2533: utrop

Den pakistanska och indiska invasionen av medborgaransökningar i Ladonien fortsätter. Det har nu pågått i en vecka och dagligen kommer det mellan 300 och 400 ansökningar. Bilden nedan visar ett utdrag av inkommande ansökningar från kl 8 till kl 18. Under den tiden hade det alltså kommit 217 st.

För några år sedan, 2012 var det, försökte några entusiaster från vänstersidan införa böneutrop i Ladonien. Man hade placerat en tidsinställd anläggning driven av ett bilbatteri som skulle aktiveras ett antal gånger per dag. Den fungerade inte så bra och fick startas manuellt för den intresserade. Efter ett par dagar var batteriet förbrukat. Men nu är det svenskarnas tur, enkannerligen i Växjö där den muslimska församlingen önskar utrop. Man kan utan vidare säga att timingen inte är den bästa eftersom det inte direkt är strålande tider för islamentusiasm. Å andra sidan är mångkulturen långt ifrån nerlagd och det skapar naturligtvis bryderier. Biskopen tycker det är fint men han kan ju inte säga något annat, symbiosen mellan kristendom och islam är mer eller mindre ett faktum, åtminstone på det officiella planet. Hur saken skall hanteras är inte riktigt klart. Ett sätt att se på saken är att utgå från att ett ljud alltid är ett ljud och endast skall beaktas utifrån dess styrka. Är ljudet inte särskilt starkt kan det inte ses som en olägenhet. Hela saken fångas dock inte i den vändningen och kommunen har inte slagit till direkt utan fått en respit. Beskedet dröjer.

Det är klart att om det endast handlar om ett ljud i Växjö kan ett sådant ljud inte vara annat i övriga Sverige och säger man ja får man räkna med att man aktiverar alla anläggningar som går och väntar på startskottet. Motelden heter, som flera skribenter har uttryckt det, att man bör slippa pådyvlande religiösa inslag i offentligheten. Den linjen bör man nog följa. Annars blir det säkert ett himla liv.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

15 svar på 2533: utrop

 1. sl skriver:

  https://ledarsidorna.se/2018/02/kyrkklockorna-i-vaxjo/

  ”Säg inte nej, säg aldrig, aldrig , aldrig….”

 2. Hans skriver:

  Om ”man bör slippa pådyvlande religiösa inslag i offentligheten” så bör vi ta bort ljudet av kyrkklockor också.

 3. sl skriver:

  Om du läser Heberleins artikel innan du har en åsikt, så har du möjligheten till en mer avancerad åsikt. Läs den, faktiskt. Hon skriver bättre än den församlade dagspressen.

 4. Från Graven skriver:

  Hans
  Du har rätt i att om kyrkklockor och böneutrop likställs, och sedan ställs gentemot religionsfrihet i det offentliga rummet, så bör båda tystna. Det är den slutgiltiga slutsatsen av religionsfrihetens negativa rätt.

  Emellertid framför vissa argumentet att kyrkklockor inte endast är ett offentligt religionsutövande men även en helt integrerad samhällstradition som för många förlorat sin religiösa betydelse: svenska samhällen – socknar, byar, städer, har samlats runt kyrkklockorna i tider av oro och i tider av glädje. Brann det i staden så väcktes stadsborna av kyrkklockorna.

  Många menar därför att böneutropen inte kan jämställas med islamska böneutrop i det offentliga rummet i ett sekulärt demokratiskt Sverige (särskilt med tanke på den uttryckligt anti-demokratiska komponenten i islamsk doktrin).

  Vilken princip som får företräde borde vara avgjort på förhand, men tyvärr kommer situationen att påverkas av, och underställas en mycket aggressiv och offensiv vokal minoritets nycker och vi riskerar därmed att böneutropet kommer att tillåtas utrymme i det offentliga rummet.

  På grund av den anti-demokratiska värdegrund som böneutropet representerar, så får detta inte hända på några villkor.

  Om du därför kräver att böneutrop och kyrkklockor likställs så må det så vara, men då skall båda tystna!

 5. Lars Vilks skriver:

  Man kan nog säga att om man idag hade sökt tillstånd för kyrkklockringing borde det bli avslag. Men nu är detta en långt inarbetad tradition som inte enbart betraktas som ett specifikt uttryck för kristen tro.

 6. Ludvig K skriver:

  Globaliseringen, vilket haveri ändå. Den har gjort så att miljoner människor nu är beredda att göra vad som helst för att lämna allt de har och kan för att söka lyckan i väst. Men det är ju överlag ett förlorarprojekt.

 7. CeDe skriver:

  Demokratins baksida – mängden slår klokheten.

 8. sl skriver:

  Om ni läser Heberlein, upptäcker ni att kyrkklockorna samlar till bön, medan moskéns utrop är själva bönen. Moskéns utrop är påtvingad religion, från en religion som tvingar sig på. Jämförelsen med kyrkklockor är just det semantiska trick som ska omöjliggöra invändning. Vi ska inte jämföra våra egna traditioner med andras, som vi blir påtvingade. Kyrkklockorna ska ringa, och moskén ska hålla käften. Vissa moskéer ska dessutom stängas, eller alla.

 9. mohammad skriver:

  Anne Heberleins artikel på Ledarsidorna visar sig vid närmare påseende inte vara annat än en utbroderad omskrivning av SD:s gamla motion om Förbud mot böneutrop från 2012.

  Det synes faktiskt kunna ställas större krav på ”den granskande opinionsjournalistiken” än dylik smörja.

  Böneutrop strider inte mot religionsfriheten utan skyddas av densamma – Imam Ismail Abuhelal är givetvis helt rätt ute.

  I samband med Fittjamoskéns böneutropansökan 2012 kom ärendet att avgöras som en polisiär ordningsfråga – som huvudregel gäller dock att saken är en fråga för kommunens miljö och hälsoskyddsnämnd.

  Att i kraft av Religionsfriheten söka samla juridisk konsensus bakom en nationell policy är islamofob Heberleins våta dröm – men dylika galna drömmerier kommer givetvis aldrig att ske.

  För övrigt sammanblandar den okunnige Heberlein tidebönen Salah med böneutropet Adhan.

  Adhan är här för att stanna – fatta det…;)

 10. Från Graven skriver:

  Där har ni det i ett nötskal. Skribenten ovanför, ”mohammad”, stryker ett streck över halva religionsfriheten: rätten till frihet från religion.

  Denna del av religionsfriheten skall inte existera i Sverige, enligt ”mohammad”.

 11. CeDe skriver:

  Finns ingen rättighet i religionsfriheten att få pådyvla andra sina böner. Böner som dessutom kränker andras eventuella tro genom att hävda sin egen gud som den ende sanna/rätta. Nej, stäng av skiten eller låt de icketroende få rösta.
  Att på detta sätt hävda sin överlägsenhet i ett främmande land är arrogans av värsta sort.
  Vill man leva helt efter sina egna traditioner så får man väl stanna hemma.

 12. CeDe skriver:

  Och snacket om att det skulle gynna multikulti är bara bullshit. Islam är intresserad av annan kultur så länge den kan utnyttjas men den gemensamma målsättningen ju är att islam ska ta över och dominera helt..

 13. Krister skriver:

  Hehe, starkt inlägg av mohammad. Bäst i gänget på svensk lag.

  Bara att hoppas att miljö och hälsoskyddsnämnd säger nej till sån miljöförstöring.

 14. sl skriver:

  Heberlein menar förstås detta, ingen sammanblandning synes än;

  ”Utropet görs för att samla muslimerna till bön och den följs av ett andra upprop, ikamet, under vilket de bedjande ställer upp sig för bön. Adhans främsta uppgift är att sammanfatta islam och trosbekännelsen, shahadah. Anledningen till att den ropas ut är att både icke-troende och troende ska få ta del av islams andlighet”

  Böneutrop i högtalare är ekvivalent med att svenska kyrkor sänder trosbekännelsen i högtalare. När hörde någon det senast?

  Det finns många religioner, men en av dem har våldsamma uppgörelser med alla de andra, och kallar det ”fredens och kärlekens religion”. I vilket väderstreck man än vänder sig har de som inte underkastar sig problem med islam. Tex Lars Vilks. Det beror på islams anspråk och metoder. Vi fattar det.

  Integration betyder att vi ska vänja oss vid islam. Vi vill inte ha integration, vi vill ha assimilering, där importen anpassar sig så gott som fullständigt till svensk konservatism, liberalism och socialdemokrati, men kommer ihåg sitt eget recept på köttbullar. Dessutom vill vi inte finansiera importen med skatt, den var redan påtänkt för andra utgifter.

 15. sl skriver:

  Inte bara Heberlein skriver bra på ledarsidorna, där finns många bra skribenter som tar svensk politik och media under lupp på ett initierat, svenskt men ändå modigt sätt. Ledarsidorna gör vad svenska ledarsidor inte förmår; diskuterar.

  https://ledarsidorna.se/2018/02/trasproletariatet-vantar-runt-hornet/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.