Del 296: Från snålhet till 8 cm

Det här med Småland, eller som Esaias Tegnér uttryckte sig: ”ett sniket, trolöst och ärelöst släkte, som är för snålt för att vara glatt och för fattigt att vara ärligt”. Journalisten Jonas Brag myntade det ”mörkaste Småland” vilket torde ha sin utbredning i bygden kring Växjö. I varje fall begav jag dit för några dagar sedan för att hålla ett anförande knutet till Peter Johanssons och Barbro Westlings utställning Smålänningar är snåla i Växjö konsthall. Utställningen består av att konstnärerna delar ut 100-lappar till den köande ortsbefolkningen. Utdelningen fortsätter den 12/5, 19/5 och 2/6 – om någon skulle vara intresserad.

snalalit.JPG
Konstnärerna delar ut sedlarna

Nå min ringa uppgift vara att tala om konst och pengar. Emellertid inledde jag med att uppmärksamma länsstyrelsen censuringripande (som jag skrivit om tidigare).

vaxjolit.JPG
Konsthallschefen Bengt Adlers framför publiken och med den kränkande bilden projicerad.

Efter denna inledning kom jag in på den heta konstmarknaden. Vi får nog inse att de alltmer fantasifulla priserna är ett effektivt hinder för att det skall bli utrymme för något vettigt i konsten. Det är ofrånkomligt att konstvärldens aktörer sneglar på möjligheten till goda affärer och så kommer det att fortsätta ett tag till. Tendensen att konstmässorna övermannar biennalerna är ur denna synpunkt ganska självklar. Nu får vi bara vänta på den stund när bubblan brister.

Någon dag senare befann jag mig i Göteborg på HDK för projektet 8 cm. Arkitektstudenterna hade bestämt att det skulle anordnas en workshop i ämnet. Utgångspunkten är länsstyrelsens i Skåne beslut 2002 att tillåta uppförandet av ett minnesmärke över den å Kullaberg borttagna Omfalos, dock med högsta höjd om 8 cm. Kan man göra något intressant i Göteborgs gatubild av 8 cm? Jodå, de deltagande studenterna fann under dagens lopp en rad intressanta möjligheter. Jag nöjer mig med att redovisa en:

gbj8cmlit.JPG
Denna skulptur finns (förmodligen är den kvar) på Götaplatsen. Mellanrummet är 8 cm. Jag saknar tyvärr namnen på upphovsmännen.

gbgsallit.JPG
Några av deltagarna i en av HDK:s hörsalar.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

4 svar på Del 296: Från snålhet till 8 cm

 1. Undrar förstås om det var äkta pengar som delades ut, hur många gånger man fick ställa sig i kö för utdelning och ifall utgifterna då täckte inkomsterna (från inträdet o.dyl.). Hur stort var inträdet förresten? 200? Isåfall gick man ju plus om man bara fick stå i utdelningskön en gång… 🙂
  8 cm låter ju osökt som genomsnittsstorleken på en penis inom EU-området. Fanns det inte en sådan EU-godkänd ”likare” – har för mig att det var mkt snack om olika EU-standarder när Sverige skulle med i EU för en massa år sedan… Allt är tydligen standariserat och kategoriserat inom EU, jordgubbar t.ex. förmodligen dock icke kvinnobröst enär detta torde uppfattas som stötande (som om inte penisar vore det…).

 2. Lars skriver:

  Arrangörerna har tänkt genom saken. Det är ett bestämt antal hundralappar som delas ut varje gång och det bildas då en lång kö i den köuppställningsanordning som finns på plats. Vad jag förstår är antalet köande större än det antal sedlar som delas ut. Varje sedel skall sedan registreras och stämplas. Allt detta tar rätt lång tid. Det är fritt inträde.

 3. j skriver:

  Hej här kommer ett kort inlägg… Varje deltagare i utställningen registreras. Registreras gör också som Lars nämnde sedlarna, men inte av Peter & Barbro, ej heller konsthallen utan av écolective! Man måste visa upp id som skrivs ned av någon ur personalen på konsthallen. … nu måste jag återgå till mitt arbete men ett längre och roligare(?) inlägg är att väntas till kvällen!

  Ps. Lars vi skrev några korta rader om din föreläsning, läs och bekosta oss en sågning!

 4. Pingback: johanekenberg.com » “Smålänningar är snåla” / Reg. SäS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.