2526: Domen föll

Idag var det domedag. Säkert har de flesta redan sett att jag dömts till böter för olovligt byggande. Jag har kommenterat saken i Expressen. Se också artikeln i P1 Kulturnytt. Och lyssna på Mårten Arndtzén (han har för övrigt en utmärkt radioröst). Arndtzén brukar har ordning på sina uttalanden och det mesta säger tycker jag är riktigt. Han problematiserar Nimisprocessen genom att uttala en önskar om att det skall bli något nytt – för den konstnärliga kvalitetens skull. En förändring är i varje fall att länsstyrelsen ville ingå ett avtal som dock innebar att de fick full kontroll. Länsstyrelsen första önskan var för övrigt en avvecklingsplan vilket kanske inte var det smartaste att börja med. Men det blev ingen överenskommelse utan istället ett fortsättningskrig. Frågan är vad som händer efter detta. En sak är om det lyckas att överklaga. Sådant är svårt emedan hovrätten är restriktiv i sin bedömning av vad som är intressant. Men betingelserna har förändrats drastiskt. Jag har ju två huvudprojekt, dels alltså Nimis och dels RH-projektet. Dessa går inte helt att hålla isär och RH-projektet har fört med sig avsevärda begränsningar av mina fysiska insatser. Jag befinner mig alltså i ett defensivt läge vilket naturligtvis motståndarna försöker utnyttja. Precis som länsstyrelsen passade på att glida med brandvandalerna. Denna situation är speciell och frågan är om jag kan reda ut den och fortsätta mot det intressanta målet att vinna full accept för projektet. Önskan om förnyelse bör dock inte överdrivas. En inte oväsentlig sak är att kunna redovisa processverket genom utställningar, något som kan skänka många synpunkter på vad som hänt. Det finns mycket intressant som är mer eller mindre okänt. Men utställningar är just nu ytterst svåra att tänka sig.


Efter branden 1997 gick det utmärkt att bygga upp tornet igen utan anmärkning från länsstyrelsen.

Det här inlägget postades i Nimis. Bokmärk permalänken.

8 svar på 2526: Domen föll

 1. CeDe skriver:

  Dömd man är inte fälld. Klart att Vilks ska överklaga!

 2. sl skriver:

  Det är inte RH-projektet som fört med sig inskränkningar i din rörelsefrihet, det är en importerad religion. Ansvaret faller helt på den och de individer som agerar i dess namn, samt delvis på naiva och historielösa svenska politiker som lallat med.

  Hundfigurer i rondeller, med eller utan turban, utgör vare sig övergrepp eller provokation. Det är islam som provocerar, och det har islam alltid gjort. Det är en grundbult i dess historia. Islam betyder underkastelse.

 3. DanTor skriver:

  Lars W, emellanåt under åren har jag funderat över ditt bygge Nimis.
  Konstruerat av vrak-ved. och i uppförandet och hur du givit dig självt stöd under resningen av konstruktionen samt om du under viss tid samlat på dig såattsäga virke för viss etapp och, om så, hur lång kustremas betar du av i sökandet efter vrak-virke, eller, är det oförutsägbart konstruerande om det finns bygg-material vid vart aktuell besök samt har dina bygg-besök varit regelbundna.
  Bearbetar du varakvirket före montage, såg yxa spik skruv rep, eller passas vrakvirket på plats, enligt plan, likt som jämförelse ett fågelbygge som så att säga träs-ihop.

  Synd att jag icke kom dit för att bergrunda verket endast sett på bild som ju endast förmedlar begränsad vy/dimenssioner.
  Illa och nidbrännarna lär du knappast bli av med denna type av karaktärer kommer alltid åter till samma plats/revir och ihopp om att finna nytt att hämta.

 4. Lars Vilks skriver:

  Det behövs inget stöd för att resa konstruktionerna. Jag bygger uppåt. Drivved har jag i praktiken ingen tillgång till. Ytterst lite flyter in. Byggmaterial får medföras.

 5. Egon skriver:

  Om man släpar med sig en planka till Nimis.
  Får man spika upp den?
  Känns lite som att kludda på en Picasso?
  Mvh.
  Egon.

 6. Lars Vilks skriver:

  Risken är att länsstyrelsen kommer och tar dig.

 7. Egon skriver:

  Den risken tar jag.
  För konsten.
  🙂 !!
  Tack Lars Vilks.
  Du är väl inte den konstnär jag beundrar mest .
  Men….
  Monet .
  Att måla av en höstack i alla olika ljus för att få höstacken i alla olika ljus.
  Eller Seine….
  Det är en konstnär.
  Det behöver inte alltid vara politiskt.
  Ibland bara vackert.
  Jag skall spika upp en planka på Nimis som det står Monet på.
  Han hade säkert inte haft något emot det.
  Tror Jag.
  Bästa Hälsningar!

 8. SSAB skriver:

  Vilks överklagar

  Från SR Nyheter

  Nu överklagar Lars Vilks tingsrättens dom om brott mot områdesskyddet till hovrätten. Det rapporterar flera medier.

  Vilks fälldes för att ha återuppbyggt delar av konstverket Nimis på Kullaberg efter branden 2016.

  Till stöd för sin överklagan har Vilks letat fram skrivelsen från Länsstyrelsen från 1993 som enligt honom visar att underhållsarbeten för att upprätthålla säkerheten på Nimis tidigare har godkänts.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=6896801

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.