Del 346: Att bära hand på hundhuvudet (forts)

Det strömmar in synpunkter och förslag. Här t ex signaturen simox:

”Hej lars,
Jag respekterar dig som en konstnär och den konst du har hittills stått för. Men nu din frihet
Konst och yttrandefrihet i all era.
Anta att du bygger en staty med fru Maria där din Kristus älskar grovt med henne. Detta kommer påven att se rött.
Eller varför inte bygga en staty med Moses judarnas profet som en Hund. Detta kommer att kallas Folk mot hets grupp.
Jag undrar om du har mod nog för att yttra dig fri som du tror. Börja med två dessa två förslag och bevisa för oss den yttrandefrihet du kämpar för.”

Det blir lätt att man kommer med sådana idéer om man inte ser längre än näsan räcker. Säkerligen skulle påven inte uppskatta en skulptur av Jesus utövande fist-fucking på jungfru Maria. Men det skulle inte bli några avsevärda följder. I USA kan man möjligen tänka sig att det skulle ställas krav på att dra in statliga medel till den institution som visade en sådan skulptur. I Polen kunde det gå till rättegång. Men kultur- och konstvärlden skulle helhjärtat stödja ett sådant projekt. Kristendomen är en lovlig måltavla. Moses som hund är inte heller något som skulle väcka större uppmärksamhet. Men det går att vrida på perspektivet. Om Mosesskulpturen var ett led i en judefientlig propagandavåg handlar det om något annat. Som jag redan påpekat, man kan inte bortse från intentioner, kontext och bakgrund.

Det huvudsakliga argumentet mot Mohammadbilder är att de kränker enbart de svaga grupperna. Underförstått att man gärna kan kränka de starka. En hållning som politiskt kommer från vänster. Författaren Azar Mahloujian använde sig av det argumentet för att i gårdagens Aktuellt ta avstånd från mina teckningar. Men frågan är hur svaga de grupperingar som reagerar mot bilderna är. Den kultur som åtskilliga imamer och mullor representerar kan knappast kallas för svag. Och den har givetvis mer än tydliga förbindelser med de islamistiska diktaturerna.

jesus-and-childlit.JPG
En pedofil Jesus. Tja, vem bryr sig?

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

25 svar på Del 346: Att bära hand på hundhuvudet (forts)

 1. anja skriver:

  ”Eller varför inte bygga en staty med Moses judarnas profet som en Hund. Detta kommer att kallas Folk mot hets grupp.”

  Ett grovt tryckfel. Här är en rättelse.

  I NGEN höjer ett ödonbrym när judaismen (eller kristendomen) kritiseras eller demoniseras. Då heter det ’yttrandefrihet’ och INGEN kallar det för ’hets mot folkgrupp.

  Judendomen än idag förtalas på ett fruktsansvärt sätt. Radio Islam, Info14, Patriot.nu., Den svensken, med mera mm mm.

  Ett exempel till
  http://anjapartanen.blogspot.com/

  Juden i ’Köppmannen i Venedig” bla förnedras och döps med våld till kristendomen på Dramatens scen.
  Scenen med tvångskonvertering finns inte i ursprungstexten.
  Om det vore en muslim som skulle tvångsdöpas till kristendomen på en svensk teaterscen, då skulle allas röster höjas om ’islamofobi’ och ’rasism’ med mera.

 2. Rasmus West skriver:

  Åhå, mycket har hänt ser jag, som jag missat. Funderade på en sak.. att man för att lyckas med vissa saker måste spela en viss naivitet. Hirst verkade spela naiv i intervjun i DN, när han tillfrågades om sitt nyaste projekt. Jag vet att du Lars, inte är det minsta naiv i det här.. emedan man lätt kan se det som ett naivt tilltag. Man får glömma det man vet ibland. Och veta vad man ska glömma. Om du förstår vad jag menar? Kanske inte något nytt under solen, men det verkar inte ha ”tagit fast” för mig tidigare.

  Intressanta kommentarer på tidigare inlägg.

 3. Valdemar skriver:

  Hej Lars.

  Underbara teckningar! Jag håller med dig helt med ser samtidigt omöjligheten i att föra en givande diskussion med troende utan intresse eller kunskap när det kommer (samtids)konst.
  Jag tänkte fråga om någon av teckningarna av jesus eller hitler är till salu.
  Är så fallet maila gärna mig!

  Valdemar Lindekrantz
  Konststuderande

 4. Sammy Lindfors skriver:

  Hej Lars

  Jag läser din blogg och förstår att du tänkt igenom dina motiveringar för dina verk. På din blogg får man även ta del av några av dina kritiker. Det verkar dock som om både du och dina kritiker missar en väsentlig sak när ni diskuterar dina bilder på Mohammed och de förslag som kommit fram om kränkande målningar av exempelvis Jesus och Jungfru Maria. Det är att du är vit och kristen (måhända inte religiöst men ändå kulturellt). Det du gör kommer inte att medföra demokrati eller yttrandefrihet inom de mer radikala islamistiska grupperingarna. Detta måste komma ifrån den muslimska världen, nu blir det istället ytterligare ett exempel på västerländsk imperialism och översittarfasoner.

  Konst och kultur har en viktig funktion i att ifrågasätta och diskutera gällande normer i samhället. Ett bra exempel är Elisabeth Ohlson Wallins utställning Ecce Homo som tog upp homofobin inom kristendomen. Men vad hade det blivit för reaktioner om en muslimsk konstnär tagit fotografier med homosexuella som poserade i bibliska motiv? Hade det handlat om att diskutera homofobin inom kristendomen eller skulle det vara en kränkning av religionen (både religiöst och kulturellt)?

  Jag respekterar din rätt att uttrycka dig, däremot ifrågasätter jag ditt syfte. Handlar det verkligen om yttrandefrihet i den muslimska världen eller handlar det om att du vill få uppmärksamhet? Låt de muslimska konstnärerna föra kampen själva och ge dem stöd när de behöver det. Vill du föra kampen för dem så gör du dem en björntjänst.

  Med vänliga hälsningar
  Sammy Lindfors

 5. Jakob skriver:

  Tjena fra Danmark

  The pedophile Jesus is well executed satirical commentary to the Catholic priests scandal who sexually abused children.

  Keep up the good work to fight for what is right and not be pressured by islamofascists or leftwing do-gooders who probably ally themselves with the islamists because of their common foe – USA, liberalism, capitalism and freedom.

  Med venlig hilsen
  Jakob

 6. Astrid I skriver:

  Som Popessa följde jag med intresse debatten efter Ecce Homo-utställningen 1998. Hur ser du på kritiken mot den konsten i relation till Muhammedhundarna?

 7. Ulf Pettersson skriver:

  Sammy;
  Menar du på allvar att en kristen europé inte ska få kritisera islam? Att den enda kritik eller nyansering av en idé eller trosinriktning som får framföras är om den kommer ”inifrån”?

  Det är absurdt. Dessutom tycks du inte förstå hur fel du har med Ecce Homo – Elisabeth Ohlson Wallin är ju själv homosexuell, så hon är ett exempel på just det du vill avråda: även Ohlson kritiserar ”utifrån”.

  ”Låt de muslimska konstnärerna föra kampen själva”
  Ge gärna exempel på muslimska konstnärer i Sverige som för den här kampen…

 8. mustafa skriver:

  Jesus är lika värd för oss muslimer som mohammad (FRID OCH FRÖJD VARE MED DE),
  men att ni ser Jesus i en pedofil bild och inte bryr sig, det förklarar vad ni er i själva verket.

  Jesus i pedofilbild + vem bryr sig = PEDOFILBARN

 9. Simon Gustafsson skriver:

  Med all respekt för dessa märkliga experiment, den här bilden är enbart vidrig och jag känner mig nödvändigtvis inte kränkt, men faktiskt sårad. Ungefär som om det var jag själv som blivit avmålad. Var det syftet?

 10. Jocke skriver:

  mustafa, Jesus knullade iallafall inte med nioåriga flickor. Vem är pedofilbarn nu då? Eller pedofildyrkare kanske man ska kalla er.

 11. Perra skriver:

  Heja Jocke..! 😉

 12. Joel skriver:

  Till Anja:
  Ditt resonemang om att det skulle vara mer socialt accepterat att angripa judar än muslimer tycer jag högst märkligt. Du nämner Radio Islam; men Ahmed Rahmi är väl knappast någon person som är socialt accepterad i den offentliga debatten? Wilks har ju faktiskt rätt att föra ut sina åsikter medan Rahmi sitter inspärrad för hets mot folkgrupp. Inte för att jag tycker at antisemitism är något possitivt men jag tycker faktiskt att ni alla ihop slåss mot väderkvarnar. Du nämner även patriot.nu och andra nynazistiska rörelser men de angriper ju faktiskt muslimer i lika hög grad som judar så förstår faktiskt inte vad du talar om.

 13. reza skriver:

  Jag är muslim men jag är inte troende. Jag hatar religion personligen men måste ändå kommentera ett par saker.
  Varför kan inte folk respektera att visa saker är heliga för andra och låta bli och driva med det?
  Titta bara på Kina. Jag spelar en del World of warcraft och nyligen läste jag att alla skeletter skulle plockas bort i spelet för att kineser anser det helig/tabu. Visst det är deras kultur och tankesätt.
  I Korea använder man inte röd färg för det anses betyda döden. I Indien skojar man inte med kossor och budhha, I USA (land of the free) , texts, prova och gå med en karikatyr på jessus som gör något fullt så kan vi se reaktionen, eller vad sägs om England, ha en naken bild på Princess Diana och försök att göra en utställning för det i konstens namn så ska vi se hur länge det varar osv osv. Varje land säkert något man anser helig och tabu.
  I Sverige verkar man ha glömt vad order ”respekt” betyder.
  Konst i all ära men man ska inte vara respektlös. Tänk om man skulle göra en film och göra narr av judar som dödades i tyskland i konstens namn eller för skojs skull. Tror ni tyskar/judar skulle tycka om det?
  All snack om muslimer hit o ditt gör mig så förbannad. Detta handlar om att man kränker folk och behandlar de respektlöst och sen säger man varför blir ni arga?
  Yttrandefrihet i all ära men någonstans måste man dra gränsen. Det är iaf vad jag tycker.

 14. Anja skriver:

  Man får bara inte kritisera islam. Men kristendomen och judendomen får skoja och förudmjuka hur mycket som helst!

 15. Anja skriver:

  Jaha. Joel förvränger medvetet fakta och möter inte argumenten i mitt inlägg ovan.

  Alltså måste jag repetera vad jag skrev.
  Både kristendomen och judendomen har blivit utskälld och förlöjligad hundratals gånger. När judendomen demoniseras – kallas det ’yttrandefrihet’, medan när islam kritiseras eller demoniseras då är det plötsligt ’hets mot folkgrupp’.

  Ett av många exempel (jag måste repetera eftersom du låtsas vara icke läskunnig):

  1. Juden i ‘Köppmannen i Venedig” förnedras och döps med våld till kristendomen på Dramatens scen. Scenen med tvångskonvertering finns inte i Shakespeares ursprungstext.
  Jag frågar dig igen. Vilka reaktioner skulle ha kommit om det varit en muslim i stället för en jude som med våld och förnedring tvångsdöpts till kristendomen?

  2.Ahmed Rami är inte insrärrad. Han fortsätter på sin websida att förolämpa judar och den judiska religionen på ett otal språk.

  OBS. Jag är själv icke troende och är FÖR yttrandefrihet, med vilket menas att det ska vara tillåtet att kritisera eller skämta om alla religioner inklusive islam.
  Behandla andra som du själv vill bli behandlad.
  Du skriver-
  ’Du nämner även patriot.nu och andra nynazistiska rörelser men de angriper ju faktiskt muslimer i lika hög grad som judar…’.

  Det tar bara några minuter att själv kontrollera vad det står på deras sajter. Ca 70 % av Info14, Patriot.nu, Den Svenske, Nationaldemokraternas mm innehåller hatpropaganda som angriper judar och resten riktar sig mot ’negrer’, ’främlingar och ’kulturberikare’ som ofta inte är muslimer.

 16. jimjimblund skriver:

  Det höjs en del röster att det måste finnas en gräns för yttrandefriheten…det är omöjligt. Antingen har man yttrandefrihet eller så har man det inte. Lagom yttrandefrihet med förbjudna ideer och tankar är inte yttrandefrihet.
  Att ha förbjudna ting att förhålla sig till begränsar och förstör tanken i den mån den alls kan vara fri.
  Själv vill förbjudan annat än nakenbilder på kungahuset.
  Annars blir jag ledsen och vi i Rojalistnudisterna känner våra innersta känslor såras av alla dessa klänningar och uniformer de har! Oj vad ledsna vi är.Låt oss bränna balklänningar.

  Det finns många vägar till g_d. Att begränsa sitt sinne och uttryck torde göra dessa vägar färre.

  Så.

 17. Pingback: 68-ornas tortyr av muslimer « Under den svarta natthimlen

 18. kristian skriver:

  I really hope these people manage to kill this Vilks. I will pray that they succeed.

 19. bambino skriver:

  DI som tegner sånne bilder av pråfet jesus eller mohamed er ikke riktig i hodet! Gud har sendt Bibel Åg koran at mennesker skal lese å fårstå hva er egentlig livet.Det er gud såm har sendt besjed til alle mennesker på jorda at di ikke odeleges(eksempel) akorat hvis vi ikke leser instrukser får data data blir ådelagt.Det er bare et eksempel. Får di som er antihrister som tegner bilder av pråfeter .Di har ikke åppmerksåmhet av andre eller hvil bli påpulare på en dårlig måte.Alle meneskker på jorda må leve i fred sån tenkker jeg.

 20. bambino skriver:

  Lars viks er en Kondom han tror hann er noen kuk menn desvere han er bare en kondom .Hann har ikke respekt i eget hus hvordan kan noen respektere han nor hann tegnner sånne karikaturer å krangler mennesker .Hann må se seg sel i speilet å lage karikatur av sel .hann er sel karikatur.gud har valgt Jesus åg Mohammed Ikke lars viks (KONDOM).Alle mennesker må vare flinke å leve i fred vi har ikke andre planet en jord derfor må vi passe på de vi har å leve i harmoni i fred.Takk.

 21. Ekrem TOS; lawyer-interpreter skriver:

  kallar du dig KONSTNÄR/ARTIST/PAINTER etc?
  då borde alla dina samverkande sionister pussa min penxxs för att jag kallar den som din blivande premier minister

 22. Alex skriver:

  heil hitler

 23. Pingback: Hot Air » Blog Archive » CNN airs footage of home, safe house of artist marked for death by Al Qaeda

 24. Alexandra skriver:

  Jag instämmer med Reza. Det handlar inte om att inskränka yttrandefriheten men att visa respekt. Publiceringen av Muhammedteckningarna i Danmark måste ses i sitt sammanhang, i ett islamofobiskt samhälle som ägnar sig åt öppen rasifiering publicerar pressen vad de känner för i förhoppning om att kränka och sätta åt människor de inte vill ha där. Vad Vilks håller på med kan man bara gissa för han är varken vidare klok eller begåvad och verkar inte tänka längre än vad hans ariska näsa räcker. Jag undrar vems ärenden han springer. Det är osäkert om han verkar i demokratins anda – i en demokrati sätter man sig inte över andra på det där viset.
  Homofober, rasister, islamofober, ni är alla lyckliga över att ni kan yttra vad ni vill, samtidgt som ni strävar efter ett samhälle där bara era egna ruttna yttringar ska vara giltiga.

 25. Pingback: Kunstavisen » Blog Archive » Rondelljakten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.