2633: En episod på fotografiska

En ny liten episod kunde igår tillfogas rondellhundsprojektet. Som en del av er förmodligen redan har sett handlade det om en utställning på fotografiska museet. Utställningen, som öppnar idag, var en invitation till samtliga riksdagspartier att med fem bilder förmedla sin vision av Sverige. Man inser redan där att det är en uppgift som överstiger partiernas kapacitet. Om man inte kan avvika med en oväntad manöver. En sådan kom SD:s PR-grupp med då de valde rondellhunden. Lite ironiskt får man då fram en vision om yttrandefriheten då det som nu är omöjligt kan bli möjligt. Men däremellan kommer förstås Fotografiska som censurerade rondellhunden. Som vanligt kan man säga. Men det blev utrymme för en liten intervention när jag vandrade in med kopian av RH och lät den avfotograferas vid SD:s tomma rutor. Utställningen i övrigt var en hopplös historia. Miljöpartiet bidrog med ett foto av ett hus med solceller på taket och Moderaterna hade fem bilder på partiledaren. Endast Vänsterpartiet hade åtminstone valt ett par sevärda fotografier utan någon klar hänvisning till visionen. Därför var det inte märkligt att uppmärksamheten kom att riktas på detta korta besök av rondellhunden. Tillfället då den förgäves försökte komma in på Fotografiska.

Det är klart att eftersom den inte kan visas på andra platser kan den inte heller visas på Fotografiska, inte ens när det förelåg en snålskjuts. Men det blev en fin episod i RH-dramat.

SR
Expressen
Nyheter i dag


Jag hade med mig en alternativ version där RH är mycket liten och endast kan ses med hjälp av ett förstoringsglas. Det hjälper inte.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, Projekt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

37 svar på 2633: En episod på fotografiska

 1. Ateisten skriver:

  Uppenbarligen var SD det enda partiet som visade sin vision av ett framtida Sverige: Ett land där varje människas rätt att uttrycka sin åsikt är förverkligad. Hur vedervärdig den än må vara. Och religionskritik ska naturligtvis vara extra välkommen i ett sekulariserat land. Skäms Fotografiska!

 2. PL skriver:

  Kom att tänka på citatet från antikens Rom; ”Bättre att leva en dag som ett lejon än ett helt liv som en slav”. Fotografiskas VD Per Broman fick chansen att vara ett lejon men valde att fortsatte vara en slav.

 3. mohammad skriver:

  You Scratch My Back And I’ll Scratch Yours….

 4. SSAB skriver:

  Per Broman tillhör majoritetssamhället. Majoritetssamhället har alltid rätt.

  Sokrates ifrågasatte majoritetssamhället och förlorade. Så varför utmana majoritetssamhället (PK)? 1,4 miljarder kineser kan inte ha fel så Gui Minhais öde är inte obegripligt. Tio miljoner svenskar och en Dan Park. Gissa resultatet.

  En intressant variant förekom i Sovjetunionen där ifrågasättare betraktades som mentalsjuka och spärrades in.

  Men det elegantaste och minst skadliga sättet är naturligtvis censur. Per Broman vet var gränserna går.

 5. Per skriver:

  SSAB
  Rappakalja.

 6. Per skriver:

  Mer sådant SD! Man gick inte i fällan som i stort sett bara kunde resultera i politisk kitsch. Ett töntigt/omöjligt uppdrag vändes till en manifestation för ett framtida Sverige med yttrandefrihet, genom en konceptuell intervenering hos ett konstetablissemang på dekis..

 7. SSAB skriver:

  Per

  Tack för en kort och koncis analys. Den tycks bygga på din värdegrund. Jag antar att du avfärdrar mitt inlägg som en gedigen representant för majoritetssamhället.

  Wikipedia:
  Rappakalja, av finska rapa, ”smörja” och kalja, ”svagdricka” eller ”öl” (i vardagsspråk), oförståeligt eller innehållslöst tal. Uttrycket betecknade på finska ursprungligen dåligt öl eller svagdricka med iblandning av drägg, och kom i överförd betydelse att beteckna ihopblandade saker.

  Wikipedia
  Besserwisser (tyska besser, ’bättre’ och Wisser, ’vetare’; ’en som vet bättre’) är en pejorativ term för en person som anser sig veta bättre än andra.[1] En besserwisser tenderar att ofta och gärna upplysa världen om sina (eventuella) kunskaper. Ordet viktigpetter är en ungefärlig svensk synonym.

 8. Per skriver:

  SSAB
  Jag förstod bara inte vad du skrev. Så enkelt är bara. Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta – tänkte jag passade här. Men du får gärna förtydliga så att även jag kanske förstår.

 9. Ateisten skriver:

  Ena dagen vill SD representeras av RH, idag vill man förbjuda ”entartete kunst”, en flicka vid slussen som tydligen har mens. Typiskt exempel på relativism. Och typiskt partier på yttersta kanten.

 10. Ulf skriver:

  Att rondellhunden förknippas med Sverigedemokraterna som gjort sig känt för antijudiska lagförslag och vars valda representanter ständigt tycks häva ur sig antisemitiska och homofoba utspel kan knappast kallas en en fin episod i RH-dramat.

  Tvärtom så finns det en stor riska att de som vill marginalisera rondellhunden genom att koppa ihop projektet med intolerans och främlingsfientlighet får ytterligare vatten på sin kvarn.

 11. PL skriver:

  En kommentar från en Ulf uppenbarligen i högform. Tyvärr har du inte fattat vad rondellhundsprojektet går ut på, det handlar definitivt inte, vilket du verkar tro, om svensk inrikespolitik. Beträffande SD:s ”antijudiska förslag” så handlar det om att ej tillåta djurplågeri vid slakt samt skärande i nyfödda pojkars könsorgan. Förresten, kan du inte utveckla för bloggläsarna varför du gillar Mezitza b`phe.

 12. Från Graven skriver:

  Nja, den värsta antisemitismen finns ju faktiskt hos vänstern.

  Corbyn, Palme (Palmes utspel i riksdagen om Ulf Adelsohns bakgrund), Guillou, Linderborg, Margot Wallströms topp tio-position på Wiesenthal-centrums antisemitlista, m.fl., m.m.

  Från SKMA (Svenska kommittén mot antisemitism): https://skma.se/blogg/2010/12/sionism-antisemitism-och-vanstern/

 13. Ulf skriver:

  När rondellhunden börjar förknippas med Sverigedemokraterna så blir projektet en del av svensk inrikespolitik.
  Om svenska judar inte längre vill hålla på religösa regler eller omskära sina söner så är det upp till dem. Kristna européer mördade sex miljoner judar i mitten på förra seklet och borde därför vara väldigt försiktiga i att ha åsikter om judiska traditioner.

  Svårare än så är det inte PL!

 14. Ulf skriver:

  Antisemitismen har alltid varit en naturlig del av vänstern. Anledningen till det är att antisemitismen är en del av den europeiska kulturen och har varit så i antagligen mer än tusen år.
  Eftersom vänstern är en del av den europeiska kulturen innebär det naturligtvis att vänstern är genomsyrad av antisemitism.

  Antisemiten ”Från Graven” som vill göra det omöjligt för judar att leva i Sverige och som jämför Israels lagar med Nazityskland refererar till en artikel hämtad från SKMA. I artikeln nämns i inga av de namn som ”Från Graven” räknar upp i sitt inlägg.
  Jag är inte särskild förvånad.

 15. Från Graven skriver:

  Ulf påstår att SKMA och Simon Wiesenthal centrum ljuger:

  ”2011 Top Ten Anti-Israel/Anti-Semitic Slurs”: http://www.wiesenthal.com/atf/cf/%7B54d385e6-f1b9-4e9f-8e94-890c3e6dd277%7D/TT_2016REPORT.PDF

  Titta på nummer 8!

  😆 😆 😆

 16. Från Graven skriver:

  Ulf skriver (2018 12 augusti kl. 18:26):

  Personligen så anser jag att det finns sex miljoner goda skäl varför kristna européer förlorat rätten att kritisera judendomen för sådant som bara är skitsaker. Om judarna beslutar sig för att ändra vissa religösa ritualer så är det upp till dem. Vi kristna har helt enkelt inte med saken att göra!

  Ja, det stämmer Ulf: du har diskvalificerat dig själv flera gånger om!

  😆 😆 😆

 17. Från Graven skriver:

  Ta din medicin ”Ulf” (Ola)

  😆 😆 😆

 18. Ulf skriver:

  Nej ”Från Graven”. Jag påstår inte att SKMA och Simon Wiesenthal centret ljuger. Jag konstaterar bara att den artikel du refererade inte handlade om de personer du nämnde i ditt inlägg.
  Ni antisemiter är ju oftast inte särskilt smarta så jag förstår att det jag skrev var obegripligt för dig.

 19. Från Graven skriver:

  Det ligger ju grundat i din vänster/kristna bakgrund, Ulf, att misstänkliggöra SKMA och Wiesenthal-center när de påpekar att vänstern utgör ett antisemitiskt problem.

 20. Ulf skriver:

  Varifrån kommer din intolerans mot judar ”Från Graven”, kom du på din morsa med en rabbin i röven?

 21. PL skriver:

  Nu är det svårt att hänga med i svängarna i kommentatorsfältet. Vi vet ju att RH har retat upp och kränkt jordens ca 2 miljarder muslimer men att RH nu överraskande blivit sverigedemokrat är något nytt. Personligen uppfattar jag RH som stående helt utanför partipolitiken.

 22. Carl Henrik skriver:

  ”Guilt by association”

 23. Lars Vilks skriver:

  Betraktaren tolkar som bekant verket efter sin egen fatabur.

 24. Från Graven skriver:

  Ulf skriver (2018 23 augusti kl. 21:50): ”Varifrån kommer din intolerans mot judar “Från Graven”, kom du på din morsa med en rabbin i röven?

  Det är ju naturligtvis därför du ofta avfärdas som sjuk, och på mer än ett forum. ”Argument” fyllda av könsord och kvinnoförakt.

 25. minnesdagen skriver:

  ”Utställningen i övrigt var en hopplös historia.”
  Övriga partier visar bara nonsensbilder för de vill väl inte visa sina visioner av rädsla för att få ännu sämre röstsiffror.
  Men tomma inramningar är ju iallafall lite konst. Dom är ju talande när det gäller bilden av vår yttrandefrihet.
  Den roliga happening med LV och RH, som nu inte publiken får se utan bara kan läsa om, gav åtskillig gratisreklam. Så även de tomma inramningarna. Fotografiska lär vara nöjda.

 26. DanTor skriver:

  “Utställningen i övrigt var en hopplös historia.” och jämfört me-vadå?

  Min vy sedan all min, tid.
  Det är endast rädslor, oavsett vad, 0ch endast så enkelt jag vill mena låt så ske men fokusera på rädslan som ligger strax under och förståelsen ger tämligen exakt bild av vad som kommer att ske i skenet av rädslan, och så löper ditt liv på och jupp det sliter och det är där gruppen kommer in i bilden, om man nu icke är i ett göte av som exempelvis, D.Park.

 27. DanTor skriver:

  Tidangivelse?
  Skriver justnu och klockan är + 09.06 och fåse nu vad registreras

 28. Ulf skriver:

  Så länge det antisemitiska trollet ”Från Graven” betraktar mig som sjuk så vet jag att jag är frisk. Det känns faktiskt tryggt.

  P.S
  Att signaturen ”Från Graven” är grovt analfixerad framgår av signaturens kontrollbehov, dödsfixering, intolerans och maniska upprepningar av uppenbara osanningar.
  Just de egenskaper som kännetecknar en anal personlighet enligt handböckerna!

 29. Från Graven skriver:

  Könsorden från Ulf (Ola) igen. Dessutom beskriver du ju på annat håll själv hur föräldrar, lärare varit bekymrade för dig. Störd, helt enkelt.

 30. Ulf skriver:

  Anal är inget könsord ”Från Graven” utan en anatomisk benämning av en del av en människas eller djurs kropp. Jag betvivlar dock inte att du ”Från Graven” har haft dina finaste stunder av sexuell njutning när du använt analen, din egen eller någon annans.

  Lite fascinerande att du inbillar dig att jag skriver på nätet under namnet Ola. Dina inlägg är ju alltid lite virriga men dina fantasier om Ola är nog det knäppaste jag läst på ett diskussionsforum.

 31. Från Graven skriver:

  Ha ha ha!

  Visst, ”Ulf”, din babblare!

  😆

 32. Från Graven skriver:

  Stressad?

  Ju mer stressad du blir desto mer könsord från dig. Det hör till sjukdomsbilden.

  😆

 33. SSAB skriver:

  Patrik Engellau har publicerat den famösa rondellhunden på bloggen Det goda samhället med motiveringen:

  Jag är inte särskilt förtjust i teckningen men eftersom den blivit en symbol för yttrandefriheten vill jag gärna publicera den som en gest av solidaritet mot västerlandets grundläggande värderingar om att man ska få säga och rita vad som helst även om det inte är så himla klokt eller märkvärdigt eller ens välformulerat eller snyggt eller artigt. Yttrandefriheten ska tillåta nästan vad smörja som helst.

  https://detgodasamhallet.com/2018/08/27/lars-vilks-rondellhund/

 34. SSAB skriver:

  Även Susanna Birgersson i Expressen försvarar Vilks och kritiserar Fotografiska museet

  Klipp:

  Hur ser den verklighet ut som SD:s bilder är en protest emot? Lars Vilks lever under ständigt dödshot, i en skuggtillvaro skyddad av livvakter. I januari 2015 dödades tolv människor i attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo. Elva skadades och senare dödades ytterligare fem människor i det efterföljande gisslandramat. Bara några veckor senare dödades två personer i ett terrorattentat i Köpenhamn. Måltavlan var bland annat Lars Vilks, även om han undkom.

  I december 2010 avvärjdes ett attentat mot Jyllandsposten i sista stund, en hämndattack för tidningens publiceringar av Muhammedkarikatyrerna. Den ökände danske islamkritikern Lars Hedegaard var en hårsmån från att mördas utanför sitt hem 2013. Belöningen för att mörda Salman Rushdie ligger på en halv miljon dollar.

  Uppräkningen syftar inte till att villkorslöst försvara innehållet i samtliga uttalanden och publiceringar, utan till att beskriva hur yttrandefriheten de facto blivit kraftigt kringskuren av den islamistiska terrorismen. Mot den bakgrunden ter sig Fotografiskas agerande som både fånigt och fegt.

  https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/fem-tomma-ramar-och-en-mordhotad-konstnar/

 35. SSAB skriver:

  En känd poet skrev en dikt som innehöll följande relevanta rader

  Så stredo de, så trätte de,
  så levde de, så mätte de
  varandra skäppan full.

 36. Per skriver:

  Börjar Västeuropas läge lite likna Israels utsatthet,
  för ett växande hot från Islam?

 37. Carl Henrik skriver:

  De tomma ramarna visar på partiernas vision för Sverige. Kan det sägas mycket tydligare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.