3035: Monumenten

Svårligen kunde man tänka sig att de svenska statyerna skulle bli en omfattande och upphetsad debatt kring vad som är rättfärdighet. Men så har det blivit och generellt sätt kan man applådera att vi faktiskt har ett nedslag i kulturen. Det rör sig om åtskilliga statyer och det är inte bara en upphetsad BLM-rörelse som driver saken. Även en del politiker finner det lämpligt:

”Centrala platser som Karl XII:s torg och Gustav Adolfs torg i Stockholm kan i stället få andra symboler, statyer eller miljöer, som signalerar de värden vi nu värnar och värderar i vårt samhälle. Uttryck för fred, tolerans, frihet och solidaritet hör till sådant som borde välkomna såväl huvudstadens egen befolkning som besökare från andra länder.” (Expressen)

Anpassade monument för att visa upp Sverigebilden. Förslagsställarna fortsätter: 

”Självklart räcker det inte att ta bort eller ersätta statyer för att utrota rasism och segregation, men symbolers värde ska inte underskattas.”

I konstsammanhang är symbolvärdet av betydelse eftersom det kan operera internt. Men i det här fallet handlar det om att bilda opinion. Jag tvivlar starkt på att symbolvärdet kommer att slå an bland allmänheten. Men tanke är kanske att politikerna vill lära folket vad de anser skall gälla.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

4 svar på 3035: Monumenten

 1. TL skriver:

  Låt mig då föreslå en revolver med ihopknuten pipa och en Zlatan-staty. Detta kommer att locka många från utlandet.

 2. minnesdagen skriver:

  Varför inte svensk tiger-staty ?
  Kanske inte bara i Sverige utan i de flesta västerländska länder. Som 1932-33 tystade ner och teg om Holodomor i Ukraina.
  1933, var det inte då Adolf kom till makten ? Vilket sammanträffande.

  Sverige erkänner fortfarande inte folkmordet, fortfarande en tiger. Hade man satt stopp för det 1932-33 – med internationella påtryckningar – då hade historien fått en annan vändning, och kanske Adolf aldrig kommit till makten.

 3. Jor-El skriver:

  En ögonblicksbild över det självgenererande vansinnet som pågår just nu.
  En ickehändelse som snabbt färdas runt jorden, manifestationer görs, hashtaggar skapas, tangentbordskrigande uppstår…
  https://www.svt.se/sport/motorsport/nascar-stottade-bubba-wallace-med-manifestation
  För absolut ingenting.
  https://www.dn.se/sport/galgsnaran-i-bubba-wallace-garage-var-garagestangare/
  2020 – Madness is the new sane!

 4. Från Graven skriver:

  En annan sak som slår en i samhällsutvecklingen är att för kvinnor vet våldsamheten inga gränser; för stunden dokumenterar nätet kontinuerligt kvinnor som visar hänsynslöshet och extrem våldsamhet, och att de finner ett nöje i det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.