2776: Konstbevakningen i Expressen

Konstbevakningen i Expressen har nu övertagits av litteratur- och identitetsskribenterna och resultatet blir därefter. Den här gången är det Nina Lekander som jublar över Lotte Laserstein (1898 – 1993). Laserstein fick en god skjuts framåt i Sverige med Fredrik Sjöbergs bok från 2013. Lekander är inte riktigt nöjd med att Sjöberg inte uppskattades hennes senare verk. Inget originellt med det, det är den allmänna uppfattningen och det är nog så riktigt. Laserstein är inte ointressant och ingen kan komma ifrån hennes verkliga mästerverk, ”Kväll över Potsdam” från 1930.

Men som sagt, sedan representationen blev en konstnärlig kvalitet blir Laserstein naturligtvis bättre än vad hennes samlade produktion kan visa upp.

Det här inlägget postades i Konstkritik, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

26 svar på 2776: Konstbevakningen i Expressen

 1. Mer eller mindre skriver:

  ”Representativitet en konstnärlig kvalifikation”

  Ypperlig sammanfattning. Det är så det ska se ut.

 2. minnesdagen skriver:

  Jag har tittat på en del bilder på nätet och tycker definitivt inte hon är överskattad.
  Hon hade verklig talang och fin känsla för färger.

 3. SSAB skriver:

  Hovrättens konstbedömning

  Hovrätten skärper straffet för konstnären Dan Park. Han döms för hets mot folkgrupp och förtal – och får fyra månaders fängelse.

 4. CeDe skriver:

  Vad hovrätten gör borde vara straffbart inte Parks konst.

 5. minnesdagen skriver:

  Vad skall man förvänta sig av hovrätten ?
  Dom kan inte tolka konst som är ironi, och förstå ironi, när ett ledset offer sitter och gråter ut (MJ).

 6. CeDe skriver:

  Hur kan konst vara straffbart. Det är ju en föreställningsvärld där var och en får se vad den vill och själv ta ansvar för det.
  Även det till synes uppenbara är ju ändå bara fiktivt.

 7. PL skriver:

  Expressens kultur och ledarredaktioner verkar lida av en svårartad putinnoja som får rent löjeväckande proportioner. Hela ”narrativet” av påverkansoperationer, trollfabriker mm kokar hela tiden ner till nyhetssajterna Sputnik News och Russia Today, vars läsare till huvudsak verkar bestå av redaktörer på SvD, DN, Expressen samt Patrik Oksanen på Hela Hälsingland.
  Det är klart att Hovrätten för Skåne och Blekinge har levererat en politisk dom i parkfallet. Den ser en bild på Parks blogg som föreställer en svart person och konstaterar utan några invecklade resonemang att det är ”uppenbart” att denna bild utgör ”hets mot folkgrupp” och förlänger utan vidare straffet med en månad. Som en något sånär bildad och intellektuell person känner jag mig mycket oroad över rättsväsendets förfall i Sverige.

 8. PL skriver:

  Beträffande Lotte Laserstein har konstvärlden förstås helt rätt att de mästerverk hon målade innan emigrationen inte kan jämföras med vad hon målade i Sverige. Har själv hemma en fin liten målning i olja av konstnären som målade ”Abend uber Potsdam”!

 9. CeDe skriver:

  En blåögd politik som dessutom inbillar sig att islam är integrerbart.
  Islam är en erövringsideologi som inte ger ett dyft för kufar.

 10. Ulf skriver:

  Det är onekligen en glädjande nyhet att nazisten och antisemiten Dan Park har dömts till fängelse.
  Det är bra att det svenska rättsväsendet markerar mot en person som Dan Park när han ägnar sig åt att förtala oförvitliga medborgare och hetsa mot människor vars hudfärg han inte gillar.

  För den bostadslöse missbrukaren Dan Parks är det naturligtvis bra rent personligen att han hamnar i ett fängelse där han kan få en bra bostad, avgiftas och serveras lagad mat.

  En salomonisk dom således som både vänner till Dan Park men också hans ideologiska motståndare bör hälsa med glädje!

 11. minnesdagen skriver:

  Är inte alla män nazister och antisemiter? Jag trodde det satt i generna. Linda Snecker i vänsterpartiet vet att det gäller alla män.

  Om Dan Park hamnar i fängelse så är det mycket dåligt för alla konstvänner. Man får ju vänta på att det skall komma nya konstverk. Kan dom inte fängsla några knarklangare istället ?

 12. PL skriver:

  Det vore intressant att se din medicinlista Ulf

 13. mohammad skriver:

  Parks juridiska ombud borde fortsättningsvis ta vara på klientens legitimt juridiska anspråk.

  Obeaktat dessa grundas ännu ett meningslöst försvar av Parks uppenbart nazistiska och antisemitiska böjelser på Lars Vilks myt om ”konstens frihet”.

  Mot denna bakgrund framstår Rättspsykiatriska nästa som mitt bästa stalltips…

 14. Från Graven skriver:

  Man kan förvisso diskutera Parks motiv, och oavsett vad man tycker om det så har svenskt rättsväsende tagit ställning.

  Men att det skulle finnas någon relevans i debattinlägg från en islamist som vägrar ta avstånd från koranens påbud om kvinnans underordnade ställning och att hon skall slås(!) om hon inte lyder [Sura an Nisa 4:34], har jag svårt att se. Det handlar inte om moral när inläggen kommer från dig, mohammad, det handlar om en agenda.

 15. CeDe skriver:

  Så snyggt du klär av dem – Graven!

 16. Ulf skriver:

  I går skedde en ny terrorattack mot en synagoga i USA. Terroristen kunde ganska snabbt gripas av polisen och verkar nu även ha erkänt ett brandattentat mot en moské. I den högerextrema världsbilden så är både judar och muslimer ett hot mot den vite mannen.

  Sverigedemokraterna med sin uttalade antijudiska politik och ständiga attacker mot den muslimska minoriteten i Sverige är ett utmärkt exempel på denna förvridna världsbild.

 17. Från Graven skriver:

  Kvällen den 9 december 2017 utsattes judiska församlingens synagoga i Göteborg för en attack av ett tiotal personer, som kastade brandbomber på synagogan.

  Tre män från Mellanöstern fälldes för det anti-judiska hat-dådet: två statslösa palestinier och en syrisk man.

  Endast palestiniern Feras Alnadim har dömts till utvisning för dådet.

 18. minnesdagen skriver:

  Om en konstnär målar fåglar betyder det inte att konstnären är en fågel.

  Problemet är att diverse folk inte gillar att Dan Park gör konst om falskheten i nyhetsrapporteringen när det gäller invandring och religion.

 19. Jor-El skriver:

  Dan Park gör vår tids ’entartete kunst’.

 20. CeDe skriver:

  En man har gripits efter hatattacken mot en synagoga i USA 27/4.

  Ulf, du skriver att den mannen även har erkänt ett brandattentat mot en moské.
  Kan du tala om var du har fått den uppgiften ifrån.

 21. CeDe skriver:

  Kanske var det bara fake news, Ulf?

 22. Ulf skriver:

  Jag läste om det i Dagens Nyheter. Nu ser jag att amerikanska tidningar skriver mycket om både skyttens koppling till den anlagda moskébranden och det manifest där han skriver om sitt hat mot muslimer och judar.
  Det är bara att googla!

 23. Pelle skriver:

  Sura an Nisa 4:34 Är det så kvinnorna har det eller har någon hittat på att de på riktigt tycker det ska vara på det viset? Och att det är så?

 24. Från Graven skriver:

  Sura an Nisa, ca 176 verser, är det ”kapitel” i koranen i vilket kvinnans ställning inom islam definieras; inklusive äktenskap, arvsfördelning, kvinnans underordnande mannen, etc,

  Den mest famösa, utöver de sedvanliga misogyna och orättfärdiga stipulationerna, är den som rekommenderar mannen att slå en kvinna som inte lyder. Versen är numrerad 4:34, och är faktiskt mer föremål för debatt i den islamska världen än i den västerländska, där total medietystnad och beröringsskräck råder över ämnet.

 25. CeDe skriver:

  Tack Ulf!

 26. Ulf skriver:

  Tack själv ”CeDe”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.