Del 347: Mohammad goes doggy (forts)

Sammy Lindfors har skrivit en intressant kommentar (under del 346) som jag gärna vill bemöta.

Han skriver:

”Det du gör kommer inte att medföra demokrati eller yttrandefrihet inom de mer radikala islamistiska grupperingarna.”

Och det är så sant som det är skrivet. Konstens uppgift är inte att åstadkomma några direkta förändringar i samhället. Den är dels alldeles för resurssvag och dessutom för tungfotad. I konsten diskuteras det på en diskursiv nivå som gör att alla utspel blir symboliska. Vilket dock inte är det sämsta.

Mitt intresse är i första hand konsten: Hur ser de ideologiska strukturerna ut i konsten?

Sammy Lindfors fortsätter:

”Jag respekterar din rätt att uttrycka dig, däremot ifrågasätter jag ditt syfte. Handlar det verkligen om yttrandefrihet i den muslimska världen eller handlar det om att du vill få uppmärksamhet? Låt de muslimska konstnärerna föra kampen själva och ge dem stöd när de behöver det. Vill du föra kampen för dem så gör du dem en björntjänst.”

Snarare är det intressanta för mig att diskutera yttrandefrihet i konsten och ställa frågan om inte konsten, trots alla påståenden om motsatsen, har lika mycket gränser att överskrida nu som tidigare.

Konstvärlden, alltså den som gäller, den internationella samtidskonsten (dit Elisabeth Ohlson Wallin – som Lindfors nämner – inte fullt ut räknas) som manifesterar sig på biennaler, konstmässor och andra större utställningar, är överraskande enhetlig. Det finns konsensus i politiska spörsmål. På Documenta 12 i Kassel, alltså världen största samtidsutställning, kan man inte visa Mohammadteckningar. Orsaken är att det är ideologiskt fel, politiskt inkorrekt ur konstvärldens synpunkt. Bush kan angripas och det finns mycket sådant på Documenta. Självfallet blir det ren rutin eftersom världen sett sig mätt och övermätt på Bushkritik. Man kan också angripa Israel (och judarna) eftersom de förtrycker Palestina och är förbundna med Bush. Muslimerna blir de svaga och drabbade. Och inte minst är de fiendens fiende. Du skall icke kränka en motståndare till Bush.

Mathias Jansson skriver t ex i en recension av Documenta i konsten.net:

”Med tanke på hur världen ser ut idag med alla krig, terrorhot och konflikter är det kanske inte så underligt att så stor del av utställningen upptas av politisk konst, men å andra sidan känns det inte som om det är något nytt som visas upp, utan samma konflikter och angreppssätt som redan använts under de senaste decennierna. Det känns som om man redan har sett det här förut, och det är få verk som får en att stanna upp och tänka efter.”

Samma gamla krig och samma synpunkter. Lindfors idé om att de muslimska konstnärerna själva skall sköta ”kampen” bygger nog på bristfälliga kunskaper om hur konstvärlden fungerar. Muslimska internationella samtidskonstnärer är inte på något sätt ovanliga. Men här är alla överens, konstnärer som tas upp i den internationella biennalenkulturen blir omedelbart en del av den. Man deltar på västvärldens villkor. Gärna lite politisk video om hemlandet. Exotiskt och trevligt med givna uppfattningar.

muh-hund-taxlit.JPG
Dagens teckning: Mohammad i taxformat, expressiv stil med mulla och rondell

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

29 svar på Del 347: Mohammad goes doggy (forts)

 1. mohammed skriver:

  se denna film i Vilks anda om muhammed då kan ni börja gnälla

  http://www.jumpcut.com/view/?id=C0D4FADC3AC511DC94DB000423CF382E

 2. Göte skriver:

  Kolla Sydsvenskan idag 20070725:
  http://sydsvenskan.se/kultur/article254036.ece

  Där skriver konstrecensenten Tor Billgren under rubriken ”Sitt vackert!” om affären med Vilks mohammadkarikatyrer (heter det förresten Mohammad eller Mohammed?). Tor har mig veterligen inte utmärkt sig för att skriva vass konstkritik hittills (missförstå mig inte, jag menar inte att han skriver direkt dåligt, bara att han, liksom de flesta konstkritiker i Sverige, inte är så benägen att blottlägga mekanismerna bakom den samtidskonst han ofta recenserar) men här tycker jag at han tar upp intressanta saker. Han skriver bl.a:

  ”Hans Muhammedbilder handlar om konstvärlden och dess beskyddande hållning gentemot islam, och den ofta förstående attityden till islamismen. Vilks påpekar på sin blogg att konstvärlden lutar åt vänster på den politiska skalan, och där står ofta USA som den stora fienden. Islamisterna blir fiendens fiende och således något konstvärlden känner gemenskap med och ogärna kritiserar. Detta framgår på ett fullkomligt övertydligt sätt på Venedigbiennalens Arsenaleutställning som dräller av slentrianmässig och politiskt naiv USA-kritik.”

  Nu börjar det bli intressant. Jag har för länge sedan slutat tro att man verkligen skulle kunna göra konst med politisk sprängkraft i dagens (institutionella) konstklimat, men om den diskussion som Tor nuddar i sin artikel (och som man även kan läsa om på en del ställen i Vilks blogg), kan ta fart på allvar, och en del unkna saker kan vädras ur systemet, så kanske, kanske, skulle det ändå vara möjligt att arbeta politiskt i en konstnärsroll.

  Det andra spåret i denna affär påminns jag om då Tor i samma artikel skriver:

  ”Trots att det råder värsta nyhetstorkan i medierna har det rapporterats ytterst sparsamt om saken. Aftonbladet och Dagens Nyheter har inte skrivit alls. Kultursidorna tiger. Bland de rekordmånga kommentarerna på Vilks blogg hittar man främst stå-på-dig-önskningar, fy-skäms-utskällningar, haranger från skånepartistiska haverister och ett och annat fejkat eller autentiskt hot. Det vanliga ”högkulturella” klientelet som brukar svärma kring Vilks blogg har uteblivit helt.”

  När jag läser ovanstående inser jag att tystnaden i svenska medier handlar om något mycket större än en tystnad mot ifrågasättandet av samtidskonstens trovärdighet som politisk kraft. Jag vet inte om jag uppfattat Vilks rätt i det han skriver här på sin blogg, men jag uppfattar det som att han endast är intresserad av att ta itu med den impotenta konstvärlden och egentligen inte är intresserad av västvärldens, och inte minst Sveriges, kluvna förhållande till de islamistiska krafterna. Självklart är Vilks medveten om att det ämne han använt (islamismen) äger en långt större sprängkraft än frågan om samtidskonsten trovärdighet.

  Jag tvivlar på att det kommer at ske, men kanske skulle denna affär kunna vara en effektiv igångsättare då det gäller båda problemen. Då det gäller konsten skulle det kanske kunna leda till att jag i framtiden kan kalla en politiskt korrekt konstnär för just politiskt korrekt, utan att för den skull frysas ut som en förrädare av ”den tysta överenskommelsen”, en USA-medlöpare, en lallande idiot som säger det var och en med minsta intresse för samtidskonstens system för länge sedan insett, men inte vågat säga p.g.a rädslan för att verka pinsam eller t.o.m hamna i kylan, e.t.c.

 3. hass nooh skriver:

  If you know who,s Muhammad ??? ???? ???? ????
  you are not draw any thing
  and you very sory

  you are not know who is Muhammad ??? ???? ???? ????

 4. hass nooh skriver:

  Vi muslimer runt om världen protesterar emot denna länk som innehåller kränkande bilder av vårar profet Mohammed och insisterar att den tas bort omgående. Dessutom kräver vi en officiell ursäkt av Svenska Dagbladet, SVD och nwt

  för detta kränkande beteende mot alla muslimer runt om i världen.

 5. Steen Wied skriver:

  Hej Lars,

  En hälsning från Danmark. Som sagt – stå på deg. Dine teckninger är fine, kvalité.

  Som man vet, det kan jo dröja en 3-4 måneder innan ilskan eksploderer, så här har du Jyllands Postens originelle side från 30 september 2005

  http://majnun.persiangig.com/document/muhammed.pdf

  Kommer du til att få hot – gör som oss – sät dem på bloggen alleihoppa i ett dokument.

  mvh från Danmark

 6. Zeke skriver:

  Hej Lars!
  Dina teckningar är suveränt bra.
  För jävligt att du får hotelser. Det är helt självklart att man har rätt att rita precis vad man vill, det kan man aldrig kompromissa om.
  Islamisterna måste lära sig att acceptera andra människors åsikter och inte kräva att alla ska tycka precis som dom.
  En människa har precis lika stor rätt att hata profeten Muhammed som att dyrka honom.

 7. Klas skriver:

  Jävla pajas.
  Kan du inte rita jesus som hund också. Att bara förnedra muslimer visar vad du är. En trångsynt islamofob. dra åt helvete!

 8. Gustav skriver:

  Jesus har väl redan karikerats rätt friskt? Mohammed är den nya slagpåsen – och det är helt i sin ordning! Men glöm för allt i världen inte bort Jesus, Buddha och hela gänget i framtida produktion. All religion skall häcklas, ifrågasättas och förlöjligas. Alltid. Om den inte tål sådan behandling, då är den sannerligen inget att bygga ett liv på, något som religionens förkämpar gärna ser att människor gör.

  Vakna. Vad man än kallar gud – Jahve, Allah, g-d, så kvarstår att tandfén är en mer trolig företeelse än dessa oberörbara herrar.

 9. mustafa skriver:

  Mina barn ber Gud varje dag innan de går och lägger sig att du må
  brinna i helvete så att hela helvetets invånare skulle känna din stinkande lukt.

 10. Spirillen skriver:

  Cool teckning.. 🙂 Keep them coming..
  Og skulle I få problemer med jeres muslimske gäster, så skal I bare ignorere dem.

  Hilsen fra Danmark..

 11. Mattias skriver:

  Ja det är ju jävligt ballt att vara konstnär och kunna förolämpa flera miljoner människor. Vi kanske ska gräva upp liket av din mamma och göra en utsällning av resterna? Bara det är konst så…

 12. Hakim skriver:

  Lars att rita en hund med en bombbälte i munnen på hunden eller
  att rita någon pedofil (din pappa) och någon som skall föreställa Mohammed (Saw) som ligger mellan benen på är absurd. Dina bilder visar vad som du själv har gått igenom. Hur var din pappa mot dig egentligen?
  Lars Vilk jag hoppas du är man nog att öppna din dörr när vi besöker dig!
  Jag kommer inte skada dig så du behöver inte oroa dig, Men vi kan diskutera islam så att du förstår vad islam, koranen och Profeten Mohammad (saw) betyder för oss.

  Och sist men inte minst VÄX UPP och ta bort dina fula bilder du kan fan inte rita fint heller!!!

 13. Valgeir skriver:

  Er det ikke på tide å sprite opp sjikanen litt? Jeg synes jo tegningene er riktig så fine, lette og luftige, og jeg synes ikke muhammed ser det spor fårete ut. En litt tendens til cocker spaniel uttrykket men langt fra treff på det særegne medlidenhetssugne blikket som disse hundene får. Og det er jo fint for det liker jeg ikke. Så hadde jeg møtt hunder som Lars tegner dem så hadde jeg nok snakket litt med dem og klappet dem på hodet.

  Men synes du ikke at det er veldig lettvindt å avbilde Profeten (&%(++) som en hund, som vi jo alle har skjønt er omtrent det verste muslimer vet av? Er det ikke noe mere infamt som kan gjøres, eller det ikke intressant i denne forbindelse? Det bør nevnes at koking i ekskrementer og sånt har jødene slitt ut i forbindelse med Jesus, eller baalam som dem kaller ham. Poenget burde vel uansett være å vekke muslimene opp til den forståelse at det finnes en verden og virkelighet utenom koranen og moskeen deres, hvor de kan hykle og blande moral, politikk og bønner i en saus uten motforestillinger.

  Gud er død
  Allah er en taper og
  Messias vil ikke komme.
  Abrahams ætt degenereres stadig fortere.

 14. ikkc skriver:

  Lars vilks jag skrev till dig att du ska be om ursäkt och ta bort bilderna annars anmälar jag dig men det gick mer en än vecka och du har ritat mera bild så det verkar att du ville fortsätta med dina hat och dina förnedrande bilder som har ingenting med konsten att göra och jag sa till dig att en skolbarn kan rita dig och din pappa som en Åsna så det handlar inte om konst så jag undrar hur ska du du agerar mot det och nu ska jag anmäla dig och vi ska vänta på konskvensen

  Det verkar att du ville sprida hat mellan muslimer och konstnärar så jag skrev till konstnärföreningen att ta avstån från dina idiotiska bilder

 15. Brian skriver:

  Lars,stå på på dig i ditt konstnärsskap.
  I Sverige råder det yttrandefrihet och det får de(muslimerna) finna sig i när de bor här. Så enkelt är det. Jag funderar på att trycka upp en de där karikatyrerna och klistra upp dem överallt jag bara kan.:-)

 16. Brian skriver:

  hass nooh. (Märkligt likt Winnie the Pooh)Lär dig att i Sverige råder yttrandefrihet. Du och alla andra fanatiker får tåla att vi får och kan rita muhammed precis när och hur vi vill. Jag och många med mig struntar i era hot och anmälningar, vi avbildar den där förvirrade pedofilen ändå.

 17. Pingback: Hot Air » Blog Archive » Two Muslim groups offer to display artist’s sketches of Mohammed as a dog after galleries balk

 18. hadi skriver:

  i will fuck u soon in sweden
  i am come fra irans goverment to kill u there!
  be sure boy

 19. Zeaed skriver:

  Muslimer

  Jag kräver förklaring!

  Hur kan teckningar vara mer kränkande och sårande för muslimer än islamisters jihad, våld och självmordsbombare? Dessa kommentarer jag sett till en enda tecnkare. Varför ser jag aldrig dessa riktade mot självmordsbobare?

  Varför ska en tecknare be om ursäkt, men muslimer ska inte be om ursäkt för islamister som dödar oskyldiga?

  Vi ska inte dra muslimer över samma kamm pga terrorister. Men muslimer drar ju svenskar över samma kamm?

  OCH MUSLIMER. VARFÖR ÄR DET OK MED NIDBILDER MOT JUDAR OCH KRISTNA I DEN ARABISKA/MUSLIMSKA VÄRLDEN?

  JAG KRÄVER SVAR OCH FÖRKLARING!

 20. Zeaed skriver:

  hass nooh

  du säger att ni muslimer protesterar emot denna länk. Varför protesterar ni inte mot islamister och deras våld? Hur är en teckning mer kränkande än självmordsombare?

  Era islamister begår grymmare handlingar än en teckning. Hur är en teckning mer kränkande än självmordsbombare?

  Om muslimer kräver ursäkt för teckningar? Ska vi kräva ursäkt för självmordsbombare? Vad tycker du själv är mer allvarligare?

 21. ??? skriver:

  Hi!

  There is a discussion about you in the largest francophone Muslim forum in the world. If you know French, your contributions would evoke much interest.

  http://mejliss.com/showthread.php?t=308168

  Best Wishes,

  ???

 22. Ulrik skriver:

  Kommentarerna här i bloggen visar ju varför Lars ska stå på sig.
  Muslimer i Sverige måste lära sig att acceptera västerländska normer, eller åka hem.

 23. Patrik skriver:

  Hej Lars, stå på dig! Tänk att det är inte bara muslimer som reagerar så här. I Italien kämpar katoliker förbrilt mot de som gör narr av dem och deras sätt att hantera pedofiler. Som du kanske vet så var den nuvarande påven ansvarig för mörkläggningen av sexualbrott som den katolska kyrkan har begått mot barn över hela världen. Vad sägs om en påvebild? 🙂

  http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/panorama/5389684.stm
  http://www.molleindustria.org/home-eng.php

 24. svenne skriver:

  nu ska det tame fan dras en gräns dessa parasiter skicka hem de om det inte passar! Jag blir så jävlla förbannad när jag ser de som bestämmer i sverige viker ner sej så fort det blir lite liv. när flaggan bran ta hem alla svensk personal och dra in alla bistånd som de får av oss i protest av bränningen av våran flagga och ledare. RÖSTA PÅ (SVERIGE DEMOKRATERNA) SÅ DET BLIR ÅRNING I LAND OCH RIKE!

 25. Klas skriver:

  Vilks, du är inte ett dugg provakativ och vem är det du vill ge dig på egentligen? Inte är det maktens boningar och konformismen i konsten i alla fall. När du ritar Astrid Lindrgren som lesbisk gatflicka och Ingmar Bergamn som hallick, då skall jag ge dig en eloge för att ha lyft konsten!

 26. mobra skriver:

  va te faire foutre batard de merde.
  le chien que tu represente est celui de ton pere.
  le faite d’avoir fait cette caricature montre bien que tu est un vrai batard. ta mere est un eputaine et ton pere un chien pédé.
  que t’a fait le prophété mahomet pour que tu le touche?RIEN.
  alors va te faire foutre. t’e un minable qui cherche de la publicité.
  t’é rien de rien.de la poussiere.de la merde.ext…..

 27. Alex skriver:

  Din lilla kuksugare här får du konst

  Din zionist

  http://www.geocities.com/ggfhhrt/king.JPG

 28. Pingback: Kunstavisen » Blog Archive » Rondelljakten

 29. Roman skriver:

  Jag tycker synd om dig, Lars. För att rädda hans själ! Du har inget annat att göra, har du förlorat din musa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.