2576: O drev var är din udd?

Jag har läst boken Skampålen. Tio essäer om mediedrev med Paul Frigyes som redaktör. I boken diskuteras drivkrafterna bakom dreven. Och ett drev är per definition något där den utpekade får utstå en offentlig bestraffning som inte står i proportion till förseelsen. När väl skurken är korad blir denne lovligt byte och det går bra att ansluta sig till drevets ”rätta” sida. Reservationer brukar detinte vara mycket av. Men det är underhållande och en eller annan form för personlig katharsis.

Per Svensson menar i sitt inlägg att drevet har sett sina bästa dagar och att det är på utdöende. Men boken kom ut före metoo och akademiens jubelföreställning så det kanske inte stämmer helt och hållet.

När det råder massdrev som det gjorde under meetos storhetstid kan en del komma undan genom att smyga ut i kulisserna medan andre hamnar i rampljuset. En av författarna är Oisin Cantwell och frågan är vad han skulle ha skrivit om boken hade kommit lite senare.

I drevets mekanismer skymtar man alltid något större och mera abstrakt. Att de uthängda är representanter för ett osunt system som drevet blottar. Därmed uppstår också förhoppningar om avgörande förändringar. Att söka upp alla skurkar som rör sig i ett skumrask. Men det blir sällan något av det. Medicinen är alltid densamma: Mer medieträning.

Det här inlägget postades i Böcker, politik. Bokmärk permalänken.

9 svar på 2576: O drev var är din udd?

 1. sl skriver:

  Drevet har säkert inte sett sina bästa dagar, begreppen skuld och skam ligger till grund för den kristna civilisationens sätt att hålla ihop. Drevet återkommer ständigt, farisséerna har sina agendor, de återkommer ständigt till sina smärtpunkter, med förutsägbara ståndpunkter. Att driva månglarna ur templet lär bli svårt, numera är de präster.

 2. minnesdagen skriver:

  Ja. Att påstå att drevet är på utdöende är ju lite komiskt.

  Det påminner om Peter Englund som sade att den jihadistiska terrorismen är på utdöende ”DN 2017-04-12 Jihadister kommer att fortsätta orsaka död och lidande, men de är redan på väg att förpassas till historiens skräphög”.
  Egentligen att underligt uttryck, ”historiens skräphög”. Skall man tolka det som saker som inte behöver stå i historieböckerna, för det är inget viktigt att minnas ?

  Man är ju rätt nyfiken på att få veta mer om Akilovs byggjobbarkompisar, apropå de senaste polistillslagen. Sen finns det en och annan person som haft med Akilov att göra, som är besvärade av att synas. Uppdrag granskning har lagt näsan i blöt och då blev det känsligt, nära på mediedrev.

 3. Egon skriver:

  Varför är det inget drev mot dem som har satt Lars Vilks i karantän?
  Yttrandefriheten har tydligen olika mått.
  Vilks borde kunna gå fritt i samhället utan risk att bli mördad.
  Stefan Löfvens patetiska krumbukter i valrörelsens begynnande är beklämmande.
  Värre kommer det att bli ju närmre valdagen vi kommer.
  Det är dags för nya tag.
  Vi skall väl inte vara sämre än våra föräldrar?
  När Pascalidou vill omforma Akademien så vet man att det barkar åt helvete.

 4. Jor-El skriver:

  Inte nog med att Akademi-fejden är sprakande kulturcirkus i sig själv med ständigt nya förvecklingar, den ger även upphov till nya spin-offs.
  Och samtiden skapar sin egen ironi över sig själv nästan i realtid.
  Just när skämten om ’alternativa’ akademier börjat droppa av, uppstår just det som alla skämtat om, på riktigt.
  Härförare är Pascalidou själv, kanske flitigast förekommande stol i alla dom skämtsamma ’alternativakademierna’ som valsat runt på nätet på sistone.
  Mot Bastillien, med höjda svärd! Fortsättning följer…

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/alexandra-pascalidou-vill-starta-alternativ-till-svenska-akademien

  Som sagt, första april börjar kännas överflödigt.

 5. sl skriver:

  Politiskt korrekta alternativa akademier är det självklara valet, särskilt när attacken mot bastionen misslyckats. De alternativa kommer inte att ha några Nobel-pengar, och bara knytblusarnas interna goodwill, inga traditioner och ingen kung. Deras pris blir mer åt Stickan Anderssons Polar Price, som inte har någon internationell status. Pascalidou är just en sån genuspolitisk kampanjförfattare som varit chanslös mot Svenska Akademien, men som nu presenterar sig med vad hon har; åsikter i parti och minut.

  Den skada som klådan, hans inspirerade vänner, Danius och Frostensson åsamkat Sveriges internationellt sett mest prestigefyllda institution är inte liten. Anna Wahlgren och Mona Sahlin vet hur man gör vid klavertramp; timeout på andra sidan jorden.

 6. Egon skriver:

  ”Svenska Akademien är en kunglig akademi som instiftades 1786 av Gustav III med syftet att ”arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet.”

  Det knallade på ganska hyggligt fram till 2018…….
  Sen marcherade feministerna och postmarxisterna in och pajjade hela konkarongen.
  Kungen måste vrida sig i plågor.
  Tack, Stridsberg och Danius.
  Ert mål är uppnått.
  Att totalt förstöra en patriarkalisk institution…….
  Vad gör de sen?
  De kliver ur……..
  Blir det för jobbigt nu när teser måste bevisas?
  Det är lättare att riva ner än att bygga upp.
  Skäms.

 7. Jor-El skriver:

  Nåja, Akademins crash & burn är ett kollektivt ras oberoende av vilken ideologisk plattform dom inblandade haft. Och vem av ledamöterna har inte skjutit den egna organisationen i sank vid detta laget, på ett eller annat sätt?
  Det knallade inte på hyggligt fram till 2018. Det man nu har att hantera är en surdeg med åtminstone trettio års jäsningstid.

 8. Från Graven skriver:

  lol

  Kommer ni ihåg ”alternativa melodifestivalen” på Gärdet (vi talar 70-tal)? Skägg, näbbstövlar och näverlurar. Vilken alternativ folkfest det var menat att bli.

  🙂 🙂 🙂

 9. sl skriver:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Alternativfestivalen

  Det mest förekommande plagget var palestina-sjal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.