3327: Bristvara adjektiv

Det där med vårdens möjliga rasism fick Löfven att uttala sig:

”Jag blir så förbannad, det är vidrigt, när jag läste om det kändes det i magen. Vi får aldrig sluta bekämpa rasism och främlingsfientlighet, säger Stefan Löfven i en intervju med Örnsköldsviks Allehanda.” msn

Tungtrampat språk som man alltför lätt känner igen som ”Löfvenska”. Kanske det behövs lite synonymer för att kunna fånga in någon förlupen röst genom ett vinnande uttalande?

”Förbannad”, skulle det inte ge lite mer nyans med ”ursinnig” eller det lite mer avvägda ”förtörnad” eller kanske ”uppretad”. En ytterligare möjlighet vore att dra till med samtliga dessa får att få maximal eldgivning.

Vad ankommer ”vidrig” låter det inte riktigt övertygande. Sparsmakat skulle jag förorda ”beklämmande” men vill man ge utlopp åt en mera expressionistisk estetik är ”vedervärdigt” av litterärt värde liksom dess släkting ”vederstygglig”. Även ”motbjudande” är tänkbart medan en intressant variation på ”vidrigt” kan vara ”vämjeligt”.

Själva rasismen är det mindre problemet eftersom kapitalet är förbrukat sedan länge och enbart faller under okvädingsorden. Som bekant är det inte spå viktigt vad man säger utan hur.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

8 svar på 3327: Bristvara adjektiv

 1. minnesdagen skriver:

  Nu var det ju reportrar som gjorde undersökningen. Och de har en agenda.

  Låtsades de också vara utövare av en alternativ religion som vill ha en läkare ur sin egen grupp, exempelvis judisk eller muslimsk ?

 2. TL skriver:

  Om jag läser det rätt så blev Stefan så arg att han nästan kräktes.

 3. Yosip skriver:

  Om han blev så arg så han nästan kräktes måste väl den föreslagna användningen av ordet ”förtörnad” i sammanhanget vara att ta i lite i underkant. Finns risk för eventuella uppstötningar tycker jag man kan använda ”vredgad”. Eller varför inte”sint”.

 4. Le Bob skriver:

  Efter nästa val kan Löfvén återgå till att hata moderater, och då passar hans verbala krumsprång. Han har inga ord för vad islam gör med fäderneslandet, han har förbrukat allt, både språk och förtroende.

 5. Le Bob skriver:

  Läkaren Farshid Sistani i Göteborg lyckades få jobb på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg under ett falskt namn. Sistani, som kommer från Afghanistans huvudstad Kabul, dömdes i onsdags till ett års fängelse för att ha sålt falska coronaintyg. När brottsmisstankarna mot honom uppstod i januari i år fick han sparken från sin förra arbetsgivare Södra Älsborgs sjukhus i Borås. Trots det lyckades han därefer få nytt jobb som underläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

  Anledningen var att Sistani sökte den nya tjänsten under annat namn. I sin arbetsansökan till Sahlgrenska sjukhuset kallade han sig ”Farshid Azam” istället för ”Farshid Sistani”. På så sätt upptäckte sjukhuset inte att han tidigare fått sparken och fått ett föreläggande från Inspektionen för vård och omsorg. Sjukhuset kontrollerade heller inte till en början Farshid Sistanis läkarlegitimation.

  – Man är angelägen om att rekrytera läkare, för det är ont om läkare, säger Sahlgrenska sjukhusets verksamhetschef Mathias Alvidius.

  Sahlgrenska universitetssjukhuset utreder just nu internt hur en läkare kunnat anställas trots att han uppgett fel namn vid ansökan.

 6. CeDe skriver:

  Gäller fördömandet även när en invandrad patient önskar bli behandlad av en landsman.

 7. SSAB skriver:

  Överflöd av galla? Gul, grön eller svart?

  I SAOB finns nedskrivet

  4) bildl.
  a) (i sht i vitter stil) med tanke på gallan ss. upphov till vrede o. liknande affekter (jfr 1 b) l. ss. ett gift (jfr 3 a); övergående i bet.: vrede, ilska, harm, förtrytelse, ondska, hat, avund o. d.; numera huvudsakligen i vissa förb. ss. utösa l. uttömma l. utgjuta sin galla över (ngn); gallan sjuder (över) l. kokar (i l. hos ngn), förr äv. jäser (över) l. löper över (för ngn). Een troghen Duffua, vthan Galla och wredhe. Lælius Bünting Res. 1: 199 (1588). Fromt folck haar och sin galla. Grubb 219 (1665). Lind (1749). Hans läppar gift, hans hjerta galla hyste. Kellgren 2: 75 (1790). Jag vädjar till Eder att afgöra, huruvida någonsin tadlet gjutit sin galla öfver en större, en rikare själ. Tegnér (WB) 3: 200 (1819). Visst är du (Tersites) fulare att se än alla, / när darrande af hat du sprutar galla. Fröding Guit. 134 (1891). Siwertz Sel. 2: 135 (1920). — särsk.

 8. Jor-El skriver:

  Löfven får ta och välja sig ett nytt folk, det som gives duger inte.
  ’Arbetarna’ har redan begivit sig till den mörka sidan för länge sedan och nu visar det sig även att gemene man överhuvudtaget är ganska sverigedemokratiska när det gäller eget skin in the game, som med val av vårdgivare.
  Hugaligen, folk vill ha en läkare som man förstår såväl språkligt som kulturellt, 30-talet är redan här. Avgå folket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.