Del 45: En julberättelse: Konstens födelse (9)

Oss är en konst född 1790-1820

Under några decennier skapar filosofin konstens ”högdiskurs” samtidigt som den legitimerar en likställighet mellan filosofi och konst. Därmed kan konsten inta platsen som det moderna konstbegreppet. Vi har fått konsten som den alltjämt fungerar, en högre form av aktivitet (till skillnad från nästan allt annat som är ”lågdiskurs”). De tekniker som kan hysa denna konst är också bestämda: litteratur, musik, bildkonst, arkitektur, sång, teater och dans.

Filosofin fastlägger konstens identitet som estetisk, antingen i form av det sköna eller det sublima. Det sublima är det främsta uttrycket i bildkonsten under den tid konsten skapas. Emellertid är sublimiteten svår att utveckla och konsten kommer under lång tid att karakteriseras av det sköna. Men det handlar om att tänja gränserna på vad som kan anses vara skönt och dessutom tilläggs ett uttryck, det expressiva.

Konstens identitet som estetisk försvann definitivt under 1990-talet. Sedan dess är konsten helt beroende av den gåva som filosofin upprättat: Högdiskursen. Konsten lever alltså idag genom att den kan skilja ut sig från andra fält just genom att kunna hävda en djupare form av reflektion.


Tidig konst av Delacroix: Dantebåten 1822, sublim och expressiv

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, konstteori. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.