att läsa och kommentera allt här. Du har ju gråten i halsen och frustrationen i tankarna. Att du inte avlider av alla de bekymmer som du tycks få genom att flukta på denna sida.

  Har du inget roligare för dig att förgylla din tillvaro med? Eller ska du förbli en sårbar gnällkärring som underkastar dig allt för din religösa tro på islam..?

  Grow Up! Huga

 13. Peter Ström skriver:

  Kalix-Vänersborg 114-0. -Det var allt önsketänkande det. Annars har jag lite svårt att inse varför vi ska anpassa oss till andra i vårt land. -Det är väl ingen som anpassar sig till oss i deras land?
  Ser fram emot en ”skäggig jycke” i var rondell.
  Eller för att citera den Götiska Sköldmön: En Götisk sköldmö tar inte order av en man! -Hon säger: -Fot Gustaf!

 14. Göran skriver:

  ”Iman”: Islam är INGEN folkgrupp, så anmäl du på ditt….! Islam är en pervererad politisk kvasireligion som enbart fört med sig fattigdom och förtryck samt jämmer och elände där den dragit fram. Din typiskt muslimska offermentalitet göre sig ej besvär–din skägglurk!

 15. Iman skriver:

  Göran, för det första är jag en kvinna.
  Med egenskapen att bete mig med ett vårdat språk vilket dina föräldrar inte verkar ha lärt dig.
  Läste du inte religion i skolan, eller är du helt enkelt befriad från intelligens?
  Har du aldrig läst om vad den högt framstående muslimska kulturen gjorde för Europa under 600-talet och framåt.
  Det förstår du väl själv att du måste läsa på lite för att kunna svara på och uttala dig om islam. Annars låter du bara som alla andra ”åk-hem” svenskar, och det är patetiskt.

  Perra du behöver inte heller vara här och flukta om du inte tål mina åsikter, eller var det inte yttrandefrihet ni förespråkade, men den kanske bara gäller er och inte muslimer. Jag vill tillägga (för att bespara er från att slösa på skriverier), jag är svensk, född svensk med svenska föräldrar sedan urminnes tider, därför tänker jag absolut inte flytta någonstanns, jag äger inte några kameler och är inte intresserad av att köpa några heller.
  Vad gäller dessa otroligt fula bilder som Vilks tecknar så tänker jag inte diskutera det med er då ni inte kan bemöta människor med respekt och därför inte är värda att bemötas, när ni har läst på om islam kan vi diskutera varför vi muslimer blir så kränkta av detta.
  Ett bra tips på läsning för den som är intresserad är ”Mohammed”, av Karen Armstrong.
  Jag tar illa upp när Lars Vilks målar av Jesus eftersom han är profet inom islam också.
  Må Gud vägleda er /Iman

 16. Iman skriver:

  Göran, för det första är jag en kvinna.
  Med egenskapen att bete mig med ett vårdat språk vilket dina föräldrar inte verkar ha lärt dig.
  Läste du inte religion i skolan, eller är du helt enkelt befriad från intelligens?
  Har du aldrig läst om vad den högt framstående muslimska kulturen gjorde för Europa under 600-talet och framåt.
  Det förstår du väl själv att du måste läsa på lite för att kunna svara på och uttala dig om islam. Annars låter du bara som alla andra ”åk-hem” svenskar, och det är patetiskt.

  Perra du behöver inte heller vara här och flukta om du inte tål mina åsikter, eller var det inte yttrandefrihet ni förespråkade, men den kanske bara gäller er och inte muslimer. Jag vill tillägga (för att bespara er från att slösa på skriverier), jag är svensk, född svensk med svenska föräldrar sedan urminnes tider, därför tänker jag absolut inte flytta någonstanns, jag äger inte några kameler och är inte intresserad av att köpa några heller.

  Vad gäller dessa otroligt fula bilder som Vilks tecknar så tänker jag inte diskutera det med er då ni inte kan bemöta människor med respekt och därför inte är värda att bemötas, när ni har läst på om islam kan vi diskutera varför vi muslimer blir så kränkta av detta.
  Ett bra tips på läsning för den som är intresserad är ”Mohammed”, av Karen Armstrong.
  Jag tar illa upp när Lars Vilks målar av Jesus eftersom han är profet inom islam också.
  Må Gud vägleda er /Iman

 17. Canon skriver:

  Det visar sig hur instabil en religion eller personlig tro är, när det räcker med en tafflig teckning av en tidigare okänd konstnär för att skaka om grunden hos miljoner ”troende”. Mycket tacksamt offer. Ungefär som att retas med en 4-åring.

  Fruktansvärt löjligt och fantastiskt skrämmande hur inskränkta människor har blivit på grund av två tusentals år gamla böcker. En bild på Muhammed med en dildo i baken skulle kanske ge en del av de mest hårdtroende att trilla av pinnen av chock?

  ”Min pappa är häftigare än din pappa!” ”Snacka inte skit om min morsa!” Det är bara att inse att fundamentalisterna är efter både som kultur och mentalt.

  Jag vill leva i en religionsfri nation – med det menar jag en nation utan religioner…

 18. Pingback: Rcension: Skotten i Köpenhamn av Niklas Orrenius « Avpixlat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.