3361: Lars Vilks

Det är helt okej att skriva några fina ord om Lars i kommentarsfältet. Det kan vara ett minne eller bara något ni tänkt på, eller precis vad som helst. Tänk dock på att alla kommentarer måste granskas och inget som anses på något vis stötande eller respektlöst kommer släppas igenom. Var snäll och tänk även på att hemsidan är under hårt tryck just nu, det kan vara svårt att nå den och det kan komma att ta tid innan era kommentarer granskas och godkänns.

Det här inlägget postades i Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

114 svar på 3361: Lars Vilks

 1. Mattias Alm skriver:

  Oerhört tragiskt. Jag har aldrig träffat Lars, men har tänkt att det skulle vara trevligt att någon gång möta honom, skaka hand, och berätta hur mycket han har betytt.

  Och nu är det för sent. Man hade verkligen unnat honom och hans käresta en fin ålderdom tillsammans. Mina varma kondoleanser till hans närmaste.

 2. Mats Bertil Pauls skriver:

  Ja, det är så oerhört tragiskt. Skandal på det sättet som kulturetablissemanget ofta bemötte honom; Moderna Museet vägrade ta emot originalet till den världskända teckningen…

  Mats B-P

 3. Thomas Nydahl skriver:

  Tack för allt Lars. Du skrev alltid ”Vännen Lars” i dina mail. Vi förblir din vän men kan inte acceptera att du är borta. Du fick betala det högsta priset men insisterade på att allt var en fördel.

 4. Marcus Asplund skriver:

  En livsgärning större än många.
  En kompromisslöshet större än de flestas .
  Ett mod större än allas.
  Oerhört sorgligt avslutad i förtid.
  Kondoleanser till hans närmaste.

 5. Fredrik skriver:

  Tack för allt Lars, vila i frid. Hur går jag tillväga för att köpa en tavla målad av dig?

 6. Martin Rosell skriver:

  Så oerhört sorgligt att Lars Vilks är död. Han betydde mer för mig än jag anat.
  Ditt minne och dina verk kommer i framtiden att omvärderas och framstå bland det viktigaste som skapats inom konst och yttrandefrihet i Sverige hoppas jag.

 7. Ewa Bergman skriver:

  Svårt att kunna ta in denna nyhet. En stor konstnär är borta. En modig man med kurage som inte gav vika för de som ville tysta honom. En av de stora!

 8. Jaha Johoansson skriver:

  En modig man. En svensk hjälte. Vila i frid.

 9. Maverick from Holland skriver:

  Dear Lars,

  As no other you showed us the impact of the free mind on liberated thinkers and caged thinkers. One can only be free if one is solely responsible for their own thinking and actions. The burden and weight of this is often too thoughtlessly shifted for those who can not carry these kind of responsibilities.

  Now you are not here anymore, we have to deal with this on our own, but united we stand behind your way of free thinking.

  Thank you for drawing the lines so clearly!

 10. CeDe skriver:

  Det tragiska budskapet tog mycket djupt. Men du får vila i frid nu – Lars Vilks.

 11. Fredrik Tersmeden skriver:

  Lars var min broder i Lukasgillet i Lund, tillika min företrädare som gillets planschpresentatör. Ur det perspektivet har jag med anledning av hans död skrivit följande lilla betraktelse på Facebook:

  https://www.facebook.com/FredrikTersmeden/posts/10157991835240826?comment_id=10157991865605826&notif_id=1633334484567838&notif_t=feed_comment&ref=notif

 12. Per-Axel Svalander skriver:

  Från min fb-sida denna natt:
  ”… Stigen mellan de mäktiga lövträden ned mot NIMIS var till en början bara någon meter bred. Med åren och alltefter att miljontals fotsteg sökt fäste bland rötter och stenar blev den 30 m bred, eller mer. Just denna sig själv ständigt breddande stig, men alls inte lättare att vandra, ser jag som en allt tydligare manifestation av konceptkonstverket NIMIS storhet, och idag, ett monument över dess skapare Lars Vilks själv. …”

 13. Kjelle skriver:

  En fri man många stängde dörren för. Många kände inte Lars personligen, men karaktären inspirerade likväl. Vila i frid.

 14. J L skriver:

  Lars Vilks. En kämpe för konstnärlig frihet, yttrandefrihet och ett öppet samhälle. Medan resten av samhället svikit svenska och demokratiska värderingar stod Vilks upp för dessa, trots att det innefattade en uppoffring av hans egen frihet. Jag är oerhört tacksam för hans mod och gärningar. Han skall för evigt ihågkommas som en sann svensk hjälte. Vila i frid!

 15. Staffan Eriksson skriver:

  En viktig röst i mitt liv som tystnat. Lars Vilks breddade min uppfattning om vad konst kan vara och är en av få konstnärer vars värv verkligen satte spår i samtiden och gjorde en skillnad. Såväl stelbenta byråkraters som religiösa fanatisters pretentiösa bubblor stack han hål på. Och han gjorde det dessutom med humor och glimten i ögat. Tack för lektionen!

 16. elina skriver:

  En stor man har dött och är oerhört saknad.
  Du var min idol. Du hade mod. Du stod för yttrandefrihet i ord och bild. Det går knappt att ta in att din tid är förbi.

 17. Henrik Blaszczyk skriver:

  In memoriam – Tack Lars för din generositet, humor och träffsäkra analys. Du fick mig att se på mitt arbete i ett helt nytt ljus.

 18. Mårten Enberg skriver:

  Jag är tacksam över att ha fått uppleva Nimis, både den branta och utmanande vägen dit och alla lekfulla klättervänliga träskulpturerna på stranden. När jag hämtade en målning som Vilks gjort åt mig förra hösten fick jag också chans att prata över en lunch med honom. Jag mötte jag en varm, vänlig och rolig person. Och skarp och spränglärd i allt han sa. Ofattbart att några blyertsstreck kan utmana reaktionära krafter på det sätt som skett och lika ofattbart, och ledsamt, att det officiella kultur-Sverige inte bättre stod upp för yttrandefriheten, för Vilks. Fantastiskt hur väl han klarade ”fångenskapen”, jag tänker på hur bildande och roligt det varit att läsa bloggen. Träningstiderna och det egna konstskapandets kunde vi följa på Facebook. Givmild in i det sista.

 19. Jari Lehtinen skriver:

  Jag är medborgare i Ladonia.
  Jag fascinerades av tanken att samhället kunde vara nånting annat än pompösa politiker och krossande ideologi som måste följas eller dö.
  Lars Vilks grundtanke; att konst är en autonomisk område, och resten av världen kan gå dit peppar växer, är naturligtvis för roligt för att vara verklig. Det skulle nämligen innebära att det skulle finnas något i världen där frihet kunde råda.
  Politiker hatar ingenting lika mycket. Den idén lever för alltid.

 20. Chris skriver:

  Har följt bloggen till och från i många år. Den har varit en frisk fläkt och något av en fast punkt i tillvaron. Tack för alla intressanta inlägg. Vila i frid.

 21. G. A. skriver:

  Vad hemsk att de som skulle skydda dig blev din död och att du inte fick leva ditt liv ihop med din käresta. Nu är det väl hög tid för dig att bli kung av Ladonien, frihetens land! Vi ses där.

 22. Kenneth Karlsson skriver:

  Lars Vilks var en trevlig man, vänlig, humoristiskt, och dessutom modig och kunnig, och höll envist fast i det som vi alla bör hålla fast vid – yttrandefriheten. Nu är han borta. Det känns väldigt tomt just nu.

 23. Birgitta Sjöstedt skriver:

  Denna sorgliga dag har tagit mig djupt.
  Jag kände dig inte personligen, men alltsedan den dagen jag på tidigt 80-tal besökte Nimis för första gången, och slogs av skönheten din skapelse tillsammans med Kullabergs natur har jag med värme och intresse följt dig. Din obändliga vilja att slå hål på stelbenta hinder, ditt tålamod och uppfinnesrikedom för frihet och yttrandefrihet betyder mer än vi anat. Du och din käraste fick betala ett högt pris.
  Du är saknad.

 24. Henrik Andersson skriver:

  Nu må alla hundar yla,
  vare sig de är av rasen rondell eller ej.
  Men de som trodde på frihet och konst,
  de suckar, de klagar.
  Världen blev måhända inte bättre av Vilks verk,
  men den blir sämre utan den!

 25. Per Rauscher skriver:

  Jag träffade hastigt Lars på ett (polisbevakat)galleri på hornsgatspuckeln. Han var till det yttre oanselig, ödmjuk, nästan blyg.
  Fick skaka hans hand o säga till honom att jag såg honom som en hjälte.
  Och nu, en fallen hjälte
  Per

 26. Mattias From skriver:

  Mycket tragiskt att Lars ryckts bort på detta sätt. Vila i frid!

  Som barn i slutet av 90-talet besökte jag Nimis för första gången tillsammans med min familj. Minns att jag då blev väldigt fascinerad av detta konstverk byggt utav drivved. Minns så klart också Rondellhunden med Mohammed. Fick mig ett gott skratt när jag såg bilderna och jag tyckte det var en genialisk idé. Hade själv planer på att bygga en sådan rondellhund i träslöjden samma år, men läraren satte tyvärr stopp för de planerna.

 27. Lady Logiq skriver:

  En sorgens tid.
  Att du skulle behöva lämna jordelivet för att få din frihet ???
  RIP Lars Vilks

 28. Helén skriver:

  Vila i frid Lars, du var en hjälte för mig och många andra.

 29. LARSS skriver:

  en klok röst har tystnat – en av de så få kvarvarande i detta vårt samtida samhälle!

 30. Kin skriver:

  Det var en forferdelig trist beskjed jeg fikk i går, at Lars er død.
  Takk for all tankene du delte, Lars. Du var en særdeles interessant veileder i kunstfeltet, en usedvanlig lærer som inspirerte med humor og skarpe betraktninger. Det er lenge siden jeg var en av dine studenter, men sporene etter deg har vært skjellsettende.
  Hvil i fred.

 31. Lars skriver:

  Tack Lars för allt du gjort, ifrågasatt och diskuterat! Intressant att höra svenska kulturjournalister m. fl. dvs de ängsliga yttrandefrihetshycklarna som nu gör avbön i SR och SVT på löpande band. Dvs ditt viktiga projekt fortsätter!

 32. Bengt Hult skriver:

  Stort Tack Lars Vilks!
  Ditt mod och din humor gjorde många av oss förvirrade,tack och lov!
  Hilsen,
  Bengt Hult

 33. Bo Mårtensson skriver:

  Tack Lars Vilks, Sveriges modigaste person.
  Vi behöver fler som du!
  Bo Mårtensson

 34. Richard skriver:

  Läste tidigt i min konstnärliga karriär ”Kameler går på vatten”. Oerhört välformulerad. Betydde mycket. Vila i frid och hoppas att Nimis bevaras förevigat. Och denna blogg, också.

 35. Albin skriver:

  Glömmer aldrig när jag var på Nimis som liten grabb, och du var där och farsan köpte din bok som du sålde från ryggan och signerade. Själv fick jag en T-shirt från närmsta ICA. Senare kom stormen kring rondellhunden och jag lärde mig beundra ditt mod. Vi kommer aldrig ge upp kampen för yttrandefriheten som du startade: de kan inte döda oss alla.

  Om du inte var stenhård ateist hade jag sagt: vila i frid! Nu säger jag istället: tack!

 36. Per skriver:

  En viktig röst i den svenska konst- och samhällsdebatten har tystnat. Stor saknad.

 37. Benny skriver:

  Hedra Lars med att släppa ut ”hundarna” igen som en markering att kampen för yttrandefrihet går vidare.

 38. Ulf Gustafsson skriver:

  Jag har då och då läst din blogg, Lars. Ofta har dina reflektioner om konst varit intressanta att läsa. Din egen konst stresstestade yttrandefriheten och satte viktiga samhällsfrågor i sökarljuset kommer finnas kvar som ett minnesmärke. Du levde som du lärde, men omgivningen var ofta inte snäll mot dig. Hoppas vi lärt oss något av detta. Du kommer vara saknad.

 39. Isac skriver:

  Fascinerades redan som barn över dina teckningar och hur dessa kunde skapa sådant ramaskri på andra sidan jorden. Har alltid beundrat dig och ditt mod sedan dess.

  Tack för allt Lars.

 40. Peter skriver:

  Fler människor skulle ha stått upp för dig när du var i livet Lars. Tack för din livsgärning och jag hoppas verkligen att den för med sig en ökad förståelse för vikten av att försvara det fria skapandet.

 41. Gustav skriver:

  Du var en hjälte, en ytrrandefrihetshjälte i det vänstervridna Sverige och dess etablissemang. Du kommer leva för alltid och dina ord var korrekta i minsta stavelse i dina uttallande.

 42. Ludvig K skriver:

  Utöver det som redan har sagts så vill jag också säga att det känns hemskt tomt att tänka att det aldrig mer blir några inlägg på denna blogg. Din blogg var viktig för mig när jag skrev min första bok, och jag är glad för (nästan) alla diskussioner vi har haft här. Din generositet och nyfikenhet har inspirerat mig till att ta reda på mer och tänka klarare. Jag började läsa om inläggen från början och kan bara buga för den skatt av tankar och kunskap som finns här. Jag hade länge sett fram emot att vi skulle ses och prata i verkligheten, men det blev aldrig av. Det kommer jag alltid att sörja. Tack för din entusiasm, kritik och humor. Ludvig Köhler

 43. Anna Gunnarsson skriver:

  Tack för en trevlig pratstund om konst och yttrandefrihet i vintras när jag hämtade min tavla; den där du målat av två av dina livvakter på promenad ute i skogen.

  Du var modig in i det sista och du kommer för lång tid framöver påverka debatten om yttrandefrihet.

 44. Lars Vilks var i mitt tycke en av de främsta nutida konstnärerna.
  Jag är glad om min kommentar släpps igenom och på det viset bidrar till konstverket.

 45. ludwig skriver:

  RIP en vår tids största konstnärer som vågade provocera, testa gränser och utmana konstetablissemanget.

 46. Ellen Linnea skriver:

  En stor sorg. Jag kommer hedra Lars minne med att pryda mina väggar med hans konst. Nimis kommer vi fortsätta besöka.

 47. Martin Heuck skriver:

  Jag, liksom många andra nordvästskåningar, har kunnat följa Lars Wilks intressanta karriär i medierna sedan nittonhundrasjuttiotalet.
  Det var inte utan beundran för den fräckhet och humor som han drev med länststyrelse o naturvårdsbyråkrater under uppbyggnaden av Nimis. Ibland såg jag honom i sin målade ”folkabubbla” med barnvagnen på taket kommande körandes i Höganäs.
  Sen träffade jag honom o pratade med honom vid Nimis o Arx. Vilket jobb han hade med dessa! Han var kul att prata med, lugn o full av humor.
  Mina svärföräldrar åkte på konstföreningsresa både till Italien o Frankrike med honom och tyckte att han var en fantastisk ciceron.
  Sen kom Rondellhunden och dess efterspel. Han förblev rakryggad och modig i sitt försvar av den konstnärliga friheten till bild och ord. Man gav honom visserligen beskydd för sitt liv, men det övriga offentliga Sverige markerade sitt avståndstagande från honom med tydlig ignorans, ibland t o m fiendskap.
  I mina ögon, och i historien om Sverige om vår tid, kommer han ha en fast plats som frihetskämpe som vann folkets sympati då han avslöjade den offentliga maktens fega falskhet genom sitt ställningstagande och sitt livsverk.
  Ett livsverk som man får hoppas inspirerar fler än skrämmer till tystnad genom hans för tidiga och tragiska död. Må hans stjärna lysa i mörkret för oss alla!

 48. Johan skriver:

  Må du vila i frid Lars

 49. Marie Loft skriver:

  Tack Lars för allt!
  Ditt mod, din envishet och för att du visat storheten i att vara en människa!
  Vi kommer att bevara, älska och ta hand om ditt Nimis.

 50. Yosip skriver:

  Likt en obstinat klippa i den strida strömmen av konsensus och samsyn stod Du.

  Det är betecknande att ingen (mig veterligen) av de stora medierna har vågat publicera bilden som indirekt blev Din död.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.