2980: Pesttider

Fixeringen vid den smittosamma sjukdomen är ofrånkomlig och obestridlig. Samtidigt är möjligheterna många eftersom ämnet kan tvinnas in i personliga upplevelser liksom att politiseras. Regeringen lyckades vinna första ronden. Hur skall det gå i den andra?

Om man låter tanke ge sig av till flydda tider kan man uppmärksamma åren kring 1710. Inte bara att Magnus Stenbock slog danskarna i slaget vid Helsingborg 1710. Dessutom härjade pesten i flera omgångar. Hårda tider. I t ex nordvästra Skåne miste två tredjedelar av befolkningen i byarna Domsten Viken, Höganäs, Arild och Mölle livet. Kriget rasade kontinuerligt och det krävdes ständigt nya rekryter samt underhåll till alla trupper. Jämförelsevis är vår tids sjukdomsgissel en stillsam tillställning. Men naturligtvis har vi lite andra krav.

Även om jag lever i ständig karantän är det förstås så att den utlysta samhällskarantänen ger mig ännu mer karantän. I alla fall kan får jag gå min rastningstur. Idag besökte jag Höja å och mediterade över denna ”vattenvägen till Lund”.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

14 svar på 2980: Pesttider

 1. Konsten skapar världen, inte tvärtom skriver:

  Nuvarande situation påminner om filmen ”Hajen”. Vi har en gemensam fiende (covid-19) som alla* är överens om måste bekämpas. I ”Hajen” finns ett problem om huruvida man ska stänga ner badstranden och förlora en massa pengar eller låta den vara öppen och riskera att fler dödas av hajen. Det är den problemet vi står inför nu. Men vad som är viktigast är ändå att någon lyckas döda hajen (ta fram ett vaccin).

  ———-

  *Ekofascisterna, t ex Ted Kaczynski och Pentti Linkola, tycker iofs det är bra när stora grupper av människor dör. Men ekofascisterna är en väldigt liten grupp som ingen tar på nåt större allvar.

 2. minnesdagen skriver:

  ” Ekofascisterna, t ex Ted Kaczynski och Pentti Linkola, tycker iofs det är bra när stora grupper av människor dör. ”
  Ekofascism finns inom miljörörelsen, i viss mån kopplad till budskapet som Greta framfört, om en kommande katastrof. Om vi inte gör något drastiskt.

  Men det finns mycket värre ekofascister, som är religiöst organiserade.
  I Bibeln finns historien om Noaks ark. Alla känner väl till den. En grupp räddar sig medan resten dör. Gud vill städa och förintar det mesta av allt liv,

  Det finns en extrem, religiös, riktning som kallas Noahidism.
  De har ett uttryck – ”healing the world”.
  Dom vill rena världen (inför något de kallar ”a world to come”) och, som namnet indikerar, är denna religiösa riktning kopplad till historien om Noak. I deras framtid skall det bara finnas en grupp människor kvar och det är de som bestämmer vilka.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Noahidism

 3. Per skriver:

  Tillägg: med Sveriges strategi som delvis ett undantag. Flocken ska skydda de äldre äldre och dem med allvarliga sjukdomar.

 4. Jor-El skriver:

  Min känsla såhär långt i pandemi-processen är att väldigt många smittats av det så kallade ”Covid-19”, men att väldigt få, i jämförelse, drabbas speciellt hårt.
  Många verkar inte ens medvetna om att man burit på den då symptom helt saknats. Vidare verkar man på sina håll i världen ha varit väldigt generös med att tillskriva ”Covid-19” som dödsorsak där andra allvarliga sjukdomar och åkommor existerat parallellt. Statistiken för andra vanliga dödsorsaker har dalat, har man väl hittat ”Covid-19” i en död person tillskrivs detta automatiskt som dödsorsak.

 5. CeDe skriver:

  Intressant blir vid någon masstest för att få svar på hur många som är immuna utan att kanske ens ha uppfattat sig ha varit sjuka.
  Kanske du – kanske jag!

 6. Från Graven skriver:

  rekommenderas:

  https://aatishb.com/covidtrends/

  Grafen har inte ”tid” på x-axeln, utan plottar nya fall mot totala antalet fall. Tidsaspekten representeras av mätkoordinatens progression när grafen spelas upp.

  För att förstå vad grafen säger: jämför t.ex sydkorea med USA. En exponentiell tillväxt representeras av en rät linje, en smittspridning under full kontroll ”faller” rakt ned.

  När ni tror att ni förstår grafen så deselektera samtliga, och selektera därefter Norge och Sverige. Om det inte innan stått klart hur tydligt Norge har lyckats och hur komplett Sverige har misslyckats med suppression av smittspridningen, så bör det stå klart nu!

 7. CeDe skriver:

  Varför har det blivit helt tyst om smittspridningen i Iran. Har den avtagit eller är det en totalkollaps?

 8. Från Graven skriver:

  Det kommer inte ut några trovärdiga siffror från Iran. Läget där är rena gissningsleken.

 9. CeDe skriver:

  Nej, hur kunna förklara att Allah inte ställt upp för sina trogna.

 10. Per skriver:

  Från Graven
  Enligt Knut Wittkowski i intervjun ovan (inlägg 8.49) så är det ingen poäng med att stoppa smittspridningen (bortsett från sänka takten pga underdimensionerad sjukvård). Viruset ska gå igenom större delen befolkningen (faktiskt så fort som möjligt i princip) och riskgrupperna ska isoleras från sociala kontakter, men vara utomhus så mycket som möjligt, typ i skogen). Wittkowski har väl möjligen en hardcore-variant av Tegnell. Norge skjuter bara problemet framför sig.den stora friska majoriteten ska ut och ta fajten med viruset och bli immuna så fort som möjligt. Det är det mest solidariska! med riskgrupperna. De immuna tar död på viruset och skapar en ofarlig miljö förvde multisjuka och äldre äldre. Det gäller oå att korta ned den sociala isoleringstiden för riskgrupperna. Och ett snabbt spridningsförlopp räddar oå ekonomin som annars om det utvecklas till en recession tar död på många fler, eller skapar långvarig missär för alla. Slutsats Sverige har den bästa strategin, eller minst dåliga. Jag tror mest på denna strategi.

 11. Per skriver:

  Tillägg:
  Alla ska vara utomhus så mycket som möjligt. I vårsolen och få Dvitamin. Komplettera med mkt Cvitamin och zink. Motionera, gå på gym, dvs stärk immunförsvaret på alla sätt.

 12. Från Graven skriver:

  Utmärkt, Per.

  Ut och bli smittad nu med dig, och glöm inte att hålla oss underrättade.

 13. Per skriver:

  Från Graven
  Jag är ute hela tiden. Samt motionerar och går till det halvtomma gymmet. Osv.

  Sitter du inne hela tiden så lär du vara i dålig form när du till sist blir smittad. Eller ska du vara instängd tills ett vaccin kommer? Om drygt ett år.
  Flockimmunitet kan förhoppningsvis byggas upp på ett par månader. Och denna immunitet är kanske säkrare än ett vaccin.

  Jag pratar som om jag kan dessa saker. Så är det givetvis inte. Jag har svängt lite fram och tillbaka (som väldigt många antagligen) men har nu fastnat för logiken som jag tycker mig se i Wittowskis resonemang. Hoppas bara att han har rätt. Han har ändå varit verksam inom ämnesområdet i 35 år, om jag minns rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.