Det våras för Nimis

Hammarens tid är nu

Ja, det är bara att konstatera att ett säkert vårtecken dykt upp, den ännu icke utslagna hammaren som konstnär Vilks börjat svinga. Efter en lång tid av snö och is har det nu blivit tid för konstnären att ”spiken indriva uti stocken djup”.

Vi passade på att i den vackra vårdagen ställa några frågor till konstnären.

Kan du berätta lite om ditt verk?

Jadå, ingen början har det och jag har visserligen tänkt mig ett slut den 31 juli 2030, men jag anar att det inte är så enkelt.

Är det ett socialkritiskt arbete?

Absolut och med särskild inriktning på kön, klass, etnicitet och hierarkier.

Hur menar du då?

Det har en hård kärna som drar till sig ospecificerade intressen. Dessa intressen kan i stor utsträckning sammanfattas som publiken och den kommer garanterat till Påsk. En sådan publik implementerar lågdiskurs och sådan är inte hälsosam för ett konstverk.

Vad händer just nu?

Vinterdagarnas timmertransporter har gett en del resultat och under de närmaste veckorna kommer ”Pasadena Walk” [namnet på gången som leder in i träkonstruktionen] att få en kraftfull förstärkning. Sedan några år fungerar jag som säkerhetschef men också som verkställande utskott och exekutiv resurs. Här handlar det inte i första hand att skapa en konst som griper tag i betraktaren utan istället att skapa en konst som betraktaren kan gripa tag i utan att riskera liv och lem.


Konstnär Vilks med lätt rostig hammare


En del av ”Pasadena Walk” med restaureringsmaterial

Det här inlägget postades i Nimis. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.