2911: Upp mord eller ner mord

Länge har det dividerats fram och tillbaka angående om antalet mord i Sverige. Somliga menar att antalet har gått upp, åter andra att det har gått ner. Möjligen får man hålla sig till att det under senare tid har stigit något. I varje fall om man skall lite på det lätt skamfilade BRÅ.

Men det var värre på 1990-talet vilket ofta upprepas som en förmildrande omständighet. Vi kan dock alla vara lugna eftersom vi har tillgång till en expert, den inte helt okände Jerzy Sarnecki som kan trolla fram förklaringar som vanligtvis visar att det inte finns något att oroa sig över. Helt övertygad är det ändå svårt att bli, inte minst efter den ledare i Expressen som Ann-Charlotte Marteus har signerat. Där tycks det framgå att professorn kommit fram till att det alltid har varit lika bra som det är bra nu. Lika bra det även om Sarnecki någon gång kan framträda som alarmist.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

37 svar på 2911: Upp mord eller ner mord

 1. Jor-El skriver:

  Ja, frågan är om BRÅ är en fristående utredande myndighet till vägledning för beslutsfattande politiker, eller om det är ett propagandaorgan med uppgift att snygga upp bilden av den förda politikens effekter. Kanske lite av varje.
  Motelden mot den kritiska rapporten har varit massiv från etablissemangets hovsångare.
  Men visst, låt den sittande makten mumla i skägget om att man ”inte såg det komma”, parallellt med övertygelsen om att den myndighet som borde ha hjälpt den se det komma, fungerar alldeles utmärkt. Keep digging – Six feet under, and below…

 2. Ulf skriver:

  Martreus är helt enkelt inte inläst på det ämne hon försöker diskutera i sin krönika. Om hon hade brytt sig om att studera den statistik som Sarnecki refererar till så hade hon insett att den stöder hans påstående om det dödliga våldets utveckling i Sverige mellan 1975 och 1997.

 3. Från Graven skriver:

  Syftar du till följande påstående av Sarnecki?

  Läget är jävligt allvarligt. – Detta har tagit oss och polisen med total överraskning. Det tar tid att lära sig att bekämpa detta. Det kräver gigantiska resurser. Och det ser faktiskt väldigt illa ut just nu.

 4. Ulf skriver:

  Antisemiten ”Från Graven” som har för vana att ljuga om och förtala Israel verkar tro att det uttalande av Sarnecki hen citerar är från 1997.

 5. Ior skriver:

  Återförsamlad halmgubbekonferens, om minnesdagen gör entré blir lyckan fullständig 🙂

 6. Från Graven skriver:

  He he… Slår aldrig fel. Tryck på knappen, och få en Pavlovsk reflex från Ulf.

 7. CeDe skriver:

  Och ännu en politikern, nu från Afghanistan, är skriven i Göteborg och går på svenska bidrag.
  Läs och njut i dagens ”Fria Tider”.

 8. Jor-El skriver:

  Sveriges medialt flitigt anlitade kriminolog lider tydligen av dyslexi.

  ”När Jerzy Sarnecki läser en bok eller forskarrapport hinner han inte ta del av allt som ryms mellan pärmarna. I stället fokuserar han på de centrala delarna och hoppar över en del.

  –?Jag måste ’fuska’ eftersom jag aldrig hinner läsa något två gånger.”

  http://www.morpheusblogg.se/2017/04/16/jerzy-sarnecki-talar-ut-i-polsk-media/

  Summa summarum – en dyslektiker läser politiskt tiltade rapporter från BRÅ och förmedlar sina slutsatser till allmänheten, vilket sedan utgör Värdegrundens rekommenderade verklighetsuppfattning.
  Jaha, tänker den luttrade svensken som slutat gå ut efter mörkrets inbrott och istället tittar ner på sin brinnande bil på parkeringen.

 9. Ulf skriver:

  Faktum är att Jerzy Sarneckis uttalanden har stöd i den forskning som bedrivs både i Sverige och utomlands i ämnet kriminologi.

  Det är ju betecknande för Sarneckis trovärdighet att egentligen ingen annan forskare eller debattör har kunnat påvisa några allvarliga brister i hans resonemang.

  Marteus värdelösa krönika är ett typiskt exempel på hur låg kvalitet kritiken mot Sarnecki håller. Det räcker med att studera den statistik som finns tillgänglig på nätet för att konstatera att Marteus inte är insatt i det ämne hon försöker diskutera.

  Att sedan ”Jor-El ” fantiserar om bilbränder och rädsla för brott blir bara fånigt. Att röra sig i stadscentrum eller för den delen närområdet runt villan sent på kvällen har alltid varit varit något många svenskar känt sig oroliga för. Det är inget nytt.

  För trettio år sedan var det definitivt vanligare att bilen saknades när far skulle köra till jobbet på morgonen. Bilstölderna har nämligen minskat radikalt under 2000-talet.

 10. Från Graven skriver:

  Jerzy Sarnecki (2018-02-08):
  Läget är jävligt allvarligt. – Detta har tagit oss och polisen med total överraskning. Det tar tid att lära sig att bekämpa detta. Det kräver gigantiska resurser. Och det ser faktiskt väldigt illa ut just nu.

  BRÅ (jan, 2018):
  Det ödliga våldet ökar

  Kenneth Ågren, chef för polisens avdelning grova brott i Uppsala (2019-12-17):
  Kraftigt ökad invandring… det knappast är lönt att skicka dem till Lund, Malmö, Göteborg eller Stockholm heller, för där är våldet i princip lika illa.”

 11. Ulf skriver:

  ”Från Graven” har fortfarande inte fattat att Marteus krönika handlar om vad Sarnecki skrev och sa på 90-talet.

 12. Från Graven skriver:

  Marteus talar om vad Sarnecki skrivit över tid: 90-talet, 2000-talet, 2010-talet.

  Läs om läs rätt, Ulf.

  Här är förresten mitt favoritcitat av Sarnecki (2005; d.v.s. 14 år sedan) när kriminella gäng tömt sina automatvapen (!) Ak4-magasin rakt in i polishuset i Ronna.

  Sarnecki: ”Det här handlar om busungar som tycker att polisen har varit taskiga och så ska de visa sig på styva linan

  Var så god och skölj, Ulf!

 13. Jor-El skriver:

  Ulf har helt rätt, nutidens zeitgeist med bombdåd, skjutningar, bilbränder och gängkriminalitet är bara en stor fake news / mediahype skapat av giriga magnater hos Bonniers och Schibstedts. Simpel lösnummers- och clickbaitjournalistik helt enkelt. Man har sålt ut fullständigt och ser idag ut som värsta Avpixlat från 2015. Och stackars Public Service som känner sig tvingade att hänga på i racet.
  Stefan Löfven borde inte ens ha dykt upp till den berömda Agenda-intervjun och mumlat i skägget om att ”vi såg det inte komma”. Han borde istället redan i telefon frågat Agenda-redaktionen – ”vilken jävla brottsutveckling dillar ni om!?”
  Sedan skulle han ha rundat av med risken-för-att-halka-i-badkaret-jämförelsen innan han lade på luren.

 14. Ulf skriver:

  ”Från Graven” har fortfarande inte förstått vad krönikan handlar om.

 15. Från Graven skriver:

  Om Sarneckis vinglande i sina relativiseringar.

 16. Ulf skriver:

  Nä, där har ”Från Graven” fel. Däremot så har ”Jor-El” rätt i att politikerna borde hänvisa till fakta om brottsligheten istället för att jamsa med i klagoropen om att vi står inför en våg av ökat våld och brottslighet i samhället.

 17. Från Graven skriver:

  ”Ingen kan skruva verkligheten som kriminologen Sarnecki”

  Titeln på Marteus krönika.
  (Martueus/expressen)

 18. Per skriver:

  Ulf
  Det som framför allt skiljer 90talet från nutiden är den helt dominerande gängbildningen. Gängen finns i alla förortsstadsdelar.de utövar makt. Besitter ett avsevärt våldskapital. Folk är rädda för dem. De påverkar det mesta i stadsdelarma på flera sätt. De behöver inte ens utföra ett våldsdåd för att dominera miljön. Mycket består av LATENT VÅLD. Som inte syns i brottsstatistiken. Det är detra som vanligtvfolk upplever som en HOTBILD. Gängen och klanerna styr. Osv. I slutändan påverkar de också näringslivet, de lokala företagen. Osv. Allt detta kanske är för komplicerat för en sådan som Ulf att förstå.

 19. Per skriver:

  Ulf
  Du skriver ”… politikerna borde hänvisa till fakta om brottsligheten …”
  Vad är det? Är det inte bara toppen av isberget du då menar? Vad för strukturella förhållanden finns dolt under Brå-statistiken? I form av latent våld, hotbilder, när gängen växer till och etablerar en allt större makt, kontroll över lokalsamhället. Vad kan man tro om anmälningsbenägenhetens utveckling när tysthetskulturen breder ut sig? Osv.

 20. Ulf skriver:

  Nu är det ju så att Sarnecki inte ”skruvar” verkligheten. Han redovisar bara forskningsresultat.
  Per fantiserar om tystnadskultur och gäng men har inga fakta som stödjer det resonemanget.
  Känslor är inte fakta Per!

 21. Från Graven skriver:

  Sarnecki ”redovisar” forskningsresultat på ett sätt som inte ens BRÅ ställer upp på:

  https://www.svd.se/bra-rapporten-om-sexbrott-kritiseras-politiserad

  Sarnecki säger även att studien ”visar att invandringsvågen inte har påverkat antalet sexualbrott”. Stina Holmberg, en av medförfattarna till rapporten, säger dock till Svenska Dagbladet att detta är en feltolkning av resultaten.

  – Vi är alltså mer försiktiga i våra slutsatser än Jerzy Sarnecki. Vi har gjort två analyser som inte bygger på härkomst. För det behövs en annan studie. Den ska göras längre fram, säger Holmberg.

 22. Från Graven skriver:

  Till och med BRÅ’s egna rapportförfattare säger alltså att Sarnecki feltolkar resultaten.

  Ridå!

 23. Ulf skriver:

  Marteus krönika handlade alltså om brottsutvecklingen på 90-talet.

 24. Från Graven skriver:

  Krönikan handlar om att Sarnecki inte är tillförlitligt objektiv.

  Marteus skriver en tidsexposé över Sarneckis inkonsekventa uttalanden; 90-tal, 2000-tal 2010-tal, där ämnet är våldet i samhället. Men man kan ju lika gärna betrakta Sarnecki ur sexbrottsperspektivet; där ”skruvar” han nämligen också på ”verkligheten”.

  Men visst, du får ju gärna fastna i ett enda tankespår om du envisas.

 25. Ulf skriver:

  Sarneckis uttalanden är inte inkonsekventa när det gäller våldet i samhället under perioden 1990-2018. Hans åsikter stöds av kriminalstatistiken. Marteus och ”Från Graven” har ingen aning om hur den ser ut och därför så förstår de inte vad Sarnecki menar.

 26. Från Graven skriver:

  Självklart har Sarnecki varit inkonsekvent:

  Sarnecki (2005): “Det här handlar om busungar som tycker att polisen har varit taskiga och så ska de visa sig på styva linan

  Sarnecki (2018) – ”Läget är jävligt allvarligt.

  Båda uttalanden rör skjutningar utförda av kriminella gäng i förorterna.

  Marteus understryker endast det som alla redan förstått: Sarnecki skruvar verkligheten.

 27. Robert skriver:

  En intressant – och stundtals ändå hyfsat stringent – diskussion på temat Sarnecki & Co har för övrigt förts i Kvartal:

  https://kvartal.se/artiklar/dags-att-gora-upp-med-stockholmskriminologerna/

 28. Ulf skriver:

  Det är onekligen en intressant debatt som visar hur svårt det är att ifrågasätta Sarnecki. Han har helt enkelt forskningsläget på sin sida.

 29. Från Graven skriver:

  Så synd att du har som princip att aldrig ge källa till ”forskningsläget”, Ulf.

  Sarnecki blir avfärdad av allt fler; kvartal är endast ett exempel.

 30. Ulf skriver:

  Att Sarnecki har stöd av den forskning som sker inom ämnet kriminologi framgår av debatten som publicerats på Kvartals hemsida.

  Att ”Från Graven” sedan inte kan tillgodogöra sig den informationen är ingen överraskning.

 31. Från Graven skriver:

  Artikeln i Kvartal går igenom – studie för studie (med källhänvisning) – de uttalanden av Sarnecki som helt enkelt inte har någon backning.

  Ur artikeln: ”Trots att Sarnecki misslyckats att se och förklara den växande våldsvågen fortsätter riksmedierna att på stort allvar intervjua honom om åtgärder mot de brott som han blev så överraskad av

 32. Ulf skriver:

  Ett påstående som inte styrks av några källor.

 33. Från Graven skriver:

  Som sagt, artikeln i Kvartal går igenom källorna.

  Att Sarnecki misslyckats motsägs inte ens av honom själv:
  Läget är jävligt allvarligt…Detta har tagit oss och polisen med total överraskning, … det ser faktiskt väldigt illa ut just nu

 34. Ulf skriver:

  ”Från Graven” har missat att det var flera artiklar.

 35. Från Graven skriver:

  Som jag sade ovan:

  Artikeln i Kvartal går igenom – studie för studie (med källhänvisning) – de uttalanden av Sarnecki som helt enkelt inte har någon backning.

 36. Ulf skriver:

  Vilken artikel, det finns flera!

 37. Från Graven skriver:

  Du menar replikerna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.