2727: Helter Skelter

Jag har nu läst Jens-Martin Eriksens roman ”Helter Skelter”.Man kan få en uppfattning om den här. Den har dessutom recenserats på Information. Recensenten var inte vidare förtjust men det beror nog främst på att ämnet och innehållet rör sig i trakter som är känsliga även i Danmark.

Boken handlar alltså om en person som verkar för en högerextrem organisation som utnyttjar missnöjet med muslimsk invandring och som på olika sätt lyckas förstärka motsättningarna till det blir fullständigt kaos i Danmark. Skildringen av dem som försvarar islam och muslimer är inte vidare positiv. Alla sidor av ställningstaganden hjälper fram den allt kärvare situationen. Författaren gör inget eget ställningstagande, inga moralismer utan alla funderingar lämnas till läsaren. Svårligen skulle man kunna tänka sig att en känd svensk författare skulle ge sig på ett sådant här projekt. Romanen företer vissa likheter med Michel Houellebecq ”Underkastelse”. Där sker allting stillsamt och huvudpersonen faller lojt in i de nya förhållandena. Eriksens ”Helter Skelter” är motsatsen vad gäller tempo och händelserikedom. Det flyter mycket blod. Jag tycker att den är lättläst och spännande, dessutom tänkvärd. Eriksen har gjort en omsorgsfull research och varit på många av de platser som dyker upp i boken, något som är värt att notera. Boken kommer säkert att bli livligt diskuterad i Danmark.

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.