2573: Politiskt, akademiskt och den radikala konsten

Idag återkom Horace Engdahl med ett försök att vara lite diplomatiskt (Expressen). Men det är inte lätt att vända på en sådan skuta, åtminstone inte just nu när nyheten är het. Den kommer att svalna så småningom. Engdahl har en kantig stil som inte är den bästa taktiken. Jag brukar säga att man bör anstränga sig för att göra saker värre annars blir det lätt tyst. Men det gäller inte när det redan är värst. Då bör man lägga an dämpningseld.

Politiken bjuder också på spännande nytt sedan Centerpartiet allierat sig med regeringen i asylfrågan. Man får utgå ifrån att partiet har tänkt strategiskt. Den uppgång i opinion man har haft under en längre tid hänger säkert samman med att centern är alliansen mest invandringsbenägna parti har sannolikt gett dem en del nya väljare från flera håll. Skulle man inta en restriktiv position riskerar man att förlora röster. Men det är inte riskfritt.

Lite konst finns det också plats för. Malcolm Kyeyune har skrivit en artikel Fokus om tidens ”radikala” konst. Jag har varit inne på samma linje vid många tillfällen. När det radikala är detsamma som det politiskt korrekta lär det inte bli några överskridande, expansioner eller egentliga provokationer. Man kommer inte ifrån att konstens mäktiga tradition innebär en ständig uppgörelse med det som är eller blir konventionellt. Normkritik skulle man kunna kalla det om inte det hade varit så att ”normkritik” numera är att följa väl inarbetade konventioner. Kyeyune nämner Dan Park som den verkligt radikale konstnären men tar samtidigt avstånd från honom. Dan Park lyckas dock med att dra ordentligt i många godhetskonventioner men han har ett svårt läge. Dels har han ingen uppbackning från konstvärlden och dels är han inte tillräckligt insatt i de teoretiska labyrinter som ställer och styr i konsten. Att han sprider en del lidande är det inte mycket att säga om. När konsten överskrider normerna sker det inte utan friktion.

Det här inlägget postades i konstteori, politik. Bokmärk permalänken.

53 svar på 2573: Politiskt, akademiskt och den radikala konsten

  1. Ulf skriver:

    Ser fram emot det 🙂

  2. Från Graven skriver:

    Vi vet 🙂

  3. Cecilia skriver:

    Malcolm Kyeyune skriver ofta bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.