På spaning…del 3: Allting och Danto

För att förtydliga bilden av det som försiggår och svårigheterna: Arthur Danto kom 1964 fram till att allting kan vara konst. Det påstod redan romantikerna men det blev inte riktigt trovärdigt förrän under 60-talet. Och knappt ens då.


Danto fann 1964 att allt kan vara konst och
kan aldrig glömma den upplevelsen

Och hur är det nu? Ja, saken är att konstvärlden avgör vad som är konst, en helt affektfri hantering som i liberal anda medger att skall det vara konst är det det också. Frågan är dock vad detta att något är konst gör med objektet (och det behöver på intet vis vara något entydigt fysiskt objekt utan precis som det är sagt: vad som helst).

Svaret på denna enkla fråga är följande: När något är konst kan det tänkas något avancerat och diskursivt intrikat kring det. Det som tänks och sägs behöver inte framgå av själva objektet, men oftast antyds riktningen och om det inte syns eller hörs brukar konstnären redovisa något antingen genom muntlig framställning eller via bilagda texter. Sedan kommer förhoppningsvis konstkritikern och mejslar ut lite mer.

När man vet det, ja, då kan man gå vidare.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, konstteori. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.