Del 83: Modernautställningen: And the winner is…

De som gjorde den allra bästa konsten

Det kan vara lämpligt att runda av Modernautställningens behandling med att registrera de vinnande konstnärerna, alltså de konstnärer som starkast vunnit kritikernas gunst och därmed kan visa oss vad konstvärlden vill ha precis nu och här i Sverige. Underlaget utgörs av 10 kritikers recensioner (och här är könsfördelningen fifty-fifty).

Några allmänna faktorer kan vara värda att nämna. Som jag kraftigt underströk i boken Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar; vinnarkonceptet, och det är något som lustigt nog skär genom alla samhällslager, är att välja rätt ämne. Eller snarare i ett första led, ämnets modus. Vi kan här räkna med tre: Sex, våld och djur. Dessa kan i sin tur kombineras med ett mera specifikt ämnesinnehåll: Genus, identitet, migration, globalisering, medie- och institutionskritik samt miljö med biopolitik. Man kan förvänta sig att kritikerna skjuter sig in på dessa mål.

Mycket salomoniskt delas förstaplatsen av två konstnärer, framhävda av 6 av de 10 kritikerna. En av dessa är Dorinel Marc vars vägg med målningar av sin i sammanhanget mindre kända kollega Markus Andersson kan ses som ett inlägg i identitetsdebatten. Men främst får han nog förstaplatsen för att hans bidrag är det i utställningen som kommer närmast en provokation, något som helst bör finnas med i en utställning av det här slaget. Och provokation är en form för (acceptabelt) våld.

På delad förstaplats har vi också Anna Wessman med sin framgångsrika ekorre. Djur kombinerat med en generell social kritik är uppenbarligen ett framgångskoncept. Men också placeringen är genial; ingen kan undgå att ta för sig av det första som dyker upp när man äntrar lokalen och inte minst när det är ett populärt djur som ger ljud ifrån sig.

Tag plats bli synlig, välj rätt ämne; saken är klar, häri ligger konstens kvalitetsproblematik djupt inbäddad.

Felix Gmelin får en hedersam tredjeplats på det oslagbara temat sex, en tredjeplats han delar med Ola Pehrson (mediekritik och våld).

Vi konstaterar att ett på resultatet anlagt genusperspektiv ger vid handen att av de framhävda kvalitetskonstnärerna är 75 % män.


En ekorre är aldrig fel, vi gratulerar Anna Wessman
till en välförtjänt förstaplats


Dorinel Marc vet hur han skall domptera en
hord av nyhetstörstande kritiker – och det
ger honom en delad förstaplats

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

2 svar på Del 83: Modernautställningen: And the winner is…

 1. Klas Eriksson skriver:

  Hej Lars,

  jag får instämma i gratulationerna som jag nämnde i ett tidigare inlägg ang. Moderna. Placeringen av ekorren är bra, och bärgar uppenbarligen för en recension i någon av de stora dagstidningarna.

  Nästa ämne kanske blir kring Paris och den utställningen, eller nyöppnade biennalen i NY?

  Fortsatt trevlig helg.

 2. marc maria ilie skriver:

  TU FIIND DIN BONTAIENI TE ASTEPTAM SA VI IN ROMANIA ILIE MARIA LIA RAUL SALUT DIN MARAMURES SUNTEM!!!!!!!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.