2550: Att strö sina åsikter

Striderna mellan det ena och det andra finner ständigt sina bataljplatser. Frågan om böneutropen är fortfarande het. Lars Lindströms krönikor (Expressen) utstrålar alltid tidens melodi: Hav en åsikt och hävda den. Argumentationen är inte så väsentlig, en regel är att allting kan jämföras med allting annat och detta borgar för en glasklar logik. Lindström lyckas med att få in Frälsningsarmén i sin iver att främja böneutropen. Huvudsaken är naturligtvis att han har en åsikt och kan hävda att andra åsikter är ovidkommande och onda.

En annan bataljplats är brottsligheten i Sverige. Brottsligheten stiger inte utan sjunker. En ivrig propagandist i det spörsmålet är den aggressiva Maria Robsahm (tidigare Carlshamre). På FB har hon gjort en väldig affär av det sjunkande våldet. Hon slår fast att merparten av det europeiska våldet finns i Ryssland och Ukraina. Jämfört med dessa länder är Sverige en änglastat. Vad hon inte vill klämma ur sig är att medan våldet i Sverige har sjunkit med 30 % har det i EU fallit med 60 %. Tino Sanandaji skriver på FB att om man inte ”fifflar” dvs. startar sin statistik när våldet är som störst får man siffran 50 % sjunkande våld i USA och Västeuropa medan Sverige når 15 %. Men som sagt, åsikter och spridning av åsikter är huvudsaken för de flesta som engagerar sig för att påvisa hur de mörka krafterna förstör Sverigebilden.

Statsministern fick äta upp en mening han yttrat idag: ”När storstadsbor ska åka ut på landsbygden och koppla av måste det fungera även där.” Riktigt så som det låter bör det inte förstås. Nyheter 24 kunde visa att det är ett exempel på en ständigt återkommande teknik, man tar en mening, drar den ur sitt sammanhang och ger den fri flykt på sociala medier.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

4 svar på 2550: Att strö sina åsikter

 1. Tino Sanandaji skriver:

  ”Tino Sanandaji skriver på FB att om man inte ”fifflar” dvs. startar sin statistik när våldet är som störst får man siffran 50 % sjunkande våld i USA och Västeuropa medan Sverige når 15 %. ”

  Sen ca 1990. Orsaken att Sverige utvecklas sämre långsiktigt är trendbrott senaste fem åren där dödligt våld i Sverige ökat igen.

 2. DanTor skriver:

  Tino Sanandaji och orden ”dödligt våld i Sverige ökat igen.”

  Om jag taren-titt på ordet ”våld” i citatet, vill jag mena att detta ord ej beskriver vad som händer och jag är tydligen ej ensam då mycket kan, har kunnats, läsas om ett påstått våld som ej finns, justnu M.Robsham, eller så att säga har överdrivs eller förts i ett fel medie.

  Vad händer om det ej är ”våld”, bortse tidigare deceniers sedvanligt våld, njaee lurigt emellertid är det icke på det viset att det är hitresta gangsters eller av dem visst inskolat som avlivar varandra, dömda av sina egna i sin egen livstil i sitt eget och ett tillhanhållet, livsrum.
  Sådana händelser kan väl knappast kallas våld utan blir en dom eller sofitikerat dock och varför-icke att jämföra med i veckan senaste ögonbryns-höjjande spektaklet och i Svensk domstol och om hitresta och av olika fina familjer, jämförelse icke alltför långt bortom eller?
  Så gott-folk det är endast och de med historik att luta sig tebax, betrakta.

  Tja och våld , skavisäga, i en Svensk tidigare betydelse är nog tämligen konstant.
  Av pinsamma skäl går det givetvis ej heller att separera de bägge klasserna av, våld.

 3. sl skriver:

  När jag gick på Handels fick vi lära oss att det finns lögn, förbannad lögn och statistik. Samt att regressionsanalys inte producerar några kausala bevis för att det ena leder till det andra. Statistik är en matematisk anpassning av rådata i särskild ordning. Statistik bevisar ingenting. Det kritiska sinnet är ett påhitt, här är fullt av folk som tror.

  När jag läser om en skjutning varannan dag samtidigt som brottsligheten minskar, tar jag fram mina handelsstudier ur minnet. Tyvärr behövs det varje dag, för så ofta får man avnjuta statistisk desinformation och åsikter baserade på statistik. Inte så få människor försörjer sig på att kolportera statistik. Vi betalar för att bli lurade.

  Lars Lindström på Expressen är det ingen som behöver lura, han är lite smådum alldeles av sig själv mest hela tiden. Inte bara när han skriver.

 4. Per skriver:

  En aspekt på våldsutövnng, våldsbrott etc som jag tycker underskattas, och dessutom kanske till och med är allvarligast – är att hävda, exponera, ett våldskapital, dvs hota med våldshandlngar eller av omgivningen uppfattas som hotfull, farlig osv. Detta våld/förtryck är jag säler på att det har ökat enormt under senare decennier. Vidare att dessa hot om våld nu för tiden utförs av gäng, grupper, klaner, dvs det är inte enstaka individer som är hotfulla. Och det är en våldsutövnng som inte syns i brottsststistiken! Det största problemet är alltså till stor del osynligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.