3050: Ständigt aktuellt: yttrandefrihetens gränser

Den kommer ständigt tillbaka, frågan om yttrandefriheten och dess gränser. Den slitna frasen ”yttrandefrihet, men…” kan man inte heller bli av med.

Mitt fall med den nu 13-åriga rondellhunden fortsätter att engagera. Då jag nu önskar att ha ett gemensamt hem med min sambo väcks frågan om det är att begära för mycket. Det tycker i alla fall den tidigare riksdagsmannen för Socialdemokraterna Bengt Silverstrand som skriver en inlaga i Helsingborgs Dagblad. Han inleder med att tillskriva Abraham Lincoln uttalandet om när någon ropar elden är lös i en fullsatt teater. Ett standardexempel som kommer från domaren Oliver Wendell Holmes, Jr.

Andemeningen i Silverstrands inlägg är att skyddet skall stå i proportion till den skadegörelse som ett yttrande kan ha åstadkommit. Han menar att jag använder mig av konsten som ett falskt alibi: ”Men någonstans måste det ändå finnas en gräns för hur långt samhällets och skattebetalarnas insatser skall sträcka sig för att skydda personer som medvetet provocerar och söker konflikter under den förmenta konstens täckmantel.”

Principiellt skall det inte finnas någon gräns men i praktiken dyker det upp begränsningar. Jämför man t ex med Danmark är det betydligt frikostigare än i Sverige.

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

7 svar på 3050: Ständigt aktuellt: yttrandefrihetens gränser

 1. CeDe skriver:

  Hoten står ju inte i någon som helst proportion till konstverket. Naturligtvis har Vilks rätt till fullt beskydd för ett anständigt liv.

  Att miljonbelopp betalas ut för utövande av denna aggressiva religion är dock en stor skam.

 2. Tim skriver:

  Den avsiktliga provokationen kommer från fredens och kärlekens religion. Islamterroristerna måste föras till läger omedelbart, för expatriering.

  Bengt Silverstrand är en ålderstigen s-eunuck, toppriden av rörelsens alla beskäftiga tanter. Hen borde ändå ha vetat bättre. Detta är bilden av det sorgliga gamla arbetarpartiet som erkänner ”Palestina” och låter oss bekosta terrorn.

 3. CeDe skriver:

  Nämn något positivt som islamismen har tillfört Sverige.

 4. Dan Park skriver:

  Och vad är problemet med att skrika ”Elden är lös” på en teater? Är det bättre att hålla käft och låta folk brinna inne om elden verkligen är lös. Ska det vara förbjudet för skådespelarna på scenen att skrika ”Elden är lös”. Är det bara utbildade brandmän som ska ha rätten att skrika ”Elden är lös” eller ska meningen helt enkelt anses vara ett brott att uttala offentligt.

 5. minnesdagen skriver:

  Provokationen RH är av mycket stort allmänintresse.
  Den engagerar många människor, både för och emot.
  Det den avspeglar genom debatt och händelser, viktiga sidor i dagens samhälle, som många annars inte känner till.
  I relation till detta är livvaktsskyddet en låg kostnad.

  Författaren till inlägget om yttrandefrihet har själv blivit dömd böter för förtal.

  https://bengtsilfverstrand.wordpress.com/2013/03/25/bengt-silfverstrand/
  ”1977 föll domen … Bengt Silfverstrand var skyldig till förtal i ett antal fall som gick under benämningen Ockerbybreven”

 6. daniel skriver:

  Vad tycker Bengt Silverstrand om de politiska flyktingar som kommer till Sverige, som gissningsvis provocerat makten i sina hemländer?

  Finns det någon gräns där också?

 7. Steen Raaschou skriver:

  Teatret: Søren Kierkegaard, Enten-Eller, Diapsalmata, 1843. http://teoretisketirsdage.net/files/gimgs/Soren%20Kierkegaard.pdf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.