3161: Nya påbud in snöskottning

Yttrandefriheten begränsas av upphovsrätten. Riktigt vad som är tillåtet är ofta svårt att avgöra. Den danska tidningen Berlingske publicerade en satirteckning baserad på ”Den lille havfrue”. Arvingarna till upphovsmannen Edvard Eriksen är kända för att hårdbevaka sina rättigheter. Liksom i Sverige (t ex Aron Flams svenska tiger) är frågan om det rör sig om ett självständigt verk. Det förefaller som om Danmark är strängare än Sverige. I varje fall har den första instansen fäll Berlingske till böter på över 300 000. Det är inte tillåtet att demonisera ett sådant objekt: ”Det är uppenbart att Den lilla sjöjungfrun därmed förknippas med politiska budskap, högerextremism och ondska.” (SvT) (Politiken)

Vi får hoppas att nästa rättsinstans har en generösare inställning. Upphovsrättskrav i fall som dessa är en stor begränsning av yttrandefriheten.

Ett annat utspel om yttrandefriheten kommer från Fahad Qureshi (ledare för Islam Net) i en artikel i norska Aftenposten. Hans tes är att ett försvar för muhammedkarikatyrerna är ett försvar för islamofobi. Hans text bygger på att han anser att eftersom karikatyrerna anspelar på muslimer kommer de att förmedla budskapet att muslimer generellt är terrorister. Det förutsätter dock att hans tolkning är den enda möjliga vilket knappast kan vara fallet. Således ingen alltför avancerad tankegång som i grunden bygger på det som tidigare var ett sätt att tysta invändningar, påståendet att islamofobin var en helt ogrundad rädsla för inte alltför upplyftande ideologi. (Aftenposten)

Det här inlägget postades i politik, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

3 svar på 3161: Nya påbud in snöskottning

  1. bjarne skriver:

    Jag är rädd för att folk i gemen inte är tillräckligt rädda för islameriets negativa verkningar.

  2. mohammad skriver:

    Titta ordentligt under sängen fortsättningsvis rädde ”bjarne” – man vet ju aldrig vad som döljer sig bland dammråttorna…

  3. Ior skriver:

    svartråttor och brunråttor, som den litterärt bevandrade redan vet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.