2759: Upphovsrätt och invandringsbehov

Den nya upphovsrättslag som skall röstas genom i EU torde vara alltför nitisk (GP). Det ser i vrje fall inte bra ut.

Den senaste rapporten från arbetsförmedlingen om behovet av invandring nämner naturligtvis inte något om problemen. Rakt av kan den användas utan invändningar av dem som har behov, t ex den outtröttlige Petter Larsson (Aftonbladet).

Mera seriösa inlägg i frågan finner man på Ekonomism och i SvD.

Vore det inte bättre med fakta på bordet efter decennier av falska bokslut?

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

45 svar på 2759: Upphovsrätt och invandringsbehov

 1. DanTor skriver:

  Lars V. och sur? fundering om -” bättre med fakta på bordet efter decennier av falska bokslut?”
  Njaee angående din vy blir min istället att förloppet är mera likt ett dubbelt bokslut såkallat Italiensk-bokföring, falskt för viss sant för viss.
  Jag anser att det går kvickare fram mot sant, jajo en stund till, om falskt är aktuell, tänk SR/SVT.
  Därmed och igen på så vis bör vi endast luta oss tebax lungt å-fint fixa poppcorn.

 2. Ulf skriver:

  Mattias Lundbäck menar i sitt blogginlägg att Sverige behöver cirka 80 000 invandrare per år vilket knappast motsäger Arbetsförmedlingens prognoser. Faktum är väl att Arbetsförmedlingen anser att det räcker med 60 000.

  Om vi tar nationalekonomen Mattias och tjänstemännen på Arbetsförmedlingens råd på allvar så behöver alltså Sverige mellan 60-80 000 invandrare per år.

  Faktum är att nationalekonomer anser att invandring gynnar Sveriges ekonomi och har gjort det länge. Det är ingen nyhet.

 3. minnesdagen skriver:

  Arbetsförmedlingen har alltså 60-80 000 jobb årligen där dom inte hittar någon att anställa, är det så man skall tolka siffrorna ?
  Konstigt då att det överhuvudtaget förekommer arbetslöshet.

 4. Ulf skriver:

  Sveriges arbetslöshet ligger under EU genomsnittet.

 5. Lars Vilks skriver:

  Du vet mycket väl att det handlar om att få invandrarna i arbete. Annars blir det naturligtvis en kostnad. Sverige behöver specificerad arbetskraftsinvandring men det får vi tyvärr inte.

 6. Ulf skriver:

  Om vi får tro det som står i Mattias Lundbäcks blogginlägg så går flyktinginvandring från vissa regioner som Turkiet med vinst medan den från Afghanistan går med förlust eller plus minus noll för statskassan.
  Arbetskraftsinvandring är naturligtvis mest lönsam men all flyktinginvandring går inte med förlust för statskassan.

 7. pöbeln skriver:

  Nu när vi långsamt går mot det liberala upplösandet, här en bra artikel so sätter ord på hur vi kom hit.
  https://www.dn.se/kultur-noje/kristina-lindquist-hur-langt-har-normaliseringen-av-den-etniska-nationalismen-gatt/

  Jag ger homosexuellas rätt att gifta sig 10 år. Aborträtten 10 år. Och vi har antagligen en SD:are som statsminister om 5 år. Och Vilks retrospektiv på Moderna museet om 10 år.

 8. pöbeln skriver:

  The PewDiePipeline: how edgy humor leads to violence
  https://www.youtube.com/watch?v=pnmRYRRDbuw

 9. Mer eller Mindre skriver:

  Jag uppsökte the ”Flat Earth Society” på facebook, sedan en av mina progressiva bekantingar visat sig trilla över kanten. Miljöpartism, cannabis och plattjordare. En ska bort? Å nej, inte alls.

  Det visar sig att de tillämpat en särskild teknik för kommentarerna, som med lätthet känns igen hos Ulf. De tillåter inte bilduppladdning bland kommentarerna. Varför inte? Varje helbild visar en rund jord, oavsett från vilket håll. Det blir Besvärande Kommentarer, men man kan å andra sidan inte vara helt säker på att Flat Earth Society inte skämtar.

  Annat är det med Ulf. Han spänner kärran framför hästen på fullt allvar. Andra skrattar, han förstår inte varför. Om arbetsinsats efterfrågas dyker hugade upp. Om bidrag som överstiger hemlandets löner delas ut gratis dyker många fler hugade upp. Om hälften av de nyankomna hamnar i arbete med postutdelning, gräsklippning och knarkhandel, så har den andra hälften inte jobb, utan bidrag. Samt bostad och förtur till välfärdsstatens tjänster, som vi betalat och betalar.

  Arbetsförmedlingen presenterar exakt de prognoser som politikerna beställt. Vi betalar kalaset. Arbetsförmedlingens prognoser nyttjar samma statistiska verktyg som klimatalarmisterna, med resultat efter beställarens kriterier. De böjer verktygen till sina önskemål och producerar linjer på papper som inte har med verkligheten att göra. Statistik och verklighet är skilda saker. Konstruktionen att det behövs 80000 nya arbetare om året är en statistisk synvilla byggd på att man ställer kärran före hästen, och inte efter.

  Nyss försökte politiker förbjuda låglönejobb, för väljarnas räkning, berättades det. Nu måste de hitta på nya låglönejobb, månne fiskas det efter nya väljare?

 10. Från Graven skriver:

  He he… den gode Ulf.

  Det här är inte det enda forumet där ”Ulf” avfärdas som regelrätt knäpp.

 11. Ulf skriver:

  ”Med eller mindre” uttalar först sitt förakt den ovetenskapliga organisationen “Flat Earth Society” för att sedan konstatera att signaturen tror på olika konspirationsteorier som vävs runt Arbetsförmedlingens rapport. Plötsligt är vetenskapliga data inte längre intressant.

  Onekligen en halsbrytande tankevurpa!

 12. pöbeln skriver:

  Haha. Ja, det var ett märkligt inlägg från “Mer eller mindre”.

 13. Per skriver:

  Ungefär 12 personer har attackerats med kniv i London sedan i lördags. Inget som är en nyhet i svenska msm? Däremot kan ma få veta att två personer nyligen har dött i Norge pga en lavin. Intressant hur man värderar olika nyheter i svenska media.

 14. Ulf skriver:

  Vad vill du säga med den kommentaren Per?

 15. Från Graven skriver:

  Kanske att… det är intressant hur man värderar olika nyheter i svenska media?

  Det är ett långt skott, jag vet, men det ligger inom möjligheternas gränser.

 16. pöbeln skriver:

  Jodå…visst rapporteras det allt…även om det mest blir notis…

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/a250G5/mordforsok-i-brittisk-by-utreds-som-terror

 17. Per skriver:

  Ulf
  Orsaken till min kommentar rakt ut mörkret var nog ungefär som Från Graven gissade.
  Signaturen med det vackra namnet pöbeln hjälper sedan till att illustrera min tankegång genom att ta upp den notis som AB hade om en sannolikt VIT högerextremist som knivhuggit någon strax utanför London och som kanske inte ingår i de 12 attacker som skett inne i London och där macheteknivar använts i flera fall. Det är ett långskott men jag gissar lite fördomsfullt att etniciteterna oå förövarna i det som av vissa kommentatorer i England beskrivs som ett blodbad i London har varit andra än etniska britter. Och därför gissar jag att det av svenska medier inte bedöms ha nyhetsvärde för oss i Sverige.

 18. pöbeln skriver:

  Så är det det här du menar.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/QldxW8/vag-av-knivmord-i-storbritannien

  Eller vad pratar du om? (jag kanske helt har missat)

  Jag har inga problem med nyhetsvärdesbedömningen. Knivmord har ökat dramatiskt i England. Detta står mot en rasistisk terror attack. Menar du att alla mord i England ska rapporteras individuellt i svenska tidningar?

 19. Mer eller Mindre skriver:

  Ulf spänner alltid kärran framför hästen. Som tydligt framgår är arbetsförmedlingens rapport inte på något sätt vetenskap. Arbetsförmedlingen är instiftad av politiker för politiker, och levererar åsikter dolda bakom statistiska konstruktioner.

  Om arbetsförmedlingen sagt som det var, tyvärr matchar vi knappt några jobb med arbetslösa, därför att vi inte har några jobb, så hade en armé av politiker ställt sig upp och anklagat den för allt från rasism till inkompetens. Arbetsförmedlingen är byråkrater bakom glasdörrar som sitter framför en dator och räddar sitt eget jobb genom att leverera vad beställarna kräver. Det finns ingen vetenskap inblandad, utan bara fusk med den statistiska metoden.

 20. pöbeln skriver:

  Flat earth society…hahaha…

 21. Per skriver:

  Pöbeln
  Jag noterade att bara de senaste fyra dagarna, alltså nyss, inte i början på mars, hade ca 12 personer attackerats med kniv i London. Ofta med macheteliknande knivar.
  Det var sex personer det senaste dygnet. Det är alltså en pågående våg av knivattacker. Men inte intressant för t.ex. Aftonbladet.

 22. pöbeln skriver:

  Nu var det ju just Aftonbladet som skrev om detta..

 23. pöbeln skriver:

  Om det visar sig att detta var en koordinerad terrorhandling, så hoppas jag att det skrivs om rejält. Om inte så är det inte en stor nyhet. Ska vi rapportera varenda mord i Brasilien? Proportioner blir aningens virriga i detta globala medielandskap.

 24. Från Graven skriver:

  Det är förändringen som är av nyhetsvärde, inte det absoluta antalet.

  När Brasilien diskuteras utifrån den höga våldsstatistiken så behöver vartenda mord knappast rapporteras.

  London är en stad stadd under förändring; från en hyfsat säker stad till en stad med flera mopedrån och knivöverfall per dygn. Det är detta som nyhetsvärdet består i.

 25. Per skriver:

  Jag är inte insatt i detaljerna vad gäller förövare och offer, och om det finns någon strukturell tendens här. Min gissning är ändå att dessa våldsvågor kan ses som en början på en etnisk rensning och maktutövning, uppbyggnaden av våldskapital.

 26. pöbeln skriver:

  Men Per. Nu går ju du också med i Flat Earth Society. Du kan inte gå runt och gissa så. Det blir pinsamt. Jag menar, jag har ju inte heller alla svaren. Men att börja gissa på etnisk rensning känns väldigt långt bort. Visst är det hemskt med 12 mord. Men det bor 8 miljoner människor i London. Nästan lika många som i Sverige. Och London har haft våldsam kriminalitet for ever. När jag bodde i London på 90-talet ville inte taxichaufförer köra till East-London. När jag bodde där 2010 hade East-London gentrifierats fullständigt så man undrade vart alla fattiga människor tagit vägen.

 27. Per skriver:

  Pöbeln
  Jag tror att EN av de anfallna dog
  Hade det varit tolv knivdödade på fyra dagar så tror jag att tom. Aftonbladet skrivit en notis.

 28. Ulf skriver:

  Det dödliga våldet har minskat i London de senaste åren. Hade du koll på det Per?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Crime_in_London

 29. Jor-El skriver:

  ’Englands-bilden’ verkar vara svår att fånga. Man får väl helt enkelt gå till kvalitetsjournalistiken på The Sun, som gjort en liten sammanställning över utvecklingen av stabbings:
  https://www.thesun.co.uk/news/8104412/london-stabbings-2019-latest-knife-crime-statistics-attacks-knife-death-euston/

  ”LONDON’S knife epidemic is showing no signs of ending, with the capital reeling from fatal attacks since the start of 2019.
  With last year being London’s bloodiest in almost a decade, as the number of homicides reached 135, the plague of knife crime is not nearing its end.”

  Men det skriver dom bara för att sälja lösnummer. Vi får hoppas att England har sina egna Jerzy Sarneckis och Magnus Betnérs som kan påpeka att det var mycket värre på Jack the Rippers tid.
  – Go back to your fish’n’chips and bingewatching of Emmerdale Farm, everything is under control!

 30. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Mordfrekvensen har en tydlig uppåtgående trend i London och nådde december 2018 sin högsta nivå på 10 år. Två stickprov för att visa vad vi talar om för siffror: mellan 2014/15 ökade mordfrekvensen med 25.5%. Mellan 2017/18 var ökningen 54.9%*

  *Källa: Metropolitan Police

  Det du har helt rätt i är att dagens höga nivåer ter sig ha motsvarigheter i modern tid; 2008 motsvarade antalet mord (155) det för 2017/18 (153). För en period av ca 40 år så minskade mordfrekvensen stadigt till 2011 (113) med nästa lägsta-nivå så långt tillbaka som 1970 (105).

  Men, trenden har sedan 2011, till dags dato, varit uppåtgående igen och ligger just nu på tangerade rekordnivåer.

  Med en dålig start på 2019 så är, med andra ord, noteringen och efterföljande debatt om en ökande trend på mordfrekvensen berättigad.

  Mvh,
  Från Graven

 31. Per skriver:

  Ulf
  Jag tog upp knivattacker, inte fullbordade mord.
  Du slarvar med din kommentar.

 32. Ulf skriver:

  Det var värre på 90-talet ”Jor-EL” . Det är bara att gå in på wiki sidan jag länkade till för att få det bekräftat.

 33. Per skriver:

  Ulf
  Jag tog del av den länk från Wikipedia som du satte in ovan och kopierade detta stycke:
  There has been an overall increase of crime rate especially knife stabbings from April 2010 (1093) to November 2018 (1208).[52] Mayor of London, Sadiq Khan said that the knife crime offenders will be tagged with tracking GPS devices for a year upon their release from the prison which will record their movements against the location of reported crimes & revert back to police with the information.[53]

  Noten 52 avser en kategori Hate crime.

 34. pöbeln skriver:

  Men i grunden handlar hela denna diskussion om att Per har en förvirrad världsbild.

  ”Min gissning är ändå att dessa våldsvågor kan ses som en början på en etnisk rensning och maktutövning, uppbyggnaden av våldskapital.”

  Skriver du, Per. Vad har du för belägg för det? Inga? Graven, kan du hjälpa din kompis, du brukar ju vara förtjust i empiri.

  The PewDiePipeline: how edgy humor leads to violence
  https://www.youtube.com/watch?v=pnmRYRRDbuw

 35. Jor-El skriver:

  Mera England. Där har en konflikt blivit synlig på sistone, som jag spår även vi i Sverige kommer att bli varse, förr eller senare.
  Dvs. konflikten mellan å ena sidan hbtq-rättigheter och implementeringen av dessa i samhället, tex. genom skolundervisning. Och å andra sidan vissa religiösa gruppers upplevda rättigheter att slippa dylikt ogudaktig propaganda som strider mot deras tro. I Sverige har vi tryckt hårt på gasen både för feminism och hbtq-rättigheter, parallellt med öppen dörr för storskalig mansdominerad invandring från några av dom mest bakåtsträvande patriarkala kulturerna på planeten.
  Och den korrekta officiella hållningen är att låtsas som det inte föreligger någon konflikt i detta. Men som sagt, i England börjar den bli synlig – Tim Pool förklarar läget:

  https://www.youtube.com/watch?v=VxY1QhJ70Ug

 36. Per skriver:

  pöbeln
  med etnisk rensning menar jag att genom systematisk kriminalitet mot enskilda personer pusha ut etniska britter från London. Dvs främja/påskynda white flight. Detta kan också uttryckas som att expandera de redan formulerade ”muslim areas” m.m. Obs detta är en hypotes. Men andra ”rationella” förklaringar till denna typ av våldsvågor är svårt att hitta.
  Det som kanske kännetecknar dig pöbeln och Ulf är att ni tycks leva i ett absolut NU utan några som helst föreställningar om framtiden, ingen framförhållning, ingen förmåga eller vilja att tyda/finna mönster, strukturella tendenser i samhällsutvecklingen, utan förmåga att ”se runt hörnet”. Dåliga spanare (P1).

 37. Från Graven skriver:

  Min erfarenhet av London (har bott i Storbritannien) är att staden är mycket heterogen. Vanliga britter har många etniska bakgrunder på grund av kolonialtiden; så iklädda den ofrånkomliga arbetsuniformen, med portföljen i ena handen och en latte skvalpandes i andra, så ”commutar” diverse etniciteter till sina kontorsjobb i city. Samtliga mer eller mindre ”brittiskt” brittiska. Ju längre ut från city, desto mer tydliga blir den ursprungliga kulturen (typ indiska familjer som följer indiska traditioner; dito Jamaica, etc); och tillräckligt långt ut når man bältet där folk har råd att köpa vettiga hus och här är man ”brittiskt” brittiska igen.

  I de mindre bemedlade stadsdelarna, och särskilt på ”council estates”, så råder de sedvanliga problemen med utanförskap. Det är också här den kulturella bakgrunden konserveras som allra mest. Det är möjligt att man enligt ursprungskulturen hedrar mamma och pappa hemma vid middagsbordet, men på gatan råder friktionsytan mot ”majoritetssamhället” (man mopedrånar inte medlemmar av den egna communityn); dessutom så patrulleras vissa områden av regelrätta shariapoliser som svensk msm aldrig kommer att rapportera om (men som avhandlas i brittiska samhällsdebatten).

  Eftersom att kultur är konserverande, och det finns många kulturer i London, så finns det många av ”den andre” att ligga i konflikt med.

  För den som tror på ett mångkulturellt nirvana med delade värderingar så rekommenderar jag ett besök i Chinatown: försök där att kommunicera på engelska! Det gäller för övrigt även det enastående Chinatown i San Francisco (eller vilken utomkinesisk enklav i världen som helst). Men där Chinatown, eller för all del även ett indiskt eller pakistanskt dito, fungerar som en självstabiliserande enklav i harmoni med majoritetssamhälle, så gör MENA-enklaver det inte! Här har ni mopedrånarnas och macheteviftarnas hemmatrakter.

 38. Ulf skriver:

  ”Jor-El” konstaterar helt riktigt att islamister i Storbritannien motsätter sig sexualundervisning i skolan.
  Det är naturligtvis ett problem och ett allvarligt sådant. Religösa grupper skall inte bestämma hur läroplanen utformas i vare sig Sverige eller Storbritannien.

  I Sverige kan vi dock konstatera att Pridefestivalen i Stockholm vid flera tillfällen störts av högerextremister. Det är nämligen så att islamister och högerextremister är rörande överens om att sexuella minoriteter skall hållas nere.

  Konflikten handlar helt enkelt om det mångkulturella samhället. Liberala krafter har inget emot judar, muslimer, homosexuella och transsexuella.
  Extrema islamister kan inte acceptera judar, homosexuella och transsexuella medan Sverigedemokrater vill göra det olagligt att leva som jude i Sverige, stödde fortsatta tvångssteriliseringar av transsexuella så sent som 2013 och har uppenbara svårigheter med homosexuellas rättigheter i vårt land.

  Skiljelinjen går inte som ”Jor-El” menar mellan européer och muslimer utan mellan de som stödjer ett mångkulturellt samhälle med hbtq-rättigheter och religös tolerans på ena sidan och islamister, sverigedemokrater och andra högerextremister på den andra som inte kan acceptera varken religösa eller sexuella minoriteter.

 39. Ulf skriver:

  Lars Vilks länkar till Peter Santessons krönika i Dagens Samhälle där det påstås att det inte finns något stöd bland forskare för påståendet att invandring kan vara ett sätt att dämpa effekterna av låga födelsetal och en åldrande befolkning.

  Peter Svensson som inte är nationalekonom refererar till professorn i nationalekonomi Mats Hammarstedts artikel i Svenska Dagbladet den 21 mars som stöd för det påståendet.
  Svensson kan naturligtvis inte veta att Hammarstedts artikel är djupt osaklig. Hammarstedt låtsas inte om att professorn i nationalekonomi Thomas Lindh i rapporten ”Sverige i en åldrande värld” föreslog att invandring från MENA kan dämpa Sveriges demografiska problem.
  Hammarstedt verkar också ha missat att sysselsättningsgraden för utrikesfödda i Sverige är runt 69 procent och inte runt 60 eller 65 procent som Hammarstedt påstår.

  Att som Peter Santesson gör när han påstår att forskningen inte står på Arbetsförmedlingens sida när det gäller invandringens betydelse för svensk ekonomi är alltså helt felaktigt.

 40. CeDe skriver:

  Det är inte vi som behöver invandrarna Ulf, det är invandrarna som behöver oss.
  Vi klarar oss alldeles utmärkt med vår egen arbetskraft för våra egna behov.
  Men vi dräneras på pengar för att ”hjälpa” Palestina och andra suspekta länder tills vi går på knäna och tror att lösningen ligger i att importera analfabeter och andra icke anställningsbara.
  En rundgång av galenskap.

 41. CeDe skriver:

  Det är klart att ska vi försörja en så stor del nytillkomna så räcker naturligtvis inte våra resurser till. Och den arbetskraftsresurs som dessa kan bidra med täcker inte på långa väger ens deras egna behov. Så att i stället för att bidra blir det ett tärande som får politiker att tro att det behövs ännu fler för att alla ska få det bra – und so weiter, und so weiter.

 42. Från Graven skriver:

  Så här skriver Thomas Lindh i sin rapport:
  Invandring är en relativt snabb fix, men det tar ändå en viss tid innan invandrare kan etablera sig och börja generera nettovinster [Ekberg (1983) beräknar att ett invandringsflöde ger optimal avkastning 40 år efter start.]

  Dessutom är Lindh i rapporten själv tydlig med att han inte förespråkar någon särskild lösning på pensionsinbetalningsbortfallet på grund av en åldrande befolkning.

  Med andra ord: vill man läsa in i Lindhs rapport att han förespråkar import av arbetskraftsinvandring från MENA – vilken han uttryckligen inte gör – skulle man i så fall enligt Lindh själv få vänta i 40 år på optimal avkastning.

  40 år på optimal avkastning!

  Baserat på ett underlag som i stort bygger på en annan typ av invandring än den från MENA; så här skriver nämligen ursprungsförfattaren till referensen angiven av Lindh, professor Jan Ekberg:
  Fram till mitten av 1970-talet var invandringen till Sverige väsentligen en arbetskraftsinvandring och i huvudsak från de övriga nordiska länderna och Europa. En stor andel av dessa invandrare gick som arbetare till industrin och servicesektorn. År 1970 var cirka 60 procent av de utrikes födda boende i Sverige födda i något annat nordiskt land och mer än 90 procent födda i Europa.

  😆 😆 😆

 43. CeDe skriver:

  Att icke förglömma är Valonerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.