Del 297: Bysten och Visionen

Nu har vi ett länsråd som tillika är tf landshövding, Claes Sjöblom på länsstyrelsen i Växjö. Jodå, debatten om den blottade bysten på Theorins tjänsterum går vidare (se Del 293).

Läs nedanstående intressanta inlägg från länsrådet. Här finns en del godbitar att begrunda: ”enskilda medarbetare känner olust inför”, ”Ledningsgruppen tog därför upp denna arbetsmiljöfråga”, ”kränkande”, ”policydokument och handlingsplaner”, ”sexuella trakasserier”, ”konsekvent och riktigt”, alla dessa stumma byråkratiska metamorfoser ändar upp i ett modebegrepp som man tillägnat sig även på länsstyrelsen: ”vision”. Länsrådet har en vision. Och för att uppnå den bör man censurera all bildkonst som eventuellt någon kan, under någon omständighet och i något sammanhang, uppfatta som personligt kränkande.

Inte nog med att vi lider av en urvattnad offentlig konst. Nu skall det sättas in ytterligare åtgärder för att polera in den i Absolut Politisk Korrekthet för att fullgöra Ledningsgruppens Vision. Vem eller vad skall varda Visionens nästa offer?

KOMMENTAR AV TF LANDSHÖVDINGEN I KRONOBERGS LÄN saxat från Länsstyrelsens intranät

”Arbetsmiljö eller konst ?
Just nu pågår en diskussion om konsten på länsstyrelsen och förekomsten av ”smakpoliser”. Frågan har även uppmärksammats i media – Radio Kronoberg under torsdagen. Det finns därför anledning att förklara bakgrunden till ledningsgruppens ställningstagande.

Det har under en tid uppmärksammats att det förekommer bilder/konst på tjänsterum som enskilda medarbetare känner olust inför. Arbetsgivaren har ett ansvar att se till att inte någon medarbetare mår illa av miljön på arbetsplatsen. Ledningsgruppen tog därför upp denna arbetsmiljöfråga till diskussion, så att enhetscheferna skulle ha likartad hantering av frågan. Resultatet blev att enhetscheferna enades om att var och en skulle ansvara för att inte några rumsutsmyckningar skulle kunna uppfattas kränkande. Med tanke på att Länsstyrelsen är en offentlig myndighet är det också viktigt att besökande allmänhet inte kränks av bilder på tjänsterum.

Frågan är alltså inte vad som är god eller dålig konst utan vad som är god eller dålig arbetsmiljö. Vi har ett antal grundläggande värderingar som finns fastlagda i policydokument och handlingsplaner, se länkarna nedan. T ex i handlingsplanen mot kränkande särbehandling, etniska och sexuella trakasserier står bla följande :

Vi accepterar inte kränkande särbehandling/bemötande eller etniska och sexuella trakasserier på Länsstyrelsen. Vi vill skapa ett sådant klimat och en sådan arbetsmiljö där det inte förekommer särbehandling och trakasserier. Genom att aktivt arbeta i förebyggande syfte, ha handlingsberedskap för, samt stävja alla former av och tendenser till särbehandling och trakasserier ska denna vision uppnås.

Jag välkomnar gärna en diskussion om dessa värderingar och den skall vi föra öppet och gärna via vårt intranät. Jag kan förstå att några medarbetare uppfattar det aktuella fallet som lite löjeväckande men sett utifrån ett bredare perspektiv och från vårt arbetsgivaransvar så känns beslutet konsekvent och riktigt.

Claes Sjöblom”

a15kirchner-halvnak-kv-m-hatt-1911liten.JPG
Kirchner (1911) hade inte haft en chans att bli en del av länsstyrelsens Ledningsgrupps ”vision”

a17nolde-xwomen_and_a_pierrot-1917lit.JPG
Och långt mindre Nolde (1917). Lägg märke till den dubbla kränkningen ity att en av de barbystade damerna även tar sig en cigg.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

5 svar på Del 297: Bysten och Visionen

 1. Jag tycker fortfarande han borde försöka med nåt slags döljande av tavlan. Antingen på insidan av sin dörr eller under ett skynke eller ridå (som han kan hissa för när någon känslig person besöker honom). Skulle vara intressant att höra vad Konsthistorien förtäljer om detta om 25, 50 eller 100 år…

 2. http://www.dhm.de/lemo/objekte/pict/643_1/index.html

  Här är en liten sak som Länsstyrelsen skulle kunna printa ut och sätta upp på Herr Theorins (och andras) dörr som en varning för besökande till rum innehållande oönskad konst!

 3. LenaK skriver:

  För min del upplever jag alla porträtt av manspersoner i styrelserum som oerhört mycket mer kränkande en en kvinnas dröm om en liten röd man.

  Jag mår riktigt dåligt av att gubbväldet stirrar ner på mig från väggarna, som vore jag något som katten släpat in.

  Kan Länsstyrelsen i Växjö ha godheten att plocka bort alla porträtt på arga gubbar, jag blir illa berörd av deras onda öga!

  Onda ögon innebär dålig arbetsmiljö, liksom onda ryggar.

 4. j skriver:

  Överhängande delen av alla målade porträtt är porträterade kvinnor och inte män. Konservativ är man om man vill konservera, bevara, det gamla. Alltså är det konservativt att fortsätta porträttera kvinnor, det är trotts allt kvinnan som gestaltas i förgrunden och mannen enbart i bakgrunden i bilden som ni orkar(?) fortsätta att diskutera.

  Mer nakna manliga bröst, gärna män med inte så lite pondus så att de hänger! Men vad jag framförallt saknar är pungen, penis har under flera konstepoker målats av men aldrig riktigt pungen. Ge pungen den plats som den förkänar, främst främst främst. Tänk om all målerisk konst bestod till lika stor andel avmålade manliga könsorgan och då speciellt pungen, som av män?! Kittlande tanke…

  På tal om bröst var diskussionen redan uppe i vintras (dec 06) i Växjö. Fyra studenter vid Univ. raljerade då om en målning av Marianne Linderberg De Geer. Ni hittar en halvtaskig bild på hennes respektive ”okänds” konstverk här http://www.ecolective.org/?p=39 Okänd skrev också en bitsk replik till studenterna då de inte riktigt förstod alls mycket. Om du vill Lars, kan jag återkomma med mer information om detta.

 5. Lars skriver:

  J, Man behöver inte vara konservativ för att konservera. Även den mest radikale är i huvudsak konservativ.

  Jag vill gärna höra mer om Mariannes bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.