På spaning…del 5: portertrycket

Bristen på konst är således uppenbar i samtidskonsten. Kan det vara en idé att gå något tillbaka i historien? Det kan vara värt ett försök. Är portertrycket en möjlig lösning?


Här är anordningen för framställning av portertrycket

Portertrycket skapades 1980 och med detta kan enkla cirkelbilder av potentiellt högt konstnärligt värde framställas. Porterflaskan används för själva tryckningen medan riktaren anger var på papperet trycket skall placeras.


Konstnär som arbetar med portertrycket

Men man måste tyvärr inse att metoden har avsevärda svårigheter. Hur skall denna grafiska framställningsteknik anpassas till en samtidsdiskurs. Kan man pröva med diskursbildningen: ”När undantaget smälter samman med regeln upplöses gränsen mellan demokrati och tyranni, och våra politiska institutioner går in i ett fundamentalt kristillstånd.”? Kommer friktionen som uppstår mellan text och tryck att bli tillräckligt intressant för att ge plats åt konstkoefficienten?

Det är tveksamt.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

2 svar på På spaning…del 5: portertrycket

  1. På MM skriver:

    Kan du inte säga vad du vill istället?
    Det tar för mycket tid att titta in här.

  2. Lars skriver:

    Du tycker det tar mycket tid. Men det finns också mycket att hämta. Jag håller på att gräva i vår tids största konstproblem: Var tog konsten vägen när socialkritiken bredde ut sina dimslöjor och gjorde konstföreställningen till angelägna politiska och sociala frågor.

    Men om det är något du vill veta, var inte rädd att fråga. Jag har alla svaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.