Nimis 25 år

Konstprojektet Hommage à Nimis
Nimis påbörjades den 31 juli 1980. Projektet har alltså uppnått 25 år den 31 juli 2005. Jubileet kommer på olika sätt att uppmärksammas. Det blir ett intressant program ute på platsen den aktuella dagen. Programmet startar kl. 14.03.

Ett ytterligare inslag kommer genom ett större antal texter om Nimis. En överväldigande del av den svenska kritikerkåren har producerat synpunktsrika texter om projektet. Totalt rör det sig om mer än 15 texter. Texterna kommer att publiceras fortlöpande på den här sidan. Jag, alltså konstnären, har fått förtroendet att agera som redaktör för projektet.

Den första texten publiceras den 21 juli, den är skriven i samarbete med Lars O. Ericsson, en kritiker som knappast behöver någon närmare presentation.

Lars Vilks


Nimis 25 år

Det här inlägget postades i Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

11 svar på Nimis 25 år

 1. petter skriver:

  jag tycker att det är fint men nu kan det kanske vara nog kanske att trollen som bor där i skogen blir förbannade

 2. Magnus skriver:

  Nimis e en för mig mycket mångsidig plats, inte minst som utflyktsmål. För mig är det främst historien och alla turer om Nimis som lockar mig.

  Kul med jubileum. Grattis på förskott.

  Tack Lars

 3. Macan skriver:

  Tack, wilks, för denna fantastiska skapelse. seglade förbi platsen 1974 och såg naturligt nog ingen Nimis o ingen Arx. Tyvärr. Just då hade jag verkligen behövt en dylik upplevelse. Men bättre sent än aldrig. År 2006 fann jag vägen dit för första men inte sista gången. Tack igen. Låt stå!!

 4. Mr. lovalova skriver:

  lol

 5. Herr Minister af Trefald skriver:

  Det var med fröjd och underbart väder vi firade den stora dagen 2005. Med enastående tal, kraftfull musik och… skall jag säga blöta hopp 😉 Leve Nimis, leve den fria världen!

  /HB

 6. Imposant skriver:

  Tack Larisch!

  Dene bygning er en typisk exemple på en post-structural inhibition sine qua non!

 7. Katerina Novak skriver:

  Nimis….. det mest magiska stället i riket. Hänrykt av det så ”osvenska” (inga skyltar dit och inga skyltar där!!?? som skulle varna att tillträdet endas på målsmannens ansvar, va??!! underbart – eget ansvar ska tas!!)
  Och eftersom min mormor brukade kalla mig för ”prilisna” (tjeckiska) vilket översätter direkt till Nimis så ville jag ju ta efternamnet som (också) mitt – och bli då Miss Nimis…. tungt suck drog jag när PRV meddelade att en kaffemaskinsförsäljare i Vaxholm redan har namnet på sin firma… that´s the way it goes.
  Konstslukare som jag är (medelålderstant) vägrar jag dock kalla Nimis och Arx för något annat än för
  PURE MAGIC!! en saga… ett ställe att ta sina barnbarn till i sommarskymningen som till något aldelles specielt och oförglömligt… så som det blev för mig, från första besöket.
  Att det finns gör min värld verkligen bättre. Katerina – som fick då ta sin mormors efternamn istället

 8. Catrin skriver:

  Besökte Nimis för första gången år 1991 tillsammans med min nuvarande make. Nuförtiden åker vi dit med våra två barn! Hela platsen; stranden, byggnationerna, gömslen, äventyret… allt är fantastiskt! Bygg mer!

 9. lars värner skriver:

  Ett helt fantastiskt ställe som hetsar fantasin till en astronomisk nivå!!
  länge leve NIMIS.
  HURRA HURRA HURRA HURRA!

 10. Kerstin Ehrsson skriver:

  Hej
  Min son och flickvän,boende i London har där läst om Nimis. Vill gärna dit. Men hur lång tid beövs för promenad/klättringen Två pigga ungdomar och ganska pigga föräldrar som såg Nimis för 14 år sen.
  Tacksam för snabbt svar. Åter London på fredag.Hinner vi samma dag före Kastrup kväll?
  Kerstin,Öland

 11. Thomas Ingre skriver:

  Jag har på olika sätt försökt att få ett medborgarpass i ladonien men inte lyckats få tag på rätt ministerie för att lämna min ansökan. jag är ändock full av beundran inför det fantastiska styrelseskick ni har i det landet Ladonien. Kommer att besöka landet nu för tredje gången med några års mellanrum. Jag är själv konstnär i mitt liv och har en shamansk varelse som bor inne i mig, jag har även ett kärleksutrymme som ligger i hjärttrakten av mig. När mitt öga tar in vad jag ser lägger jag dessa tre saker samman och upplever hur andliga fenomen sprider sig i hela min kropp. Jag känner mig som en dissident i konstnärskollektivet men här hittar jag hem. Jag har plöjt igenom det mesta av den litteratur som finns i Nimiskattarakterna och får en mångsidig bild av detta utomjordiska föremål. Som jag märker hiottar jag inte alla orden som skulle behövas, men det beror på ett åldersfenomen och en enkelhet i tankeförmågan som jag ändock trivs med. Jag återkommer med en medborgaransökan. med en stor Ladonsk knäppkram. Thomas Ingre. 0705806348 i fall en shamansktrummsession med tillhörande resa till underjorden efterfrågas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.