2960. Stunt vid gräns

Coronaviruset håller ställningarna som huvudnyhet. Frågan är hur långe om det inte sker några kraftfulla utbrott. Nå, det är ingen överraskning att nyheter är starkt postmoderna. Själva saken är en mindre affär, publiciteten och dess effekter det som dominerar.

Som kompletterande uppstickare visade sig Åkesson vid turkiska gränsen. Patetiskt kan man som Lotta Gröning tycka (Expressen). Eller se det som en fullfjädrad performance (Tove Lifvendahl, SvD). Den intressanta frågan är om det fungerar. Första momentet har lyckats. Liksom en fullödig konsthändelse är uppmärksamhet och starka reaktioner förutsättningen. Bästa sättet att neutralisera ett sådant utspel är att ignorera det. Men liksom tidigare tänker sig Åkessons motståndare att man skall vinna framgång genom att leva ut den provokation man har drabbats av. Hittills har den strategin visat sig vara mindre lyckad. Åkessons gränsöverskridning kan visserligen sägas följa den uppmaning som så ofta deklareras i samhället ”bryt en norm” men det är föga statsmannamässigt. Men det kanske inte behövs någon särskild värdighet. Opinionsbildningen avgör naturligtvis och det resultatet kommer snart att visa sig.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

46 svar på 2960. Stunt vid gräns

 1. minnesdagen skriver:

  Vad som är värdighet bestämmer väl betraktaren.
  Jag tycker Åkessons bladutdelning vid gränsen definitivt var en värdig handling. Bästa på länge. Bra att man för en gångs skull kan känna sig stolt över en svensk politiker.

  Som motpol har man Reinfeldt, som fortfarande dyker och med jämna mellanrum och är ganska duktig på att framstå som värdig, men egentligen bara är ett kräk.

 2. Dan Park skriver:

  Ja att Sweden är full om helgerna och utomlands kan man ju hålla med om, det är procenten som räknas. Skål på det!
  Förövrigt verkar Vilks ha en afghansk whanabee lookalike (men bara i afghanistan).

  https://www.svt.se/kultur/afghanistan-1

 3. Ulf skriver:

  Reinfeldt refererar till vad demografer och nationalekonomer anser är bra för Sverige och andra länder med låga födelsetal.
  Länder med en sådan demografiska utveckling behöver helt enkelt invandring för att kompensera för de låga födelsetalen.

  För de som anser att invandringen är ett vänsterprojekt så är naturligtvis röster från höger som Fredrik Reinfeldt eller från organisationen”Svenskt Näringsliv” förbryllande.
  Men sanningen är ju att det privata svenska näringslivet är beroende av invandrad arbetskraft.

  Det är ett faktum som debattörerna här på Vilks.net och naturligtvis Jimmie Åkesson inte förstått.

 4. Från Graven skriver:

  Ulf

  Var säger Svenskt näringsliv att arbetskraften måste komma från Mellanöstern och Afrika!?

  Just det, ingenstans. Särskilt inte som asylinvandrare från dessa områden tenderar att inte komma arbete på mellan 7 och 9 år! De belastar systemen; läs gärna pensionsmyndighetens rapport om hur dessa urholkas p.g.a. denna invandring.

  Som professorer Assar Linbeck och Mats Persson säger:
  https://www.dn.se/debatt/sverige-illa-rustat-for-fortsatt-stor-invandring/

 5. CeDe skriver:

  Om Sverige är i så stort behov av invandrad arbetskraft för att gå runt så är det märkligt hur Sverige då klarar sig när varannan utrikesfödd fortfarande efter 8 står utan jobb.
  Och under samma tid kostar gigantiska summor i försörjningsstöd.

 6. Per skriver:

  CeDe
  Sådan logik förstår sig inte Ulf på. Det är för komplicerade resonemang för en vänstermänniska. Han förstår inte heller att ju mer vi fyller på med lågbegåvade ju mer kriminalitet och bidragsberoende får vi. Dessutom är en stor del av dessa lågbegåvade tydligt antagonistiska gentemot vår kultur och vår stat, vår svenska nation. Detta leder i sin tur till ett klimat som hotar vårt avancerade näringsliv. Vi kommer framöver att både få en white fligt av högbegåvade personer och dessutom en utflyttning av högteknologiska företag till andra länder. Våra exportberoende avancerade förtetag kommer att få allt svårare att rekrytera högkompetent personal. Vi kommer att förlora vår position som kunskapsekonomi.

 7. Från Graven skriver:

  Jag kan upplysa er om att Ulf har ett kronofogdeärende på sig.

 8. minnesdagen skriver:

  Demografer kan väl bara konstatera att barnafödandet är för lågt bland svenskar och lägga fram förslag på hur man kan höja detta.

  Allt annat är medvetet folkmord.

 9. Dan Park skriver:

  Att Reinfeldthögern propagerar för massinvandring beror på att de vill krossa välfärdsstaten där billig arbetskraft och kapitalism styr utan motstånd. Fredrik har skrivit en bok om detta men den verkar vara svår att hitta på biblioteken.

 10. Jaha Johoansson skriver:

  Araberna flyttar hit i avsikt att bli offentligt försörjda, det beror delvis på att svenska politiker kommunicerat att det kan fungera. Det är stor skillnad på olika muslimska nationaliteter, den arabiska är väl medveten om att islam är just arabisk, och uppfattar sig själv som herrefolket. De tycker de har rätt att försörjas av andra. Den som inte tycker det, kallar de rasist.

 11. Ulf skriver:

  Den som tvivlar på att näringslivet inte klarar sig utan invandring kan ju bara gå in på organisationen ”Svenskt Näringslivs”hemsida och läsa om invandringens betydelse för de privata företagarna.

  I takt med att Sverige har fyllts av utomeuropeiska invandrare har brottsligheten minskat markant och vårt land och dess medborgare blivit rikare.

  Signaturen ”Per” verkar vara orolig för att välutbildade människor ska lämna Sverige. Nu är det tvärtom så att välutbildade människor flyttar till Sverige. Den nya invandringen från Finland är ett bra exempel på sådan invandring.

  Välutbildade finländare lämnar det krisande Finland som inte kan förse unga människor med varken utbildning eller arbete, Det är ju bra för Sverige och de finländare som kommer hit men illa för Finland och finländarna som blir kvar.

  När det gäller välfärden så har ju den byggts under under de senaste två decennierna. Om Reinfeldts mål var att krossa välfärdsstaten så har han misslyckats rejält.

 12. CeDe skriver:

  Du får ta av dig nattmössan, Ulf.

  Enligt BRÅ är det 34 800 fler brott i Sverige idag än 2017. Under senaste 10-årsperiden
  har antalet anmälda brott ökat med 10%.

 13. Från Graven skriver:

  Och var säger Svenskt Näringsliv att arbetskraften måste komma från länder med låg utbildningsnivå i Mellanöstern och Afrika!?

  Så står det nämligen inte i den fyra år gamla skrivelsen!

  Dessutom kan de asylmigranter som kommit hit – som grupp betraktat – inte ha läst flosklerna, för efter 7 till 9 år är hälften av dem fortfarande inte i arbete!

  Som professorer Assar Lindbeck och Mats Persson säger:
  https://www.dn.se/debatt/sverige-illa-rustat-for-fortsatt-stor-invandring/

 14. Från Graven skriver:

  Ulf
  Och var säger Svenskt Näringsliv att arbetskraften måste komma från länder med låg utbildningsnivå i Mellanöstern och Afrika!?

  Så står det nämligen inte i den fyra år(!) gamla skrivelsen!

 15. Ulf skriver:

  Antalet anmälda brott minskade år 2019 jämfört med 2018. Att brottsligheten minskat i hela Europa när det gäller grova brott som mord och grova rån jämfört med början av 90-talet är ett faktum.

  Svenskt näringsliv är uppenbarligen i stort behov av människor med relativ låg utbildning. Varifrån de sedan kommer ifrån är ju ointressant.

 16. Från Graven skriver:

  Lögnmaskinen Ulf går på högvarv.

  Från BRÅ (utifrån NTU17, 18 och 19) :
  ” Utsattheten har ökat för nästan samtliga brottstyper inom brott mot enskild person jämfört med 2016. Sett till en längre tidsperiod är det utsatthet för sexualbrott som haft tydligast utveckling under de senaste åren, då andelen som har uppgett denna utsatthet har ökat sedan 2012, en ökning som har varit särskilt tydlig vid de senaste mätningarna.”

 17. Från Graven skriver:

  Var det så här du försökte klara dig i rätten, Ulf? Upprepa lögnen tills den skulle upplevas som sanning?

  Men rätten dömde inte precis till din fördel – eller hur?

  😆 😆 😆

 18. Ulf skriver:

  Graven tycks njuta av att spela pajas här på Vilks.net.

 19. Per skriver:

  Ulf
  Varför skulle vi i Sverige behöva lågutbildade migranter när vi har hög arbetslöshet? Lägg till detta ökade kulturkonflikter=tilliten mellan folkgrupper minskar. En frisk ekonomi kräver ett hög tillit mellan människor.

  Jag vet inte mycket om Esttland, men det verkar vara en ekonomisk raket. Där är invandringen från Mena nära noll. Det är kanske dit (och andra länder i östra Europa) många av våra högutbildade entreprenörer kan finna en fristad framöver. Sådana kräver nämligen att det finns bra skolor för deras barn och de kräver även att barnen inte blir rånade och att deras döttrar vågar gå utomhus efter 18.00.

 20. CeDe skriver:

  Skulle vi bara lägga en del av de pengar som invandringen kostar på att underlätta för barnfamiljerna i Sverige så skulle nativiteten skjuta i höjden och problemet med minskad befolkning vara löst.

 21. Ulf skriver:

  Uppenbarligen anser organisationen ”Svenskt Näringsliv” att vårt land behöver stora mängder lågutbildad arbetskraft,
  Städning, restauranger och servicenäringen behöver folk som vill jobba. I dessa yrken är det inget problem om arbetstagaren är lågutbildad.

  Det dödliga våldet i Estland räknat per capita slår Sverige med hästlängder.Varför någon skulle se ett sådant land som säkrare än Sverige är för mig en gåta.

  Estland har under de senaste decennierna varit ett utvandringsland. Nu har den trenden vänt och många estländare flyttar tillbaka. Att välutbildade svenskar plötsligt skulle flytta till det jämfört med Sverige fattiga och otrygga Estland är nog inte särskilt troligt.

  De som på allvar tror att välutbildade svenskar av någon anledning skulle välja att flytta till de problemtyngda länderna i Baltikum, Centraleuropa eller Östeuropa har nog inte tänkt igenom saken ordentligt.

  Länk till en intressant rapport.
  https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/arbetskraftsinvandring/granslost-vardeskapande-det-samhallsekonomiska-vardet-av-arbetskr_740239.html

 22. Per skriver:

  Ulf
  Jag tror att det är du som inte tänkt igenom en massa saker.
  1. Du har ingen förståelse för begrepper MÖRKERTAL när det gäller statistik, och fr.a. då brottsstatistik.
  2. Etniska svenskar (och assimilerade invandrare) flyttar från stadsdelar med stor/växande andel människor från eller med rötter i Mena. Och utflyttning från Sverige har nog redan börjat eller har seglat upp som ett möjligt alternativ .
  Med nuvarande fortsatt höga invandring från Mena, som du också förespråkar, så kommer denna bortflyttningstendens att stärkas. Tänk 5-10 år framåt och längre. Sverige håller på att bli ett 2-klass-land.

 23. Från Graven skriver:

  Varför skulle inte arbetsgivare vilja ha ”stora mängder lågutbildad arbetskraft” att välja mellan?

  De som inte kommer i arbete – en majoritet av dem upp till 9 år efter ankomst – får skattebetalarna ta hand om.

  Bra tänkt där, Ulf, bra tänkt.

 24. CeDe skriver:

  Nu är frågan vilken invasion som är allvarligast för EU/Sverige. Coronaviruset eller gränsmuslimerna.

 25. Per skriver:

  Vänstern och vänsterliberaler visar sin grunda/sneda/ihåliga/bräckliga/ologiska värdegrund då de är beredda att samarbeta med islamfascister som Erdogan.

 26. Ulf skriver:

  Graven har inte förstått att det är arbetskraftsinvandring som diskuteras. Pajas.

 27. Från Graven skriver:

  Lågutbildade utgör en majoritet av arbetskraftsinvandringen men representerar blott 15% av värdet av arbetskraftsinvandringen.

  De stora värdena står minoriteten för, de utbildade och högutbildade, som står för 85% av värdet.

  Och de kommer inte från länder med låg utbildningsnivå i Mellanöstern och Afrika.

 28. Från Graven skriver:

  Var det någon mer än jag som reagerade på hur Lena Hallengrens ordval gick ut på att täcka ryggen på regeringen när saker snart går riktigt snett, samt peka finger på folkhälsomyndigheten?

 29. Ulf skriver:

  Svar till Per.
  När det gäller dödligt våld så är mörkertalen närmast obefintliga. Det gäller både Sverige och Estland.

  När välutbildade svenskar flyttar från Sverige så är målet inte de problemtyngda länderna i Baltikum, Centraleuropa eller Östeuropa utan de stora multikulturella städerna i Västeuropa och USA där migranter från Afrika och Mellanöstern är ett vanligt inslag i gatubilden,

 30. Per skriver:

  Ulf
  Självklart finns inte mörkertalen inom kategorin dödligt våld. Jag pratar om övriga våldsbrott inkl. sexualbrott. Hörde på nyhetssändningen för 10 minuter sedan att en kvinnojour som arbetar med stöd åt våldtagna kvinnor meddelade att ca 1/10 av deras klienter gör en polisanmälan! Vad säger du om det mörkertalet Ulf?
  Vad gäller flyttning från Sverige pga. ökad kriminalitet etc. så menade jag vad som kan hända framöver, t.ex. att östra Europa kan bli ett alternativ för entreprenörer och andra högutbildade svenskar.
  Ulf du har två problem med ditt intellekt. 1. Du saknar förmåga att företställa dig vad som sker under under ytan, utanför offentlig brottsstatistik. 2. Du saknar även förmåga att se framåt i tiden, vad som med hyfsad sannolikhet kan vänta ”runt hörnet”.

 31. Ulf skriver:

  Per.
  Nu var det ju faktisk dödligt våld jag skrev om och där är Estland värre utsatt än Sverige om vi räknar brott per capita.

  Varför sedan högutbildade svenskar skulle välja att flytta till länder som ofta är mer drabbade av våldsbrottslighet än Sverige och vars egna innevånare gör allt för flytta till det multikulturella Västeuropa är något som Per gärna får försöka förklara för mig.

 32. Per skriver:

  Ulf
  Min poäng är att i östra Europa finns inte invandrare från Mena. Deras gäng-och klankultur och gängkriminalitet, deras negativa inverkan på skolorna osv.
  Dey är stor skillnad på att bli rånad och/eller utsatt för våldsbrott av en eller flera personer som tillhör ett gäng/klan än om förövaren är en ensam person. Ett fenomen som du heller inte verkar förstå är begrepp som HOTBILD, LATENT VÅLD, VÅLDSKAPITAL m.m.
  Jag underar vad du över huvud taget förstår Ulf. Det är tröttsamt att argumentera med en person som har så låg fattnings-/analysförmåga. Du tillför absolut ingenting som gör att debatten utvecklas framåt och fördjupas. Att diskutera med vänsterpersoner är som att prata med barn/tonåringar.

 33. CeDe skriver:

  Ja, det är som att trampa omkring i en leråker, Per.

 34. Jor-El skriver:

  Per gör som så många andra här misstaget att definiera Ulfs tokigheter som ”vänster”. Visst, hen är en väldigt ideologiskt fixerad person där det alltid är kartan som gäller, hur mycket än terrängen diffar från kartan. Dock tror jag inte alls att hen definierar sig själv som vänster, utan som det som en gång kallades ’nyliberal’, där publikationer som tex. ”Migrationens kraft” av Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt är en husbibel. Lägg märke till flitiga referenser till Svenskt Näringsliv och internationella kreditinstitut, och tagande i försvar av politiker som Fredrik Reinfeldt.
  Jag gissar att hen gärna lägger sin röst på Annie Lööf, eller kanske en stödröst på Miljöpartiet i skarpt läge, och att ’vänstern’ mest betraktas som tillfälliga sängkamrater eller nyttiga idioter för skapandet av de öppna gränser som ska låta både kapital och arbetskraft flöda fritt.
  Här ett exempel på Fredrik Segerfeldts tankegångar kring fri rörlighet och migration. En så kallad riskokar- eller kåkstadsliberal…

  https://www.friatider.se/liberal-valkomnar-kakstader-och-tiggarligor

 35. Från Graven skriver:

  Ulf har högfunktionell autism och hade det svårt med gymnasiestudierna. Han är Ashkenazy (inget fel i det i sig, men det förklarar vissa av hans fixeringar).

 36. CeDe skriver:

  Graven, det är kanske sant det du skriver om Ulf men det är ändå av en sån privat karaktär att det inte är riktigt rumsrent att lägga ut till allmänt beskådande.

 37. Från Graven skriver:

  Källan är Ulf själv.

 38. Från Graven skriver:

  Sedan kan det vara värt att notera att jag har precis lika mycket empati för Ulf som han har för skäktade kor.

 39. CeDe skriver:

  Jag förstår Graven, men vi ska väl inte sänka oss till Ulfs nivå.

 40. Från Graven skriver:

  Åh, till dit ner är det en bra bit kvar.

 41. Från Graven skriver:

  CeDe,

  du tror inte det har några konsekvenser för hur fördelningen till vår fattigpensionärer får stå tillbaka för IS-återvändare och ”flykting”-”barn” när Ulf arbetar hårt för att arbeta in bilden av att den svenska fattigpensionären får bo på gatan för att de ”bajsar på golvet” och ”misshandlar grannarna”?

  Att han månar om Lars Vilks rätt till yttrandefrihet och ett liv i säkerhet, samtidigt som han försöker arbeta in bilden av att Lars Vilks är antisemit och använder Vilks.net som ett antisemitiskt forum? Om Ulf kunde släcka ned Vilks.net så skulle han inte tveka. Faktum är att det är det han arbetar på.

  Spara dina känslor för ”fair play” till någon som förtjänar det, CeDe. Hade Ulf haft någonting att säga till om så hade du fått diskutera Vilks konst och situation på ett annat forum än det nedsläckta Vilks.net!

 42. CeDe skriver:

  Det var en spontan känsla som infann sig och som jag vädrade, Graven. Ingen djupgående analys bara kvinnlig intuition – nog om detta.

 43. Per skriver:

  Jor-El
  Jag håller med dig i din analys av Ulf. Jag slarvar lite med begreppet vänster här. Men vänster och vänster-/nyliberaler har ungefär samma politik i migrationsfrågan. Även om bakgrundsmotiven är (delvis) olika.

 44. Jor-El skriver:

  I endorse this message.

 45. Ulf skriver:

  Inget av det ”Från Graven” skriver om mig och mitt privatliv är sant. Det är bara en clowns fantasier.

 46. Från Graven skriver:

  Där ser ni,

  Storm i ett vattenglas 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.