Del 270: Par i nytt

Par i nytt

Jodå, det finns bara en sak i konsten och det är jakten på det nya. Även om vi till leda hör konstvärldens reservationer: ”Inget nyhetsjäkt för mig, nytt för nyhetens skulle är verkligen inget intressant.” Med detta sagt kan nyhetsjakten fortsätta. I vårt kära konstprogram Arty har man detta som huvudtema. Varje program annonserar det som konstvärlden skall vara intensivt engagerat i. Det har varit dockor, fantasi och nu senast porträtt. Programmet är i detta avseende inte värre än mycket annat. Men saken är naturligtvis den att nyhetsvärdet är begränsat. Det är viktigare att påstå att man fångat det nya i nuet än att det faktiskt skulle vara där.

Med risk att bli tjatig vill jag ändå och igen peka på Biennalen som huvudinstrumentet för spaningsuppdrag. Om något nytt skall bli till får vi det där. Men vi får vänta, först måste sommarens utställningar brisera. När Documenta, Venedig och Münster är avfyrade kommer den samlade ansträngningen från konstvärlden med stor sannolikhet att kunna visa något om det nästa vinddrag som löper genom konstens trädkronor.

Under tiden får vi nöja oss med smärre detaljer. Natalia Kazmierska påtalar i Rodeo Magazine att tiden äger en vurm för tvåsamhet. Lite överdrivet, men för all del, vi har några stycken. Kazmierska har sett tvillingarna Doug och Mike Starns snöflingor på Wetterlings Gallery och mest fascinerats av tvillingskapet. ”Deras identiska yttre faktiskt gör deras konst bättre”, skriver hon. Och det gör hon nog rätt i. Tvilling är ett gott varumärke. Men man tvingas säga att särskilt intressanta är de inte längre. Heta namn i slutet av 1980-talet då deras bildvärld var full av konsthistoriska referenser. Nu får de ägna sig åt snökristaller och idissla sin forntid på en hovsam 1.704 på artfacts. De platsar inte ens på den svenska 15 i topp listan. Mera klös har paret Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla (503) som har varit hyperaktiva under de senaste åren. Alltjämt att räkna med, detta amerikanska/cubanska par som håller till i Puerto Rico. De ligger rätt i tiden med en avslappnad hållning till den socialkritiska diskursen. De är inte heller främmande för att häkta på den djurtrend som makat sig in på biennalerna.

allora-o-calzadilla-returningasound8_0.jpg
Allora & Calzadilla Returning Sound, video

allora-o-calzadilla-amphibious2005.jpg
Allora & Calzadilla Amphibious 2005, video

starn-double-rembr-with-steps-87-o-91.jpg
Doug & Mike Starn på den tiden det begav sig:
Double Rembrandt with Steps 87/91

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.