2650: Den alternativa bokmässan

På yttrandefrihetsfronten rör det sig något. Jag skulle delta i den alternativa bokmässan i Göteborg under den kommande helgen. Fria Tider hade, utan närmare motivering, blivit utestänga från den ordinarie mässan (Åsa Linderborg skriver om saken i Aftonbladet). Därför arrangerade man alternativet. Min medverkan skulle dels vara ett anförande om konsten och yttrandefriheten och dels skulle jag göra en liten utställning med några av mina målningar. Arrangemanget skulle äga rum på Park Hotel men då de fick veta vem som skulle vara med blev det genast avbokning. Avbokningarna följde sedan i rask ordning tills man tog sig för att resa ett tält på Heden. Då var det nästan klart, men bara nästan, ty idag kom beskedet att säkerheten inte kunde kontrolleras.

Händelseutvecklingen är naturligtvis gynnsam för mitt konstprojekt. Även efter 11 år sprider rondellhunden skräck och upprördhet. Att konsten är fiktion spelar inte så stor roll. Publiken tar saken på största allvar. Och det är sant att man måste se upp när verkligheten blir alltför påträngande.
P1
Expressen

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

19 svar på 2650: Den alternativa bokmässan

 1. Från Graven skriver:

  Fi-AFA-Mp-V-EXPO-SVT-SR-vänstern – full av hat, könsord, anklagelser och våld – håller på att tappa kontrollen över narrativet.

 2. Ulf skriver:

  Göteborgspolisen bedömde väl att Förintelseförnekarnas bokmässa helt enkelt inte har en sådan dignitet att den skulle tillåtas få störa ut vardagslivet för vanliga göteborgare.

  Göteborgspolisen har tidigare stoppat olika högerextrema arrangemang. Det verkar helt enkelt som om polisledningen i Göteborg ser allvarligare på sådana arrangemang än sina kollegor i andra städer.
  Kanske får det bli Stockholm nästa år för Vávra!

 3. Per skriver:

  Det är hög tid att returnera tillbaka fascism-anklagelserna till avsändaren. Vänstern i bred bemärkelse blundar för/bäddar för/samarbetar med VÅR TIDS VERKLIGA/STÖRSTA FASCISTISKA HOT, nämligen ISLAMS UTBREDNING. Man silar mygg och sväljer islamistiska kameler. Islamiseringen äter sig dessutom in i just de partier som pratar om andra som oanständiga partier – som de benämner ”högerpopulister”, dvs. de som partier som värnar om nationalstaten och motsätter sig massinvandring till väst från Menaländer, för att värna om den västerländska civilisationen. Det är insjälva verket V, Mp, S och C som är de verkliga oanständiga partierna!

 4. Lars Vilks skriver:

  Skälet är tydligen att polisen får problem med vänsterextremistiska demonstrationer.

 5. Ulf skriver:

  Så rondellhunden var inte huvudanledningen till polisens nej?

 6. dan park skriver:

  Så om Nordiska Motståndsrörelsen skulle hota att genomföra en motdemonstration utanför Angereds alternativa bokmässa skulle Göteborgsstad och polisen böja sig för det och ställa in den mässan? Skulle inte tro det, allas yttrandefrihet är inte lika inför lagen här i Sverige. Allas lika värde har ännu en gång visat sig vara en innehållslös floskler.

 7. mohammad skriver:

  Lars Vilks vill tydligen och fortfarande inte förstå att det är han som är säkerhetsrisken.

  Mycket märkligt förnekande – men som det slumpar sig – givetvis alldeles utmärkt bra för hans ”konstprojekt”…

 8. Från Graven skriver:

  Det är våldsvänstern och islamister som utgör risken.

  Det var inte Lars Vilks som attackerade andra människor med automatvapen vid kulturhuset Krudttønden 2015, och sedan sköt en person i huvudet vid Köpenhamns synagoga.

  Det var en islamist.

  Och islamisten sköt på folk därför att han inte gillade rondellhunden samt inte gillade folk av judisk börd.

  Det är inte Lars Vilks som är säkerhetsrisken i Göteborg – det är islamister och våldsvänstern.

 9. Lars Vilks skriver:

  Enligt arrangörerna var det förväntade demonstrationer med åtföljande störningar i området som var skälet angående tältpaviljongen på Heden. Tidigare avbokningar i diverse lokaler torde falla på mitt konto.

 10. Ulf skriver:

  Signaturen Dan Park likställer den bokmässa som Förintelseförnekarna bakom tidskriften ” Nya Tider” ville hålla i Göteborg men som fick avslag från polisen med den vanliga kommersiella bokmässan som brukar hållas i Göteborg. Det är naturligtvis helt missvisande.

  Nya Tider är en tidskrift som helt öppet försvarar antisemiter och Förintelseförnekare. Dessa åsikter har inget stöd i den svenska folkopinionen och fördöms naturligtvis även av Sverigedemokraterna.
  Om en sådan tidskrift vill anordna någon slags ”bokmässa” så får det ske på vanliga svenskars villkor och inte på Nya Tiders. Vanliga svenskar skall inte behöva ändra sitt dagsschema bara därför att Vavra Súk vill lajva bokmässa. Vill han ha sin bokmässa så får det väl bli i skogen där polisen kan skydda den mot demonstrationer utan att någon störs.

  Alla har lika värde men Förintelseförnekare och antisemiter har ingen sympati att vänta från det svenska folket. Därför skall bokmässan hållas på svenska folkets villkor och inte på Nya Tiders!

 11. Från Graven skriver:

  Ha, godtyckligt. Så länge du fortsätter att tala om folkviljan så är du ute och cyklar i vanlig ordning, Ulf: du tycker bland annat själv att sharialagstiftning (i vilken kvinnans roll är underställd mannen) är acceptabelt om endast folkviljan ställer sig bakom detta!

  Dan Parks fråga till dig blir därmed relevant – men du duckar för den! Och du måste ducka för Parks fråga eftersom att din inställning inte är princip-baserad, men just godtycklig. Du har ingenstans att ta vägen!

  😆

 12. Från Graven skriver:

  I grund och botten är du ett antidemokratiskt fä, Ulf, och hela din drapa ovan försvarar våld mot sådant du inte gillar. Det är bara det att du själv gillar sharia!

  😆 😆 😆

 13. Ulf skriver:

  För en antisemit som du ”Från Graven” så måste mitt resonemang vara ganska provocerande. Att sedan du i vanlig ordning presterar några intetsägande försök till förolämpningar var väl bara att vänta.

  Du klarar ju inte av att skriva argumenterande texter så då får du hålla dig till förolämpningar och smillisar. Måste vara frustrerande!

 14. minnesdagen skriver:

  Ulf,
  ’Alla har lika värde men’ , är det en systerorganisation till ’Inte rasist men’ ?

  Man kan ju konstatera att NMR gör som förväntat. När inte Nya Tider finns på bokmässan finns ingen anledning att sabotera yttrandefriheten med en köpt demonstration. Så detta år, när allt är PK och ingen får yttra något utanför åsiktskorridoren, då stannar NMR hemma. Eller vem vet, man kanske finner någon av dem på den ordinarie bokmässan kånkandes med en kasse böcker i vardera hand i glatt samspråk med någon polare från EXPO.

 15. Från Graven skriver:

  Rasistkortet?

  Så originellt!

  😆 😆 😆

 16. Lars Vilks skriver:

  Lite naivt. Tidskriften har inte fått några anmärkningar och FT har också varit med två gånger. Orsaken är ekonomisk, Bokmässan har naturligtvis anledning att se om sitt hus på den punkten.

 17. mohammad skriver:

  Ja du Lars – när det passar så sitter argumentet ”avsaknad av PK-anmärkning” fint.

  Så bekvämt du slingrar dig…;)

 18. minnesdagen skriver:

  Apropå det ekonomiska.
  Jag var på bokmässan förra året. Jag stod i en kö till kassan och skulle betala med kort, jag hade alltså inget förköp. När jag var nära kassan, och bara hade typ 2 personer kvar framför mig, tog jag fram plånboken. Då helt plötsligt var det en person som dök upp från sidan, och som räckte mig ett papper med en fribiljett utskriven. Jag testade den i kassan och den fungerade, jag kom in utan att betala. Först tänkte jag, oj vilken tur jag hade och vad schysst, det kostade ju ändå ett par hundralappar. Jag tänkte att han kanske hade haft något sällskap som inte kunde följa med och istället för att slänga den så gav han den till någon i måfå. Men nu när jag reflekterar över det så undrar jag om det var satt i system. Tänk om det fanns diverse personer som stod intill kassorna utrustade med varsin bunt fribiljetter.

 19. Lars Vilks skriver:

  Jag kan inte se att jag slingrar mig för det var väl så man resonerade när man bokmässan släppte in FT två gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.