2410: Den kritiska blicken

En i sig tämligen ointressant nyhet som dock samtidigt äger nyhetens alla genomslagseffekter är självfallet vad medierna kan önska sig. Och få all respons för, Den f d finansministern lyckades genomföra denna handling i tidens behov av person och sensation. Det är lätt, alltför lätt att ha en åsikt om händelsen och den ger alla möjligheter att stämma upp sitt stämningsläge eller ideologisera efter behov.

Efter en sådan bottenfock kan det behövas en riktig södertörnare. Jag läser just en bok från 2013, ”Performativ kritik” och ett intressant inslag i denna är filosofiprofessorn Marcia Sá Cavalcante Schubacks bidrag. Tänkvärt om kritik men jag förstår samtidigt att det ligger den vanliga ballasten i botten. Och en ”riktig södertörnare” blir det när hon skriver: ”Varje kamp är på samma gång konstruktionen av vad som ska bekämpas. Kampen mot t ex terrorismen konstruerar terrorismen samtidigt som den bekämpar den.”

Ja, här var det benämningen som skapar problemet. Skulle hon skriva under på att kampen mot klassamhället konstruerar klassamhället samtidigt som den bekämpar den?

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

6 svar på 2410: Den kritiska blicken

 1. sl skriver:

  Den vanliga ballasten är verkligen ett riktigt sömnpiller, och hon tycker säkert att den simultana konstruktionen med det som skulle bekämpas bara gäller för av henne själva avgjorda ämnen. Viss kamp är av naturen god och nödvändig, annan är ond och ska bekämpas.

  Du känner många konster, har du ett namn på den treställiga kompositionsform du själv använder här i inlägget? Alla goda ting är tre, det är lättillgängligt och effektivt. Sonatformen är av ABC-karaktär, men den innebär en särskilt sorts bearbetning som ej föreligger här. Har du en beteckning?

 2. Krister skriver:

  Problematiskt dock med definitionen på vad som är av naturen god och nödvändig – och vem som definierar.

  Klart effektfull performancekonst av Anders Borg. Gränsöverskridande och provocerande.
  Såg att man nu kunde köpa trepack kalsonger med logon ”Anders Borg” på resåren.

 3. CeDe skriver:

  Gränsöverskridande och provocerande eller av naturen god och nödvändig.

 4. sl skriver:

  Den institutionella teorin. Vänstern bestämmer vad som är god och nödvändig provokation.

 5. CeDe skriver:

  Exministern blottade sig på fyllan. Kvinnoförakt och penisfixering kom i dagern.

  Men målsägarna uteblev och förundersökningen las ner och han får inte ens en varning.

 6. sl skriver:

  Men aftonblaskan blev glada.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.