Nimis vid årets slut

Jag beklagar att det var ett ofrivilligt stopp på vilks.net. Varför det uppstod lär vi aldrig få veta, ej heller varför det redde ut sig på egen hand. Här är gårdagens helt obetydliga bidrag:

Ännu ett år kan läggas till Nimisprojektet. I förrgår genomförde jag insats nr 6.208 sedan den 31 juli 1980. Verksamheten löper snart in på sitt 27:e år. I början var det en liten och egendomlig sak:

nimis 81DECKORR.JPG
Nimis 1981

Den blev större och 1982 kom länsstyrelsen in som medspelare. Rättegångarna startade och det första skedet skred relativt snabbt mot sin höjdpunkt. Den första fullskaliga versionen såg ut så här:

Nimis 84over korrLIT.JPG
Nimis 1984

Nimis stacks i brand 1985 och då gick 2/3 förlorat. Men jag gav mig inte utan satte omedelbart igång med återuppbyggnaden.

Man kan fråga sig om det är meningsfullt att låta saken gå vidare år efter år. Det är inte ovanligt att röster från konstvärlden menar att det var bäst under de intensiva stridsåren på 80-talet. På den tiden var bifallet från konstvärlden dock mycket matt. Jag kan förstå det. Allt är gjort på fel sätt. De principer om framgång och strategisk positionering som framlagts i skriften Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar var inte något rättesnöre. Men jag hade ju inte tillgång till den boken då och min oerfarenhet ledde in händelserna i andra banor. Framför allt är Nimis inte något svenskt konstprojekt, det kan aldrig representera Sverige. Man kommer inte ifrån att svensk konst praktiskt taget alltid måste hämtas från internationella modeller. Men just sololoppet gör ur min synpunkt saken intressant. Den får finna sina egna vägar och det går långsamt – men säkert – framåt. Jag skulle tro att det behövs något decennium till innan man kan se vart det tagit vägen.

Nimis 06LIT.JPG
Nimis 2006

Det här inlägget postades i Nimis. Bokmärk permalänken.

4 svar på Nimis vid årets slut

  1. karin skriver:

    hej Lars jag har en fråga; är det så att man kan ansöka om ministerpost i Ladonia? hörde att min kompis mamma är jazz-minister? kan dock vara fel.

    om så är fallet undrar jag om du har någon hålgrävnings-minister? mina hålgrävnings-meriter går 3 år tillbaka i tiden och jag har erfarenhet utav olika jord-typer. både internationellt och i sverige.

    om den posten är ledig anmäler jag härmed mitt intresse. om du vill skickar jag gärna fullständig meritlista med bildmaterial/ dokumentation.

    hej!

  2. Lars skriver:

    Hej Karin!

    Jo, man kan komma med ett förslag om ministerium. Detta framlägges för det ladonska kabinettet som tar ställning. Det ingår också att ministerkandidaten får besvara ett antal frågor. När en minister blivit vald tar denne säte i kabinettet och deltar i regeringsarbete främst via e-post. Om man är intresserad får man inse att det kan bli rätt mycket e-post.

    Jazzministern Margareta Granvik tillhör tiden före e-posten. Hon har inte varit aktiv på rätt många år.

    Hålgrävningsminister är ett bra förslag. Kabinettet skulle inse detta.

  3. Michael skriver:

    Finns det något behov av:

    (1) skäggregleringsminister; och
    (2) mustaschutvecklingsminister?

    Intresse finns.

  4. Lars Vilks skriver:

    Michael. Vi har en mustaschminister däremot ingen minister reglering av skägg. Detta har givetvis stort intresse. Återkom gärna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.