Sara Arrhenius är verksam som curator och skribent. Hon har tidigare varit direktör för IASPIS (International Artists Studio Program in Sweden) och har där drivit ett internationellt uppmärksammat program. Sedan årsskiftet är hon chef för den konsthall som familjen Bonnier bygger i Stockholm. Sara Arrhenius är en av grundarna av tidskriften NU – The Nordic Art Review, där hon även var redaktör 1999-2001. Åren 1996-99 var hon redaktör för konsttidskriften Index och sedan 1998 är Sara Arrhenius skribent och kritiker i Dagens Nyheter. Hon är ansvarig för biennalen i Göteborg 2005. Hennes tänkvärda text har obetydligt redigerats av redaktionen.
Nyckelord är spekulation och prövande
Konstnären Lars Vilks har under 25 år arbetat med sitt Nimisprojekt vars påtaglighet och signal om närvaro idag är liktydig inte bara med bilden av världen, utan har också blivit synonym med alla möjliga världar. Andra röster, språk och bilder tystnar, bleknar, äts upp utan att vi märker. Vi är alltför absorberade av följetongen om rättshaveristen Lars Vilks (i den enda världen) med hjälp av våra avancerade leksaker som dokumenterar och sänder rapporter om världen till oss själva. Vi finns! Så här ser världen ut!
Sällan frågar vi vad som inte ryms i de framställningsformer som vi tar som helt naturliga förlängningar av oss själva. Sällan undrar vi vad som inte går att visa i en alltmer entydig visuell kultur. Vad visar sig när vi argumenterar mot bokstavligheten? Kan utställningen Nimis 25 år för ett ögonblick bli ett rum som öppnar sig på vid gavel för det spekulativa, drömmar om andra möjligheter, beskrivningar och språk?
Nimisprojektet vill samla turister och andra som från skilda håll närmar sig det dokumentära paradigm som impregnerar vår kultur. Tanken tycks vara att erbjuda ett verk där realismen får ge vika för ett prövande och ifrågasättande av realismen både som en estetisk kategori och en varseblivningsform i en vidare kultur. Nyckelord är spekulation och prövande. Konstnären vill tydligen börja ett samtal om hur vi förstår och skiljer mellan olika sorters bilder och vilken tyngd och utrymme olika berättelser har i samtidens kultur. Med detta följer spörsmålet vad som skiljer konst från alla andra yttranden som omger oss – i politiken, i media, i vardagslivet. Den väldiga installationen verkar vilja samtala om vad som skapar de bilder och berättelser som håller samman vår verklighet och vilken kunskap och subjektivitet som de kan härbärgera. Ett samtal som söker efter sprickor och motsägelser. För att se både begränsningar och möjligheter i den dominerande bildkulturen. Men som också uppfinner nya världar.
Spillvirkeskonstruktionen vill bokstavligen bygga ett provisoriskt rum för spekulationer, en plats där man för ett ögonblick kan säga det omöjliga och visa det som vi inte tror kan sägas. Som visar på möjliga platser vid sidan av mittströmmen och rör upp den genom att ge förslag på alternativa användningar av konventionellt containervirke och berättelserna om kronfogdar och länsstyrelser och hittar andra vägar för lek, kritik och motstånd.
Ett provisoriskt rum för spekulationer
Brädhögen med sina många spikar bryter bilden av alla dessa biennaler som alltid mönstrar en större grupp konstnärer där var och en deltar med ett verk. Istället samlar projektet en konstnär med ett större projekt i vilket ingår ett flertal verk som betongboken Arx och Omfalos 8 cm.
Vilks ändlösa bärande och släpande på byggnadsmaterial vill, enligt vad han själv säger, visa på olika vägar att arbeta och redovisa spekulationer, förslag och skapa en plats för diskussion. För att skapa ett sammanhang och en gemensam diskussion samlas ibland besökande turister, främst under några månader på sommaren, tillsammans med några guider, reseledare eller lärare. Sådana sammankomster är basen för arbetet med projektet. Det sägs att miljöenheten på länsstyrelsen i Skåne kommer att gå jämsides med utställningen och ivra för exekutiva åtgärder och åberopande av prejudicerande domslut.
Sara Arrhenius
Hej Lars. Lenge sen. Hoppas livet er flott!!
Hilsen Chris, akademien i Oslo…fin tid!