Del 174: Stabil svensktopp

En månad har förlidit sedan jag senast såg till svensktoppskolonin. Vad man konstaterar när man ögnar genom de framgångsrika av de våra är stabilitet. Konstvärlden har sin konsensus och man kan räkna med att tätgruppen nog har kommit för att stanna. På en viss nivå skall framgångsrika konstnärer ha häftat fast och vidgat sitt nätverk på ett sådant sätt att verksamheten kan bibehålla sin nivå. På väg upp mot de fasta abonnenterna är i hög grad Jonas Dahlberg. Han deltar t ex i Taipeibiennalen som öppnar den 4 november. Länge har jag undrat över när Johanna Billing skulle göra sin listentré. När är hon här och med stor sannolikhet kommer hon att fortsätta sin klättring. Karin Mamma Andersson föll ur listan men tampas om sistaplatsen med Cecilia Edefalk. Det är inte att någon lätt uppgift för dessa båda konstnärer att hålla sina positioner. Lägg märke till att de är de enda målarna bland framskjutna svenskar. Orsaken är naturligtvis att måleriet är ett internationellt getingbo med stenhård konkurrens och många kandidater.

1. Ann-Sofie Sidén (1) 512
2. Henrik Håkansson (2) 687
3. Annika Larsson (3) 736
4. Clay Ketter (4) 985
5. Miriam Bäckström (5) 1176
6. Carl Michael von Hausswolff (6) 1224
7. Jonas Dahlberg (8) 1249
8. Magnus Wallin (11) 1327
9. Tobias Bernstrup (15) 1369
10. Matts Leiderstam (9) 1447
11. Annika Eriksson (12) 1461
12. Johanna Billing (-) 1509
13. Maria Friberg (7) 1517
14. Annika von Hausswolff (10) 1635
15. Cecilia Edefalk (13) 1732

Vad kan vi då förvänta oss framöver? Kommer Felix Gmelin (2151) att häva sig upp i den svenska eliten? Får vi någonsin se Nathalie Djurberg (3514) där? Och är Jacob Dahlgren (6422) ett framtidsnamn?

På tal om Jacob Dahlgren. Som jag omtalade i förrgår deltog jag i seminariet om kultur och näringsliv i Norrtälje. Roland Fahlin (ICA Ahold och Nordiska Detaljhandelshögskolan) berättade om företagens kreativitet. Och han påtalade särskilt att företagen vill förverkliga drömmar och ”vara med” samt att dagens och morgondagens mötesplatser är köpcentrerna.
Jaha, tänkte jag. Har vi några konstnärer som aktiverar sig i köpcentrerna? Föredömligt aktiv på rätt ställe var ju Dahlgren som 2005 genomförde ”Signes d’abstraction”, en performance med 300 personer klädda i randiga T-shirts – i ett köpcentrum i Stockholm.

dahlgren signes_5.jpg
Jacob Dahlgren Signes d’abstraction 2005

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

11 svar på Del 174: Stabil svensktopp

 1. Jacob Dahlborg skriver:

  Det är alldeles uppenbart att Jonas Dahlberg eller Jacob Dahlgren måste byta namn snart. Ingen vinner på den tilltagande förvirringen.

 2. David 27 Malmö skriver:

  Hej Lars. Blir det några kommentarer om SVTs nya ”konstprogram” Arty ?
  Hur står det egentligen till med presentationen av konst/konstvärlden/konstnären i Svensk Tv (SVT)?
  Har det funnits någon adekvat rapportering överhuvudtaget so far?

 3. David 27 Malmö skriver:

  Hej Lars igen. Jag har förstått att man inte bör jämföra konstvärlden med sportvärlden, men varför är bäste svensk bara på 512e plats på Artfacts? Inom sporten skulle ju en sådan siffra vara minst sagt pinsam. Shame on you Sweden!

 4. Lars skriver:

  Ja,m det kan vara svårt att skilja på de båda herrarna Jacob och Jonas. Men minnesregeln är följande: ÖvervakningsJonas och Jacob med vågarna.

 5. Lars skriver:

  David. Jag skall nog hålla ett öga på Arty. Utgångsläget för programmet är svårt. TV-program om konst är svårt att göra. Varje program har försökt att vara överdrivet pedagogiska med tanke på att det kan vara någon från Folket som råkat slå på apparaten. Detta gör saken närmast outhärdlig för den som är intresserad. Kobra har lyckats med sina program eftersom man skapat en stil som inte bygger på träig folkbildning. Men det är inte lätt att göra om en sådan bravad.

 6. Lars skriver:

  David, angående svenska framgångar får man säga några saker. Först kan man rensa listan. Av de första 100 kan man ta bort 50 som äldre konstnärer, sådana som Monet, van Gogh, Picasso, Gauguin etc. Det går att fortsätta att rensa listan men det är en del arbete. Och sedan får man framhålla att det är många länder om budet. Men det är klart att lite bättre skulle det ha kunnat vara. Sverige vinner inte ens de nordiska mästerskapen, vilka vinnes klart av Danmark som har en topp med 29 och inalles 4 konstnärer med bättre placeringar än Sverige. Finland har en klart lysande stjärna Eija-Liisa Ahtila med plats 262. Även Norge slår ut Sverige genom ena hälften av duon Elmgreen och Dragset (184).

 7. MArtin Schibli skriver:

  Ang världsranking av svenskar:
  Sveriges andel av konstvärlden är mellan tummen och pekfingret pendlandes melllan 0,5-2 %, beroende på sammanhang. t ex 0,4 % av top tusenplaceringarna. 1,8 % av biennalplatserna senaste året. Det motsvarar ungerfär Sveriges andel av värlsekonomin i övrigt.

  Man får söka kvalitativa förklaringar varför det inte finns en på top 500 (Schweiz har ett tiotal på top 500). Ett skäl kan vara självgodheten i Sverige att man tror att man är bättre än vad man är. Ett annat att det stöd som ges till att svenska konstnärer ska komma ut i världen ges utifrån nätverk baserade på svenska villkor, och inte på vad som skulle ha bäst chans utomlands.

  Ett annat skäl är att svenska gallerier generellt är svaga, bl a för att ekonomin i Sverige för samtidskonst är begränsad. Finansiell styrka behövs. Det har man i Schweiz.

 8. Anselius skriver:

  Vart på listan finns Jochum Nordström ?

 9. Lars skriver:

  Anselius: Jockum Nordström intar plats 2312 och då har han en plats över 20 bland svenskarna.

 10. Lars skriver:

  Dock här en uppdatering, Nordström har under det senaste dygnet fallit ytterligare, just nu 2336.

 11. david Malmoe 27 skriver:

  ”Lite bredare, lite folkligare, lite häftigare”
  Så beskrevs Arty i dagens Sydsvenskan utav programmets producent Anneli Kustfält.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.