2621: Förändring

Ett fenomen till lika delar trösterikt och tröstlöst. När jag för ett par dagar sedan besökte min gode vän herr S. såg jag en text på hans blädderblock: ”Varje planerad förändring är omöjlig.” Uttalandet gäller för mera omfattande förändringar. Det handlar om tillvarons tröghet. En mera omfattande problematik är fastvuxen i en radintressen, organisationer och lagar. Den planerade förändringen drabbar samman med allt detta och ställer till stor oreda varför lösningen blir en långtgående kompromiss. Därav den gyllene regeln att en politiker bör göra så lite som möjligt utöver att retoriskt ge löften om radikala förändringar. Bäst skickade för att ge uttryck åt vilja till förändringar är politiska partier som inte kommer i beslutspositioner och tillika ivriga debattörer som vill förändra världen. Men även vinnarna i valet kan svänga sig eftersom det alltid finns goda möjligheter till bortförklaringar när räkningen skall göras upp: ”vi måste ta hänsyn till…”, ”Vi nådde inte ända fram…”, ”Resurserna är tyvärr otillräckliga…”

Tillförsikt eller tröstlöshet, efter valet, oavsett vem som vinner, kommer det inte att ske några drastiska förändringar eftersom sådana är omöjliga. Däremot går det utmärkt att driva valkampanj utifrån att anklaga andra partier för drastiska förändringsåsikter (som man då anser vara ofördelaktiga).

Förändringar äger naturligtvis rum men sker då genom verklighetens nödvändighet. I sådana lägen kan man lägga förslag som följer förändringsvinden. Då kan det verka som om man har åstadkommit en förändring.

Politiska förändringar är dock möjliga. Sverige kan få en ny regering. Konstnärligt sett är detta inte särskilt tilltalande. Den estetiskt intressantaste utgången är om statsminister Löfven sitter kvar. Som man sade under postmodernismen: Inte komposition utan repetition.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

33 svar på 2621: Förändring

 1. Ludvig K skriver:

  Jag vet att det var länge sen du röstade, Lars, men kommer du att göra det i år? Och isf på vad?

 2. mohammad skriver:

  Ops! Ludde K dristar sig till att peta på den ömma punkten….

 3. CeDe skriver:

  Ludde, vad får dig att tro att LV skulle vara benägen att rösta just i år??

 4. Från Graven skriver:

  lol – mohammads fixering vid Lars Vilks och nu hans ”ömma punkter”. Svettig överläpp, mohammad? 😆

 5. SSAB skriver:

  Jag tror många skulle anse att drastiska förändringar är möjliga även i Sverige.
  Trump är ett exempel som gjort drastiska inrikes- och utrikesförändringar.
  Färre matkuponger och lägre arbetslöshet bom svarta. Förhandligar med
  Nordkorea och med Ryssland. I femtio år har experterna präglats av kalla kriget. Trump har på ett drastiskt sätt visat att den tiden är över.

  Trump bygger muren och Europa kommer också bygga muren. Sannolikt räcker det inte. Romarna byggde muren på sin tid mot barbarerna i norr som dock i längden inte kunde stoppa folkvandringarna.

 6. Från Graven skriver:

  Folkvandringar p.g.a. svält, krig och armod måste naturligtvis förhindras m.h.a. förbättrat jordbruk i kombination med bättre fördelning (svält är till stor del en konsekvens av politik och korruption, och vansinniga ideologier; tänk Zimbabwe), fredsarbete och höjd levnadsstandard.

  Hur det skall kunna finansieras när pengarna läggs på migranter lokalt i Sverige är en fråga som endast besvaras med floskler.

  Akademikerna Hans Rosling och Tino Sanandaji samt bland politikerna tyvärr endast Jimmie Åkesson har påpekat detta men endast fått rasistanklagelser som svar.

 7. CeDe skriver:

  Ge inte bort pengar till korrupta länder. Åk ner och hjälp dem på plats istället för samma summa. Hur gick det med all kosing som Arafat fick för att bygga upp Palestina. Hans änka lever gått på de pengarna i Schweiz nu( om hon inte är död också).
  Wallström fortsätter dock samma visa med våra skattepengar. Att de aldrig lär sig????

 8. Ulf skriver:

  Att Jimmie Åkesson anklagas för rasism beror nog på annat än hans ståndpunkter när det gäller det svenska biståndet.
  Istället beror rasiststämpeln på flera andra faktorer. Först och kanske främst vill det parti han leder göra det omöjligt att leva som jude i Sverige.
  Sverigedemokraterna vill även riva upp rennäringslagen i syfte att göra det omöjligt för svenska samer att fortsätta med renskötsel som nu. En sådan lagändring skulle naturligtvis vara förödande för den samiska kulturen.
  Sedan har vi Sverigedemokraternas principprogram där det diskuteras något som kallas nedärv essens. Ett begrepp som öppnar dörren på vid gavel till rasism från trettiotalet.

  Att Jimmie leder ett extremt intolerant parti som i vissa fall använder sig av en rasistisk retorik är en självklarhet för alla som studerar partiets principprogram och riksdagsmotioner.

 9. Från Graven skriver:

  Må hända (förutom det där tramset om att ”omöjliggöra…” som vi har gått igenom många gånger förut); men vare sig Hans Rosling, Tino Sanandaji eller Jimmie Åkesson har fel i sak när de påpekar att UNHCR-finansiering räcker till otroligt mycket mer hjälp än vad samma pengar åstadkommer för vuxna lycksökande män i Sverige.

 10. minnesdagen skriver:

  Ulf, nedärv essens ? Är det inte så att nedärvd essens är centralt i mycket, inklusive samiskhet och även religioner ? Vissa religioner växer i Sverige. Dit hör inte kristendomen. Man kan ju konstatera att den kristna religionen snart verkar vara museal i Sverige, förutom diverse sekter eller nyligen invandrade minoriteter. Den svenska kyrkan omfamnar numera sovjetisk krigspropaganda avsedd att hetsa fram folkmord på tyskar. Hellre än att stå fast vid Jesus budskap gör man reklam för förintelsen, och anordnar konfirmationsläger med resor till koncentrationsläger.

 11. CeDe skriver:

  Den nedärvda essensen lägger grunden för vem vi blir – på gott och ont.
  Utan den ingen tillväxt. Den är en nödvändighet och inte något som Ulf tycks vilja avvara.

 12. Ulf skriver:

  Det finns inget vetenskapligt stöd bland moderna forskare för något som kan betecknas som nedärvd essens som det formuleras i Sverigedemokraternas principprogram.
  De teorier som präglade biologin och medicinen för 100 år sedan var däremot präglat av sådant tänkande och det var med bakgrund av de idéerna som det svenska rasbiologiska institutet grundades.
  Redan under trettiotalet så kom den vetenskapliga forskningen att ta andra vägar och grunden för den moderna synen på hur ärftliga egenskaper förs över till nya generationer lades under det decenniet.
  Sverigedemokraterna verkar helt enkel missat åttio år av genetisk forskning!

 13. Ulf skriver:

  Om religion var nedärvd så borde väl inte dagens kristendomen vara så museal och förändrad som du beskriver ”minnesdagen” jämfört med islam. Ärvs vissa religioner bättre och renare än andra eller hur menar du?

 14. CeDe skriver:

  Har nu läst sverigedemokraternas principprogram och jag kan inte se några tydliga rasistiska uttryck i dessa. Tror att varje lands innevånare skulle känna igen sig i dessa funderingar och inte uppfatta det som rasistiskt.
  Men vill man så kan man ju även få till det att en hundskit skulle vara rasistisk.

 15. CeDe skriver:

  Vissa religioner har mer förmåga än andra att moderniseras och revideras.
  Så enkelt är det, Uffe!

 16. Lars Vilks skriver:

  Det visar sig att Trumps drastiska åtgärder mest blir en massa trassel om de alls går att genomföra. Om hans samtal med Nordkorea och Ryssland ändrar något väsentligt är ytterst tveksamt.

 17. minnesdagen skriver:

  Folk är mindre religiöst vidskepliga, men vissa religioner kan erbjuda privilegier och grupptillhörighet. Även om dom kan vara toleranta så finns det en konservativ ryggrad som ser till att bevara allt grundläggande. Dock inte hos svenska kyrkan.

 18. CeDe skriver:

  Ungefär som att säga om Nimis i ett tidigt stadium: ”Det här blir det inte mycket med.

 19. Ulf skriver:

  Jag kan inte se att den svenska kyrkan missat de grundläggande tankar som framförs i Nya Testamentet, särskilt då i bergspredikan.
  Däremot har den moderna kyrkan förkastat flera principer som onekligen varit mycket viktiga inom kristendomen fram till efterkrigstiden. Homofobi, hat mot kvinnor och antisemitism som har varit kristendomens grund sedan medeltiden är nu officiellt förklarade obsoleta av den svenska kyrkan. Onekligen en positiv utveckling.

 20. Från Graven skriver:

  I sann postmodern sanningsrelativism försöker Ulf argumentera bort DNA och nedärvda egenskaper 😆

 21. Från Graven skriver:

  Och vill man hänvisa dra rasistkortet med hänvisning till den vedervärdiga rasbiologin så kan man börja med Socialdemokratiska partiets mörka historia.

 22. Från Graven skriver:

  Jösses amalia – ni måste se dokumentärfilmen om Socialdemokratins mörka historia som publicerades klockan 9:00 idag på YouTube. Länk som ovan (fast i slussen).

  Det är en blåkopia på hur socialdemokratin beter sig idag, fast med nazism som föremål för hyllningstalen snarare än vår samtida socialdemokraternas/vänsterns hänförelse inför islam!

 23. Från Graven skriver:

  Jösses amalia II: vänsteraktivister går på högvarv ute på sociala medier för att försöka blanda bort korten och relativisera Socialdemokratins brott mot mänskligheten. Hur relativiserar man bort att socialdemokratiska dignitärer svalt ihjäl mentalt retarderade på Vipeholm samtidigt som Per Albin Hansson fängslade nazi-kritiska chefredaktörer?

  DN tiger.

  Samtidigt går sanningsministeriet ”Faktiskt” på högvarv mot Hanif Bali och islamkritik vilket man i sann nyspråks-anda kallar ”muslim-kritik”

  Jeezes! Förstår man inte att man är genomskådade! Svenska etablissemanget försvarade nazism då såsom man försvarar islam nu!

 24. CeDe skriver:

  Islam – en mördarsekt – förtäckt till religion. Kristna och judar ska förpassas till de sälla jaktmarkerna eller konvertera. Det är avsikten. Islam böjer sig inte för modern påverkan.
  Den påhittade Allahs ord får inte revideras, medeltida hittepå ska med alla medel spridas och cementeras.
  Att vi har galningar i landet som försvarar sin egen utplåning kan inte försvaras med annat än att det alltid har funnits galningar.

 25. SSAB skriver:

  Lars skriver:

  Det visar sig att Trumps drastiska åtgärder mest blir en massa trassel om de alls går att genomföra. Om hans samtal med Nordkorea och Ryssland ändrar något väsentligt är ytterst tveksamt.

  Kommentar:

  Hans samtal med EU:s Juncker verkar dock ha gett resultat. Mycket sojaböner blev det.

  EU:s import av sojabönor har på ett år stigit med 283 procent, till 360 000 ton. Det visar ny statistik som EU-kommissionen publicerade på onsdagen som en första uppföljning efter handelsdiskussionen mellan kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och USA:s president Donald Trump den 25 juli.

  Enligt kommissionens pressmeddelande har andelen amerikanska sojabönor som importeras till EU ökat från 9 till 37 procent sedan i juli 2017.

  En talesperson för kommissionen uppgav på onsdage att priset på amerikanska sojabönor sjunker i Europa och att man väntar sig en växande efterfrågan framöver.

 26. Per skriver:

  Från Graven
  Du har en bra poäng där – attt vår tids vänsters försvar av/undfallenhet inför islam och mörkläggning av islams totalitära karaktär – absolut har likheter med kryperiet för nazismen på 30-talet och kanske ännu mer likhet med Vänsterpartiets föregångares försvar av stalinismens och maoismens totalitära ideologier och politiska praktik. Islam som samhällspolitisk ideologi och praktik uppfyller alla grundläggande kriterier för att kunna karaktäriseras som fascism.
  Jag bedömmer hotet från islam som ännu större då denna fascistiska totalitära ideologi är baserad på religiös hjärntvätt. En fascism/rasism som är förklädd till religion är mycket farligare. Fanatismen hos anhängarna blir mycket starkare! Och försvaret mot detta hot blir svårare då den kan gå under radarn för naiva politiskt omedvetna personer i termer av ”religionsfrihet” etc.

 27. Lars Vilks skriver:

  Det är naturligtvis en fråga om vad som är drastiska förändringar. Jag skulle nog inte räkna sojabönorna dit. Det är snarast en omdirigering av handelsvaror.

 28. Lars Vilks skriver:

  Som sagt var det 50 år sedan jag röstade. Det blir ingen ändring på det.

 29. Lars Vilks skriver:

  Vill du vänligen förklara vad du menar med ”ömma punkten”?

 30. Lars Vilks skriver:

  En kommentar från Per stoppades p g a ”ogiltiig id”:
  ”LV
  För många skrivfel i senaste inlägget. Bör ersättas av denna:

  Ett central begrepp i sammanhanget är utveckling av en DUBBELMAKTS-situation. Detta begrepp användes av revolutionära socialister under maj 68 och åren efter. Jag anser att det begreppet är mer relevant på dagens situation i många länder i Västeuropa än det var då. Den ”borgerliga staten” är idag alltmer utmanad av ett muslimskt parallellsamhälle där sharialagar utmanar nationalstatens lagar och rättsväsen, våldsmonopol osv.”

 31. SSAB skriver:

  Två frågetecken kring drastiska förändringar

  Trumps globala handelskrig – peanuts?

  Finns det ingen relation mellan ekonomi och konst?

 32. Lars Vilks skriver:

  Trump försöker ändra på saker och för det får han stor uppmärksamhet. Om det blir några verkliga förändringar är en annan historia. Åtgärder leder alltid till motåtgärder i större sammanhang och brukar sluta med ett nollspel. Om något skall förändras får det ske när vinden redan blåser i den riktningen.

 33. CeDe skriver:

  Allt är i sin linda och nog tycker jag att det är lite magstarkt att redan nu fördöma utgången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.