2604: Nathalie Djurberg och Hans Berg på Moderna

Äras den som äras bör. Sveriges främsta internationella namn visas i en stor utställning på Moderna i Stockholm. Nathalie Djurberg (tillsammans med Hans Berg som ansvarar för ljudet till hennes video). Nathalie Djurberg fick sitt genombrott 2009 på Venedigbiennalen där hon kammade hem ett silverlejon. Daniel Birnbaum valde henne och den satsningen gick alltså hem. Under de följande åren var hon en ständigt stigande ”emergent artist” och hon är fortfarande den överlägset bäst placerade svenska konstnären. Hennes ranking är 398. Hennes karriär som ”emergent” är dock över och hon har toppat sin karriär men ligger alltså fortfarande kvar på en mycket hög nivå.
Verken av duon är lått igenkännbara och mycket speciella. De är också verkligen sevärda. Det är upplagt för stor succé vilket man kan se i några recensioner (Expressen, Konsten.net, DN).

Allt är fint och bra och levererar dessutom visualitet och dramatik. Man förknippar gärna Djurberg med surrealismen vilket t ex Cornell gör i sin recension i Expressen. Skall man vara något reserverad kan man påpeka att det är en konst som aldrig har mött något motstånd. Den ursprungliga surrealismen byggde på chockverkan medan nutidens uppföljare kan konsumeras utan större motstånd.

Att de sedvanliga ”angelägna” politiska frågorna inte framträder i Djurbergs verk kan kännas befriande men i avancerade kretsar är det förstås inte riktigt bra. Den intressanta frågan är om Djurbergs verk kommer att ha bärighet nog att bli en del av den internationella konsthistorien. Konkurrensen i det fältet är mäktig och jag har svårt att tro att det håller i längden. Däremot är hon given i den svenska.


Här är Djubergs ranking genom åren enligt artfacts.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

2 svar på 2604: Nathalie Djurberg och Hans Berg på Moderna

 1. Egon skriver:

  Trevlig midsommar Lars Vilks!
  Läser din blogg med stort nöje.

 2. SSAB skriver:

  Crocodile, Egg, Man

  Kvällens sensation stod Nathalie Djurberg & Hans Berg för, vars verk Crocodile, Egg, Man såldes för ett slutpris på 19 495 000 SEK, ett nytt världsrekord för konstnärsduon och det dyraste svenska samtida verk sålt i Sverige. Budgivningen pågick i över 20 minuter med budgivare över telefon.

  Utropspriset låg på 3-400.000 kronor

  Hur kunde man missa hennes betydelse så grovt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.