Del 299: Och ditt namn skall vara utsläpp

Ett avsevärt tjatande blir det om Sharjahbiennalen nr 8. Jag har berört den i följande delar: 203, 272, 279, 287, 288. Vi har som sagt en svensk med, Henrik Håkansson, men han är, vad jag kan se, osynlig i alla informationsflöden om biennalen. Så även i DN. Denna dagstidning har tydligen värderat biennalen som synnerligen intressant och idag kan man läsa recensioner av Dan Jönsson och Maria Lantz.

sharjah-taxi.jpg
Här kommer det en taxi

Och den är intressant, dvs. i princip. Som redan sagt var är biennalen ekologisk; ”Still life” heter det underfundigt. Merparten av konstnärerna blir duktiga och några gör som man brukar, vridningar och tänkvärda besynnerligheter. I längden är det de senare som konstvärlden är mest förtjusta i. Men ändå: nu har vi Global Warming och koldioxidutsläppen. Ni vet, det där som den allt fetare Al Gore åker runt och predikar, mottagen som Messias i alla länder. Vi har fått en ny religion: Du skall tro på ditt utsläpps skuld, din synd finns i varje ditt andetag:

Rör icke bilen
Flyg icke flyget
Om icke solen skiner: frys, ty du förtjänar det för dina synders skull
Ät icke av kött eller alternativt ät upp allt kött, ty djuren är de värsta av syndare

Jodå, till Sharjahbiennalen kommer biennalkonstnärerna flygande och man är medveten om att ekvationen inte går ihop. För övrigt är det så att aldrig har konstnärerna flugit så mycket fram och tillbaka över världen som i den tid vi lever i. Man kan använda sig av artfacts för att med god precision räkna ut hur mycket koldioxid som en konstnär släpper ut. Ju högre ranking desto mer utsläpp.

Nu skall vi inte vara alltför oroliga om det mänskliga bidraget till koldioxidutsläppen. Om tre dagar är det dags för schlagerfestivalen och den slår med lätthet ut Al Gore.

Konsten behöver inte bry sig om något ansvar. Den påverkar inte någon utan kan i lugn och ro göra projekt om ekologi med bisarra och egenartade inslag och vändningar. Den lämpar sig inte för duktighet eller religiös förkunnelse. Andra organisationer tar hand om det.

Medan ni väntar på att intresset för koldioxid skall gå upp i rök med schlager-EM, varför inte ta del av en snabbresa genom biennalen?

sharj-dijkman-marjolijn-visitor-of-wondering-about-the-future-lit.JPG
Marjolijn Dijkman, nytt holländskt namn i internationella sammanhang, här en besökare i hennes fotohörna: Wondering About the Future, Sharjahbiennalen.

PS: Itziar Okariz (del 284) pinkade idag kl 17. Hon blev störd av en uppretad urininsamlare. Får tillägga att den senare var den inte helt okände Dorinel Marc. Läs mer.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

12 svar på Del 299: Och ditt namn skall vara utsläpp

 1. karin hasselberg skriver:

  ja! för dorinel! läste precis expressen, bara,.

 2. Rasmus West skriver:

  Lär komma mera. Stort pressuppbåd var det. ”Respektlöst” var kritiken mot Dorinels intervention som hördes i korridorerna efteråt.

 3. karin hasselberg skriver:

  och kommentarerna under expressens artickel rekomenderas VARMT. lars, du borde länka in dom bloggarna här till dej på något vis.

 4. karin hasselberg skriver:

  hej rasmus! action i umeå. hoppas att ni har det lika kul som det verkar!!

 5. karin hasselberg skriver:

  respektlöst mot vadå menar dom?

 6. Rasmus West skriver:

  Mot Itziar Okariz..

  Jag kom precis hem från Berlin idag, till härligheten. 🙂

 7. Lars skriver:

  Jag har lagt länken till Expressen. För övrigt borde alla vara nöjda. Festivalen fick mycket för sina 10 000. Okariz bör också vara nöjd, hon blev ett stort namn i Sverige, även om det nog handlar om en one-timer.

  Saken rubbar ingenting i DIS men det rör sig i de breda leden.

 8. karin hasselberg skriver:

  nej men man kan bli så TRÖTT på dom breda leden. aaaaugh att det ska vara så segt. var det inte såhär snacket gick för en sådär nästan 100 år sedan? (nu refererar jag igen till kommentarerna underst i expressen, blev bara så brutalt påmind..

 9. karin hasselberg skriver:

  fast också, och det är väl dethär som är en evig rundgång, jag tycker att performancet i sig är trist och ganska pasé. därför är även dorinels aktion dålig, eftersom han engagerar sig i en debatt som känns avklarad. men så är den inte det… också skriver jag dethär… och faller i min egen grop. nåja,..

 10. Lars skriver:

  Jo, det gäller att se upp. Jag tänker mig att merparten av de seriösa konstnärerna föraktfullt avvisar händelsen ”sådant skulle vi aldrig nedlåta oss till att göra”. Men så är medierna där och det är effektivt att lägga nivån i fotknölsnivå. Den breda vägen behöver inte vara den sämsta om man kan visa att man också kan något annat. Alternativet är att tröska i gallerivärlden och trängta efter en biennal.

 11. maria lantz skriver:

  Lars,
  Henrik Håkanssons verk var inte på plats i Sharjah när jag var där. Ingen visste vad som skulle visas mer än att det var någon film / videoverk, men varken konstnären eller någon assistent hade synts till. Tydligen hade det inte dykt upp när Dan var där heller. man får väl anta att konstnären lämnat walk-over om det inte rörde sig om en stilla protest eller bojkott…eller så hade han helt enkelt glömt bort tillställningen. undersökte inte det vidare.
  bästa hälsningar! maria lantz

 12. Lars skriver:

  Tack Maria, då fick jag löst mysteriet med varför inget nämndes i recensioner och andra texter. Får se om det går att ta reda på mer. Tack för din DN-rapport!

  Hälsar tillbaka

  Lars

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.