2420: Den politiska dominansen i konsten

På Documentautställningen har man ställt in en performance av den italienske författaren och aktivisten Franco Berardi. Föreställningen skulle handla om båtmigranterna. Orsaken var att Berardi liknar migrantsituationen vid Förintelsen, ”saltvatten ersätter Zyklon B” som han har sagt. Evenemanget kommer att ersättas av en uppläsning av Berardis dikter på samma tema.
Nå, man kan ju tycka att vi här har ett exempel på konst som provocerar. Det har man onekligen men det handlar förstås inte om konst utan är ett stycke politisk aktivism. Den jämförelse han gjorde är inte heller särskilt originell, den har nämnts vid åtskilliga tillfällen, men man skall långt ut på kanten för att finna några anhängare av den sortens liknelser. (Artnet)

Kulturhuset visar verket ”Du gamla du fria” av konstnären Mattias Norström. Verket har visat tidigare och har väckt en hel del uppseende. Det rör sig om en krökt flaggstång med svenska flaggan. Teoretiskt sätt kunde den vara mångtydig och egentligen tilltala falanger på båda ytterflyglarna. Men det är nu givet att Kulturhuset representerar en enkelspårig politisk hållning. Konstnären själv säger:

”Men för mig är det främst är en poetisk gestaltning av en inre känsla, som att stången, kroppen, krökts under huvudet, som är flaggan.”
Men det är klart att han som samtidskonstnär måste tillägga:
”– Men det handlar också så klart om tankar jag har burit på om landet och gränser, vem som får komma in och vem som får stå utanför. Frågor om jag själv tagit tillräckligt ansvar. Men det finns också en humor i verket, man skrattar till och sedan sätter det i gång tankar, det tycker jag gör det till ett bra verk.”
Så tyvärr ändar det upp i ett enkelspår: Vi måste värja oss mot den fruktansvärda nationalismen. Inget fel i det men repriserna börjar bli alltför många. (dt)(Kulturhuset)

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

5 svar på 2420: Den politiska dominansen i konsten

 1. Ateisten skriver:

  Carl Johan De Geer skändade flaggan första gången 1967 och de få exemplar man lyckades rädda undan polisens beslag betalas väl idag 100′. Åsso gjorde han det igen 2015 . Att folk orkar uppröras idag är väl bara ett symptom på att landet har vänt.

 2. sl skriver:

  Den kropps som kröks i flaggstångens ställe är den arbetande svenskens, under miljöprussiluskornas domderande. Så blir svenska flaggan än en gång representant för högtravande dumhet. Oförmågan att hålla sig med gränskontroll, trots att det finns mängder av vatten som naturlig gräns, är ett enastående underbetyg åt ett politiskt system som bara är en födkrok åt just den sorts människor som inte ska bestämma över andra.

 3. CeDe skriver:

  Du gamla du krökta, du skattetyngda nord.
  Du tysta, du glädjelösa skröna.
  De hälsar dig, det bästa land uppå jord.
  Din mat, din bostad, dina pengar sköna.

 4. CeDe skriver:

  /Christina

 5. minnesdagen skriver:

  I Åbo springer en tonårig marockan omkring och hugger unga kvinnor med kniv. Den ena av de mördade var mamma till ett litet barn i barnvagn. Man undrar om han fokuserade på just fertila kvinnor. Det mystiska är hur media har lyckats hålla namnen hemliga, och inga bilder på de kvinnliga offren har visats.
  Samtidigt har vi ju fått se bilden av den döda svenskan i ubåten varje dag, redan innan man visste att hon var död. Samma bild varje dag. Det har gått förbi att vara tjatigt.

  Den krökta flaggstången symboliserar väl vad betraktaren ser. Den passar ihop med korvarna på RW-torget. Faktiskt väldigt väl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.